By Miguel Ordoñez

Er wordt veel gespeculeerd over de cannabisplant en het gebruik ervan als medicinaal en recreatief middel. Een van de onderwerpen waarover gediscussieerd wordt, gaat over de mogelijkheid om afkickverschijnselen te krijgen als je minder of geen cannabis meer gebruikt.

Veel vurige cannabis supporters benoemen dat marihuana een geheel natuurlijk kruid is dat absoluut geen risico heeft als het gaat om verslaving, afhankelijkheid en afkickverschijnselen.

Aan de andere kant, mensen die tegen het gebruik zijn, winden er geen doekjes om door te zeggen dat cannabis een "schedule 1" drug is en daardoor een hoog risico met zich meebrengt op verslaving en misbruik.

Beide extreme standpunten staan lijnrecht tegenover elkaar, met de waarheid ergens in het midden.

EEN VAN DE VEILIGSTE DRUGS

De waarheid is dat cannabis een hele veilige drug is en heeft laten zien dat het veel veiliger is dan cocaïne, amfetamines en zelfs alcohol. Maar het is zeker nog steeds een psychoactief middel en geeft in sommige gevallen afkickverschijnselen.

Het stereotype idee van afkickverschijnselen bij drugs is dat van een heroïneverslaafde die zweet en trilt in een hoekje van de afkickkliniek. Alleen omdat cannabis afkickverschijnselen kan veroorzaken, betekent niet dat het zo extreem is als de symptomen die men ervaart bij harddrugs.

Cannabisverslaving

DE DISCUSSIE IS KLAAR: CANNABIS VEROORZAAKT WEL DEGELIJK AFKICKVERSCHIJNSELEN

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou willen stoppen met het roken van cannabis. Iemand wil misschien even een pauze inlassen om de tolerantie weer terug te krijgen op een normaal level. Wellicht heeft iemand net een nieuwe baan waarvoor hij vaak getest moet worden op drugsgebruik. Of misschien heeft iemand besloten dat cannabis niet meer een onderdeel van zijn leven is.

Wat de reden ook is, het is belangrijk voor gebruikers om zich te realiseren dat als ze heel abrupt stoppen met cannabis, vooral als ze een lange tijd zwaar gerookt hebben, er afkickverschijnselen kunnen optreden.

Deze informatie komt misschien als een verrassing voor sommige cannabisgebruikers, maar het is aangetoond dat men er zowel fysieke als psychologische afkickverschijnselen van kan krijgen.

Veel cannabisgebruikers staan er negatief tegenover dat cannabis een verslavende drug kan zijn, maar de fysieke en psychologische effecten die het stoppen veroorzaakt, kunnen wel degelijk tot een verslaving leiden.

VERANDERINGEN MET BETREKKING TOT CANNABINOÏDE RECEPTOREN

Dr. David Gorelick, professor in de psychiatrie aan de Universiteit van Maryland School of Medicine, deed verschillende onderzoeken naar afkickverschijnselen bij cannabis. Hij stelt: "Een psychologische of gedragsgerelateerde verslaving wordt gevormd door het verlies van controle als het gaat om gebruik."

Als je cannabis rookt, worden cannabinoïden in het lichaam vrijgelaten en die activeren receptoren plekken in het endocannabinoïde-systeem. Cannabinoïden zijn zeer overeenkomstig met een familie van chemicaliën die zich in het lichaam bevinden, bekend als endocannabinoïden, en veroorzaken vergelijkbare effecten.

Het endocannabinoïde-systeem wordt beïnvloed door zowel endocannabinoïden als cannabinoïden en receptor agonisten beïnvloeden het centrale zenuwstelsel op verschillende manieren. Zo hebben ze invloed op de psychomotoriek, het kortetermijngeheugen, bedwelming en de eetlust.

CANNABINOÏDE WAARDES

Cannabinoïden beïnvloeden het lichaam dus zowel fysiek als psychologisch. Na een tijdje veranderen de effecten van cannabinoïden op deze receptoren hun conditie. Als het cannabisgebruik stopt, gaan de receptoren weer terug naar normale levels. De symptomen van dit fenomeen kunnen leiden tot verslaving en afkickverschijnselen.

WAT DE WETENSCHAP ZEGT

Een paper dat gepubliceerd is in 2005 in het blad Drug and Alcohol Dependence laat zien dat er een aanzienlijke vooruitgang is geboekt als het gaat om het karakteriseren en het begrijpen van cannabis afkickverschijnselen. Maar er wordt ook geconstateerd dat er nog steeds veel vragen onbeantwoord zijn.

De paper betreft een studie met 72 adolescenten die ambulante zorg zochten voor drugsproblemen. Elke deelnemer gebruikte op z'n minst vijftien dagen per maand cannabis.

De auteurs van de studie stellen dat de adolescente cannabisgebruikers die deze behandeling ondergingen inderdaad afkickverschijnselen ondervonden na volledig te stoppen met cannabis.

VOORKOMENDE SYMPTOMEN

Verschillende symptomen kwamen voor tijdens het afkicken, waaronder gedragsveranderingen, maar ook lichamelijke verschijnselen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en zweten.

Andere symptomen werden ook ervaren door de adolescenten. Dat waren onder meer angst, verandering in de eetlust, depressieve buien, geïrriteerd zijn en onrust.

Cannabis-ontwenningssymptomen

ANDER ONDERZOEK

Een onderzoek uit 2003 dat gepubliceerd is in het Journal of Abnormal Psychology onderzocht de tijdsduur en de mate van cannabis afkickverschijnselen.

Een vijftig dagen durend poliklinisch onderzoek observeerde achttien cannabisgebruikers gedurende een periode van vijf dagen waarbij ze hun rookgewoonten doorzetten. De periode werd gevolgd door een 45 dagen durende tijdsspanne van onthouding.

De onderzoekers ondervonden dat cannabis afkickverschijnselen geassocieerd werden met een scala aan emotionele stemmingen. Denk aan agressie, woede, angst, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, irritatie, onrust, trillerigheid, slaapproblemen en buikpijn.

De verschijnselen traden een tot drie dagen nadat de deelnemers stopten met roken op en waren op hun hoogtepunt tussen dag 2 en 6. Over het geheel genomen, werden de effecten ervaren gedurende vier tot veertien dagen na het stoppen.

DE AMERIKAANSE VERENIGING VOOR PSYCHIATRIE

De Amerikaanse Vereniging voor Psychiatrie (APA) heeft cannabis afkickverschijnselen erkend en zegt dat ze veroorzaakt worden door zwaar en langdurig gebruik.

De APA rapporteert dat cannabis afkickverschijnselen gekarakteriseerd worden door op z'n minst drie van de volgende symptomen: geïrriteerdheid, woede, nervositeit, slaapproblemen, een verminderde eetlust, onrust, depressieve buien en fysieke verschijnselen (o.a. buikpijn, trillerigheid, verergerd zweten, koorts of hoofdpijn).

AFKICKVERSCHIJNSELEN VOORKOMEN

Alhoewel cannabis afkickverschijnselen en verslaving kunnen optreden, betekent het niet dat iedereen ermee in aanraking komt. Het is bewezen dat wiet een heel effectief en natuurlijk medicijn is en een veilige recreatieve drug.

De APA constateert dat langdurig en zwaar gebruik kan leiden tot symptomen. Dit betekent dat zo nu en dan een pauze inlassen of iets minder gebruiken een goed idee kan zijn. Als je cannabis gebruikt om medicinale redenen, is het wijs om alleen de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Alhoewel het bij sommige ziektes blijkt dat je grotere hoeveelheden cannabinoïden nodig hebt.

External Resources:
  1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.