By Steven Voser Reviewed by: Carles Doménech

Bekijk hieronder onze uitgebreide gids over hoe cannabis reageert op andere drugs.


Wiet is een farmacologisch complexe plant die we om verschillende redenen (waaronder een decennialang verbod) nog steeds niet helemaal begrijpen. Dit is grotendeels te wijten aan het decennialange verbod. Wat we echter wel weten, is dat de unieke chemische verbindingen uit wiet een wisselwerking aan kunnen gaan met andere externe stoffen (recreatief en medicinaal). Hierdoor veranderen bepaalde biologische processen in je lichaam.

Als je erover denkt om cannabis te combineren met andere recreatieve middelen of voorgeschreven medicatie, lees dan verder voor een overzicht van de wisselwerking tussen wiet en andere drugs.

Interacties Tussen Middelen

Een wisselwerking vindt plaats wanneer het effect van een bepaald middel door de werking van een tweede middel (geneesmiddel op recept of een recreatieve drug - legaal of illegaal), eten of drinken verandert, wanneer het tegelijkertijd wordt ingenomen. Deze wisselwerking kan de manier waarop een of meer van de middelen werken beïnvloeden. Dit kan vervolgens impact hebben op de werkzaamheid ervan.

Als je twee of meer middelen samen gebruikt, kunnen er verschillende uitkomsten optreden:

 • Additief effect: dit betekent dat elk middel het effect heeft waarvoor het is bedoeld. Wanneer twee stoffen worden gecombineerd, stapelen de effecten als het ware op, in plaats van dat ze samenwerken.
 • Synergetisch effect: dit is wanneer stoffen samen meer effect hebben dan wanneer ze afzonderlijk worden ingenomen.
 • Antagonistisch effect: dit betekent dat een of meer van de samen ingenomen substanties minder effectief worden dan wanneer ze op zich zouden worden ingenomen.

Interacties tussen middelen vinden plaats via tal van mechanismen, waaronder:

 • Verhoging of verlaging van de opname van een stof in het spijsverteringskanaal
 • Verandering van het omzetten van een stof in de lever
 • Verhoging of verlaging van de snelheid waarmee het lichaam geneesmiddelen via de nieren uitscheidt.
 • Het op gang brengen van concurrerende activiteiten in het lichaam

Een aantal factoren kan de kans op een geneesmiddelinteractie beïnvloeden:

 • Uitgedroogd zijn
 • Heel jong of heel oud zijn
 • Over- of ondergewicht hebben
 • Een onderliggende medische aandoening hebben
 • Meerdere medicijnen tegelijk innemen
 • Ongezond voedingspatroon

Hoe Cannabis door het Lichaam Wordt Afgebroken

Cannabis bevat meer dan honderd verschillende cannabinoïde verbindingen, maar waar we het meest van weten, zijn THC en CBD. Onderzoek toont aan dat beide verbindingen worden gemetaboliseerd door cytochroom P450. Dit is een groep enzymen die verantwoordelijk is voor het metaboliseren van diverse stoffen, waaronder veel actieve verbindingen in voorgeschreven medicijnen.

Wanneer je THC, CBD en andere cannabisverbindingen in je lichaam hebt zitten, kunnen ze gaan strijden om oxidatie door dezelfde cytochroom P450-subgroep. Dit kan het metabolisme van sommige andere recreatieve drugs (zoals LSD, amfetaminen en alcohol) vertragen. Houd hier dus rekening mee als je erover denkt cannabis te combineren met andere middelen.

Hoe Cannabis door het Lichaam Wordt Afgebroken

Wat Maakt Cannabis Uniek?

Cannabis is op tal van manieren uniek vergeleken met andere middelen (zowel recreatieve drugs als voorgeschreven medicijnen):

 • Chemische samenstelling: cannabis bevat vele actieve verbindingen. THC is verreweg het bekendste bestanddeel, maar er zitten nog zo'n vierhonderd verschillende opmerkelijke stoffen in, waaronder andere cannabinoïden en terpenen.
 • Variatie: cannabisstrains variëren enorm. Zelfs strains met dezelfde naam kunnen zeer verschillend zijn qua chemisch profiel en kracht. Daarom kunnen ze verschillende effecten hebben.
 • Persoonlijke ervaring: cannabis beïnvloedt personen op verschillende manieren. Sommige mensen kunnen de effecten ervan beter aan dan anderen.
 • Effecten: cannabis past niet echt in de categorieën die we gebruiken voor het classificeren van andere middelen. Hoewel het beslist een "downer", ofwel depressivum kan zijn, kan het ook opbeurende effecten hebben die vergelijkbaar zijn met die van stimulerende middelen of "uppers". Tegelijkertijd kan cannabis een effect hebben dat geassocieerd wordt met hallucinogenen, zoals een verdraaid tijdsbesef.

Inzicht in de unieke aard van wiet en hoe het ons beïnvloedt, kan erg nuttig zijn om ons te helpen beslissen hoe, wanneer en waar we het kunnen gebruiken.  Als je merkt dat wiet een ontspannend effect op je heeft, houd daar dan rekening mee als je het samen gebruikt met middelen die dezelfde of een tegengestelde uitwerking hebben.

Gerelateerd Artikel

Wat is THC ?

Hoe Werkt Cannabis bij Inname van Andere Recreatieve Drugs?

Cannabis is een van de meest gebruikte recreatieve drugs ter wereld, ook in gebieden waar het nog steeds gecriminaliseerd wordt. Hieronder kun je lezen hoe het reageert op andere recreatieve middelen.

 • Alcohol

Alcohol is misschien wel de populairste recreatieve drug ter wereld. En hoewel je het bijna overal vrijwel onbeperkt legaal kunt kopen, is het verre van veilig. Vooral als je het vergelijkt met andere middelen.

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het combineren van alcohol en cannabis. Eén studie[1] suggereert dat het drinken van alcohol voor het consumeren van wiet de opname van THC kan verhogen. Verhoogde THC-gehaltes in het lichaam hebben niet een dodelijke afloop, maar kunnen wel zweten, duizeligheid, misselijkheid en braken veroorzaken.

 • Amfetaminen

Cannabis wordt vaak gebruikt in combinatie met amfetaminen en derivaten als MDMA. Anekdotisch bewijs suggereert dat wiet enkele negatieve effecten van het gebruik van amfetamine kan verzachten.

Er zijn maar weinig wetenschappelijke studies die de interactie tussen cannabis en amfetamine hebben onderzocht. Dierstudies[2] suggereren echter dat het endocannabinoïdesysteem een rol kan spelen bij de verslavingscyclus. Om die reden zou wiet ook de verslavende eigenschappen van amfetaminen kunnen beïnvloeden. Amfetaminen zijn echter stimulerende middelen, en wiet bestaat uit een verscheidenheid aan verbindingen waarmee het depressieve, stimulerende en zelfs hallucinogene effecten kan hebben, wat de interactie tussen de twee nog complexer maakt.

Hoe Werkt Cannabis bij Inname van Andere Recreatieve Drugs?
 • Cocaïne

Cocaïne is een krachtig stimulerend middel en de manier waarop het in wisselwerking staat met cannabis, is moeilijk vast te stellen. Als wiet ontspannend werkt, kan het de high door cocaïne compenseren. Zo kan het mogelijk een deel van de verlangens en bijwerkingen van het gebruik van cocaïne tegengaan. Het combineren van de stimulerende effecten van cocaïne met het onderdrukkende effect van cannabis kan echter ook de negatieve effecten van beide verergeren.

Wiet kan ook[3] door cocaïne veroorzaakte bloedvatvernauwing tegengaan, wat de opname van cocaïne in het lichaam verhoogt. Dit resulteert vervolgens in sneller opkomende effecten en een verhoogd risico op bijwerkingen en een overdosering. Wanneer het voornamelijk als stimulerend middel werkt, kan wiet het effect van cocaïne versterken. Beide medicijnen zijn daarbij op zichzelf in staat om angst en paranoia op te wekken. Daarom kan het combineren van de twee de kans op dergelijke effecten vergroten.

 • Codeïne

Codeïne is een opioïde die het centrale zenuwstelsel onderdrukt. In combinatie met cannabis kunnen de twee een rustgevende en euforische buzz opwekken. Daarbij kan wiet een synergetisch effect bewerkstelligen met codeïne en andere depressiva. Studies[4] hebben ook aangetoond dat het gebruik van beide angst en depressie kan veroorzaken.

 • DMT

DMT is een psychedelische drug die meestal op zichzelf wordt gerookt. Het wordt echter ook wel geconsumeerd in combinatie met monoamineoxidaseremmers (MAOI). Hiermee ontstaat een kruidenmix die bekendstaat als 'changa', een rookbare vorm van ayahuasca. Er zijn geen formele onderzoeken die laten zien hoe cannabis in wisselwerking staat met DMT, maar gebruikers stellen vaak dat de twee een synergetisch effect hebben.

Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat het roken van cannabis voordat ze DMT gebruiken, hen helpt te ontspannen tijdens en na de trip. Deze beweringen zijn vergelijkbaar met die van gebruikers van andere psychedelica, zoals LSD en paddo's. Sommige 'psychonauten' gebruiken wiet tegen maagklachten, die vaak bij het gebruik van bepaalde entheogenen opkomen. Daar staat tegenover dat er ook mensen zijn die beweren dat cannabis juist maagklachten kan veroorzaken.

 • Ketamine

Ketamine is een dissociatie-veroorzakend verdovend middel dat kan worden geslikt, gesnoven, geïnjecteerd of gerookt, vaak samen met wiet of tabak. Er zijn geen studies gedaan naar de wisselwerking tussen ketamine en wiet, maar gebruikers melden vaak dat marihuana de high door ketamine versterkt. In sommige gevallen kan het daarbij de effecten, zoals slaperigheid en duizeligheid, verergeren.

 • LSD

Het combineren van LSD en cannabis brengt vaak een synergetisch effect teweeg. Veel mensen stellen dat wiet de visuele hallucinaties van een acid trip versterkt of zelfs opnieuw activeert. Het is dan ook gebruikelijk om tegen het einde van een dergelijke trip een joint te roken in de hoop de visuals opnieuw te ervaren. LSD-gebruikers roken soms ook cannabis voorafgaand aan het gebruik van LSD, deels om het zenuwachtige gevoel dat gepaard gaat met de vroege stadia van een trip te verminderen.

Hoe Werkt Cannabis bij Inname van Andere Recreatieve Drugs?
 • Paddo's

Net als bij LSD heeft cannabis de neiging om een synergetische relatie aan te gaan met psilocybine-rijke paddenstoelen. Veel ervaren gebruikers van psychedelica vinden dat het combineren van wiet en paddo's positieve effecten heeft.. Zo zou cannabis je helpen ontspannen tijdens je trip, de gebruikelijke onrustige maag verminderen en zelfs psychedelische hallucinaties versterken. Houd er wel rekening mee dat de synergetische effecten overweldigend kunnen zijn als je nieuw bent met het gebruik van paddo's.

 • Salvia Divinorum

Net als de andere hierboven genoemde psychedelica, zijn wiet en salvia een populaire combi. Toch kan cannabis wel bepaalde aspecten van je salvia-trip intensiveren of juist afremmen. Als je bepaalde aspecten van je salvia-trip wilt intensiveren, kan het gebruik van wiet een oplossing bieden. Wanneer je echter nog geen ervaring hebt met salvia, vind je de ervaring misschien wat overweldigend. Op zichzelf kan salvia, afhankelijk van de methode van inname, worden omschreven als extreem intens. In sommige gevallen kan het zelfs extreme acute dissociatie veroorzaken.

 • Lachgas (NOS)

Lachgas wordt gebruikt als middel om pijn te verlichten en een kalme, giechelende euforie te produceren. Cannabis heeft de neiging om de effecten ervan te versterken. Wiet heeft de neiging om de effecten van lachgas te versterken. Sommige mensen vinden dat deze combi extreem kalmerende effecten heeft (vooral bij hoge doses lachgas), vergelijkbaar met die van ketamine.

Hoe Werkt Cannabis bij Inname van Geneesmiddelen op Recept?

Zoals we al schreven, toont onderzoek aan dat THC en CBD gemetaboliseerd[5] worden door cytochroom p450-enzymen. Een subgroep van deze enzymen, de CYP3A-familie, is verantwoordelijk voor het omzetten van zo'n 60% van alle geneesmiddelen[6]. Als je medicijnen gebruikt, lees dan verder om te zien hoe deze op cannabis kunnen reageren.

 • Bloedsuikermedicatie

Ondanks dat er (nog) geen bewijs voor is, wordt aangenomen dat THC de effectiviteit van dit middel vermindert. Er wordt echter ook gedacht dat andere fytocannabinoïden potentiële voordelen hebben[7] met betrekking tot diabetesbehandelingen, waaronder het stabiliseren van het suikergehalte in het bloed.

 • Bloeddrukmedicatie

Zowel THC als CBD is tot op zekere hoogte bestudeerd[8] wat betreft de invloed ervan op de bloeddruk. Sommige gebruikers zeggen dat ze rustiger worden en een verhoogde hartslag ervaren bij het nemen van THC. Soms kan men onder invloed van THC, in het geval van een lage bloeddruk, echter ook orthostatische hypotensie ervaren (een plotselinge, onaangename bloeddrukdaling bij het opstaan die duizeligheid, flauwvallen en misselijkheid kan veroorzaken).

 • Bloedverdunners

Bepaalde onderzoeken suggereren dat wiet een wisselwerking aangaat met bloedverdunners, waardoor het effect ervan wordt verminderd. Aan de andere kant kunnen sommige geïsoleerde verbindingen, zoals CBD, het tegenovergestelde effect veroorzaken door het metabolisme van deze medicijnen te remmen. Er is echter meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe wiet en bloedverdunners op elkaar inwerken.

Hoe Werkt Cannabis bij Inname van Geneesmiddelen op Recept?
 • Opioïden

Cannabis en opioïden lijken geen directe interactie te hebben. Dit komt mogelijk doordat de verbindingen via verschillende systemen verwerkt worden: respectievelijk het endocannabinoïdesysteem en opioïde-systeem. Sommige stoffen in wiet hebben echter pijnstillende effecten, waardoor ze een aanvulling kunnen zijn op die van opioïden die worden gebruikt voor pijnverlichting. Het intrigerende is dat er groeiend klinisch bewijs[9] is dat het gebruik van cannabis ondersteunt als nieuwe strategie om misbruik van opioïden en gerelateerde sterfgevallen te voorkomen.

 • Kalmerende Middelen

Studies suggereren dat wiet een antagonistische interactie aangaat met kalmerende medicijnen, zoals propofol. Hoewel iedereen wiet anders ervaart, hebben sommige strains ontspannende effecten, waardoor de tolerantie voor kalmerende medicijnen toeneemt. Uit onderzoek[10] van The Journal of the American Osteopathic Association blijkt dat patiënten die regelmatig cannabis gebruiken, significant hogere doses kalmeringsmiddel nodig hebben voor een endoscopie dan niet-gebruikers.

 • Antidepressiva

Er zijn veel verschillende antidepressiva op de markt, die elk weer andere effecten hebben. Wat betreft de wisselwerking tussen cannabis en deze middelen: sommige mensen stellen dat het kruid een stemmingsbevorderend effect heeft, terwijl anderen last krijgen van verergerde depressie- en angstsymptomen.

 • Antibiotica

Cytochroom P450-enzymen breken ook bepaalde vormen van antibiotica af. Aangezien zowel THC als CBD reageren met deze eiwitten op een manier die hun activiteit remt, zouden beide in theorie de omzetting van antibiotica in de lever kunnen vertragen en het risico op bijwerkingen als maagklachten en buikpijn kunnen verhogen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de interactie tussen wiet en antibiotica bij mensen. Ondanks dit grijze gebied zijn er geen belangrijke rapporten gepubliceerd die wijzen op ernstige bijwerkingen bij patiënten die de twee tegelijk gebruiken. Overleg hoe dan ook altijd met je huisarts als je tijdens een antibioticakuur cannabis wilt blijven gebruiken.

Cannabis Combineren met Andere Drugs – tot Slot

Helaas is er nog veel wat we niet weten over cannabis en de manier waarop het ons lichaam beïnvloedt. We raden dan ook altijd aan om het alleen bij cannabis te houden als je het wilt gebruiken, en het niet met andere middelen te combineren.. Nu er echter steeds meer tijd en energie gestoken wordt in onderzoek naar cannabis, krijgen we hopelijk snel meer duidelijkheid over hoe we deze geweldige plant het beste kunnen gebruiken.

Medische DisclaimerDe informatie die wij vermelden, als referentie gebruiken of waarnaar op deze website doorverwezen wordt, is enkel en alleen bedoeld voor algemene educatieve doeleinden. We verschaffen geen medisch of juridisch advies.

Royal Queen Seeds stimuleert, verdedigt of promoot het gebruik van legale of illegale drugs absoluut niet. Royal Queen Seeds kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor materiaal of pagina's waarnaar wij op onze website verwijzen, en die het gebruik van legale of illegale drugs, of illegale activiteiten stimuleren, verdedigen of promoten.

Raadpleeg altijd een specialist of je huisarts voordat je de producten/methoden die vermeld worden, of waarnaar op deze website verwezen wordt, gebruikt.

External Resources:
 1. Ethanol increases plasma Delta(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Interactions of Cannabis and Amphetamine-Type Stimulants | SpringerLink https://link.springer.com
 3. What Happens If You Mix Cocaine And Weed? | The Recovery Village Palm Beach at Baptist Health https://www.floridarehab.com
 4. The Dangers of Combining Codeine and Weed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Cytochrome P450 enzymes involved in the metabolism of tetrahydrocannabinols and cannabinol by human hepatic microsomes - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. The Role of CYP450 Drug Metabolism in Precision Cardio-Oncology https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cannabis and Diabetes https://www.diabetes.co.uk
 8. A single dose of cannabidiol reduces blood pressure in healthy volunteers in a randomized crossover study https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Emerging Evidence for Cannabis' Role in Opioid Use Disorder https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 10. Effects of Cannabis Use on Sedation Requirements for Endoscopic Procedures | The Journal of the American Osteopathic Association https://jaoa.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.