By Ryan Najjar

Als je bent opgegroeid in een omgeving met een conservatieve kijk op drugs, dan is je waarschijnlijk verteld wat de gevaren zijn van wiet. Bij deze waarschuwingen hebben je leraren of ouders vast ook genoemd dat je er een overdosis van kunt nemen. Tegenwoordig vliegen de argumenten echter over en weer, zoals bij voedselgevechten op school.

Zo hoeft het echter niet te gaan. Er zit een kern van waarheid in die conservatieve kijk, maar dan moeten we de term ‘overdosis’ wel correct gebruiken. We gaan dat daarom verduidelijken en uitleggen hoeveel te veel is.


Kun Je Een Overdosis Cannabis Nemen?

Je associeert een overdosis waarschijnlijk met drugs, maar je kunt van vrijwel alles een overdosis nemen. Teveel koffie gehad? Een overdosis. Teveel water gedronken? Bovenmatige hydratatie is een reëel gevaar. Dat je ergens een overdosis van kunt nemen, betekent echter niet dat de overdosis dodelijk is. Simpel gezegd kun je, net als bij elk middel, ook teveel cannabis binnenkrijgen. Wat dat betreft, is een overdosis mogelijk. Een dodelijke dosis is echter bijna niet haalbaar – als het al haalbaar is.

Wat is Een Dodelijke Dosis Cannabis?

Waar ligt die grens, vraag je je misschien af? Je zou voor een dodelijke dosis ongeveer 680kg[1] cannabis moeten roken in slechts 15 minuten. Doe geen moeite om uit te rekenen hoeveel joints dat zijn. Als je zo veel rookt, is het roken zelf eerder de doodsoorzaak dan de THC.

Met edibles kun je meer THC binnenkrijgen, omdat je het dan niet hoeft te roken. Maar ook dan heb je 50 gram[2] pure THC nodig voor een 50% kans om eraan dood te gaan als volwassen man. Zelfs bij de krachtigste edibles is het risico groter dat je doodgaat aan teveel suiker en zout.

Cannabis Buds

Waaraan Merk Je Dat Je Te High Bent?

Dus nee, je gaat er niet dood van. Daarmee is de zaak echter nog niet afgedaan. Veel eerstejaars studenten kunnen je vertellen dat er nare dingen kunnen gebeuren als je teveel rookt. Ook al ga je er niet aan dood, het zorgt wel voor ongemak. Daarbij kun je denken aan specifieke soorten ongemak, waarbij het ene duidelijker is dan het andere.

  • 😟 Angst
  • 🤢 Misselijkheid
  • 😵 Duizeligheid
  • 😨 Paniek
  • 😧 Paranoïde
  • 😕 Verwarring
  • 🥵 Overmatige transpiratie

Als je de effecten van wiet kent, dan weet je dat vermoeidheid een van de eerste symptomen is die je kunt verwachten. Er zit daarbij een verschil tussen versmelten met de bank en in slaap vallen terwijl je nog staat. Maak je dat laatste mee? Geef je er dan aan over. Gelukkig duren de effecten maximaal een paar uur, ongeacht hoeveel je rookt. En wie houdt er nou niet van een goede powernap van 4–12 uur op zijn tijd?

Onder mogelijke symptomen valt ook verminderde mobiliteit. Het is niet half zo erg als het effect van andere middelen, maar je kunt er behoorlijk door stuntelen. Je kunt dan niet meer autorijden, maar ook wandelen is een interessante uitdaging. Daarnaast merk je dat je hartslag sneller wordt en je bloeddruk daalt.

Tot slot zijn angst en paranoia onprettige klachten die je kunt krijgen als je te high bent. Natuurlijk werken de hersenen van ieder mens anders. Het is echter bewezen[3] dat THC bij bepaalde mensen een dergelijke mindset veroorzaakt. En de kans daarop neemt alleen maar toe als je meer neemt.

Wat Als Je Te High Bent?

Zoals we al eerder hebben genoemd, duren deze effecten niet lang en kun je ze makkelijk bestrijden. Als je de tijd en gelegenheid hebt, dan is een dutje doen de beste manier om je high uit te zitten. Lukt dat niet, probeer dan een andere strategie. Zorg voor eten in je maag en drink genoeg water. Dat verlicht de spanning en zorgt ervoor dat de high draaglijker is.

Wat als je dat alles niet kunt doen? Helaas zit er dan niets anders op dan het uitzitten. Als je merkt dat je te paranoïde en angstig bent voor interactie, ga dan weg uit de menigte en maak het jezelf prettig. Ga, indien het lukt, naar huis als je daar nog niet bent (laat een ander rijden), ga onder een dekentje liggen en haal diep adem. Luister kalmerende muziek en probeer te slapen.

Vergeet bovendien niet dat het slechts tijdelijk is. Het is niet prettig, maar het duurt niet eeuwig en de volgende dag gaat het weer prima.

Hoelang Duurt een Cannabishigh?
Hoelang Duurt een Cannabishigh?

Teveel Wiet Roken is Niet Dodelijk, Maar Heeft Wel Bijwerkingen

Net als met alle goede dingen, kun je er altijd teveel van binnenkrijgen. Het feit dat je niet doodgaat aan teveel cannabis, wil niet zeggen dat je een fijne tijd hebt. Wij vinden het niet fijn om supermoe en paranoïde te zijn en jij waarschijnlijk ook niet. Met dat in gedachten; ga er bewust mee om. Net als bij andere lekkere dingen; geniet met mate.

Nog wat laatste tips: Als je ergens woont waar de verkoop van cannabis legaal is, praat dan eens met de verkopers in de coffeeshop.

Zij kennen alle goede en slechte kanten van hun producten. Als je wilt weten of een strain je opgekruld in een hoek krijgt, vraag er dan naar! Op basis van je rookgewoontes kunnen zij je adviseren wat het perfecte THC-gehalte is. Als je je wiet niet in een coffeeshop koopt en het THC-niveau niet kent, gebruik dan eerst een klein beetje. Wanneer de trekjes mild verlopen, neem er dan nog een paar en kijk hoe je je voelt. Zo simpel is het. Vertrouw je lichaam, vertrouw je instinct, dan sla je de plank nooit mis.

External Resources:
  1. Here's how much marijuana it would take to kill you | The Independent | The Independent https://www.independent.co.uk
  2. Can You Overdose on Weed? https://gizmodo.com
  3. Cannabinoid-related agents in the treatment of anxiety disorders: current knowledge and future perspectives - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.