By Max Sargent

Als je na het roken van wiet de volgende dag suf wakker wordt, heeft dat veel te maken met de THC. Maar als je de avond ervoor ook nog ongezond hebt gegeten, kan dat zeker bijdragen aan die lusteloosheid en een zwaar, hol gevoel in je ziel. Toch hoeft het niet zo te zijn!

In deze blog gaan we uitgebreid in op de munchies. Ook geven we je 10 voorbeelden van gezond en lekker eten, waarvan je zorgeloos kunt smullen als je stoned bent. Het is misschien even wennen om gezondere keuzes te maken na het blowen, maar je zult je er veel beter door voelen, beloofd!


Wat is de oorzaak van de munchies?

Als je wiet rookt, heb je waarschijnlijk de munchies al eens ervaren. Soms is het niet meer dan een lichte trek en zin in zoet. Het kan ook gebeuren dat je de koelkast plundert of in een vraatzuchtige bui naar de supermarkt rent en meer uitgeeft dan je van plan was. Maar wat is de oorzaak van de munchies? Wat gebeurt er in je lichaam waardoor je zo impulsief en uitgehongerd bent?

De exacte mechanismen achter de munchies zijn nog altijd niet duidelijk. Toch is het vrij zeker dat de versterkte eetlust die je ervaart als je stoned bent vooral te maken heeft met de binding van THC aan de CB1 receptoren[1].

Naar verluidt, spelen CB1 receptoren een rol in je eetlust en je voedselinname. Maar wanneer THC deze receptoren stimuleert, lijken ze op tilt te slaan. Het resultaat is een ongewone, onbedwingbare honger. Daarnaast denken wetenschappers dat het op deze manier activeren van de CB1 receptoren de zintuiglijke waarneming verhoogt. Uiteraard versterkt dit ook je reukzin (smaak en geur), waardoor eten aantrekkelijker lijkt.

Healthy Munchies - Cake

Waarom is ongezond eten zo aantrekkelijk?

Je weet vast wel dat je sneller naar suikerrijke, zoute en vette hapjes grijpt als je trek hebt. Met een cannabis high wordt dat alleen maar erger. Daarnaast ben je mogelijk minder geremd en impulsiever na het blowen, waardoor je nog sneller op zoek gaat naar chips, snoep en fastfood.

Als je stoned bent, is dit eten zo aantrekkelijk omdat bepaalde stoffen (suiker, vet en zout) fysiologisch gezien direct dat gevoel van beloning opwekken. In een prehistorische, natuurlijke omgeving heeft voeding met veel van deze verbindingen onmiddellijk effect. Bovendien hoeft je lichaam niet veel te doen om ze te benutten. Dat mensen suiker zo lekker vinden, komt dus omdat het een directe en efficiënte energiebron is.

Wat de dierlijke, instinctieve kant van onze hersenen betreft, zijn deze voedingsmiddelen absoluut niet ongezond. Het zijn juist geweldige en effectieve bronnen van energie en belangrijke voedingsstoffen. Maar in onze moderne wereld hebben we een overvloed aan dit soort stoffen en als je er te veel van eet, kan dit tot gezondheidsproblemen leiden. Dat is precies de reden waarom we dergelijk eten als ongezond beschouwen. Helaas hunkert je lichaam veel sterker naar vette, zoete en zoute lekkernijen als je stoned bent.

Toch neemt dat niet weg dat je met een beetje wilskracht het verlangen naar onmiddellijke bevrediging kunt weerstaan. Gezond eten na het blowen wordt dan automatisch veel lekkerder, terwijl je je naderhand een stuk gezonder voelt.

Waarom kun je beter gezond eten als je de munchies hebt?

Gezonde voeding biedt op de lange termijn gezondheidsvoordelen. Daarbij komt dat de lijst met opties lang en gevarieerd is, terwijl gezond eten vaak ook nog beter smaakt dan ongezond eten. Natuurlijk voel je niet die snelle suikerrush, maar je geniet wel van een subtielere, meer genuanceerde smaak. Je extra gevoelige, door THC geprikkelde smaakpapillen zullen verwend worden.

Onthoud daarom dat gezond eten als je stoned bent veel beter kan smaken dan ongezonde snacks. Bovendien houdt niets je tegen om je goede gedrag af en toe te belonen met een heerlijk zoet toetje.

Toch is het op de lange termijn belangrijk dat je overwegend gezond eet, zeker als je vaak wiet gebruikt. Als je meerdere keren per week of zelfs elke dag wiet rookt, kan het zomaar gebeuren dat je dieet uiteindelijk vooral uit suikerrijke tussendoortjes en afhaalmaaltijden bestaat. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar kan ook behoorlijk duur zijn.

Gezond eten draagt ook bij aan het behoud van een gezond darmmicrobioom, dat een tweeledige relatie heeft met het endocannabinoïde systeem (ECS). Het ECS loopt door je hele lichaam en bestaat uit receptoren, neurotransmitters en enzymen. Wetenschappers denken dat het een signaleringssysteem is dat talloze functies reguleert en controleert, van stemming tot immuunfunctie (en natuurlijk eetlust).

Het ECS lijkt in staat te zijn om het darmmicrobioom te beïnvloeden[2], maar laatstgenoemde lijkt ook weer een impact op het ECS te hebben. Gezien het belang van beide individuele systemen en het idee dat ze elkaar lijken te beïnvloeden, is het ondersteunen van je darmmicrobioom essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn.

10 van de beste snacks als je de munchies hebt

Nu je goed op de hoogte bent van de gezondheidsvoordelen, vraag je jezelf wellicht af wat het beste eten voor stoners is. Daarbij gaan we ervan uit dat je 's ochtends wilt opstaan met het gevoel dat je lichaam alles heeft gekregen wat het nodig heeft. Niemand wil zich tenslotte vermoeid of chagrijnig voelen. Daarom zul je de voordelen van een gezond dieet ook zeker merken als je wiet gebruikt (en op elk ander moment). We zetten de beste voorbeelden voor je op een rijtje:

1. Vers fruit

Healthy Munchies - Fruit

Het eerste eten op onze lijst is vers fruit; daar gaat maar weinig boven. Je kunt uit veel verschillende soorten kiezen, dus er zit vast wel iets bij wat je lust. Dankzij de rijke smaak en bevredigende hoeveelheid suiker voldoet fruit aan talloze wensen.

Vind je de geur van sinaasappels lekker? Maak er dan eens een open als je stoned bent en laat je verbazen door de intense geur. Maar als sinaasappels niet bovenaan je lijstje staan, probeer dan gerust iets anders.

Mango is bijvoorbeeld ook een goede optie. Deze verrukkelijke vrucht is niet alleen lekker, maar ook rijk aan het terpeen myrceen. Het idee bestaat dat dit terpeen de snelheid verhoogt waarmee THC de bloed-hersenbarrière doorkruist, wat mogelijk de effecten versterkt. Mango is dus niet alleen een gezonde snack als je wiet rookt, maar versterkt misschien zelfs je high.

Andere goede soorten fruit zijn:

 • appels
 • bananen
 • ananas
 • watermeloen
 • perziken
 • lychee
 • druiven

2. Noten en zaden

Misschien ben je al dol op noten en zaden of heb je gemerkt dat ze bijzonder populair zijn.

Mensen die elke dag noten en zaden eten, zijn goed bezig! Deze kleine hapjes behoren namelijk tot de meest voedzame voeding in de natuur en zijn zeer gezond. Ze bevatten talloze voedingsstoffen, maar ook veel gezonde vetten, waardoor ze zo goed vullen.

Aangenomen wordt dat gezonde vetten de werking van het ECS verbeteren[3]. Daarmee is het ECS beter in staat om veel verschillende functies te reguleren, waaronder ontsteking.

Als je regelmatig gezonde vetten eet, help je je lichaam goed te functioneren. En gelukkig zijn er ook veel verschillende noten en zaden om uit te kiezen als je stoned bent, zodat je van allerlei verrukkelijke smaken kunt genieten. Bovendien heb je wat te doen als je pistachenoten of zonnebloempitten moet pellen!

Voorbeelden van lekkere noten en zaden zijn:

 • cashewnoten
 • walnoten
 • paranoten
 • amandelen
 • pecannoten
 • bonus: pinda's (alhoewel dit eigenlijk geen noten zijn, maar peulvruchten)

3. Griekse yoghurt

Je kunt jezelf natuurlijk ook trakteren op Griekse yoghurt. Dit heerlijke en verfrissende tussendoortje bewijst maar weer eens dat gezond eten terwijl je high bent niet saai hoeft te zijn.

Griekse yoghurt direct uit het bakje is al verrukkelijk, maar je kunt jezelf ook helemaal uitleven met wat extra toevoegingen voor een helemaal onweerstaanbare lekkernij na het blowen. Voeg bijvoorbeeld eens wat bessen, gepelde hennepzaden en honing toe. Zo krijg je al snel een snack die veel voedingsstoffen bevat en ook nog lekker zoet smaakt!

4. Pure chocolade

Pure chocolade kun je niet vergelijken met gewone melkchocolade. Het heeft niet alleen een subtielere, intensere smaak, maar is ook nog eens relatief gezond. Dan moet je wel pure chocolade vinden met een hoog percentage cacao, waaraan weinig suiker is toegevoegd.

De effecten van goede pure chocolade komen overeen met die van CBD, waardoor de impact van THC lekkerder en aangenamer is. Deze effecten ontstaan omdat pure chocolade FAAH remt[4], een enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van anandamide. Anandamide is een natuurlijk voorkomende endocannabinoïde (geproduceerd in het lichaam) die zich voornamelijk aan CB1 receptoren bindt en een gevoel van vreugde en genot opwekt.

5. Popcorn

Misschien geloof je het niet, maar popcorn is (op zichzelf) best gezond. Of beter gezegd, het is niet erg ongezond, omdat er maar weinig in zit. Je voorziet je lichaam dus niet van veel gezonde voedingsstoffen als je popcorn eet, maar tegelijk stop je jezelf ook niet vol met ongezonde stoffen.

Je moet dit echter met een korreltje zout nemen (sorry voor de woordspeling). Gewone popcorn is tenslotte nogal saai en daarom doen veel mensen er zout, suiker of boter op. Daar wordt het natuurlijk niet gezonder van. Gelukkig kun je met smaakstoffen experimenteren om een balans te vinden tussen een gezond en ongezond tussendoortje. En zelfs als je wat suiker toevoegt, is je popcorn nog steeds veel gezonder dan snoepjes en soortgelijke lekkernijen.

6. Eiwitrijke salade

Healthy Munchies - Salad

Een salade die flink wat eiwit bevat (vlees, vis, tofu, etc.) is een uitstekend tussendoortje of zelfs een complete maaltijd als je stoned bent. Door de toevoeging van eiwit is je salade na het blowen veel beter te behappen en krijg je een voller gevoel. Zorg er ook voor dat de salade veel microvoedingsstoffen en vezels bevat; deze zijn tenslotte belangrijk voor je gezondheid.

Als je niet vaak een salade eet, is het goed om te weten dat niet al het groenvoer hetzelfde is. Sla is dan wel een van de populairste ingrediënten voor een salade, maar bevat eigenlijk nauwelijks gunstige stoffen. Ga je een salade kopen of maken? Zorg er dan voor dat er verschillende bladgroentes in zitten voor een goede balans van microvoedingsstoffen.

7. Rijstwafels

Rijstwafels zijn een heel handig tussendoortje als je direct iets uit je keukenkastje wilt pakken. Je kunt ze zo eten, maar natuurlijk ook beleggen om de smaak te verbeteren.

Natuurlijk kun je uit verschillende soorten beleg kiezen, sommige gezonder dan andere. Maar voor een gezonde, lekkere en vullende rijstwafel raden we het volgende aan:

 • pindakaas
 • hummus
 • guacamole
 • appelstroop
 • kaas

Opmerking: Het helpt om een glas water bij de hand te hebben als je stoned besluit om rijstwafels te eten. In combinatie met een droge mond kan een rijstwafel moeilijk door te slikken zijn!

8. Groentesticks met hummus

Heb je een couch lock maar ook trek in een verfrissende snack? Maak dan groentesticks met hummus!

Zolang je genoeg ingrediënten hebt, kun je de hele avond lang op deze snacks knabbelen, zonder je zorgen te maken! Ze zijn een goede keuze voor wietgebruikers die getroffen worden door een ernstig geval van de munchies, maar wel gezond willen eten.

9. Curry

Ben je gek op koken? Maak dan eens een heerlijke curry. Alle Aziatische landen hebben unieke curry's en elke regio heeft weer een eigen kijk op wat een curry is en hoe deze het beste smaakt. Wat dat betreft, kom je altijd aan je trekken. Van superzoet tot ongelooflijk heet; je zult zeker iets vinden dat in de smaak valt.

Een curry smaakt niet alleen verrukkelijk, maar het maken ervan is soms nog leuker dan het opeten. Laat je verbazen door de geuren en kleuren van de verschillende kruiden. Omdat je maar één pan gebruikt, heb je ook nauwelijks afwas. Het bereiden van curry is daarmee bijzonder prikkelend voor je stonede geest en zintuigen.

10. Zoete aardappelfriet

Healthy Munchies - Sweet Potato

Tot slot bakken we patat, maar geen gewone patat. We kiezen namelijk voor zoete aardappels! Deze zijn zoet, rijk aan vetten en koolhydraten, terwijl ze barsten van de gezonde voedingsstoffen. Je kunt ze het beste bakken in plaats van frituren, omdat de laatste optie ongezonde vetten met zich meebrengt.

Frietjes van zoete aardappels zijn perfect als je hunkert naar een soort junkfood dat niet alleen heerlijk smaakt en goed vult, maar uiteindelijk ook nog eens gezond is.

Ga die munchies te lijf met gezond eten

De overstap maken van zoet, vet en zout junkfood kan in het begin heel moeilijk zijn. We vergeten vaak hoe verslavend dit eten is, terwijl je het bijna overal kunt vinden. Uiteraard kunnen we niet ontkennen dat het ook gewoon lekker smaakt!

Motiveer jezelf om gezond te eten (of je nu stoned of nuchter bent), en ontdek in een mum van tijd dat je lichaam hier beter op reageert dan op de vele ongezonde alternatieven. Al snel wil je niets anders meer! Die eerste stap is zeker een uitdaging, maar geef niet op. Na een tijdje maak je moeiteloos de juiste keuzes en zul je jezelf veel beter voelen!

External Resources:
 1. The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Dietary food patterns as determinants of the gut microbiome | Scientific Reports https://www.nature.com
 3. Endocannabinoid System and Its Regulation by Polyunsaturated Fatty Acids - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Beyond Cannabis: Plants and the Endocannabinoid System http://ethanrusso.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.