By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés

Elke keer als je over het internet surft op zoek naar de beste cannabis die op de markt is, kun je wiet tegenkomen die geen enkel stukje groen bevat. Zeldzaam zijn de prachtige plaatjes van cannabis met allerlei tinten paars en zelfs rood. Maar de meest zeldzame variant is wel de puur witte wiet.

Dit verschijnsel is absoluut fantastisch. Het lijkt op albast en heeft fonkelende toppen waaruit rode kelken als strepen tevoorschijn komen. Het is een prachtig gezicht. Maar waardoor kan een plant er zo uitzien?


Albinisme Bij Cannabis Planten

Nee, het is geen kwestie van fotoshoppen. Puur witte cannabisplanten bestaan wel degelijk en komen van tijd tot tijd voor. Maar ze zijn niet het gevolg van een succesvol en goed opgezet kweekproces en ze zijn (meestal) zeker niet met een intentie ontstaan. Pure, helder witte cannabisplanten zijn eigenlijk het gevolg van albinisme. Net als bij dieren, kan albinisme ook voorkomen bij planten. Het is het gevolg van een tekort aan pigment.

Het pigment dat er gewoonlijk voor zorgt dat de bladeren en toppen van cannabis groen zijn, heet chlorofyl. Dit is een essentieel onderdeel van het leven van planten, omdat het een belangrijke rol speelt bij de fotosynthese.

Fotosynthese is het proces waarbij licht wordt omgezet in suikers die de plant nodig heeft om te overleven en te floreren. Het chlorofyl dat in cannabisbladeren aanwezig is, wordt in eerste instantie gebruikt om het licht te absorberen.

Dus hoewel de witte verschijning van albino cannabisplanten er spectaculair en indrukwekkend uitziet, is het eigenlijk een gigantisch genetisch nadeel. De puur witte verschijning is een teken van een groot tekort aan chlorofyl. Dat betekent dat albinoplanten bijna niet in staat zijn om het proces van fotosynthese uit te voeren. Ze kunnen daardoor niet de energie genereren die ze nodig hebben om te overleven en zich voort te planten.

Albino Cannabis Plant

Albinisme Bij Cannabis Planten

Er zijn cannabis enthousiastelingen die beweren dat albino cannabisplanten eigenlijk helemaal niet bestaan. Ze zeggen dat al het fotobewijs van het fenomeen vals is of een andere conditie dan albinisme weergeeft.

Deze bewering is tot op zekere hoogte redelijk, want hoe kan een plant die niet in staat is om fotosynthese uit te voeren dusdanig lang overleven dat ze een respectabele grootte bereikt?

Een aantal sceptici gelooft dat albinisme bij cannabis helemaal geen albinisme is, maar dat het gewoon een geval is van chlorose. Dit is een conditie die kan optreden als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen in de grond. Maar echt albinisme is een aandoening waarbij vanaf het allereerste begin erg weinig chlorofyl wordt geproduceerd.

Het is uitermate uniek dat een cannabisplant die volledig albino is volwassen wordt en de reden daarvoor is duidelijk. Maar planten die deels albino zijn, ook wel gevarieerde planten genoemd, vertonen slechts een beetje albinisme. Deze hebben alleen maar witte bladeren in specifieke delen en de toppen bevatten geen groen pigment. De rest van de plant is inderdaad groen, gevuld met chlorofyl en in staat tot fotosynthese.

Albino Seedling

De Oorzaken Van Albinisme Bij Cannabis

Albinisme kan verschillende oorzaken hebben. Zowel genetische- als omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Factoren in de omgeving, zoals het groeimedium, licht en de temperatuur, kunnen allemaal bijdragen aan albinisme bij een plant.

Maar genetische factoren blijken een veel fundamenteler rol te spelen in de zeldzame verschijning. Aangetoond is dat albinisme een recessieve eigenschap is. Het pigmentdefect wordt waarschijnlijk veroorzaakt door strijdigheden tussen het nucleair en chloroplast genoom.

Hybridisatie wordt ook gezien als een belangrijke oorzaak van albinisme. Soms kruisen cannabiskwekers en -breeders bepaalde soorten terug om gewenste recessieve eigenschappen van specifieke strains te vinden. Daardoor kan het voorkomen dat albino eigenschappen naar voren komen.

Albino Weed

Vals Albinisme

Het feit dat een cannabisplant witte esthetische kenmerken gaat vertonen, betekent niet per definitie dat ze albino eigenschappen vertoont. Planten kunnen bijvoorbeeld witte sporen oplopen als ze verbleken door verlichting.

Als de bovenste toppen en bladeren van een hoge cannabisplant door explosieve groei te dicht bij de lichtbron komen, dan kan het gebeuren dat de intensiteit van het licht te veel voor haar wordt. Daardoor kan de plant verbleken, waardoor de delen die te veel licht hebben gehad er wit uitzien.

Is Albinisme Wenselijk of Juist Niet?

Albinisme is uiteindelijk een genetische fout bij een cannabisplant. Ben je een kweker of breeder die streeft naar een maximale opbrengst, snelle groei en een krachtige strain? Dan staan albinoplanten de productiviteit en vooruitgang alleen maar in de weg.

Maar kwekers die de tijd hebben, willen mogelijk toch albino cannabisplanten kweken uit experimentele nieuwsgierigheid. De planten leveren je niets op in termen van een krachtige en grote stash, maar ze dragen zeker bij aan fantastische cannabisfotografie.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.