By Luke Sumpter


Oogsten. Dat moet niet heel moeilijk zijn, toch? Het knippen zelf is inderdaad niet zo moeilijk, maar de timing is hierbij wel essentieel. Je moet bovendien het verschil weten tussen de oogsttijd van autoflowers en die van gefeminiseerde soorten, aangezien autoflowers sneller bloeien. Als je er te vroeg of te laat bij bent, loop je het risico op middelmatige cannabinoïde- en terpenenprofielen.

In onderstaande handleiding vind je alles over het oogsten van je autoflowering wietplanten.

Hoe weet je of je autoflower oogstklaar is?

Je hebt met succes een kleine zaailing opgekweekt tot een gezonde en productieve plant met een bladerdak vol mooie toppen. Maar hoe weet je wanneer je moet oogsten? Nou, er zijn een paar duidelijke signalen die aangeven op welk moment je toppen er klaar voor zijn: houd de kleur van de trichomen en de stampers in de gaten, check de bladeren en houd goed bij hoelang je planten al in de grond staan. Laten we hier eens wat dieper induiken:

 • Gemiddelde levenscyclus

Bij Royal Queen Seeds krijgen we veel vragen in de trant van: hoe weet ik of mijn autoflower klaar is om te worden geoogst?

Om te beginnen raden we telers altijd aan om hun kweek met behulp van een kweekagenda bij te houden. Hierin kun je niet alleen belangrijke observaties vastleggen, maar zo'n planner stelt je ook in staat om data op een nette en georganiseerde manier te bewaren. Als je weet wanneer je hebt gezaaid/ontkiemd, heb je een goed idee van de leeftijd van je plant. Waarom is dit belangrijk? Omdat het je de eerste essentiële indicatie van de oogsttijd geeft.

Wanneer je autoflowerzaadjes koopt bij een gerenommeerde zadenbank, kun je op een datasheet alle benodigde gegevens vinden. Hier vind je bijvoorbeeld de gemiddelde levenscyclus van de wietsoort, oftewel de tijd die nodig is van de ontkieming tot de oogst. Neem bijvoorbeeld Watermelon Automatic. Deze smaakvolle cultivar bereikt de oogst ongeveer acht tot negen weken na de ontkieming. Houd de gemiddelde levenscyclus altijd in je achterhoofd, en let daarnaast op het volgende.

 • Trichomen

De kleur van de trichomen is misschien wel de nauwkeurigste indicator van de volwassenheid van een wietplant. Hierop letten is een gemakkelijke en betrouwbare manier om te bepalen wanneer je moet oogsten.

Trichomen zijn kleine glinsterende, paddenstoelvormige klieren die wiettoppen bedekken. Deze juweelachtige structuren produceren cannabinoïden en terpenen in de vorm van een stroperige hars. Cannabinoïden en terpenen zijn de moleculen die wiet haar effecten, geuren en smaken geven.

Trichomen zijn gedurende het grootste deel van de bloeifase transparant, maar worden rond de oogsttijd troebel en daarna amberkleurig. Er is echter niet alleen sprake van een kleurverandering, ook de chemische samenstelling binnenin deze bolvormige klieren verandert. Met een microscoop of vergrootglas kun je de trichomen van dichterbij bekijken om een weloverwogen beslissing te nemen over wanneer je gaat oogsten. Hier moet je op letten:

 • Transparante trichomen: transparante trichomen zijn een teken van onvolgroeide toppen met onvoltooide cannabinoïdeprofielen. Wacht nog even met oogsten!
Hoe weet je of je autoflower oogstklaar is?
 • Troebele trichomen: troebele, ondoorzichtige trichomen zijn een duidelijk teken dat deze klieren boordevol THC zitten. Dit is een goed moment om te beginnen met het knippen van je toppen, zeker als je een sterke en cerebrale high wilt.
Hoe weet je of je autoflower oogstklaar is?
 • Amberkleurige trichomen: amberkleurige trichomen betekenen over het algemeen een wat lager THC-niveau en hoger CBN-niveau. Deze chemische balans zorgt voor een meer stoned gevoel.
Hoe weet je of je autoflower oogstklaar is?
 • Stampers

Stampers zijn een andere visuele hint, hetzij wat minder betrouwbaar. Maar wat zijn stampers eigenlijk? Nou, dit zijn de uitstekende haarachtige sliertjes die uit de kelken komen. Je zou het misschien niet zeggen, maar ze dienen als de vrouwelijke voortplantingsorganen van de wietplant. Stampers zijn dus behoorlijk belangrijk!

Ze hebben een witte kleur op onrijpe toppen, maar worden donkeroranje/rood naarmate de toppen zich ontwikkelen. Voor een maximaal THC-niveau kun je het beste oogsten wanneer ongeveer 60 tot 70% van de stampers donkeroranje/rood is geworden. Ben je op zoek naar een CBN-kick, wacht dan tot 80 tot 90% van de stampers verkleurd is.

 • Bladeren

Bladeren vertellen je ook veel over je wietplant. Ze dienen eigenlijk als een soort visuele interface tussen de plant en jou als teler. Zo kunnen ze wijzen op gezondheidsproblemen, zoals een voedingsstoffentekort, maar ook op plagen en licht- en hittestress.

Bladeren geven ook aan wanneer je naar de snoeischaar moet grijpen. De waaierbladeren van je wietplanten kleuren namelijk geelbruin naarmate de oogst nadert. Het onderste gedeelte kan er zelfs helemaal afvallen. Dit kan een beetje imponerend zijn. Maar zolang je planten in hun eerdere stadia een levendige groene kleur hebben behouden, hoef je je nergens druk om te maken. Het is gewoon een teken dat je wietplanten volgroeien en volop hun kostbare toppen van energie voorzien.

 • Geur

Al vroeg in de bloeifase beginnen de toppen van je wietplant aromatische terpenen af te geven. Maar rond de oogsttijd begint de geur pas echt intens te worden. De soort geur hangt wel van het terpenenprofiel van je wietsoort af. Hoe dan ook, je kunt ervan uitgaan dat ze flink gaat ruiken! De geur is op zijn sterkst op het moment dat de plant oogstklaar is. Dit moment kun je terugvinden in de gegevens van de datasheet.

 • Minder dorst

Als autoflowers de oogsttijd bereiken, neemt hun vraag naar water af. In dit stadium groeien de planten niet meer, dus hebben ze minder dorst. Zorg er dan ook voor dat je niet teveel water geeft.

Hoe weet je of je autoflower oogstklaar is?

Hoelang duurt het voordat autoflowers klaar zijn?

Je weet nu wanneer je zou moeten oogsten. Maar hoelang duurt het eigenlijk bij autoflowers om van zaadje naar oogst te gaan? Hoelang moet je wachten tussen het zaaien van de zaadjes en het knippen van je toppen?

Dit hangt af van de specifieke cultivar (meer hierover hieronder), maar je kunt wel van een paar dingen uitgaan. Autoflowers zijn over het algemeen snel van karakter. Ongeacht externe invloeden gaan ze in een mum van tijd van zaailing naar volgroeide plant.

In dit opzicht verschillen ze nogal van hun fotoperiode tegenhangers. De naam zegt het eigenlijk al: fotoperiode soorten zijn gevoelig voor licht. Bij een binnenkweek beginnen ze pas te bloeien wanneer ze worden blootgesteld aan een lichtcyclus van twaalf uur licht aan en twaalf uur licht uit (dit bootst het herfstseizoen na).

Autoflowers reageren daarentegen niet op lichtveranderingen. Dit komt doordat ze genen bevatten van cannabis ruderalis, een wietsoort die in haar oorspronkelijke habitat in een relatief kort, koud groeiseizoen evolueerde.

 • Autoflowers: van zaad tot oogst

De autoflowers van Royal Queen Seeds hebben een zaad tot oogsttijd van 8-14 weken. Dit is sneller dan de meeste fotoperiode soorten, maar sommige strains hebben vanwege afwijkende genetica wel wat langer nodig dan andere.

 • Tijdlijn van autoflowers

Om je een idee te geven van wat er gebeurt tijdens de periode van zaadje tot oogst, delen we de tijdlijn van autoflowers in verschillende fasen op:

 • Zaailingfase: technisch gezien maakt de zaailingfase qua timing deel uit van het vegetatieve stadium. De zaailingfase duurt rond de één tot twee weken. Dit stadium begint wanneer het plantje uit de bodem naar boven komt en eindigt wanneer het haar eerste echte bladeren heeft ontwikkeld.
 • Vegetatieve fase: de vegetatieve fase duurt zo’n twee tot drie weken, bovenop de zaailingfase. De totale vegetatieve periode is dus ongeveer drie tot vier weken (vegetatieve- + zaailingfase). De exacte tijd hangt echter een beetje van de wietsoort af. Gedurende deze tijd groeien je planten flink. Ze krijgen veel waaierbladeren die de groei stimuleren, en meer structuur om het gewicht van de toppen te kunnen ondersteunen.
 • Bloeifase: je raadt het al... dit is waar het écht spannend wordt. In de bloeifase beginnen de planten dichte en harsrijke toppen te ontwikkelen die vol met cannabinoïden en terpenen zitten. Dit duurt gemiddeld zo’n zes tot tien weken.
Video id: 527684146

Zaad tot oogst vs. bloeitijd

Als je autoflowerzaadjes koopt, kun je op een datasheet zien wat de belangrijkste eigenschappen van een soort zijn. Het kan zijn dat hier zowel 'zaad-tot-oogst' als 'bloeitijd' weergegeven wordt. De tijd van zaad tot oogst verwijst naar de tijd die een ontkiemd zaadje nodig heeft om zich tot een oogstbare plant te ontwikkelen. Dit is dus inclusief de zaailing-, vegetatieve- en bloeifase.

De bloeitijd verwijst echter naar de periode vanaf het begin van de bloeifase tot het moment van oogsten.

Bij fotoperiodieke wiet staat vaak geen zaad tot oogsttijd. Dit komt doordat hun vegetatieve stadium in tijdsduur varieert, afhankelijk van de blootstelling aan licht en het vakmanschap van de kweker. Daarom wordt er in deze gevallen meestal alleen een ruwe schatting van de bloeitijd gegeven.

Bij autoflowers wordt echter zowel de zaad tot oogsttijd als de bloeitijd weergegeven, aangezien deze planten een vaste vegetatieve fase hebben. Tel de groei- en bloeifase simpelweg bij elkaar op om te weten wat de gemiddelde zaad tot oogsttijd is.

 • Autoflowers: vegetatieve fase

Omdat autoflowers doorgaans een vegetatieve fase van drie tot vier weken hebben, kunnen ze niet al te veel stress, voedingsstoffen en grote kweekfouten verdragen. Een beetje LST en wat eenvoudige voeding zou genoeg moeten zijn. Vanwege de korte groeiperiode vallen autoflowers ook vaak kleiner uit dan fotoperiode planten, maar veel telers waarderen dit juist.

 • Bloei autoflowers

Autoflowers hebben ook de neiging om korter te bloeien dan fotoperiode soorten. Vaak zijn de opbrengsten hierdoor wat minder. Toch hebben getalenteerde veredelaars deze kloof enigszins gedicht, en compacte, hoogproductieve autoflowers ontwikkeld die slechts vijf tot acht weken (gemiddeld zes tot tien weken) bloeien.

Zaad tot oogst vs. bloeitijd
Royal CBDV Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 5 tot 6 weken
Hulkberry Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Purple Queen Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Sherbet Queen Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Watermelon Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Easy Bud Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 5 tot 6 weken
Quick One Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 5 tot 6 weken
Royal Dwarf Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Royal CBG Automatic Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 7 weken
Do-si-Dos Automatic Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Green Gelato Automatic Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Purplematic Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Fat Banana Automatic Icon 1 9 tot 10 weken
Icon 2 7 tot 9 weken
Mimosa Automatic Icon 1 10 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Purple Punch Automatic Icon 1 10 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Blue Cheese Automatic Icon 1 10 tot 11 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Bubble Kush Automatic Icon 1 10 tot 11 weken
Icon 2 7 weken
Solomatic Icon 1 10 tot 11 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Haze Berry Automatic Icon 1 10 tot 11 weken
Icon 2 8 tot 9 weken
Sweet ZZ Automatic Icon 1 11 weken
Icon 2 7 weken
Royal Critical Automatic Icon 1 11 weken
Icon 2 7 weken
Northern Light Automatic Icon 1 10 tot 12 weken
Icon 2 6 tot 8 weken
Royal Cookies Automatic Icon 1 10 tot 12 weken
Icon 2 6 tot 8 weken
Royal Gorilla Automatic Icon 1 10 tot 12 weken
Icon 2 6 tot 8 weken
White Widow Automatic Icon 1 10 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Fast Eddy Icon 1 10 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Royal AK Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 6 tot 8 weken
Amnesia Haze Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Royal Bluematic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Royal Cheese Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Royal Jack Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Royal Kush Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Stress Killer Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Sweet Skunk Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 8 tot 9 weken
Royal Creamatic Icon 1 12 tot 13 weken
Icon 2 8 tot 9 weken
Royal Haze Automatic Icon 1 12 tot 13 weken
Icon 2 8 tot 9 weken
Diesel Automatic Icon 1 13 tot 14 weken
Icon 2 8 tot 10 weken

Royal Queen Seeds-catalogus: snelste autoflowering soorten

Hoe geduldig ben jij als kweker? Heb je het gevoel dat je haast moet maken, omdat je bang bent voor de autoriteiten? Of wil je gewoon de continuïteit van je voorraad waarborgen? Ja? Dan zijn de volgende snelle autoflowering soorten perfect voor jou!

Royal CBDV Automatic zit boordevol 'nieuwe' cannabinoïden, en heeft slechts acht tot negen weken nodig om van zaadje naar oogst (drie tot vier weken groei en 5-6 weken bloei) te gaan.

Als je vooral waarde hecht aan dikke toppen en een imposant uiterlijk, probeer dan eens HulkBerry Automatic of Purple Queen Automatic. Beide hebben een vegetatieve fase van twee tot drie weken en bloeien zes tot zeven weken.

Ben je een liefhebber van smaakvolle aroma’s en op zoek naar rijke terpenen? De smaken van Sherbet Queen Automatic en Watermelon Automatic laten je echt watertanden. Deze soorten hebben daarbij dezelfde groei- en bloeitijd als de twee cultivars van hierboven.

Snelste autoflowering soorten
Royal CBDV Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 5 tot 6 weken
Hulkberry Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Purple Queen Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Sherbet Queen Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken
Watermelon Automatic Icon 1 8 tot 9 weken
Icon 2 6 tot 7 weken

Royal Queen Seeds-catalogus: langzamere autoflowers

Heb je wat meer tijd? Woon je bijvoorbeeld op een rustige plek en doe je het graag rustig aan? Overweeg dan eens onze iets langzamere autoflowering soorten. Hier zitten bovendien enkele iconische sativa's en CBD-soorten tussen.

De volgende drie soorten groeien ongeveer vier weken en bloeien zeven tot acht weken. In totaal dus een zaad tot oogsttijd van rond de elf tot twaalf weken. Amnesia Haze Automatic heeft een THC-gehalte van 18% en biedt daarmee een opwekkende high. Royal Kush Automatic heeft een THC-niveau van 13% en gemiddelde hoeveelheden CBD, wat een milde en zachte ervaring oplevert. En Stress Killer Automatic bevat 11% THC en een hoog CBD-gehalte, waardoor je geest helder en scherp blijft.

Sweet Skunk Automatic is een typische gulden middenweg. Deze soort heeft een groeiperiode van drie weken en een bloeitijd van zo’n acht tot negen weken. De kers op de taart zijn de heerlijke zoete terpenen en een THC-gehalte van 15%.

Ben je echt een geduldig type en zoek je een soort die nog wat langer nodig heeft om te rijpen? Royal Creamatic en Royal Haze Automatic groeien zo’n vier weken en hebben een bloeitijd van acht tot negen weken. Royal Creamatic heeft heerlijk zoete smaken, en Royal Haze Automatic biedt een opbeurende high, ideaal voor overdag.

Tot slot hebben we Diesel Automatic. Deze soort heeft een groeitijd van vier tot vijf weken en een bloeitijd van 8-10 weken.

Langzamere autoflowers
Amnesia Haze Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Royal Kush Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Stress Killer Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 7 tot 8 weken
Sweet Skunk Automatic Icon 1 11 tot 12 weken
Icon 2 8 tot 9 weken
Royal Creamatic Icon 1 12 tot 13 weken
Icon 2 8 tot 9 weken
Royal Haze Automatic Icon 1 12 tot 13 weken
Icon 2 8 tot 9 weken
Diesel Automatic Icon 1 13 tot 14 weken
Icon 2 8 tot 10 weken

Oogst je autoflowers als een professional

'Timing is alles', zeggen ze weleens. En niet zonder reden. De timing van je oogst is echt een essentiële factor voor een gewenst eindresultaat. Na zoveel moeite te hebben gedaan tijdens de groei- en bloeifase, is dit niet het moment om onzorgvuldig te worden. Gelukkig weet je nu waar je op moet letten voor het bepalen van de oogsttijd, wat de algemene tijdlijn van autosoorten is en welke strains aanraders zijn. Kortom, je bent er nu helemaal klaar voor.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.