By Luke Sumpter

Cannabis is zonder twijfel een van de mooiste planten die er zijn en absoluut een pareltje om te fotograferen. De soort is ook zeer divers in formaat, vorm en kleur. Hierdoor gaat het fotograferen van nieuwe variëteiten op nieuwe locaties nooit vervelen. Fotografeer je je eigen cannabisgewas om aan je vrienden te tonen? Of ben je een professionele fotograaf die op zoek is naar de meest in het oog springende plaatjes? Dan zijn hier een paar tips om schitterende cannabisbeelden vast te leggen.

CAMERA INSTELLINGEN

Laten we ons allereerst richten op het primaire deel van de uitrusting; de camera zelf, voordat we andere factoren gaan verkennen. Voor degenen die fotografie serieus nemen (en het geld hebben) is een DSLR camera de beste optie voor het maken van de mooiste afbeeldingen. DSLR camera’s beschikken over een brede reeks instellingen die handmatig aangepast kunnen worden, zoals apertuur, sluitertijd en ISO. Deze instellingen geven de fotograaf de mogelijkheid om creatief te worden met zijn foto’s. En om te werken in verschillende lichtomstandigheden. Daarbij komt dat DSLR camera’s de gebruikers ruimte bieden om hun kit aan te passen. Verschillende lenzen kunnen gebruikt worden om een reeks plaatjes vast te leggen. Macro lenzen zijn perfect voor close-ups en persoonlijke fotografie, wat ze geweldig maakt voor cannabis. Ze geven fotografen de mogelijkheid om de hoeveelheid aanwezige trichomen op de toppen van bepaalde soorten vast te leggen.

Camera-instelling Doelstelling Van Cannabisfotografie

Als je geen DSLR hebt en ook niet het geld ervoor wilt neerleggen, wees dan niet ongerust. Met de technologische vooruitgang worden zelfs camera’s op smartphones goed genoeg om behoorlijk spectaculair beeld te genereren. Het detail van deze camera’s wordt steeds scherper met ieder nieuw model dat gelanceerd wordt. Tevens is er nu een florerende markt voor smartphone lenzen die simpelweg op de telefooncamera’s gemonteerd kunnen worden om fotografen te helpen de foto’s te maken die ze willen. Bij het gebruik van een telefoon voor cannabisfotografie, klik je eenvoudig de macro lens erop en schieten maar!

CREËER EEN AANTREKKELIJKE ACHTERGROND

De achtergrond van een foto kan net zo belangrijk zijn als wat er zich op de voorgrond bevindt. Planten fotograferen met folie, ventilatoren en lampen in het kader kan het beeld rommelig en chaotisch laten lijken. Uiteraard, als je deze items bewust wilt weergeven, houd ze dan zichtbaar. Indien niet, is het esthetisch mooier om je enkel tot het groen van de planten op de achtergrond te beperken. Stel je een detail opname voor van een dikke top, rijk aan trichomen op de voorgrond, tegen een glinsterende zee van groen. Ziet er mooi uit, toch?

Als het je doel is om een volledige plant op beeld te krijgen, kun je het exemplaar tegen een witte achtergrond plaatsen om haar elegantie vast te leggen zonder onnodige objecten in het kader. Een geïmproviseerde studio maken, is heel gemakkelijk. De achtergrond zelf kan bovendien gebouwd worden van niet reflecterend wit papier of karton.

Statief Voor Stevige Schoten Cannabis

GEBRUIK EEN STATIEF VOOR SCHERPE FOTO’S

Statieven worden gebruikt om camera’s volledig stabiel te houden zodat wazige en bewogen foto’s worden voorkomen. Ze leveren een beter resultaat dan het schieten met de camera in de hand en zijn als investering de moeite waard voor zowel de hobbyist als de professionele fotograaf. Statieven zijn uitermate verstelbaar en geven je de mogelijkheid om perfect scherpe foto’s te maken vanuit allerlei hoeken. Bijvoorbeeld van bovenaf of van heel dichtbij. Een goedkoop alternatief is om eenvoudigweg je camera te plaatsen op een stapel boeken of een tafel, zodat je een heldere afbeelding krijgt. Deze optie kan soms lastig zijn, met name als je vanuit bepaalde hoeken wilt fotograferen. Kleine statieven zijn er ook voor smartphones zodat fotografen eveneens met deze meer gebruikte apparaten scherpe foto’s kunnen maken.

GEBRUIK EEN FLITSER OM JE TOPPEN TE BELICHTEN

Een flitser kan wonderen verrichten om je toppen meer op juwelen te laten lijken, zeker als je geen bijzondere belichtingsapparatuur hebt. De flits licht het beeld mooi op en brengt de details naar voren. Een plaatje schieten in het donker met een flitser om de toppen te belichten, creëert een geweldig effect en laat ze echt schijnen. Als je flitser te overheersend is en te veel kunstmatig licht oplevert, kun je heel eenvoudig de flits dempen door een wit papiertje over de lichtbron te leggen. De meeste DSLR’s beschikken over een ingebouwde flitser, maar er kunnen externe flitsers van superieure kwaliteit op gemonteerd worden. De meeste smartphones hebben ook een ingebouwde flitser.

LICHT GEBRUIKEN VOOR HOOGWAARDIGE AFBEELDINGEN

Hoewel flitsers goed werken, kan belichting gebruikt worden om scherpe plaatjes te krijgen die de details benadrukken en vervaging minimaliseren. Flitsers kunnen geweldig werken in bepaalde situaties, maar het directe licht kan harde belichting opleveren. Indirect licht geeft een meer zacht effect dat veel wenselijker is. Zacht licht kan gecreëerd worden door licht te weerkaatsen via een wit oppervlak, zoals een vel papier.

GA MACRO

Macrofotografie is de kunst van het vastleggen van objecten en organismen van extreem dichtbij en in detail. Om te beginnen, zet je je DSLR in macro modus. Dit laat je schot scherper stellen en hiermee detecteert je camera de kleine trichomen op de oppervlakte van je cannabistoppen beter. De macro stand legt de details van de plant vast en hiermee kun je een prachtige foto maken. Daarnaast helpt het gebruik van macro lenzen om heldere en scherpe beelden te schieten van de minuscule delen van de plant. Er zijn veel macro lenzen voor DSLR camera’s verkrijgbaar. Tegenwoordig kunnen ook smartphonebezitters deze technologie toepassen door een macro lens op hun toestel te zetten.

Macrofotografie Cannabis

SCHIETEN ONDER HPS GROEILAMPEN

Je denkt misschien dat je belichtingsopzet een geweldige optie vormt voor het nemen van foto’s en dit is zeker waar. HPS kweeklampen kunnen echter zorgen voor ongewenst oranje en geel licht op je beelden. Om dit tegen te gaan, verander je simpelweg de witbalans instellingen op je camera. Neem je foto’s met de “wolfraam” of de “fluorescerend” instelling.

BEWERK JE FOTO’S

Na het nemen van goede foto’s met je camera is het tijd om ze fantastisch te maken. Met het achteraf bewerken kun je bepaalde elementen van de afbeelding optimaliseren en perfect krijgen. Software voor computers en smartphones werken prima voor het perfectioneren van plaatjes. De meeste bevat schuifjes waarmee gebruikers de helderheid, het licht, de verzadiging en verhoudingen wit en zwart bij kunnen werken. Digitale filters en presets kunnen ook gebruikt worden om een extra esthetisch karakter toe te voegen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.