Het gebruik van cannabis als substantie voor recreatieve en medicinale doeleinden gaat al heel ver terug in de tijd, net als de misvattingen die ermee gepaard gaan. Uiteraard heeft niet iedereen persoonlijke ervaring met de effecten van wiet. Daardoor worden er meningen gevormd en verhalen verspreid zonder dat daar werkelijk wetenschappelijke onderbouwing voor is.

Sterke verhalen over wiet zijn vaak intentioneel verspreid, wat niet bepaald helpt bij het informeren van mensen over de ware effecten ervan. Vaak zijn deze verhalen niet alleen overdreven. Ze dienen voor bepaalde partijen die hun standpunt willen verkondigen ook als sensatiemiddel om het kruid te demoniseren. Dit doet denken aan de befaamde “Reefer Madness”-hysterie uit de VS in de jaren '30.

Een van de misvattingen over cannabis is dat het hallucinaties opwekt die lijken op die van een aantal sterke, psychedelische drugs. Maar kan cannabis daadwerkelijk hallucinaties opwekken? We gaan deze claim onderzoeken. Laten we eerst eens bekijken wat een hallucinatie eigenlijk is.

WAT IS EEN HALLUCINATIE?

Een snelle blik op de definitie van een hallucinatie leert ons dat het het volgende inhoudt: “een zintuiglijke beleving die niet overeenkomt met wat er in werkelijkheid gebeurt”. Met andere woorden betekent het dat het brein ons laat waarnemen of zelfs doet geloven dat iets echt is. Terwijl dat voor niemand anders het geval is.

Een hallucinatie hoeft niet per se iets bijzonders of buitengewoons voor te stellen. Daarom zijn hallucinaties niet altijd duidelijk voor de mensen die ze ervaren. Sommige mentale gezondheidsaandoeningen, zoals schizofrenie, zijn hier een goed voorbeeld van. Wie last heeft van deze aandoening kan dingen zien of horen die niet echt zijn. Dit zijn klassieke hallucinaties, hoewel ze niet noodzakelijk veroorzaakt worden door drugsgebruik.

Er zijn drugs die echte hallucinaties veroorzaken. Deze drugs worden – niet zo verrassend – dan ook hallucinogenen genoemd. Lsd, peyote en paddo’s zijn hier slechts een paar voorbeelden van. Deze hallucinaties, opgewekt door drugs, zijn in principe vergelijkbaar met die van mentale aandoeningen, zoals schizofrenie. De effecten van drugs op het brein zijn echter slechts van korte duur.

IS EEN VERANDERDE PERCEPTIE HETZELFDE ALS EEN HALLUCINATIE?

Er is geen duidelijk gedefinieerde grens tussen een veranderde waarneming en een hallucinatie. Een hallucinatie is duidelijk een veranderde perceptie. Maar een veranderde perceptie leidt niet noodzakelijk tot een ware hallucinatie. Simpel gezegd: wanneer mensen veranderde percepties ervaren, bijvoorbeeld door een "softdrug" als wiet, weten ze meestal dat ze iets ervaren wat niet helemaal “echt” is. Een hallucinatie kan daarentegen heel echt en “overtuigend” overkomen. De gebruiker kan het hierbij soms niet van de realiteit onderscheiden. Dit zou een andere manier kunnen zijn om de twee uit elkaar te houden.

Veel drugs wekken in een bepaald opzicht een “gewijzigde perceptie” op. Cannabis kan tijdelijke veranderingen in de waarneming veroorzaken, afhankelijk van de manier waarop je het definieert. “Veranderde perceptie” is op zichzelf een vrij vage uitdrukking die veel verschillende dingen kan betekenen. Zelfs een mild effect van wiet, bijvoorbeeld ontspanning, zou voor wijzigingen kunnen zorgen. Dit is natuurlijk iets heel anders dan het trippen op lsd of paddo’s. Hierbij wordt de aard van de realiteit zelf versluierd.

HOE VERSCHILT CANNABIS VAN PSYCHEDELISCHE SUBSTANTIES?

Psychedelische drugs die hallucinaties opwekken, zoals lsd en paddo’s, wekken geestveranderende effecten op via serotonerge substanties. Serotonine is een neurotransmitter; een chemische boodschapper die signalen transporteert via het brein. Een serotonerge drug veroorzaakt effecten via interacties met het serotoninesysteem.

Deze drugs kunnen het zenden van signalen (neurotransmissie) in het brein direct stimuleren of blokkeren. De actieve bestanddelen in paddo's of lsd doen dit door zich aan serotonine-receptoren in het lichaam te binden. Men denkt bovendien dat deze substanties niet alleen de natuurlijke serotonine van het lichaam blokkeren, maar ook verschillende delen van het brein onafhankelijk kunnen activeren.

Cannabis bevat geen serotonerge substanties zoals lsd, mescaline of andere hallucinogene stoffen. Een van de actieve bestanddelen van cannabis is THC (het bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de high). Deze cannabinoïde werkt op een andere manier. THC bindt zich aan cannabinoïde receptoren van het endocannabinoïdesysteem dat in het hele lichaam en brein aanwezig is.

De THC uit cannabis stimuleert of activeert breinprocessen niet op zo’n drastische wijze als serotonerge substanties dat doen. Dat is ook de reden waarom cannabis geen hallucinaties opwekt, maar je perceptie wel kan veranderen.

MAAR CANNABIS HEEFT TOCH OOK EEN PSYCHEDELISCH EFFECT?

Als je rondneust op cannabisfora en vergelijkbare plaatsen, kom je vast wel iemand tegen die claimt dat sommige van de sterkere cannabisvarianten psychedelische effecten kunnen opwekken. Met name als het om Sativa's gaat. Hoe zit dat?

Er is een simpele verklaring voor de misvatting omtrent de “psychedelische” effecten van cannabis en de manier waarop sommige strains zogenaamde visuele effecten hebben. Cannabis kan de oogzenuw inderdaad direct beïnvloeden. Dit kan resulteren in allerlei soorten effecten, zoals een wazig zicht of “flashes” – visuele vervormingen die verward kunnen worden met hallucinaties.

Deze effecten zijn technisch gezien echter geen hallucinaties. Zo zijn er ook anekdotische beschrijvingen van de manier waarop de combinatie van cannabis en bepaalde medicatie een “psychedelische” uitwerking heeft. Dit effect is eveneens absoluut anders dan het effect van ware hallucinogene drugs.

HOE ZIT HET MET VERSNEDEN WIET?

Zo nu en dan kom je iemand tegen die zweert dat hij of zij als gevolg van cannabis een psychedelische ervaring met visioenen en hallucinaties heeft gehad. We denken dat de wiet in die gevallen versneden was met een andere drug.

Dat is het gevaar dat gepaard gaat met het kopen van wiet op de zwarte markt. Door iets van een gewetenloze bron te kopen, stop je mogelijk iets in je lichaam waar je helemaal niet op voorbereid bent. Het gevaar van aangetaste cannabis is dan ook een van de hoofdargumenten voor het legaliseren van wiet. Dus als je hallucinaties krijgt van wiet, dan is het absoluut geen bewijs van de “kwaliteit” ervan. In tegendeel; het is juist het tegenovergestelde! Kortom: vermijd het!

KENNIS IS MACHT

Cannabis is gunstig voor allerlei zaken. Van de gewijzigde perceptie na het consumeren van cannabis kun je blij, stoned, en giechelig worden. Ook kan wiet je helpen ontspannen en lichamelijke pijn verzachten. Wat cannabis echter niet doet, is een psychedelische high opwekken waarbij de realiteit veranderd wordt. Je krijgt er geen intense hallucinaties van. Uiteraard heeft niemand er baat bij om cannabis onjuist te classificeren – hoog tijd dus om deze mythe te ontkrachten.

External Resources:
  1. “Hallucinations” Following Acute Cannabis Dosing: A Case Report and Comparison to Other Hallucinogenic Drugs https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Comparative pharmacology of Delta9-tetrahydrocannabinol and its metabolite, 11-OH-Delta9-tetrahydrocannabinol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.