By Adam Parsons

Het is altijd leuk om films te zien die een sterke relatie hebben met wiet. Je hebt alleen tijd nodig, een stabiele internetverbinding en een voorraad in je keukenkastje, voor als je een gevalletje van de munchies ervaart. Als je niet echt bekend bent met stoner films, kan deze selectie helpen een snel overzicht te bieden. Als je een echte filmfreak bent, kan je kijken of je het eens bent met deze Top 10 selectie of niet. Veel plezier met het ontdekken van deze klassieke en moderne stoner films.

10. Kid Cannabis (2014)

Kid Cannabis

Deze film begint veelbelovend, door de spanning op te bouwen rond het interessante onderwerp van drugshandel in de VS. De consumptie van wiet wordt vrij realistisch weergegeven. Helaas heeft deze film problemen om consistent te blijven in de kwaliteit, zeker tegen het einde aan. Het einde van de film is realistisch, maar lang niet zo spannend in vergelijking met de eerste helft van de film.

Het verhaal verbeeldt zo'n beetje de geheime droom van elke stoner in zijn tienerjaren. Een achttien jaar oude high school dropout besluit te proberen veel geld te verdienen door drugs over de grens van Canada en de VS te smokkelen. Hij levert uitstekend werk en de zaken pakken goed uit, in het begin dan.

9. Our Idiot Brother (2011)

Our Idiot Brother

Our Idiot Brother is een film over een gast die Ned heet. Hij staat zo positief in het leven dat de meeste mensen hem als een idioot beschouwen. Deze film kan zowel inspirerend als leuk zijn. Het is geen comedy waarbij je in een deuk ligt, maar de film bevat genoeg hilarische momenten. Paul Rudd creëert, samen met andere bekende acteurs zoals Zooey Deschanel, een warme en liefdevolle omgeving rond een familie die moet omgaan met een overdreven aardig en idealistisch familielid.

Ned verkoopt zijn thuis gekweekte, biologische groenten op de lokale boerenmarkt. Af en toe verkoopt hij onder de toonbank ook een beetje wiet om rond te komen. Op een dag verschijnt er een agent in uniform, die Ned vertelt dat hij een rotdag heeft en wiet wil kopen. Ned verkoopt het aan hem, want zo steekt hij in elkaar. Na zijn gevangenis straf, waar hij vier maanden op rij een "model gevangene" was, verblijft hij in bij zijn drie zussen die moeten omgaan met zijn verfrissend positieve houding ten opzichte van het leven en andere mensen.

8. Clerks (1994)

Clerks

De film Clerks is met name innemend omdat de hoofdrolspelers gewone baantjes hebben, net als iedereen. De film creëert een sfeer die je ervaart bij de benzinepomp of buurtsuper, waar de caissière enorm onbehulpzaam en chagrijnig is.

Dante (Brian O-Halloran) is een 22-jarige knul die zijn studie niet heeft afgemaakt en in een buurtsuper werkt. Het lukt hem het beste te maken van zijn onderbetaalde baantje door zijn sociale leven en werk handig te combineren. Zijn vriend Randal (Jeff Anderson) werkt in de naastgelegen videotheek. Samen voeren ze diepe, filosofische discussies over films en andere onderwerpen: "Toen Darth Vader's tweede Death Star werd vernietigd, was het nog in aanbouw, dus zijn er toen niet veel onschuldige arbeiders omgekomen?"

7. Friday (1995)

Friday

Friday is een stoner comedy, waar Ice Cube, de rapper, in speelt. Volgens de New York Times: "De film biedt een fascinerend kijkje in de manier waarop het leven op straat de popcultuur betreedt." Deze film probeert het geweld van de straatcultuur, zoals de verheerlijking van moord en gebruik van wapens, te vervangen met humor. De boodschap van deze film is dat echte mannen hun vuisten gebruiken en geen wapens.

Het verhaal speelt zich af in een volkswijk in Los Angeles. Het is een typische vrijdag. Craig (Ice Cube) is net zijn baan kwijt en wordt geconfronteerd met de diverse karakters in zijn familie. Zijn beste vriend Smokey (Chris Tucker) is de ultieme pothead die constant rookt. Smokey is echter $200 verschuldigd aan Big Worm, zijn drugsdealer. Craig en Smokey brengen de dag samen door en proberen het geld om Smokeys schuld af te betalen op creatieve wijze bij elkaar te krijgen.

6. Cheech and Chong's Up in Smoke (1978)

Cheech and Chong

Dit is een cannabis klassieker. Cheech and Chong's Up in Smoke is een opstandige comedy, die tegen de gevestigde orde is en waar veel te lachen valt. Het is zeer waarschijnlijk dat ook toekomstige generaties stoners deze film zullen bekijken. Up in Smoke heeft een road-trip karakter, waar veel wiet wordt gerookt en geraffineerde stoner humor wordt gebruikt.

Cheech Marin pikt Tommy Chong op langs de weg, ergens in Californië. Hierna volgt een van de meest hilarische auto scènes in de geschiedenis van de cannabis films. Ze besluiten een gigantische joint op te steken, zetten de hele auto blauw van de rook en lopen al snel tegen problemen aan met de wet. Ze worden uitgezet naar Mexico maar vinden een weg terug door een zeer uniek busje over de grens te rijden. In de VS, ontmoeten ze twee vrouwelijke lifters, die bij het duo blijven hangen. Ze lijken altijd maar net te ontsnappen uit riskante situaties met lokale wetshandhavers.

5. Half Baked (1998)

Half Baked

Half Baked heeft absoluut het vermogen de kijker te plezieren. De film staat niet hoger in deze lijst omdat er veel concurrentie is. In de film wordt een warme atmosfeer gecreëerd rondom de prachtige vriendschap tussen drie stoners: Scarface, Brian en Thurgood. Ze leven en roken samen in New York City, tot een wilde reeks gebeurtenissen rondom een dood politiepaard hun levens verandert.

Dave Chappele duikt in de rol van Thurgood Jenkins. Hij beschouwt zichzelf als een "meester in de reinigingskunsten"; hij is dus conciërge, "if you want to be a dick about it." Brian, een leraar op de kleuterschool, doodt per ongeluk een paard. Hij probeerde aardig te zijn en voerde het paard junk food, wat hij zelf had gekocht om de munchies te bestrijden. Het paard blijkt diabetes te hebben en stort in. "Officer down, I repeat, Officer down." Brian is per ongeluk een "cop killer" en moet naar de gevangenis. Thurgood en Scarface bedenken een plan om hem te bevrijden.

4. Dazed and Confused (1993)

Dazed and Confused

Deze hele film draait rondom het misbruik van stoffen. Dazed and Confused weerspiegelt de ontwikkeling van jong volwassenen op een middelbare school in een klein Texaans dorpje. De film staat in mooi contrast met stereotiepe tienerfilms. De verschillende karakters en groepen in deze film zijn erg realistisch. De film kan worden beschouwd als een doordachte analyse van de tienergemeenschap en schetst een onromantisch plaatje van jeugdige wanhoop, angst en vreugdevolle momenten.

Het is de laatste schooldag in een klein Texaans dorpje in 1976: Groepsdruk, samen met een jeugdige onvoorzichtigheid, leidt tot overmatig gedrag onder een groep jonge scholieren. Ze rijden door de stad, drinken bier, roken wiet en hangen rond. Ze vinden allemaal hun eigen, individuele manier om tienerproblemen het hoofd te bieden. Diegenen die het meest enthousiast zijn over male-bonding rituelen, zoals overmatig drinken en vernederende initiatierituelen, zijn meestal het meest in de war. De angst om er niet bij te horen en een buitenbeentje te zijn, lijdt tot lichamelijke mishandeling van studenten die niet tot de middelmaat van de groep horen.

3. How High (2001)

How High

Het is onacceptabel als je How High niet hebt gezien. Ga je nu schamen en denk diep na over wat er fout is gegaan in je leven! How High bespot de stereotypen op de universiteit, evenals het moderne onderwijssysteem. De hoofdpersonen, Silas (Method Man) en Jamal (Red Man), bieden een mooi contrast tegen Bart, de arrogante leider van het roeiteam.

Silas en Jamal hebben hun toelatingstest voor de universiteit vervalst en een beurs binnengesleept voor Harvard University. Beiden hebben een radicale houding als het gaat om studeren en examens: "I figure if I study high, take the test high, get high scores! Right?" Al snel lopen ze tegen problemen aan met hun cijfers en ze moeten een creatieve manier vinden om niet van school te worden afgetrapt. Natuurlijk is er een slimme, Aziatische student: “Hey, I'm down with you! You east-coast? I Far-east Coast!“

2. De Harold & Kumar Trilogie (2004-2011)

Harold and Kumar

Als je houdt van origineel, dan is de eerste film, Harold and Kumar go to White Castle (2004), je beste optie. De film is een lange, avontuurlijke reis van twee stoner maatjes die hun trek in White Castle burgers willen stillen. Een van de beste scènes zit gelijk in het begin. Ze verlaten het appartement, beiden high, op weg om hun burger te halen. Kumar vergeet zijn telefoon. Ze keren om en kijken naar de deur van hun appartement, letterlijk op een paar stappen afstand. Harold vraagt Kumar of hij terug wil gaan om zijn telefoon te halen. Kumar antwoordt: "No, we've gone too far." Stoner humor op zijn best!

Hou je van een redelijke hoeveelheid dwaasheid en politieke incorrectheid in je stoner films? Probeer de tweede, Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay (2008). De film is grappig, maar vraagt toch aandacht voor schendingen van de mensenrechten in Guantanamo Bay. Ze moeten erg creatief zijn om weg te komen uit deze onmenselijke plek. George W. Bush in een hoofdrol en hoogwaardig werk van homeland security!

De derde, A very Harold & Kumar 3D Christmas (2011), is ideaal als je zin hebt in een gezellige kerstsfeer, samen met het roken van wiet en een uitmuntend gastoptreden van Neil Patrick Harris.

1. The Big Lebowski (1998)

The Big Lebowski

Dit is hem dan. Deze film staat aan de top van deze selectie. The Big Lebowski verdient de eerste plek op onze lijst met beste stoner films. Deze film gaat over "The Dude" (Jeff Bridges) en zijn maatje Walter Sobchak, die dol is op wapens. Als je een film uit deze lijst zou moeten bekijken, dan is het deze. The Dude, oftewel Jeff Lebowski, is de meest ontspannen gast op aarde. De verteller noemt hem de "laziest man in Los Angeles County." The Dude houdt van bowlen, in bad liggen met een joint en White Russian, zijn favoriete drankje. De film begint op het moment dat twee handlangers van een Pornokoning "The Dude" aanzien voor "The Big Lebowski", die blijkbaar nog wat financiële zaken met iemand heeft af te handelen. Deze twee gangsters zijn niet echt slim en wanneer ze ontdekken dat ze de verkeerde te pakken hebben, is het al te laat. Ze hebben geplast op het kleed van The Dude. Dit probleem moet worden opgelost! Volgens The Dude maakte het kleed de kamer compleet. Dit is hoe een briljant verhaal, en een geweldige stoner film, begint.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.