In Canada staan grote veranderingen op stapel. Dat is in ieder geval de indruk die Premier Justin Trudeau wil wekken. Hij is bijna klaar met het waarmaken van een verkiezingsbelofte, die mogelijk enorme gevolgen kan hebben. Zijn liberale partij ondersteunt de legalisatie van recreatieve cannabis, wat een heus keerpunt zou kunnen zijn. Er worden op dit moment plannen gemaakt voor een gereguleerde cannabismarkt in Canada.

Het standpunt van Trudeau is het verminderen van schade. Hij beweert dat Canadese tieners gemakkelijker toegang hebben tot cannabis dan tot alcohol. Daarom is hij van plan het criminele aspect af te halen van de handel in wiet. Met een veilige, gereguleerde voorraad cannabis, worden gezondheidsrisico's door de productie van het product enorm verminderd. Trudeau heeft zijn plannen om wiet te legaliseren herhaaldelijk verdedigd, zelfs in een VICE News special.

WAT HOUDEN DE NIEUWE WETTEN IN?

De veranderingen in de cannabis wetgeving worden waarschijnlijk op 1 juli 2018, Canada Day, doorgevoerd. Volwassenen, die minder dan dertig gram cannabis (iets meer dan een ounce) bezitten, worden dan niet meer vervolgd. De provincies en First Nation reservaten mogen zelf bepalen hoe de verkoop van cannabis wordt gereguleerd, wat dus enorm kan variëren. Voor wat betreft de leeftijd, heeft de federale overheid bepaald dat men vanaf achttien jaar toegang kan krijgen tot cannabis. Provincies mogen deze leeftijd echter verhogen naar 21 of zelfs 25.

Er komt ook meer regionale flexibiliteit in de regulering van de verkoop en distributie van cannabis. Ontario en New Brunswick hebben reeds een model opgezet van door de staat gecertificeerde dispensaria. Dit is ongeveer gelijk aan de huidige verkoop van alcohol. Ongeacht de regionale verschillen, zijn er strikte richtlijnen als het gaat om de verkooplocaties, het maken van reclame en productverpakkingen. Canadese burgers mogen ook maximaal vier cannabisplanten thuis kweken. Dit ambitieuze beleid is het resultaat van overheidsoverleg met experts en het volk en gebaseerd op internationale ervaringen. De implementatie was uiteraard controversieel.

HET VERBOD IS NOG STEEDS VAN KRACHT

Het is niet het concept van recreatieve cannabis dat door Canadezen als controversieel wordt beschouwd. Medicinale marihuana is al jarenlang toegankelijk dankzij het geweldige, door de overheid gefinancierde zorgstelsel. Al sinds het begin van deze eeuw is er een enorme publieke steun voor recreatieve wiet. En de cannabis cultuur floreert ook, vooral rondom de westelijke kuststad Vancouver. In een aantal van de grotere steden zijn reeds dispensaria gevestigd, die cannabis verkopen op de "grijze" markt.

Trudeau heeft aangegeven dat de bestaande wetten van kracht blijven totdat de nieuwe in 2018 worden doorgevoerd. Dit heeft geleid tot een controversiële escalatie van het verbodsbeleid waarbij dispensaria werden gesloten. De politie heeft duizenden mensen gearresteerd voor activiteiten die onder de nieuwe wetgeving niet langer als overtreding worden gezien. Zo werden cannabis ondernemers Marc en Jodie Emery recentelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van twee jaar voor drugsgerelateerde overtredingen.

Hoewel de wereldwijde verspreiding van gelegaliseerde cannabis bemoedigend is, worden de achterblijvers te vaak vergeten. Retroactieve gratie als het gaat om kleine wiet overtredingen is noodzakelijk voor een rechtvaardige introductie van legale marihuana. Dit is echter niet inbegrepen in de plannen van de Liberal Party. Hierdoor komen veel Canadezen in een vervelende situatie terecht door iets wat binnenkort helemaal legaal is.

Cannabis van Vancouver Canada Dispensary

IS ER SPRAKE VAN VERTRAGING?

Cannabis is dus niet gedecriminaliseerd tijdens deze overgangsperiode. De wetten veranderen van een verbod in juni 2018, in een van de meest open (en mogelijk winstgevende) cannabismarkten in juli 2018. De introductie is niet perfect, maar het belooft binnen een jaar een veel eerlijker systeem te worden, toch? Nou, er is nog een aantal kinderziektes die hier wel eens verandering in kunnen brengen. De Canadese politie worstelt met de voorbereiding op deze abrupte verschuiving in de wet. Ze hebben de overheid om meer tijd gevraagd, zodat ze agenten kunnen voorbereiden op de nieuwe wetgeving.

Hierdoor kan de introductiedatum mogelijk verder vooruit worden geschoven. Ook de oppositie van de Conservative Party in de Canadese Senaat kan roet in het eten gooien. De hervormende wetten zijn goedgekeurd door het Lagerhuis, maar moeten nu nog door de Senaat. Conservatieven hebben tweemaal zoveel zetels in de Senaat als de Liberalen. Ze zijn rechtser dan de Liberalen en veel minder enthousiast over het legaliseren van recreatieve cannabis. Ze beweren dat de huidige wetten nog niet compleet zijn en meer kritisch moeten worden bekeken.

Het Lagerhuis besteedde acht maanden aan het beraadslagen van de wet; zou de Senaat hetzelfde kunnen doen? Hiermee zou de legalisatie worden vertraagd tot 2019. Verdere vertraging zou de legalisatie wel eens kunnen uitstellen tot de volgende federale verkiezingen aan het einde van 2019. Dus er is nog een kans dat dit uitstel leidt tot afstel, mocht er een minder toegewijde overheid aan de macht komen. Als elf lege zetels in de Senaat kunnen worden gevuld met voorstanders, gaan de veranderingen door.

HOOP VOOR ANDERE LANDEN?

Ervan uitgaande dat de huidige problemen worden opgelost, is cannabis vanaf Canada Day 2018 legaal. Dit zorgt voor een zichtbaar effect van de nalatenschap van Trudeau, namelijk een explosie van wiet winkels. Dat is uiteraard big business en Deloitte voorspelt dat de markt meer dan $23 miljard zal genereren. Canada zal van het "first mover advantage" profiteren als het gaat om het kweken van cannabis. Alleen Uruguay heeft wiet op nationaal niveau gelegaliseerd en zij hebben een beperkend wiet club systeem doorgevoerd. Dat Canada commerciële cannabis op nationaal niveau legaliseert, is nog nooit eerder gebeurd. Het geeft ook een belangrijk signaal af uit een land dat vaak als braaf wordt beschouwd.

Hiermee worden ook de buren, de Verenigde Staten, onder druk gezet om een federale legalisatie door te voeren. Andere landen zien een grote, rijke natie met centristische politieke leiders die een cannabis industrie reguleren. De nieuwe overheid van Nieuw-Zeeland heeft reeds toegezegd een referendum te houden over het legaliseren van recreatieve wiet. Als er meer landen volgen, worden internationale drugsverdragen opnieuw onder de loep gelegd. Op dit moment wordt vereist dat landen actief het verbod op cannabis handhaven.

Nu de houdingen veranderen in diverse landen, kan het zomaar gebeuren dat deze verdragen in de nabije toekomst worden aangepast. In het meest optimistische scenario, wordt cannabis in de komende twee decennia niet meer vermeld in internationale verdragen. Op dat moment wordt wiet in de internationale wetgeving niet langer beschouwd als illegale drug. Het verandert dan in handelswaar, waarover elk land haar eigen regels vaststelt aangaande de verkoop en consumptie. Omdat dit alles veranderend is voor wietliefhebbers van over de hele wereld, hopen we dat Canada die eerste, brutale stap daadwerkelijk zet.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.