By Luke Sholl

Je wilt graag je volgende rooksessie een beetje opleuken? Meer dan een gang naar de koelkast is niet nodig om je geprezen toppen vergezeld te laten gaan van een heerlijk ijskoud biertje. Geloof het of niet, bier en wiet gaan prima samen en als je het goed aanpakt, kunnen er onverwachte smaken en sterkere effecten ontdekt worden.

Ambachtelijk bier en cannabis worden beiden razendsnel populairder. Dankzij jaren van innovatie en toewijding van kwekers, brouwers en klanten bestaan er nu heel veel soorten. Als reactie op de ontelbare biersoorten en de duizenden terpeen variëteiten die zich in de cannabis bevinden zijn er strain-critici op het internet aan het opduiken die de verwarde consumenten willen bijstaan in hun zoektocht naar een strain die goed samen gaat met een gele rakker. Hieronder onderzoeken we waarom bier en wiet zo goed samengaan, en hoe je voor een goed resultaat de twee het beste koppelt.

DE SMAAK

Gezien de details mag het geen verrassing heten dat bier en cannabis aan elkaar gewaagd zijn. De toppen van de cannabis worden gekenmerkt door een complexiteit van aromatische terpenen die de vele smaken van bier weerspiegelen. Terpenen zijn samenstellingen die uitgescheiden worden door de trichomen van de cannabis toppen, net zoals THC en CBD. Terpenen zijn verantwoordelijk voor het produceren van de zeer aangename aroma's en smaken die de cannabisrokers graag hebben - ze liggen ook ten grondslag aan het combineren van wiet en bier.

Het gamma van indringende terpenen die van nature voorkomen zijn ontelbaar en ze komen voor in veel klassieke smaaktonen, zoals citrus (geproduceerd door het terpeen, limoneen) dennen, (geproduceerd door alpha/beta-pineen) en bloemen (geproduceerd door linalool). Dit zijn tevens geliefde tonen die geproefd kunnen worden in de verschillende soorten bier.

gerst cannabis veld bier terpeen

BEER: SMAKEN IN EEN FLESJE

De smaak van je lievelingsbiertje wordt veroorzaakt door verschillende grondstoffen, en die de bouwstenen zijn om een goed afgerond eindproduct te produceren. Het basisprincipe voor het brouwen van bier geschiedt doorgaans door het fermenteren van de basismix (mix van granen) die ieder op zich bepaalde smaken bevatten. Aan veel biersoorten wordt ook nog hop toegevoegd wat een bitterheid toevoegt, variërend van lichtelijk tot intens bitter. Hop bevat ook terpenen, maar die veroorzaken niet dezelfde smaak zoals ze dat bij cannabis wel doen. Sommige brouwers voegen smaakmakers aan hun bier toe zoals fruit en houtsnippers, wat een extra laag van smaken toevoegt en het gebrek van sterke terpenen goed maakt.

WAT ZORGT VOOR EEN GOEDE MATCH?

Het is glashelder dat zowel bier als cannabis bijzonder veel smaken bevatten en daarom een fantastische combinatie zijn. Maar de vraag is nu, hoe koppel je die twee?

SMAAK

Om er achter te komen hoe je smaakvol bier en skunky strains koppelt, lijkt een uitdagende opdracht, je kunt er het beste een amusant experiment voor jezelf en je smaakpapillen van maken, tenminste in het begin! Als je wilt dat de mindere tonen van het bier niet verloren gaan in de details van uiterste subtiliteiten opperen sommige deskundigen dat je begint met volle, aparte bieren en strains die om hun smaak beroemd zijn, zoals Strawberry Cough of Mango Kush die de duidelijke smaken accentueren. Als je op die manier begint, ben je na verloop van tijd in staat complexere combinaties te ontdekken, na het experimenteren met meer voor de hand liggende combinaties.

Mocht het zo zijn dat je meer voorkeur hebt voor een bepaalde biersoort dan andere, probeer dan gerust een paar verschillende strains met hetzelfde bier, om te zien welke je het beste bevalt. Hetzelfde geldt omgekeerd, als je voorkeur uitgaat naar een bepaalde strain kun je daarbij verschillende biersoorten uitproberen.

ALCOHOLPERCENTAGE & STRAIN-EFFECTEN

Er zijn twee principes waar je op moet letten bij het matchen: het alcoholpercentage van je bier en de effecten van je strain. Over het algemeen zou je kunnen stellen dat degenen die niet regelmatig bier en cannabis combineren niet zouden moeten experimenteren met bier dat een hoog alcoholpercentage, en een strain die veel THC bevat. Zo plezierig als bier en cannabis bij concerten ook mogen zijn, ze hebben ze vervelende eigenschap om bij een hoge dosis te cross-faden.

Het is goed om te weten tot welke van de drie hoofdcategorieën strains jouw toppen behoren. De indica-strain staat bekend om haar couch-lock effecten en aangename verdoving, maar dat is niet altijd gewenst om je biertje mee te vergezellen. Alcohol bezit op zich al kalmerende en verdovende eigenschappen, dus je zou beter voor een sativa- of hybride-strain kunnen kiezen.

zaden cannabis gerstenat

POPULAIR GEPAARD

Het zou aan het eind van de dag zomaar zo kunnen zijn dat je liever je tijd besteedt aan het genieten van je perfect smakende match dan je druk te maken over welke strain of fles je moet selecteren. Als jij zo iemand bent dan zijn er enkele beproefde snelle paartjes die al door de tijd- en smaaktesten gekomen zijn, en op die manier ben je ervan verzekerd dat je keer op keer een kwaliteit rooksessie hebt.

ZUUR BIER: EEN ECHTE "CATCH ALL"

Er is een biersoort die altijd goed te paren valt met de meeste cannabis-strains, en dat is zuur bier. Dit soort bier kan zich beroemen op zure, maar toch fruitige tonen, is een stuk dorstlessender en helpt goed tegen de effecten van de cotton mouth die zwaardere bieren, zoals de van hop gebrouwen India Pale Ales (IPA) en volle stout bij de drinkers veroorzaakt.

rook cannabis pairing bier

IPA'S: PINEEN EN LIMONEEN

IPA's staan bekend om de intense hopsmaak en de opzettelijke bitterheid; tegelijkertijd zijn ze bijzonder smaakvol en doen het goed in combinatie met strains die veel van het terpeen, pineen bevatten en dat heeft een smaakexplosie tot gevolg! De huidige trend met IPA's is het toevoegen van sterke, wrange citrussmaken zoals grapefruit en sinaasappel aan het brouwsel, die verder verbeterd worden als ze gematcht worden met strains die limoneen bevatten. Er zijn twee klassieke sativa's die zonder probleem gekoppeld kunnen worden met IPA's, en dat zijn Jack Herer en Jack The Ripper (JTR), omdat ze respectievelijk duidelijk naar dennen en citrus smaken.

STOUT/PORTER: MYRCEEN

Stout en porter zijn aantoonbaar twee van de zwaarste soorten bier die er zijn, waardoor ze niet erg geschikt zijn om bij een maaltijd of snel te drinken. Deze bieren kenmerken zich met tonen van chocolade en koffie, en worden daarom wel eens samen gedronken met een paar espressootjes. Hierom zou je stroperig zoete strains moeten vermijden en kun je beter kiezen voor strains die pittiger en muskusachtiger zijn om de zoetheid te pareren, zoals White Widow. Door deze balans zou het zomaar kunnen gebeuren dat beginnende stout-drinkers er een liefhebber van worden, omdat ze de unieke kwaliteiten van stout en porter leren te waarderen.

PILS: IETS NIEUWS!

Pils is populair omdat het makkelijk wegdrinkt, ze hebben een milde smaak en bevatten doorgaans weinig alcohol. Met dat in het achterhoofd is pils een goede basis om eens te koppelen met nieuwe, spannende strains die je nooit eerder geprobeerd hebt! De match tussen bier en cannabis zorgt voor een verfrissende ervaring na een dag hard werken.

CANNABIS GEINFUSEERD BIER

De schitterende synergie die ontstaat door het genot van bier en wiet, vroeg gewoon om een cannabis geinfuseerd soort bier. Voor alle duidelijkheid, deze baanbrekende biersoorten bevatten geen THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis, maar cannabidiol (CBD). Dit proces zorgt ervoor dat de bieren nadrukkelijk naar terpenen smaken, en zo de gebruiker profiteert van de talloze gezondheidsvoordelen die CBD biedt. Wereldwijd worden de voordelen van cannabinoïden geprezen, omdat je er niet high van wordt, maar wel veel gebruikstoepassingen kent tegen symptomen zoals fysieke pijn en emotionele angstproblemen.

MATCH MET JE VERSTAND

Mocht je zelf eens willen experimenteren met de ongekende mogelijkheden van bier en wiet, doe dat dan verantwoordelijk. Een perfecte match kan aanleiding zijn voor de drang naar meer bier en cannabis, want als je jezelf onder tafel drinkt, heb je de volgende dag een bittere nasmaak en gedeeltelijk geheugenverlies.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.