Volgens de  National Eating Disorders Association[1] komt vooral anorexia het meest voor. Het is niet alleen de meest voorkomende eetstoornis maar heeft ook het hoogste sterftecijfer[2], 12,8 procent om precies te zijn. Alhoewel verschillende medicatie anorexia kan helpen behandelen is niet iedereen voorstander van farmaceutica. Cannabis, in het bijzonder, staat erom bekend dat het een vreetkick veroorzaakt, maar kan medicinale cannabis anorexia succesvol behandelen?

WAT IS ANOREXIA?

Volgens de NEDA[3] is de definitie van anorexia “een serieuze, potentieel levensgevaarlijke eetstoornis gekenmerkt door zelfuithongering en excessief gewichtsverlies”. Als het onbehandeld blijft, kunnen de gevolgen van anorexia ernstig zijn. Niet alleen heeft anorexia het hoogste sterftecijfer maar het heeft ook een schokkend zelfmoordcijfer van 6 procent. De symptomen hebben vooral te maken met een laag lichaamsgewicht, het obsessief tellen van calorieën, een stoornis van lichaamsbeleving, en een constante noodzaak om controle te hebben over zijn/haar omgeving. Ook hebben individuen er meestal moeite mee om mee te doen aan dagelijkse activiteiten waar de meeste mensen van genieten. Bovendien baseren patiënten hun gevoel van eigenwaarde op de vorm en het gewicht van hun lichaam.

DE OORZAAK VAN ANOREXIA

Mensen menen doorgaans dat de oorzaken[4] van anorexia vooral liggen in jeugdtrauma’s en de verwachting van familieleden/de maatschappij om slank te blijven. Uit recent bewijs blijkt echter dat genetica en neurobiologische factoren er ook verantwoordelijk voor zijn.

KAN MEDICINALE CANNABIS GEBRUIKT WORDEN ALS ANOREXIABEHANDELING?

Cannabis staat erom bekend dat het mensen soms een serieuze vreetkick geeft. We kunnen daarom gerust aannemen dat het kruid anorexia kan helpen behandelen. Bovendien heeft onderzoek bewezen dat cannabis de eetlust stimuleert, vooral bij mensen die last hebben van hiv/aids. Onderzoek naar de mate waarin het kruid bij anorexia werkt is echter zeer beperkt. Bovendien zijn er slechts een paar staten die anorexia kwalificeren voor behandeling met medicinale cannabis. Een aantal staten staan het gebruik van cannabis echter toe om angsten, misselijkheid en oncontroleerbaar gewichtsverlies te bestrijden.

Een Belgische studie uit 2011[5] suggereert dat het ontwikkelen van behandelingen die van cannabinoïden afgeleid zijn van therapeutische waarde zouden kunnen zijn, omdat disfunctionele regulering en onderliggende disbalansen binnen het endocannabinoïdesysteem fundamenteel zijn aan eetstoornissen. Bovendien wijst het onderzoek erop dat cannabinoïden endocannabinoïdedeficiënties mogelijk kunnen helpen corrigeren, terwijl ze het individu helpen om naar een gezonde staat terug te keren. Dit onderzoek is echter klein, en er is meer onderzoek nodig.

In 2014 voerden Europese neurowetenschappers een kritisch onderzoek uit op dieren[6], dat een andere uitleg bood aan de manier waarop cannabis, vooral THC, mogelijk anorexia kan behandelen. Auteurs van het onderzoek ontdekten dat de manier waarop THC de CB1-receptor van het endocannabinoïdesysteem activeert, de eetlust verhoogt door onze gevoeligheid voor smaak en geur te verhogen.

Tenslotte is er een onderzoek[7] op mensen van het Centrum voor Eetstoornissen aan de Odense Medisch Ziekenhuis in Denemarken, dat verder bewijs bood voor de effectiviteit van cannabis in de behandeling van anorexia. Met slechts 24 subjecten is dit onderzoek echter klein. Tijdens het onderzoek ontvingen patiënten een placebo of Dronabinol, een synthetische vorm van THC. Patiënten kwamen vervolgens meer aan wanneer zij Dronabinol namen dan wanneer ze de placebo namen. Bovendien claimen de auteurs dat de behandeling “goed getolereerd” werd met “weinig bijwerkingen”. Een jaar na het starten van de behandeling volgden de onderzoekers de patiënten en stelden ze zelfs vast dat hun symptomen en voeding nog steeds aan het verbeteren waren, zonder tekenen van verslaving of ontwenning.

Alhoewel er weinig onderzoeken hebben geconcludeerd dat cannabis effectief is in de behandeling van anorexia, is er nog steeds bewijs voor dat het endocannabinoïdesysteem een sterke invloed op de eetlust heeft. De gedachte om cannabis te gebruiken om anorexia te behandelen lijkt dus realistisch. 

External Resources:
  1. What are Eating Disorders? | National Eating Disorders Association https://www.nationaleatingdisorders.org
  2. The Cannabinoid Receptor Agonist THC Attenuates Weight Loss in a Rodent Model of Activity-Based Anorexia https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Anorexia Nervosa | National Eating Disorders Association https://www.nationaleatingdisorders.org
  4. SOCIO-CULTURAL FACTORS IN ANOREXIA NERVOSA https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. DEFINE_ME http://www.biologicalpsychiatryjournal.com
  6. The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes | Nature Neuroscience http://www.nature.com
  7. Dronabinol in severe, enduring anorexia nervosa: A randomized controlled trial http://onlinelibrary.wiley.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.