By Arielle Friedman

Iedereen in de wereld van de cannabis weet dat wiet en tekenfilms hand in hand gaan. Net als het strand en een pina colada. Marihuana bezit het vermogen om jeugdherinneringen naar een nieuw niveau van hilariteit te tillen. Het kruid helpt elementen naar voren halen die je gemist hebt als kind. Dankzij de heropleving in animatie zijn tekenfilms niet langer uitsluitend voor kinderen. Sommige zijn met diepgang en finesse ontwikkeld voor volwassenen. Er is dus geen beter moment dan het heden om er een op te steken en te genieten van een tekenfilm.

We bespreken hier een aantal films. Geniet ervan met je vrienden en wat lekkers of ga solo. Maak je keuze, leun achterover, rook wat en wacht tot de film begint!

SPIRITED AWAY (2001)

In Spirited Away verhuist een jong meisje naar een nieuwe buurt, die toevallig in de geestenwereld blijkt te zijn. Nadat een boze heks haar ouders verandert in varkens, begint ze aan een baan bij een lokaal badhuis. Ondertussen gaat ze op zoek naar manieren om hun menselijkheid te herstellen en terug te keren naar de menselijke wereld.

De film is gemaakt door gevierd filmmaker Hayao Miyazaki. De tekenfilm bevat adembenemende, ingewikkelde animaties, uitgevoerd met verbluffende creativiteit. De beelden blijven je nog lang bij, zelfs als je de details van de plot allang vergeten bent. Mooie voorbeelden zijn de subtiele uitdrukkingen van de mysterieuze No-Face, de majestueuze draakjongen Haku en de gruwelijk fascinerende transformatie van de riviergeest. De beelden zijn op zichzelf al boeiend genoeg. Gecombineerd met het toegevoegde wonder van een stoned perspectief, bieden ze echter een bijna religieuze ervaring.

Daarnaast is het verhaal ontzettend ontroerend. Je geniet van een rijkelijk gestructureerd coming of age-verhaal. De transformatie van kind naar volwassene overbrugt het domein van de geestenwereld. Spirited Away haalt inspiratie uit het Japanse shinto en boeddhistische tradities, met een subtiel commentaar op de Europese invloed in Japan. De film biedt genoeg kijkvoer voor bij je meest visionaire en cerebrale wiet.

Spirited Away

YELLOW SUBMARINE (1968)

Yellow Submarine, gemaakt in 1968, was misschien wel de eerste psychedelische animatiefilm ter wereld. De film heeft de tand des tijds vervolgens ongelooflijk goed doorstaan.

De film begint in Pepperland, een fictief land, beschermd door de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. De doortrapte Blue Meanies vallen het land aan. De burgemeester stuurt daarom Old Fred, een oude zeerot, naar Liverpool om hulp te zoeken. Daar overtuigt hij Ringo, John, Paul en George om in een gele onderzeeër af te reizen naar Pepperland om de boel te redden.

Tijdens de film hoor je veel Beatlesnummers bij de psychedelische animaties. Bij het nummer When I’m Sixty-Four zie je het fantastische viertal lange witte baarden kweken, terwijl ze door de onderzeeër stuiteren. Heb je een soort die geweldige muziek versterkt? Dan is Yellow Submarine perfect gezelschap.

De film heeft een surrealistische stijl, compleet met felle kleuren, bubbelletters en flexibele verhoudingen. De tekenfilm geniet van een hoge culturele status, die generatieslang psychedelische kunstenaars heeft beïnvloed. De film vertegenwoordigt een vroege vorm van animatie voor volwassenen. Diverse moderne favorieten, zoals de films van Miyazaki en Adventure Time, zijn deze klassieker iets verschuldigd. Daarnaast is het gewoon genieten geblazen met deze film. Zink weg in het tripachtige verhaal, de opvallende animaties en wereldveranderende muziek. Deze valt zeker in de smaak bij alle serieuze potheads.

Yellow Submarine

ALICE IN WONDERLAND (1951)

In Alice in Wonderland verlangt het jonge meisje Alice naar avontuur in haar leven. Plots verschijnt er een wit konijn met een vest aan. Ze volgt hem door een konijnenhol. Dit is de start van een ongelooflijke reis, waarbij ze groeit en krimpt, de mysterieuze Kolderkat ontmoet en de tirannieke Hartenkoningin confronteert.

Alice in Wonderland is gebaseerd op de Alice-boeken van Lewis Carroll. De film dwaalt niet ver af van het origineel. Er is gebruikgemaakt van de klassieke animatiestijl van Disney uit de "golden age". Dit is echter toegepast op zeer tripachtige inhoud, wat een bizar en surrealistisch effect opwekt. Daarom heeft de film ook een opleving meegemaakt tijdens de psychedelische jaren '60. De film is verder doorspekt met slimme humor, surrealistische scènes en subtiel commentaar. Deze combinatie stelt elke stoner tevreden, ongeacht hoe high je bent.

Alice in Wonderland

PAPRIKA (2006)

Paprika speelt zich af in de toekomst, waar psychotherapeuten een nieuwe vorm van therapie uitvoeren. Met behulp van apparaten zijn ze in staat de dromen van hun patiënten te betreden. Dokter Atsuko Chiba, hoofdonderzoeker van de projecten, gebruikt haar alter-ego Paprika om patiënten illegaal te behandelen in een psychiatrische inrichting. Naarmate de film vordert, vervaagt de grens tussen droom en werkelijkheid. Hetzelfde geldt voor de psychologische grenzen tussen Paprika en haar patiënten.

De film boeit met ingewikkelde, gedetailleerde animatie, die een volwassen toon zet voor dit complexe verhaal. Kleur en beweging zijn gebruikt om door de verschillende thematische lagen te bewegen. Je verwent je zintuigen met contrasterende duisternis, gedempte tonen, stilte met uitbundige kleuren, explosieve beelden, snelle inzoom en bewegingen. Paprika is een heuse mijlpaal binnen de animatie voor volwassenen. Een ontroerend verhaal is gecombineerd met spectaculaire beelden. Heb je cerebrale cannabis in huis en zoek je een bijpassende film? Paprika valt gegarandeerd in de smaak en je praat er nog lang over na.

Paprika

FANTASIA (1940)

Disney heeft zichzelf echt overtroffen met Fantasia, de derde animatiefilm van de filmgigant. De film bestaat uit acht geanimeerde segmenten, ondersteund door klassieke muziek, uitgevoerd door Leopond Stokowski. Je ogen genieten onder meer van speelse, sprookjesachtige wezens en een reis naar het begin van de aarde. Maar de Sorcerer's Apprentice is wellicht het meest bekend. Mickey Mouse verandert een bezemsteel in zijn persoonlijke bediende en de resultaten zijn rampzalig.

Na de release heeft de film veel lof ontvangen van zowel kijkers als critici. Niemand wist echter te voorspellen dat de beroemde muziek dankzij wiet naar nieuwe hoogten te brengen is. Kies een visionaire soort en zie de vrolijke en fantastische cartoons voor je ogen tot leven komen. Verlies jezelf in het verhaal van Mickey en de wandelende bezemstelen. Stoned Fantasia kijken, is eigenlijk een overgangsritueel voor elke ontluikende pothead. Deze ervaring mag je niet missen!

Walt Disney - Fantasia

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.