SUMMER SALE: Pak 25% korting op bepaalde producten!

By Miguel Ordoñez


De munchies slaan toe als de cannabinoïden uit je wiet de bloed-hersenbarrière passeren. Het gevolg is dat je als een waanzinnige in je koelkast en keukenkastjes op zoek gaat naar nachos, pizza en ijs.

Veel mensen met eetproblemen kunnen dan ook profiteren van de munchies. Denk aan patiënten die chemotherapie ondergaan of mensen met een eetstoornis. Maar bij sommigen kunnen deze eetkicks ook tot ongewenste gewichtstoename leiden.

Er komt een moment waarop je denkt: genoeg is genoeg. En waarop je besluit te minderen. Als je je psychotrope hobby echter wel wilt blijven uitoefenen, bieden de tips in dit artikel uitkomst!

Waarom krijg je trek van wiet?

De belangrijkste boosdoener in dit geval is THC. Wetenschappers[1] geven aan dat dit te maken heeft met de CB1-receptoren van het endocannabinoïdesysteem. Deze receptoren hebben diverse functies, waaronder het stimuleren van trek.

THC activeert CB1-receptoren als het je lichaam binnenkomt, wat uiteindelijk tot hevige trek leidt. Onder de invloed van THC ruik je zelfs geuren veel sterker.

Hoe voorkom je de munchies als je gaat roken?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit oude gezegde is ook van toepassing op de munchies.

 • Maak het de eetkick lastiger

Verleiding ligt al snel op de loer als het gemak groot is. Voordat je het weet, zit je handenvol chips naar binnen te schuiven.

Probeer het de eetkick daarom als het ware wat lastiger te maken. Zorg bijvoorbeeld dat er geen snacks in huis zijn. En kom ook niet in de verleiding je karretje vol te gooien met lekkers als je boodschappen doet.

Als je kinderen hebt, is het wat ingewikkelder om alle tussendoortjes uit huis te verbannen. Maar doe jezelf een plezier en zet in ieder geval een slot op het kastje met lekkers. En verzeker dat het deurtje uitsluitend geopend wordt als iedereen aanwezig is om van een traktatie te genieten.

Hoe voorkom je de munchies als je gaat roken?
 • Probeer verschillende soorten

Veel fans van wiet weten wel dat niet alle wietsoorten gelijk zijn. Het effect van een bepaalde soort kan nogal van dat van een andere strain verschillen.

Sommige soorten werken je tegen de bank, waarna je soms niet eens meer in staat bent je vingers te bewegen. Andere strains stimuleren juist die ongelooflijke trek in een vette hap.

Experimenteren met verschillende soorten is dan ook een goede en leuke manier om de munchies te voorkomen. Probeer bij te houden welke strains je hongerig maken en welke niet. Vervolgens weet je wat je moet doen en welke soorten je goed bevallen. Breng ook daar wat variatie in aan, zodat je elke keer van verschillende smaken en ervaringen geniet.

 • Eet een gezonde maaltijd

Het probleem met de munchies is niet zozeer het daadwerkelijke eten. Het zit hem vooral in de grote hoeveelheden junkfood die je wegwerkt. En met die oncontroleerbare, door THC aangedreven impulsen kun je in één avond zowat twee kilo aankomen!

Daarom kan het nuttig zijn een gezonde maaltijd te eten voordat je een joint draait. Kies een voedzame snack, waar je een aantal uren op vooruit kunt; denk aan iets met een hoog watergehalte.

Goede voorbeelden zijn avocado op toast, banaan met pindakaas en yoghurt met muesli. Voor een daadwerkelijke maaltijd kun je kiezen voor spaghettipompoen, quinoa of een stukje magere kipfilet met groenten.

Hoe stop je de munchies tijdens het roken?

De munchies zijn dan misschien een bijverschijnsel van het roken van wiet, maar je kunt het wel degelijk stoppen. Hieronder een aantal manieren om de trek tijdens je rooksessie tegen te gaan:

 • Probeer bezig te blijven

Je rookt, leunt achterover en ziet een reclame voor chicken wings op TV. Eventjes later heb je een afhaalmaaltijd besteld voor acht personen, terwijl je alleen thuis bent. En om de ervaring compleet te maken, bestel je ook zes blikjes bier en een bak met ijs.

Voorkom die bourgondische vreetfestijnen en probeer productief te blijven. Zet een interessante documentaire op. Probeer een nieuwe hobby. Schrijf in je dagboek. Ga sporten. Mediteer of luister naar muziek. Doe iets om je gedachten af te leiden van junkfood. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Hoe stop je de munchies tijdens het roken?
 • Poets je tanden

Bepaalde voeding kan vrij lang in je mond blijven hangen. Denk maar aan een bord spaghetti bolognese met champignons en knoflook. Hetzelfde geldt voor heerlijk romige chocoladecake. Als je rookt met deze smaken in je mond, verlang je razendsnel naar meer!

Maar weet je hoe je snel een einde maakt aan deze smaken? Met wat verfrissende tandpasta met pepermunt natuurlijk! Spoel je mond met water en poets je tanden voordat je een joint opsteekt. Bijna niemand krijgt ongelooflijke trek met een sterke pepermuntsmaak in de mond. Zo houd je het wel een aantal uren vol.

Hoe stop je de munchies tijdens het roken?
 • Drink genoeg

Je onderbewustzijn doet soms vreemde dingen met je en dat is tijdens een psychotrope ervaring niet anders. Door dorst en uitdroging kun je bijvoorbeeld het idee krijgen dat je eten nodig hebt. Al snel zit je dan met je hand in de koektrommel en zijn al die chocoladekoekjes verdwenen!

Bespaar jezelf die ellende en zorg dat je voldoende drinkt. Voel je de behoefte om te eten? Drink dan eerst een glas water, want dat vult je maag. Het drinken van water is ook een goede manier om de droge mond door het roken tegen te gaan.

Hoe stop je de munchies tijdens het roken?

Hoe stop je de munchies na het roken?

Heb je de hele avond wiet gerookt en voor de TV gehangen en kamp je met ongelooflijke trek? Loopt het water je in de mond bij het idee van eten?

Maak je geen zorgen! Dit is het moment om niet toe te geven aan de verleiding. Je kunt een aanval van de munchies nog steeds voorkomen!

 • Beweeg

We hebben dit eerder al even aangestipt, maar het is zinvol het hier nog even te herhalen. Bewegen is een van de beste activiteiten die je high kunt doen. Sommige wietsoorten stimuleren zelfs een actieve houding.

Sommige atleten sporten in feite graag onder invloed van hun favoriete wiet. Uit anekdotisch bewijs blijkt daarbij dat al een beetje THC een workout veel prettiger kan maken.

Doe dus eens wat onderzoek en kies wietsoorten uit die goed samengaan met sport. Vermijd echter wel extreme sporten als je wiet hebt gebruikt. Tegen een boksbal slaan? Prima! Rotsklimmen? Waarschijnlijk geen strak plan.

Hoe stop je de munchies na het roken?
 • Probeer CBD-olie

Weet je waarmee je ook de munchies na het roken kunt stoppen? Gouwe ouwe CBD-olie. Als je denkt dat je de verleiding niet kunt weerstaan, kun je altijd op het niet bedwelmende nichtje van THC rekenen!

Uit studies blijkt dat CBD mogelijk de psychotrope effecten van THC tegengaat[2]. Hieronder vallen uiteraard ook aanvallen van de munchies.

Dus de volgende keer dat je zin hebt om door de drive-through te rijden voor fastfood na een avondje roken, kies dan voor wat CBD-olie. Je zult de volgende dag trots op jezelf zijn.

Hoe stop je de munchies na het roken?
 • Ga slapen

Stel: je bent op de terugweg naar de aarde, na een door THC aangedreven reis door de kosmos. Je ligt in de woonkamer op de bank. De keuken is maar enkele stappen van je verwijderd. Er staat een doos met suikerdonuts op het aanrecht. Kun je de verleiding weerstaan?

Jazeker! Het beste actieplan is opstaan en naar de slaapkamer vertrekken. Negeer de doos vol geraffineerde suikers en spijt. Doe alsof het lekkers er niet staat of dat je het niet gezien hebt.

Als je in de slaapkamer bent, mag je jezelf een schouderklopje geven. Goed gedaan! Er is veel wilskracht nodig om nee te zeggen tegen je verlangens, maar het is je gelukt.

Hoe stop je de munchies na het roken?

Wat als je niet op kunt tegen de munchies?

Soms krijgt dat verlangen je echter alsnog te pakken, ongeacht hoe vastberaden je bent. Zelfs Superman heeft zijn kryptoniet. Maar, zoals eerder vermeld, zit het mogelijke probleem in wat je eet en niet in het eten op zich.

Je kunt dus ook voor gezondere opties kiezen. Als je zin hebt in patat en uienringen, probeer dan deze gezondere alternatieven eens. Je voelt je dan niet schuldig en dat is natuurlijk altijd een goede zaak.

External Resources:
 1. The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Cannabidiol Inhibits Endocannabinoid Signaling in Autaptic Hippocampal Neurons - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.