By RQS Editorial Team

Royal Queen Seeds is altijd op zoek naar de beste voorlichting en kennis over cannabis. In onze interviews praten we met personen uit alle hoeken van de cannabisindustrie. Vandaag hebben we het genoegen om met Magnetous Tryko te spreken.

PART. 1: PODCAST 🎵
(Luister er ook naar Spotify en op Apple Podcast)

PART. 2: Ter aanvulling op ons Podcast Interview met Yoidi ✍️
Hebben we een exclusieve vragenronde gedaan over cannabistraining om onze lezers handige adviezen te geven. Je vindt de inzichten van Yoidi hieronder!

1. Waarom ben je gestart met het trainen van cannabisplanten?

Omdat het een van de beste manieren is om de productie te verhogen in kleine ruimtes, zoals bij binnenkweek. Het hoofddoel van training is het bladerdak zo te vormen dat het optimaal aansluit op de gebruikte lichtconfiguratie.

2. Waar heb je alle kennis vergaard over cannabis en trainingstechnieken? Of “hoe heb je jezelf vertrouwd gemaakt met cannabistraining?”

Het trainen van planten is niet erg moeilijk. Maar om beschadiging te voorkomen, moet je wel wat speciale technieken leren. Je kunt veel kanten op, van LST tot HST. Om meer te leren, las ik allereerst veel artikelen en de reacties op diverse sites en blogs. Eerlijk gezegd, is de website van RQS een interessante bron voor technische artikelen over talloze onderwerpen gerelateerd aan het kweken van cannabis! Mijn complimenten! Verder lees ik ook graag over de ervaringen van anderen op communityforums. Denk bijvoorbeeld aan “Growweedeasy” of “Autoflowernetwork”. Daarna heb ik me aangesloten bij groepen kwekers die ik online leerde kennen. Hieronder vallen mijn geliefde Italiaanse “Life in green”-familie en de geweldige kwekers van “Growdiaries”.

3. Hoe kies je een bepaalde techniek voor een plant?

Dit is het echte werk! Alles valt of staat met het kiezen van de juiste techniek! Maar het draait niet echt om de plant, meer om de configuratie van de kweekruimte. Natuurlijk train je een autoflower niet op dezelfde manier als andere planten. Maar los van dit uitzonderlijke type plant, gaat het echt om de verlichting en hoe je plant deze bron optimaal benut.

4. Gebruik je dezelfde technieken voor binnen- en buitenteelt?

Absoluut niet! Voor het kweken van planten gaat er niets boven zonlicht. Het is intens en komt uit meerdere richtingen vanwege de veranderende zonnestand en weerkaatsing. Naar mijn mening heb je in de buitenlucht geen ingewikkelde technieken nodig om de opbrengst te verhogen. Het simpelweg uitspreiden van de takken is voor mij bevredigend. Uiteraard heb ik het hier niet over die Amerikaanse cannabisbomen die je wel eens op internet ziet. Die vereisen namelijk een serieuze hoeveelheid toppen, cropping en beheer van het bladerdak. Daarnaast duurt het erg lang om ze te kweken! Ik bedoel de vlugge kweekprojecten met autoflowers. Deze rond je af voor de weersomstandigheden omslaan. Slecht weer leidt namelijk onvermijdelijk tot toprot en andere schimmelproblemen. Daarbij moet ik opmerken dat autoflowers een belangrijke evolutie zijn voor mensen in een noordelijk klimaat de toch buitenwiet willen kweken.

5. Wat vind je van het trainen van autoflowers? Welke techniek heeft jouw voorkeur?

En hier komt de strikvraag... Autoflowers zijn heel bijzondere planten. Hun leven is “voorgeprogrammeerd” en je kunt er niet altijd mee doen wat je wilt. Ze bepalen zelf wanneer ze gaan bloeien en wachten niet tot jouw enorm gecompliceerde trainingsplan voltooid is... Het is daarom niet verstandig ze al te veel te trainen/stressen. Dit reduceert een reeds korte levenscyclus nog sterker. Voor wat betreft de oogst, bereik je mogelijk juist het tegenovergestelde effect.

Ik ken enkele kwekers die goede resultaten behaalden met het toppen van autoflowers. Toch is dit te riskant om als regel te hanteren en tevens erg afhankelijk van de soort. Meestal spreid ik gewoon de takken zodat ze meer licht ontvangen. Ook plaats ik mijn verlichting op zo’n manier dat het de dennenboomachtige vorm van de plant aankan. Ik gebruik minstens 2 lampen zodat ik niet 1 enkele lichtbron boven de hoofdtop heb hangen. Zo kan ik ze ook verlagen zonder risico op lichtverbranding. Maar nogmaals, dit is slechts mijn eigen techniek. Meer ervaren kwekers van autoflowering soorten maken vast gebruik van hun eigen efficiënte trainingstechnieken.

6. Wat is het lastigste dat je ooit tegenkwam bij het trainen van je planten?

Waarschijnlijk was het moeilijkste probleem het niet beschadigen van de planten, in elk geval in het begin! Talloze takken zijn gebroken en ontelbare bladeren van stengels gescheurd! Vervolgens leer je planten te manipuleren. Hierna is het moeilijk te bepalen hoe je het gewenste bladerdak ontwikkelt.

magnetous_tryko

7. Wat is je favoriete techniek en waarom?

Ik heb niet 1 favoriete techniek. Mijn trainingsmethode is een combinatie van verschillende technieken waaronder toppen, mainlining, draaien en ontbladeren. Ondertussen probeer je minimale stress te veroorzaken, zodat de kweektijd niet te veel toeneemt.

8. Hoe kunnen we foutjes voorkomen bij het gebruik van deze technieken?

Probeer, faal, herhaal! Er bestaat geen magische formule. Het is het vallen en opstaan, zoals voor alle dingen geldt in het leven. Geen enkele site of boek beschrijft het gevoel als een tak breekt tussen je vingers...

9. Welke technieken zijn geschikt voor een beginnende kweker? En voor gevorderden?

In feite zijn alle LST-technieken geschikt voor beginners! Voor HST heb je wel wat meer ervaring nodig!

"Niet bang zijn om fouten te maken. Houd gewoon je doelen in gedachten."

10. Wat is je standpunt over het ontbladeren van cannabisplanten?

Ik gebruik ontbladering op mijn binnenplanten. Buiten kunnen de planten hoger worden en meer uitdijen. Ik zie daarom geen voordeel in het verwijderen van de fan leaves. Binnen is de ruimte echter beperkt. Daar merk ik duidelijk betere doordringing van het licht, zodra ik die gigantische fan leaves verwijder. Ik vind dat de techniek zeker een plaats verdient in onze gereedschapskist. Binnen gebruik ik het voortdurend... zelfs op autoflowers.

11. Sommige kwekers gebruiken intensieve technieken, zoals een spijker in takken steken. Wat vind je hiervan? Denk je dat de plant hieronder lijdt?

Ik was diep geraakt toen ik dit voor het eerst zag! Maar uiteindelijk reageren planten allemaal verschillend op dit soort agressie. Als het de productie van trichomen en terpenen bevordert... waarom niet? Ik heb het echter nooit geprobeerd en ik verwacht niet dat dit verandert.

12. Heb je eventueel nog tips voor kwekers die thuis hun planten trainen? Wat wil je nog kwijt...

Misschien is het verstandig om eerst te leren hoe je goede resultaten met je wietplanten behaalt zonder enige training. Daarna is het een kwestie van zoveel mogelijk informatie lezen en niet bang zijn om fouten te maken. Houd gewoon je doelen in gedachten. Als je de kweektijd moet verdubbelen om de oogst een fractie te verbeteren, wijzig dan je techniek.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.