By Steven Voser

OVERZICHT VAN DE ZIEKTE ATHEROSCLEROSE

Een ontsteking is een natuurlijke, beschermende reactie op een infectie. Het doel ervan is om de ziekteverwekkers of het beschadigde weefsel te verwijderen. Daarbij is het natuurlijk verstandig om de aangetaste plek zorgvuldig in de gaten te houden. Als de ontsteking langer aanhoudt dan nodig, kan er schade ontstaan in het lichaam. De ontstekingsziekte atherosclerose, ook bekend als slagaderontsteking, is een veel voorkomende ziekte die levensbedreigende hartziekten veroorzaakt, zoals beroertes en hartinfarcten.

Bij atherosclerose ontstaan er verhardingen en vernauwingen in de slagaders. Daarbij wordt de bloedstroom naar het hart en de hersenen belemmerd door een ophoping van atherosclerotische plaque in de slagaders. De bekleding aan de binnenkant van de aders bestaat uit vet, cholesterol en andere stofjes die in het bloed zitten. Dit is het zogenaamde endotheel. Als plaque zich opbouwt, zorgt een ontstekingsreactie van het immuunsysteem vervolgens voor nog meer schade aan de slagaders. Daardoor kan een gedeeltelijke of volledige blokkade ontstaan. Als gevolg van de plaque wordt de bloedtoevoer naar de hersenen, het bekken, hart, de benen, armen of nieren belemmerd. Als dat gebeurt, ontstaat er een ontsteking. Het kan dan gaan om de volgende ontstekingen:

 • Slagaderontsteking 
 • Keelontsteking 
 • Ontsteking van de halsslagader
 • Ontsteking van het perifere vaatstelsel 
 • Chronische nierontsteking

In het beginstadium van atherosclerose kunnen er jarenlang geen zichtbare symptomen zijn. Het is vergelijkbaar met problemen met de waterleiding, die je jarenlang over het hoofd kunt zien. Om een beter idee te krijgen van hoe het werkt; stel je voor dat zich aan de binnenkant van de leidingen een dikke laag slib afzet, waardoor er een ophoping ontstaat die alles blokkeert wat erlangs moet. Het is misschien geen perfecte vergelijking, omdat de obstructies bij atherosclerose zich niet alleen aan de wanden van de slagaders vormen. Ze vormen zich namelijk ook binnenin. Maar het geeft wel een idee. Als de ziekte zich uiteindelijk verder ontwikkelt, kun je last krijgen van een van onderstaande symptomen, zowel als je bezig bent als in rust:

Atherosclerose Cannabis

 • Pijn op de borst (dit verschilt voor mannen en vrouwen)
 • Uitstralende pijn in het hele lichaam
 • Kortademigheid
 • Oververmoeidheid
 • Zweten
 • Misselijkheid
 • Ademhalingsproblemen 
 • Hartkloppingen 
 • Verlies van bewustzijn

Het is niet bekend wat precies de oorzaak is van de ontwikkeling van atherosclerose. Het roken van sigaretten, een hoge bloeddruk, hoge glucosewaarden en een hoog cholesterol dragen mogelijk bij aan het ontstaan ervan. Als "slechte cholesterol" zich bijvoorbeeld opbouwt in de kransslagaders, dan stuurt het lichaam witte bloedcellen en andere cellen naar de aangetaste plek. In de loop der jaren kan een bult op de slagaderwand ontstaan die de bloedtoevoer belemmert. Daardoor vormt zich er plaque. Patiënten moeten medicijnen innemen om deze ziekte te behandelen. Denk aan bloedverdunners en statines, die vaak worden gebruikt om het cholesterol naar beneden te krijgen. Deze medicijnen kunnen je leven redden en in de toekomst hartkwalen voorkomen. Maar ze helpen slechts tot op zekere hoogte en er kunnen bijwerkingen optreden, waaronder:

 • Langdurig bloeden 
 • Bloedend tandvlees
 • Neusbloedingen
 • Bloed in de urine of ontlasting 
 • Ongebruikelijk heftige menstruatie

In de wetenschappelijke literatuur wordt gesuggereerd dat psychoactieve bestanddelen, zoals THC, een aanzienlijke, positieve invloed hebben op de cellen van het immuunsysteem. Er wordt beweerd dat THC de afscheiding van ontstekingsbevorderende substanties vermindert. En dat het ervoor zorgt dat ze zich niet hechten aan de wanden van de bloedvaten.

CANNABINOÏDEN EN ATHEROSCLEROSE

Om te bepalen welke rol marihuana speelt in de preventie van atherosclerotische slagaderziekten, moeten we eerst begrijpen hoe cannabinoïde-receptoren in het endocannabinoïde systeem (ECS) werken. Het endocannabinoïde systeem bestaat uit cannabinoïden en speelt een grote rol in het ondersteunen van de celfunctie in de verschillende systemen van het lichaam. In feite zijn er twee belangrijke receptoren die samen het ECS vormen: Cannabinoïde Receptor 1 en Cannabinoïde Receptor 2. CB1 receptoren bevinden zich voornamelijk in de hersencellen en zijn verantwoordelijk voor de chemische, psychotrope effecten. CB2 receptoren komen meer voor en bevinden zich vooral op immuuncellen.

Op het oppervlak van de cellen in het menselijk lichaam bevinden zich veel cannabinoïde-receptoren. Belangrijke organen, zoals de hersenen, het hart, de lever en vasculaire gladde spieren, bevatten CB1 receptoren. Deze receptoren worden geactiveerd door kleine, van nature geproduceerde vetachtige moleculen in de celmembranen, endocannabinoïden genaamd, waarbij endo "binnenin" betekent. Deze moleculen zijn als het ware de natuurlijke THC van het lichaam. Endocannabinoïden worden op aanvraag gesynthetiseerd; dat wil zeggen, ze worden gemaakt en gebruikt precies op het moment dat ze nodig zijn. Ze worden niet opgeslagen om later te kunnen worden gebruikt, zoals dat gebeurt bij veel andere biologische moleculen in het lichaam.

Als iemand cannabis consumeert, dan reageert het psychoactieve bestanddeel THC met de CB1 en CB2 receptoren. Onmiddellijk daarna verbinden de cannabinoïden zich met de CB2 receptoren en gaan ze de strijd aan met atherosclerose. Dat doen ze doordat ze veranderingen aanbrengen in de signalen die de hersenen ontvangen en door de bloedcirculatie en de hartfunctie te reguleren.

Atherosclerose Onderzoekslaboratorium

HET TESTEN VAN THC OP MUIZEN

In een studie, die is uitgevoerd door François Mach en zijn collega’s, is aangetoond dat bestanddelen uit cannabis een positieve invloed hebben op de bloedvaten. Ook werd de ontwikkeling van atherosclerose bij muizen erdoor afgeremd. In het onderzoek kreeg een groep muizen elf weken lang een speciaal dieet, rijk aan cholesterol. Het was de bedoeling dat hun aderen daardoor zouden dichtslibben. Halverwege het experiment, na zes weken, kreeg een aantal muizen dagelijks 1mg THC oraal toegediend. Dat leidde tot significante verbeteringen.

Van het voornamelijk psychoactieve THC werd aangetoond dat het de voortgang van de ziekte afremt doordat het een pleiotropisch effect heeft op ontstekingscellen (dat wordt ook bewerkstelligt door statines). Achteraf bleek dat de muizen die THC hadden gekregen minder last hadden van dichtgeslibde aderen dan de andere muizen. Toen een ander medicijn werd gebruikt om de CB2 receptoren van de muizen te blokkeren, kon THC niet voorkomen dat de vettige substantie zich afzette in de aderen van de dieren. Voor de CB1 receptoren was de dosis THC die oraal werd toegediend niet genoeg om psychoactieve effecten te veroorzaken. Tijdens de behandeling vertoonde geen enkele muis ongezond gedrag. Volgens de onderzoekers van de afdeling cardiologie van het Academisch Ziekenhuis van Genève, Zwitserland, waartoe Mach behoort, zijn de resultaten wellicht te danken aan de ontstekingsremmende eigenschappen van THC. Dr. Mach is ervan overtuigd dat toekomstig onderzoek naar cannabis en ontstekingsziekten zich richt op het vinden van een medicijn dat de voordelen van THC imiteert, maar geen invloed op de hersenen heeft, zoals dat bij cannabis het geval is.

Cb1 En Cb2 Met Thc En Cbd-interactie Bloeddruk

TOT SLOT

Mogelijk is er meer onderzoek nodig naar het gebruik van cannabis om slagaderziekten te voorkomen. Het recreatieve gebruik van wiet is wellicht niet de beste manier om te profiteren van de medicinale eigenschappen van de plant. Uit andere onderzoeken is namelijk gebleken dat het consumeren ervan het risico op coronaire en cardiovasculaire complicaties vergroot. Het consumeren van marihuana verhoogt de hartslag, de bovendruk en verlaagt de onderdruk. Daarom wordt medicinale cannabis aanbevolen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat verschillende cannabinoïden afzonderlijke effecten hebben op atherosclerose.

Gelukkig is er hoop voor mensen die problemen als gevolg van plaque in de aderen op een natuurlijke manier, zonder traditionele geneesmiddelen, willen reguleren en voorkomen. Er zijn dokters die edibles en vaporizers voorschrijven aan patiënten. Dit, omdat het naar verluidt een veiliger en gezondere manier is om cannabis te consumeren, zeker voor mensen die al ziek zijn. Daarnaast kan een patiënt zijn manier van leven veranderen om atherosclerose onder controle te houden. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • Laat je cholesterol regelmatig controleren
 • Eet voedsel met weinig verzadigde vetten, laag in cholesterol en natriumarm 
 • Beweeg regelmatig
 • Zorg voor een gezond gewicht om risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, te verkleinen
External Resources:
 1. The role of the endocannabinoid system in atherosclerosis. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Marijuana Use and Cardiovascular Disease. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.