By Luke Sumpter

Hoe zou jij je voelen als je ‘s morgens de kweekruimte in zou lopen en zou ontdekken dat de meeste cola’s helderwit zijn verkleurd? Zou jij je zorgen maken over de gezondheid van je planten? Of zou je het zien als een reden voor een feestje?

Wij van Royal Queen Seeds worden vaak blij als klanten ons foto’s sturen van toppen met witte punten. Al zijn er natuurlijk ook kwekers die vragen wat ze moeten doen om het veronderstelde probleem aan te pakken.

Dat is helemaal geen vreemde vraag. Denk je aan gezonde wietplanten, dan denk je misschien aan grote, weelderige waaierbladeren, gezonde, dikke stelen en donkergroene of paarse toppen met trichomen en stampers. Als je dat verwacht en opeens helderwitte punten ziet, is dat vaak reden tot alarm. Witte punten hebben diverse oorzaken. Soms wijst het fenomeen bijvoorbeeld op veel gunstige fytonutriënten, zoals cannabinoïden en terpenen. Witte toppen kunnen echter ook een teken zijn van stress en beschadiging.

Lees verder en ontdek wat de oorzaken kunnen zijn van witte punten. Wanneer zijn ze reden voor een feestje en wanneer moet je er wat aan doen?

Toppen met Witte Punten Bevatten Wellicht Meer Trichomen

Het verschijnen van cannabistoppen met witte punten lijkt een vrij nieuw fenomeen te zijn. Kwekers van over de hele wereld kweken de plant al tientallen jaren zonder dit verschijnsel, voor zover bekend. Bij landrassoorten komt dit zelfs bijna nooit voor.

Dus waarom verschijnen er de laatste jaren dan opeens zo vaak witte punten? Het antwoord op die vraag lijkt te liggen in nieuwe kweektechnieken die deze botanische eigenschap aan het licht hebben gebracht. Hoewel veel kwekers melding gebben gemaakt van witte punten, bereikte het fenomeen de mainstream pas toen een kweker, fotograaf en wetenschapper het tot op de bodem gingen uitzoeken.

Het Bijzondere Verhaal van Susan Gress

Susan Gress, een ervaren wietkweker, wist precies hoe gezonde cannabistoppen eruit hoorden te zien. Zo hadden cola's normaal gesproken een bolvormige onderkant en een spitse punt. Verder bevatten ze donkergroen of paars weefsel met gelijkmatig verdeelde kristallijnen trichomen en donkeroranje stampers. In de late bloeifase van een gewone wietkweek ontdekte Gress echter een vreemd verschijnsel. Daardoor ging ze twijfelen aan de gezondheid van de plant. De punten van de toppen hadden namelijk een helderwitte kleur gekregen.

Verbijsterd vroeg Gress twee experts om uitleg over de mogelijke oorzaak van dit ongewone esthetische verschijnsel. Ze belde vriend en fotograaf Bob Montoya om het van dichtbij te komen bekijken. Bewapend met een sterke macrolens en een professionele camera, maakte hij close-ups van de witte punten.

X

Toen Montoya de foto’s bekeek, viel het hem op dat — ondanks de helderwitte kleur — zowel de toppen als de planten er gezond uitzagen. Hij vertelde Gress dat de kleur het gevolg leek te zijn van een enorme productie van trichomen — en dat was reden tot grote vreugde!

Voordat ze genoegen nam met deze positieve uitkomst, besloot Gress om een second opinion te vragen. En wie kon de plant nu beter analyseren, dacht ze, dan neuroloog en cannabisexpert dr. Ethan Russo? Russo is bekend om zijn baanbrekende literatuur op het gebied van de cannabis-wetenschap. Zo heeft hij werk gepubliceerd over alle belangrijke bestanddelen van de wietplant[1] en de manier veranderd waarop we soorten indelen[2].

Na het inspecteren van de toppen, kwam Russo tot een vergelijkbare conclusie — de planten zagen er gezond uit. Het vreemde uiterlijk leek het gevolg te zijn van een enorme productie van trichomen. Deze bevindingen waren voor Gress reden om een monster van de toppen naar een testfaciliteit te brengen. Uit de resultaten bleek dat de concentratie fytochemicaliën, zoals THC en terpenen, significant was. Ook dat was bewijs dat de oorzaak lag bij de trichomen.

Wat Zijn Trichomen?

Waarom het zo geweldig is als een plant veel trichomen produceert? Nou, trichomen vormen de basis van de wietervaring. Deze structuren produceren cannabinoïden, zoals THC, en bepalen hoe krachtig en effectief wietsoorten zijn. Als wetenschappers het mechanisme achter de verhoogde productie van trichomen zouden ontdekken, zou dat een grote verandering in de manier van kweken betekenen.

Je kent vast wel de kleine, kristalachtige stipjes op het oppervlak van cannabistoppen. Dat zijn de trichomen — kleine, paddenstoelvormige klieren die kleverige hars afgeven. Deze substantie bevat interessante chemische stofjes, waaronder cannabinoïden en terpenen. In de natuur helpen deze stoffen de plant om zich te beschermen tegen insecten en extreme temperaturen. Voor ons mensen vormen ze echter de basis voor een prettige, recreatieve high en verlichting.

Hoe meer trichomen een top bevat, hoe meer hars eruit komt en hoe krachtiger de wiettop is. Daarom hebben ‘kleverige’ toppen ook zo’n goede reputatie in de cannabiswereld.

White tips cannabis
White tips cannabis

Wat Is de Oorzaak van een Verhoogde Productie van Trichomen?

Zijn toppen met witte punten het gevolg van zeldzame en rare genetische mutaties? Of kun je omgevingsfactoren zodanig aanpassen, dat de kans op de ontwikkeling ervan toeneemt? Gress vermoedt dat haar witte cola’s het gevolg waren van ledverlichting.

LED-lampen zijn een relatief moderne ontwikkeling in de wereld van de wietkweek. Deze lichtbronnen behelzen specifieke lichtspectrums om de groei van wiet te optimaliseren. Gress concludeerde dat haar nieuwe led-systeem de oorzaak was van de vorming van witte punten. Andere kwekers sloten zich daarbij aan.

Ledverlichting heeft ook nog andere voordelen, zoals:

  • Minder hitte
  • Efficiënter in gebruik
  • Planten groeien minder stakig en hebben een betere structuur

Witte Punten versus Hittestress en Verbleking

Houd er echter rekening mee dat witte punten niet altijd een goed teken zijn. Soms wijzen ze op stress en beschadiging. Als je cola’s te dicht bij een lichtbron laat groeien, stel je ze bloot aan te hoge temperaturen. Daardoor kunnen de punten letterlijk ‘verbranden’ en dat resulteert in witte verkleuring.

Kwekers kunnen echter makkelijk onderscheid maken tussen toppen met hittestress en wiettoppen vol trichomen. Toppen die lijden aan stress door hitte zien er namelijk verwelkt uit en worden omgeven door gele en gekrulde suikerblaadjes en waaierbladeren. Wiettoppen vol trichomen zien er echter gezond uit en hebben donkergroene bladeren.

Verbrande planten zien er dan wel anders uit dan soorten die echt witte punten ontwikkelen, maar verbleking is een ander verhaal. Dit is ook het gevolg van hittestress, maar de toppen zien er op het eerste gezicht veel gezonder uit. Verbleekte wiettoppen hebben ook helderwitte punten, maar dat komt niet door een verhoogde productie van trichomen. Bij verbleking wordt het weefsel van de top zelf helderwit.

Verbleekte toppen zien er zo uit door fysieke schade, met als gevolg een lagere productie van terpenen en trichomen. Echte witte punten blijven echter een unieke kleur behouden als ze zich op een veilige afstand van een lichtbron bevinden.

Witte Punten versus Albinoplanten

Net zoals sommige dieren en mensen, zijn er ook wietplanten met albinisme. Dit komt zelden voor, maar als het gebeurt, is het een prachtig gezicht in de kweekruimte of tuin. Deze verbluffende kleur is het gevolg van een gebrek aan het pigment chlorofyl dat wietplanten hun groene kleur geeft. Albinisme komt voort uit een genetische mutatie. Toppen met witte punten zijn echter het gevolg van omgevingsfactoren.

Wees Blij met Witte Punten!

Zie je witte punten verschijnen in je kweekruimte? Sommige kwekers zouden daar jaloers op zijn! Heb je lichtstress, albinisme en verbleking uitgesloten, dan kun je trots zijn op je prestatie. Als je planten op een veilige afstand staan van hoogwaardige led-lampen, dan bestaat de kans dat je straks wiet boordevol cannabinoïden oogst!

External Resources:
  1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. The Cannabis sativa Versus Cannabis indica Debate: An Interview with Ethan Russo, MD https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.