By Luke Sumpter

Wiet burpen? Het uitharden van je dierbare wiettoppen begint zo bijna een beetje onsmakelijk te klinken! Maar wat betekent burpen in dit geval eigenlijk? En hoe kun je de burp-techniek gebruiken om je stash beter te laten smaken? Stel je eens de tijdlijn van het kweekproces voor. Uiteraard begin je bij het begin: het zaaien van de zaadjes. Veel kwekers in spe denken daarbij dat het eindigt bij de oogst. Maar integendeel, je werk zit er alles behalve op nadat je je toppen van de plant hebt geknipt. Eerst moet je je oogst nog drogen, en vervolgens uitharden, en dat is waar burpen om de hoek komt kijken!

Bij het uitharden van wiettoppen moet je regelmatig de potten openmaken, zodat het opgebouwde vocht vrijkomt. Hoewel dit burpen misschien niet algemeen bekend is, kan het cruciaal zijn voor het uithardingsproces, zowel qua smaak als het voorkomen van schimmel. Leer hieronder alles wat je erover moet weten.


Waarom moet je je toppen laten burpen?

Om het belang van burpen te begrijpen, moeten we het eerst over het uithardingsproces hebben. Wat gebeurt er eigenlijk als je gedroogde toppen in glazen potten stopt? Met het blote oog zie je het niet, maar op moleculair niveau gebeurt er van alles. Je scherpsmakende, chlorofylrijke toppen transformeren daarbij in heerlijke traktaties met een zachte smaak. Dit heeft allemaal met enzymatische processen te maken. En deze gaan zelfs door nadat je de toppen van hun takken hebt gehaald. Eiwitten in de wiet blijven chemische processen voeden, wat resulteert in de afbraak van suikers, zetmeel en resterende voedingsstoffen.

De aanwezigheid van deze verbindingen zorgt voor scherpe rook of damp. Dit is dan ook wat niet-uitgeharde toppen onderscheidt van uitgeharde exemplaren.

Naast het bevorderen van de afbraak van ongewenste chemicaliën, helpt uitharden tevens voorkomen dat gewenste moleculen (zoals cannabinoïden en terpenen) afbreken.

Als gevolg van de bovengenoemde enzymatische reacties beginnen zich zowel vocht als CO₂ in de glazen potten op te hopen. Na verloop van tijd neemt de luchtvochtigheid toe, evenals de kans op schimmel. Schimmels grijpen hun kans wanneer de omgevingsomstandigheden dit toelaten. Burpen is een methode om het vocht en de lucht uit een droogpot te laten ontsnappen, zodat de luchtvochtigheid tot acceptabele niveaus daalt. Maar het vrijgeven van teveel vocht vertraagt de chemische reacties die je wiet beter laten smaken, of brengt ze zelfs tot stilstand. Daarom is het cruciaal om een goede balans te vinden.

Glass Jar

Hoe burp je wiet?

Wiet burpen klinkt leuk, maar hoe werkt het eigenlijk? De methode draait om het beheersen van de relatieve luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid waterdamp in de lucht, uitgedrukt in een percentage van de benodigde hoeveelheid voor verzadiging bij een constante temperatuur. Het lijkt misschien wat ingewikkeld, maar het is echt geen hogere wiskunde. Je kunt op twee manieren burpen. De eerste, eenvoudigste optie, is burpen op basis van tijd. Dit gaat als volgt:

  • Week 1: begin eenmaal per dag je potten gedurende 30 minuten te burpen. Verwijder de deksels en laat de potten een half uurtje openstaan.
  • Week 2: je toppen hebben inmiddels wat van hun restvocht verloren. Burp nu om de dag 30 minuten.
  • Week 3–6: burp je potten de komende 4 weken maar eens in de 2 weken.
  • Na week 6: ga je na week 6 nog verder met uitharden, dan hoef je je wiet maar één keer per maand te laten burpen.

Veel telers zweren bij bovenstaande methode. Je kunt echter ook met een kleine investering nog een stapje verder gaan: met een digitale hygrometer in je uithardingspotten weet je precies wanneer je moet burpen. Zo'n apparaat geeft je een constante meting van de relatieve luchtvochtigheid. Dit betekent dat je niet zo vaak hoeft te burpen. De ideale marge is 55% tot 70%. Onder de 55% worden je toppen te droog, en boven de 70% ontstaat er schimmel. Ook hier geldt dat je 30 minuten per keer moet burpen.

Welke potten zijn het beste om te burpen?

Glazen potten zijn veruit het beste om wiet uit te harden. Het ziet er niet alleen beter uit, maar sommige plastic bakjes laten ook luchtdeeltjes door. De moleculaire ruimten tussen glasdeeltjes zijn daarentegen superklein, dus glas vangt interne lucht beter en houd externe lucht beter buiten. Als je doorzichtige potten gebruikt, zet ze dan op een droge en donkere plek om afbraak van cannabinoïden te voorkomen.

Glass Jar

Wanneer moet je stoppen met burpen?

Je moet je wiet gedurende haar volledige 'levensduur' blijven burpen. Na verloop van tijd neemt de frequentie echter wel af. Tijdens de eerste weken zijn de metabolische processen in de pot nog volop bezig, wat betekent dat je vaker moet burpen.

Maar naarmate de tijd verstrijkt en de stofwisselingsprocessen en de vochtproductie afnemen, hoef je maar één keer per maand te burpen.

Wanneer hoef je uithardende toppen niet te laten burpen?

Als je het zo druk hebt dat je geen tijd hebt om te burpen, dan hebben we een oplossing voor je. Bij RQS hebben we namelijk het Humidity Control Pack ontwikkeld om het uithardingsproces te stroomlijnen. Je hoeft hiermee zelfs helemaal niet meer te burpen. Elk zakje werkt als een vochtregulator, en voorkomt dat de niveaus te laag of te hoog worden. In plaats van te burpen, hoeft je alleen maar de vochtregelaar te verwisselen wanneer de indicator-kaart van kleur verandert.

Wiet uitharden: een eenvoudige handleiding

Video id: 509743497

Voordat je je wiet gaat burpen, moet je er eerst voor zorgen dat je alle andere belangrijke aspecten van het drogen en uitharden optimaliseert. Dit houdt in dat je je toppen goed moet drogen door ze bloot te stellen aan een goede luchtcirculatie en een relatieve vochtigheid van 45–55%, totdat de stelen breken. Dit proces kan zo'n twee weken duren.

Tenzij je je toppen direct na het oogsten knipt als ze nog vochtig zijn, moet je na het droogproces de suikerblaadjes verwijderen. Als je hier klaar mee bent, doe je je wiet in glazen voorraadpotten voor het uithardingsproces. Vervolgens kun je verschillende dingen doen, waaronder:

📅 Een schema volgen: gebruik het hierboven beschreven burpschema om het uithardingsproces te optimaliseren, het vochtgehalte te reguleren en de smaak te verbeteren.
💧 Een hygrometer gebruiken: deze kleine digitale apparaatjes bewaken je wiet zeer nauwkeurig. Burp op de momenten wanneer de hygrometer het aangeeft en zorg dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 55% en 70% blijft.
🚫 Het burpschema helemaal overslaan: maak het jezelf makkelijk en gebruik het RQS **Humidity Control Pack om het vochtgehalte onder controle te houden.

Welke methode je ook kiest, burpen is absoluut de moeite waard. Elke doorgewinterde wietgebruiker weet dat goed uitgeharde toppen beter smaken (en roken) vergeleken met exemplaren die dit proces niet hebben ondergaan.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.