By Luke Sumpter

"Te veel levens zijn op zijn kop gezet vanwege onze verkeerde aanpak van marihuana. Het wordt tijd dat we deze fouten rechtzetten." Nee, dit is geen uitspraak van een wietactivist; President Joe Biden zei dit op 6 oktober 2022 tijdens zijn verklaring over de hervorming van cannabis. Momenteel staat slechts 40%[1] van de bevolking achter de president. Maar heeft Biden een plan bedacht dat zeker zal zorgen voor meer steun onder tweederde[2] van de Amerikanen die de legalisatie van wiet steunen.

Maar hoe zien deze hervormingen er precies uit? In zijn aankondiging zei Biden: "Het vastzetten van mensen voor het bezit van wiet heeft te veel levens op zijn kop gezet en mensen zijn opgesloten voor iets wat in veel staten niet langer verboden is." Deze uitspraak wekt de indruk dat er een massale hervorming van de cannabiswetten aankomt, wat burgers in staat zou stellen naar hartenlust te kweken zonder enig risico op arrestatie. Biden zei ook: "Een strafblad voor het bezit van wiet heeft onnodige belemmeringen opgeworpen op het gebied van werkgelegenheid, huisvesting en onderwijskansen." Dit klinkt alsof hij probeert al het sociale stigma rond de plant weg te nemen.

Als je echter iets van politiek weet, dan weet je vast wel dat politici wel vaker gedurfde uitspraken doen om harten te winnen, vooral vlak voor de verkiezingen. Dus, hoe zullen deze vermeende hervormingen het juridische cannabis landschap in Amerika veranderen? Hieronder bespreken we alle positieve veranderingen die je kunt verwachten, evenals gebieden die hoogstwaarschijnlijk onveranderd blijven.


Betekent het plan van Biden dat cannabis op federaal gebied legaal is?

Nee, zeker niet. Met de voorgestelde hervormingen van Biden wordt wiet niet legaal of gedecriminaliseerd. De president maakte goed duidelijk dat de wietplant illegaal blijft. Hij zei: "Belangrijke beperkingen op handel, marketing en verkoop aan minderjarigen moeten van kracht blijven." Dit standpunt komt niet als een verrassing. Tijdens de verkiezingen in 2020 was Biden namelijk de enige Democratische kandidaat die weigerde de federale herclassificatie van wiet te steunen.

Bovendien heeft Biden, als president, uitsluitend de bevoegdheid om gratie voor federale misdaden te verlenen. Dat zijn overtredingen die specifiek de federale wetten schenden. Verdachten worden onderzocht door federale instanties, zoals de FBI en DEA. Vervolgens worden ze voorgeleid aan federale rechtbanken en rechters, waar ze met veel zwaardere veroordelingen geconfronteerd worden. Van alle overtreders die worden beschuldigd van wietgerelateerde overtredingen, heeft Biden ervoor gekozen om uitsluitend gratie te verlenen aan degenen die schuldig zijn aan 'eenvoudig cannabisbezit'. Mensen die worden vervolgd voor kweken, levering of andere overtredingen, krijgen op dit moment geen absolutie. Met dit in het achterhoofd, gaan we eens kijken naar de plannen van Biden in de nabije toekomst.

State Prisoners

Stap één: gratie voor enkele federale overtredingen

Allereerst is Biden van plan problemen binnen zijn eigen federale rechtsgebied aan te pakken. Door gratie te verlenen voor simpel cannabisbezit, zal de president ongeveer 6500 personen treffen. Momenteel zit er niemand op grond hiervan in een federale gevangenis. Toch zullen hervormingen op dit gebied helpen om de toegang tot de arbeidsmarkt voor deze mensen te verbeteren. Ook krijgen deze mensen het stemrecht terug. Maar een dergelijke gratie heeft beperkingen. Het is slechts vergeving van een misdaad. Dit betekent niet dat het strafblad blanco is of dat men onschuldig wordt verklaard.

Stap twee: staten aanmoedigen om bepaalde overtredingen te vergeven

In zijn verklaring dringt president Biden er ook bij staten op aan om zijn voorbeeld te volgen. Toch ligt de uiteindelijke keuze in de handen van de staatsfunctionarissen. In de Verenigde Staten stelt de federale wetgeving de rechten van alle burgers vast. Staatswetten dragen op hun eigen manier bij aan deze rechten. Veel staten hebben inmiddels zowel medicinale als recreatieve cannabis gelegaliseerd. De politici in deze regio's hebben met hun aanpak Biden sterk overtroffen. Neem bijvoorbeeld Gouverneur Pritzker van Illinois, die in 2020 bijna 500.000 arrestatiegegevens voor cannabis heeft gewist[3]. Maar het bezit van wiet is in verschillende staten nog altijd een overtreding. Hopelijk zal het voorbeeld van Biden de wetgevers in deze rechtsgebieden ertoe brengen soortgelijke veranderingen door te voeren voor het welzijn van het volk. De federale stap van Biden heeft een impact op enkele duizenden burgers, maar dezelfde stap in alle staten treft mogelijk miljoenen.

Stap drie: nieuwe classificatie van wiet op federaal niveau

De federale herclassificatie van de wietplant is misschien wel het meest opwindende vooruitzicht in de verklaring van Biden. De president zei: "Ik vraag de minister van volksgezondheid en sociale diensten evenals de procureur-generaal om met spoed het administratieve proces te starten en te beoordelen hoe het met de classificatie van wiet onder de federale wetgeving zit." Momenteel classificeert de DEA cannabis als een Schedule I[4] stof naast LSD, heroïne en XTC. Stoffen die in deze categorie vallen, hebben naar verluidt geen geaccepteerde medische toepassingen, terwijl het risico op misbruik hoog is. Deze definitie is in strijd met de staatswetten die het medisch voorschrijven van cannabis voor een reeks gezondheidsproblemen toestaan.

Als wiet een niveau lager wordt ingedeeld onder de Controlled Substances Act, heeft dat een aanzienlijke impact op de beperkingen. Als men wiet in Schedule II plaatst, valt het in de klasse medicijnen met enige geaccepteerde medische waarde, zoals bepaalde pijnstillers. Als de administratie besluit om cannabis in Schedule V te plaatsen, deelt wiet dezelfde beperkingen met hoestsiropen die kleine hoeveelheden codeïne bevatten.

Als wiet niet langer in Schedule I valt, heeft dat ook een positieve impact op de onderzoeksgemeenschap. In lopende studies onderzoekt men het potentieel van cannabis bij een breed scala aan ziekten, van kanker en epilepsie tot neurodegeneratieve aandoeningen. Dankzij een nieuwe classificatie krijgen wetenschappers gemakkelijker toegang tot de plant om de metabolieten ervan te bestuderen.

DEA Schedule I List

Waar schiet het plan van Biden tekort?

Elk nieuws over het versoepelen van de cannabiswetten is goed nieuws, vooral wanneer staatshoofden oproepen tot hervorming. Maar laten we niet te enthousiast worden over de aankondiging van Biden. In plaats van de langverwachte federale legalisatie van cannabis, verleende de president slechts enkele duizenden mensen gratie voor een klein vergrijp. Daarnaast valt zijn gezag in sommige gevallen buiten de staatswetten, waardoor zijn woorden buiten zijn eigen rechtsgebied wellicht geen verandering teweegbrengen. De mogelijk nieuwe classificatie van wiet kan in Amerika wel grote veranderingen veroorzaken. Toch zullen we moeten afwachten welke aanpak de regering van Biden kiest.

Wat is de invloed van de vorige president op de federale legalisatie van wiet?

De hervormingen van Biden zijn spannend, maar wat heeft zijn voorganger precies gedaan? In 2016, tijdens de presidentsverkiezingen, verklaarde Donald Trump dat hij de kwestie van de legalisatie van wiet aan individuele staten zou overlaten. Het duurde echter niet lang voordat zijn regering de federale verbodswetten handhaafde. Men probeerde zelfs de staatswetten voor medicinale cannabis op te heffen. Desondanks nam president Trump de enorme stap om hennep te legaliseren via de 2018 Farm Bill[5]. Tot dat moment maakte de wet geen onderscheid tussen hennep en cannabis die aanzienlijke hoeveelheden THC bevat, de belangrijkste psychoactieve verbinding in cannabis.

External Resources:
  1. Biden approval polling tracker https://graphics.reuters.com
  2. Two-thirds of Americans support marijuana legalization | Pew Research Center https://www.pewresearch.org
  3. Pritzker marks New Year’s Eve by expunging nearly half a million marijuana arrest records, pardoning thousands more - Chicago Sun-Times https://chicago.suntimes.com
  4. https://www.dea.gov/sites/default/files/2020-06/Marijuana-Cannabis-2020_0.pdf
  5. The Farm Bill, hemp legalization and the status of CBD: An explainer https://www.brookings.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.