Inbegrepen GRATIS producten
13 dingen die je wiethigh beïnvloeden
Is het niet interessant dat een cannabis high elke keer zo kan verschillen? Maar hoe komt dat? En kun je er iets aan doen? Hier onderzoeken we 13 factoren die je high kunnen beïnvloeden, van de set en setting tot de wietsoort en consumptiemethode.
High worden van cannabis kan iets geweldigs zijn: je stelt je meer open voor positieve vibes en het helpt je om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Maar niet alle wiethighs zijn hetzelfde. Er zijn verschillende factoren die de aard van de psychoactieve ervaring kunnen versterken, verminderen of op een andere manier kunnen beïnvloeden, en sommige hiervan zijn gemakkelijker te beheersen dan andere. Hieronder onderzoeken we dertien factoren die van invloed kunnen zijn op je high en wat dit voor jou als cannabisgebruiker betekent!
Inhoud:
- 1. set & setting
- 2. eerdere wietervaringen
- 3. lichaamsbouw
- 4. metabolisme
- 5. bewegen
- 6. eten
- 7. moment van de dag
- 8. gebruiksmethode
- 9. techniek
- 10. dosis
- 11. strain en kwaliteit van de wiet
- 12. terpenen
- 13. gebruiksfrequentie
- Je tolerantie voor cannabis verlagen
- Zijn er mensen die niet high kunnen worden?
1. Set & Setting |
1. Set & Setting |
Set en setting zijn misschien wel de twee belangrijkste factoren die de kracht en kwaliteit van een cannabishigh kunnen beïnvloeden. Hoewel deze woordcombinatie vaker voorkomt op het gebied van psychedelica, is het concept net zo relevant in de cannabiswereld.
'Set' verwijst naar 'mindset' - hoe je je voelt als je een drug gaat nemen. Heb je bijvoorbeeld een drukke en gehaaste dag gehad, of heb je de tijd genomen om alles van je af te schudden en je voor te bereiden? 'Setting' verwijst niet alleen naar de fysieke omgeving, maar ook naar de mensen om je heen. Zit je in een veilige en gezellige kamer? Of in het bos? Ga je zo boodschappen doen in de supermarkt? En ben je in het gezelschap van goede vrienden, of ga je roken met mensen die je nog niet kent?
Zowel de set als de setting kunnen voor, tijdens en direct na het roken bepalen of je high euforisch en ontspannend is of juist onaangenaam of zelfs angstopwekkend. Ongeacht de strain hebben de omgevingsfactoren een behoorlijke invloed op wat je voelt. Prachtige landschappen en goede vrienden kunnen super inspirerend zijn, terwijl aan de andere kant een chaotische omgeving juist te druk of overweldigend kan zijn.
2. Eerdere wietervaringen |
2. Eerdere wietervaringen |
Eerdere ervaringen met cannabis kunnen je high op verschillende manieren beïnvloeden. Allereerst zijn de gebruiksfrequentie en tolerantie hierbij van belang. Als je iemand bent die dagelijks rookt, misschien zelfs meerdere keren per dag, dan voelen je highs waarschijnlijk minder sterk aan dan die van niet frequente rokers die dezelfde dosis gebruiken. Verder zijn er nog verschillende theorieën over hoe de hersenen reageren op THC in het begin versus na langdurig gebruik. Sommige voorlopige dierstudies wijzen op downregulatie van CB1-receptoren[1] bij chronisch wietgebruik, waardoor het stoned gevoel zou kunnen afvlakken. Of dit bij mensen ook zo werkt, is nog niet bewezen, maar over het algemeen wordt dezelfde hoeveelheid wiet minder intens naarmate je het vaker gebruikt.
De tweede manier waarop eerdere ervaringen je high kunnen beïnvloeden, heeft met je emotionele reactie op wiet te maken. Zijn je eerdere wietervaringen grotendeels plezierig geweest, met alleen af en toe wat paranoïde gedachten? Of heb je vaker problematische semi-traumatische ervaringen meegemaakt terwijl je stoned was? Het antwoord op deze vraag kan van invloed zijn op je fysiologische reactie op cannabis, elke keer dat je blowt. Als je je vooraf al zorgen maakt dat je angstig wordt, kan het een selffulfilling prophecy worden. Maar als je openstaat voor de ervaring, dan is je high waarschijnlijk aangenamer, welke kant het ook opgaat.
3. Lichaamsbouw |
3. Lichaamsbouw |
Ook je gewicht en lengte kunnen van invloed zijn op de sterkte van de cannabis high. Dit geldt ook voor andere middelen, en is voornamelijk te wijten aan het feit dat grotere mensen voor dezelfde concentratie in het bloed een grotere hoeveelheid van een stof nodig hebben dan kleinere mensen.
Maar in werkelijkheid is het nog veel complexer dan dit, en zouden grotere mensen ter compensatie niet meteen hogere doses moeten gaan nemen (van welk middel dan ook). Hoe dan ook, als je merkt dat je veel sterkere of zwakkere highs ervaart dan anderen, kan dit de reden zijn.
4. Metabolisme |
4. Metabolisme |
'Metabolisme' is een term die veel wordt gebruikt, maar vaak slecht wordt begrepen. Ook een groot deel van het metabolisme en de effecten van cannabis is nog onbekend terrein.
Wat echter waarschijnlijk lijkt, is dat mensen met een 'snel' metabolisme cannabis sneller verwerken en daardoor mogelijk ook sterkere effecten ervaren. Voor personen met een 'langzaam' metabolisme, aan de andere kant, kan het moeilijker zijn om net zo high te worden. Zij kunnen dan ook van nature een hogere tolerantie voor cannabis hebben. Nogmaals, metabolisme is een complex onderwerp en ook gerelateerd aan lichaamsbouw. Maar als je in een kamer vol regelmatige rokers bent en merkt dat je high een andere intensiteit en duur heeft dan die van alle anderen, kan dit door je metabolisme komen.
5. Bewegen |
5. Bewegen |
Bewegen kan ook veel invloed op de intensiteit van je high hebben. Als je intensieve cardio doet en dan cannabis consumeert, merk je dat het heel andere effecten heeft dan wanneer je rookt na een dag niets doen.
Er zijn veel factoren die hierop van invloed zijn. Een daarvan is dat na het sporten veel neurotransmitters, zoals endorfines, in je hersenen aanwezig zijn, waardoor je je goed gaat voelen. Combineer dit met THC en ze zullen elkaar ongetwijfeld beïnvloeden!
Bovendien verhoogt lichaamsbeweging de hartslag en de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Dit betekent dat THC veel sneller naar de hersenen wordt getransporteerd, waardoor de effecten sterker zullen aanvoelen. Als je een tolerantie voor cannabis hebt ontwikkeld, kan sporten voor het roken dus een goede manier zijn om het effect te versterken.
6. Eten |
6. Eten |
Interessant is dat ook eten een invloedrijke factor kan zijn met betrekking tot de kracht en kwaliteit van je marihuana-high.
Over het algemeen zal een lege maag de effecten van cannabis (en andere drugs) versterken, maar niet per se op een prettige manier. Een lage bloedsuikerspiegel en THC zijn niet bepaald een ideale combinatie en kunnen samen voor een onaangename high zorgen.
Aan de andere kant bevatten bepaalde voedingsmiddelen verbindingen die de effecten van cannabis kunnen beïnvloeden en mogelijk versterken. In mango's zit bijvoorbeeld het terpeen myrceen (ook in de meeste wietsoorten te vinden). Men denkt dat deze chemische stof de snelheid verhoogt[2] waarmee THC de bloed-hersenbarrière passeert, waardoor de effecten krachtiger kunnen aanvoelen.
7. Moment van de dag |
7. Moment van de dag |
Het tijdstip kan sowieso al onze stemming en de chemicaliën die door ons lichaam worden afgegeven beïnvloeden; ook zonder de invloed van cannabis. Maar met wiet erbij merk je dit pas echt. Ongeacht de strain, zal blowen in de ochtendzon naast een kopje koffie of thee waarschijnlijk uitmonden in een ander soort high dan roken voor het slapengaan, omdat melatonine rond die tijd je lichaam het signaal geeft zich voor te bereiden op de slaap. En als je rookt op een druk moment kan dit resulteren in een angstopwekkendere ervaring dan wanneer je tijd hebt om te chillen.
Lichaamsbeweging, slaap, dieet, en natuurlijk de strain die wordt gebruikt kunnen allemaal de intensiteit en kwaliteit van de cannabiservaring op verschillende tijdstippen beïnvloeden.
8. Gebruiksmethode |
8. Gebruiksmethode |
De consumptiemethode levert ook bepaalde resultaten op, waarbij roken misschien wel de 'zwakste' effecten oplevert. Hierbij speelt biologische beschikbaarheid een rol, die in wezen bepaalt hoeveel van een stof de bloedbaan bereikt. Maar het is niet de enige factor die meespeelt. Vapen heeft bijvoorbeeld een hogere biologische beschikbaarheid dan roken, en resulteert inderdaad in sterkere highs, maar het eten van edibles heeft een relatief lage biobeschikbaarheid, en is misschien wel de krachtigste consumptiemethode. Dit komt door het feit dat THC, wanneer het wordt verteerd, wordt omgezet in 11-hydroxy-THC, wat langdurigere en intensere effecten heeft. Dat betekent dat zelfs ervaren cannabisgebruikers geestverruimende highs kunnen ervaren als ze wiet eten.
En dan zijn er ook nog cannabisconcentraten. Deze worden meestal gebruikt met een vaporizer of dab rig, waarvan de laatste in wezen een bong voor concentraten is. In tegenstelling tot wiettoppen die gemiddeld 20% THC bevatten, kan er in concentraten wel 80% THC of meer zitten, waardoor ze veel krachtiger zijn!
Verder blijkt er een omgekeerd verband te zijn tussen de sterkte van de consumptiemethode en tolerantie. Sterkere methoden veroorzaken sterkere highs, wat tot een hogere tolerantie leidt. Daarom is het misschien beter om spaarzaam te genieten van edibles en concentraten, zodat je niet steeds meer hoeft te gebruiken om dezelfde high te voelen.
9. Techniek |
9. Techniek |
Een slechte gebruikstechniek kan de kwaliteit van je high ook ernstig beperken, terwijl een goede techniek deze juist kan bevorderen. Met een slecht gerolde joint of verstopte bong ga je meteen al slecht van start, en ook niet goed inhaleren kan de ervaring verpesten. En als je je edibles niet laat decarboxyleren of er een te hoge dosis van neemt, wacht je waarschijnlijk ook een teleurstellende of onaangename high.
10. Dosis |
10. Dosis |
Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar de dosis beïnvloedt zowel de high als je uiteindelijke tolerantie. Grote doses zullen in eerste instantie tot zeer krachtige highs leiden. Maar na verloop van tijd nemen ze af en zul je merken dat je niet meer zo stoned kunt worden als voorheen, hoeveel je ook rookt!
Grote doses leiden tot een hoge tolerantie. Dus wat is dan het beste? Als je het kunt opbrengen, kan het verlagen van je dosis of het gebruik van een soort met minder THC je behoeden voor die steeds minder sterk wordende high. Af en toe kun je best nog genieten van iets sterkers, maar houd over het algemeen normale hoeveelheden aan. Bovendien is het waarschijnlijk ook beter voor je hersenen om niet elke dag overmatig te blowen!
11. Strain en kwaliteit van de wiet |
11. Strain en kwaliteit van de wiet |
Het chemische profiel van een cannabissoort en de manier waarop deze is gedroogd en gecured, heeft ook effect op de buzz die je ervaart.
Cannabis met een hoge concentratie THC en weinig CBD zal krachtige highs veroorzaken, maar je krijgt er ook een hogere tolerantie van. Soorten met een uitgebalanceerde THC tot CBD-verhouding, of met weinig THC, hebben daarentegen een veel minder drastisch effect. Maar ze zullen dan ook niet dezelfde soort high opwekken.
Als je regelmatig wilt roken en tegelijkertijd je tolerantie laag wilt houden, is het vinden van balans de sleutel. Door soorten met meer THC en minder CBD te consumeren, kun je regelmatig roken, zonder dat de effecten minder worden. Zolang je maar niet overmatig blowt.
Ook de manier waarop je cannabis is gekweekt, gedroogd en uitgehard, heeft invloed op de psychoactieve ervaring en de algehele kwaliteit. Een verkeerd getimede oogst en slechte opslag kunnen de THC in de toppen aantasten, wat betekent dat het minder uitgesproken effecten heeft dan wiet die met de grootste zorg is gekweekt, geoogst en bewaard.
12. Terpenen |
12. Terpenen |
Terpenen zijn verantwoordelijk voor de vele smaken van cannabis, maar ze doen meer dan dat. Heb je je weleens afgevraagd waarom verschillende cannabissoorten zulke verschillende effecten kunnen hebben, ook al bevatten ze evenveel THC? Dit komt doordat terpenen samenwerken met cannabinoïden om bepaalde lichaamsreacties op te wekken. Hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar kijk maar eens naar het myrceen-voorbeeld van hierboven om een idee van de mogelijke effecten van terpenen te krijgen! Naarmate de tijd vordert, zullen kwekers het effect van cannabis meer en meer gaan afstemmen op onze wensen door terpeen- en cannabinoïden-niveaus te verfijnen.
13. Gebruiksfrequentie |
13. Gebruiksfrequentie |
Het belangrijkste dat zowel je high als je tolerantie beïnvloedt, is de algehele frequentie van je cannabisgebruik. Als je elke dag wiet rookt, wordt het lastig om te voorkomen dat je een tolerantie opbouwt. Misschien kun je met nieuwe innamemethoden af en toe weer je oude highs evenaren, maar een tolerantie is in dit geval nooit helemaal te vermijden.
De keuze is dus aan jou: gebruik cannabis spaarzaam en geniet steeds alsof het de eerste keer is, of gebruik het regelmatig en accepteer dat de effecten zullen afzwakken en het nieuwe eraf gaat.
Je tolerantie voor cannabis verlagen
Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, geldt dat hoe meer THC je consumeert, hoe hoger je tolerantie wordt.
Als je serieus je tolerantie wilt verlagen en je high wilt versterken, dan zijn je enige echte opties: er even mee stoppen of je inname verminderen.
Een tolerantiepauze of tolerantie-onderbreking houdt in dat je een bepaalde tijd volledig met wiet stopt; bijvoorbeeld vijf dagen. Hoe langer je dit doet, hoe meer je hersenen zullen 'neutraliseren', en hoe sterker de effecten zullen zijn wanneer je er weer mee begint.
Je zou ook je gewoonten kunnen aanpassen. Rook bijvoorbeeld eens een andere strain; eentje met minder THC en meer CBD. In het begin is het misschien een beetje teleurstellend, maar na een tijdje past je lichaam zich vanzelf aan dit nieuwe regime aan. Dit betekent ook dat je, als je zo af en toe een wat sterkere soort gebruikt, ook weer een sterkere high zult ervaren!
Zijn er mensen die niet high kunnen worden?
Is het ook mogelijk om überhaupt niet high te worden? Hier bestaan een paar theorieën over, maar geen enkele is volledig bewezen. Er zijn echter wel degelijk gevallen[3] bekend van mensen die niet high werden van edibles, ondanks dat deze superveel THC bevatten. Volgens artsen kan dit ook echt een bestaand fenomeen zijn. En dan is er nog de kwestie rondom nieuwe gebruikers. Want ook zij merken soms dat ze niet high worden bij de eerste paar keer cannabis gebruiken. Dit kan komen doordat ze niet weten wat te verwachten, door verkeerde technieken (zoals hierboven vermeld), of door een soort van sensibilisatieperiode (een andere theorie die nog moet worden bewezen). Vaak verandert dit echter naarmate het ervaringsniveau toeneemt en het lichaam gewend raakt aan THC en de effecten ervan. Toch bestaat er nog steeds twijfel over de vraag of er misschien mensen zijn die genetisch gezien niet stoned kunnen worden.
Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.
Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.
Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.
Stay Cultivated.
External Resources:
- Reversible and regionally selective downregulation of brain cannabinoid CB1 receptors in chronic daily cannabis smokers | Molecular Psychiatry https://www.nature.com
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128210383000380
- Ediblocked: Some people can’t get high from eating marijuana, and scientists aren’t sure why - The Boston Globe https://www.bostonglobe.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.