By Steven Voser Reviewed by: Erin Willis

Edibles zijn een leuke manier om te genieten van het effect van wiet. Mensen denken hierbij vaak aan koekjes of brownies. Er zijn echter veel meer manieren om wiet aan je maaltijden toe te voegen. Lees verder voor alles wat je moet weten over wietboter en de verschillende soorten cannabisolie - de basis van de meeste edibles - en kom erachter welke optie het meest geschikt voor jou is!

WAAROM WIETBOTER GEBRUIKEN?

Mmm, boter. Niets kan tippen aan de zoete, rijke smaak van goede kwaliteitsboter van volle melk. Combineer dit met wat Kush van topkwaliteit en voilà! Je hebt een geweldige manier om je favoriete maaltijden met wiet te infuseren.

Wietboter is de basis voor brownies, spacecakes en koekjes. Je maakt het door toppen van de wietplant in boter en water te koken. Dit duurt drie tot 24 uur, afhankelijk van het recept. Hierbij worden cannabinoïden en andere verbindingen, zoals nuttige terpenen en flavonoïden, uit de trichomen van de wiettoppen geëxtraheerd en toegevoegd aan de boter. Zo zijn ze op te nemen door ons lichaam wanneer we de edibles eten. 

Als je actieve boter wilt, is het belangrijk de wiet eerst te decarboxyleren. Dit betekent dat je het vermaalt en gedurende 30-40 minuten op een lage temperatuur (ongeveer 110°C) in de oven zet. Op deze manier worden cannabinoïde-zuren, zoals THCA en CBDA, omgezet in hun niet-zure, actieve tegenhangers (THC en CBD). Dit zorgt voor krachtigere edibles.

Gerelateerd Artikel

Hoe maak je hasjboter?

VOORDELEN VAN WIETBOTER

Wietboter is makkelijk te maken en met haar rijke goedheid geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt de boter bijvoorbeeld gebruiken als toevoeging aan romige curry's, maar tevens als basis voor koekjesdeeg. Bovendien kun je het ook gewoon op de binnenkant van een tosti smeren. Wietboter is hiermee de grootste favoriet van beginnende wietkoks.

• Gemakkelijk te maken
• Smaakvol
• Kan in zoete en hartige gerechten
• Relatief goedkoop
• Hoog vetgehalte zorgt voor krachtige edibles

NADELEN VAN WIETBOTER

Boter is rijk aan vitamines en mineralen, maar het grootste nadeel van wietboter is het hoge vet- en zuivelgehalte. Als je op je vetinname let of veganistisch of allergisch voor zuivel bent, is wietboter gewoonweg geen optie. Gelukkig kan wietkokosolie dan uitkomst bieden! Houd er ook rekening mee dat boter een laag rookpunt heeft. Dit betekent dat een hoge temperatuur de smaak en het effect van je edibles kan aantasten.

• Voor sommigen niet de meest gezonde optie
• Niet veganistisch
• Laag rookpunt

Voordelen van wietboter

WAAROM WIET-GEÏNFUSEERDE KOKOSOLIE GEBRUIKEN?

Kokosolie bevat veel middellange ketenvetzuren die je lichaam makkelijk kan verteren en gebruiken als energiebron. Studies suggereren ook dat deze olie een positieve invloed heeft op de gezondheid van het hart. Daarnaast kan het je lichaam ondersteunen bij het verbranden van vet. Hiermee is kokosolie een super goed alternatief voor reguliere bak- en braadvetten, zoals boter en andere soorten olie.

Kokosolie is simpel te infuseren: Kook (gesneden) wiettoppen in olie en water gedurende acht tot 24 uur, afhankelijk van het recept en de kracht die je uiteindelijk wilt. Net als bij het maken van wietboter is het belangrijk dat je de temperatuur laag houdt. Zo voorkom je dat de cannabinoïden afbreken en het vet verbrandt. Daarnaast is het belangrijk de toppen vooraf te decarboxyleren voor een krachtiger eindresultaat.

VOORDELEN VAN WIET-GEÏNFUSEERDE KOKOSOLIE

Zoals we eerder hebben genoemd, heeft kokosolie veel voordelen als bakolie. Zo is het bijvoorbeeld gezond, vergeleken met alternatieven. Sommige kokosolie heeft bovendien geen sterke smaak. Dit maakt het geschikt voor het bereiden van werkelijk van alles; van zoete tot hartige lekkernijen. En als je op zoek bent naar iets om bepaalde praktijken in de slaapkamer te verbeteren, dan kun je geïnfuseerde kokosolie ook als natuurlijk glijmiddel gebruiken! THC is namelijk een natuurlijke vaatverwijdende stof. Dit betekent dat als je het aanbrengt op de huid, het de bloedstroom naar de juiste plekken kan sturen.

• Ontzettend voedzaam
• Veganistisch
• Veelzijdige vetbron (geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten)
• Kan ook als glijmiddel en topical worden gebruikt

NADELEN VAN WIET-GEÏNFUSEERDE KOKOSOLIE

Aan het gebruik van kokosolie kleven niet veel nadelen, zeker gezien de voordelen ervan voor de gezondheid. Wel is duidelijk dat de olie niet dezelfde romige textuur en rijke smaak aan je maaltijden toevoegt als boter. Of dat een probleem is, hangt echter af van je eetgewoonten, dieetwensen en voorkeuren. Als je brownies wilt infuseren, kun je misschien beter kiezen voor wietboter. Aan de andere kant is kokosolie vaak een betere keuze als je een gezonde roerbak met wiet wilt verrijken.

• Minder smaakvol dan boter
• Soms moeilijker te vinden
• Duurder dan boter

Voordelen van wiet-geïnfuseerde kokosolie

WAAROM WIET-GEÏNFUSEERDE OLIJFOLIE GEBRUIKEN?

Als je op zoek bent naar een goedkoper, maar nog steeds gezond alternatief, dan is olijfolie de beste keuze. Deze olie heeft een heerlijke smaak die goed bij mediterrane gerechten past. Ook kun je het gebruiken voor het besprenkelen van salades, als dipsaus of in vers gebakken zuurdesem (loopt het water je al in de mond?).

Het maken van geïnfuseerde olijfolie verloopt precies hetzelfde als het infuseren van kokosolie.

VOORDELEN VAN WIET-GEÏNFUSEERDE OLIJFOLIE

In de eerste plaats is olijfolie lekker. Het is ook toegankelijker, zowel wat de beschikbaarheid als de prijs betreft, vergeleken met andere olie. Bovendien heeft olijfolie veel gezondheidsvoordelen. Zo is het rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet en antioxidanten. Daarnaast lijkt er geen verband te bestaan tussen olijfolie en gewichtstoename of obesitas (in tegenstelling tot andere kookvetten).

• Milde, aangename smaak
• Voedzaam
• Past goed bij hartige gerechten
• Toegankelijk
• Meer prijs/kwaliteitsopties

NADELEN VAN WIET-GEÏNFUSEERDE OLIJFOLIE

Er kleven twee grote nadelen aan het gebruik van olijfolie als basis voor je wietolie. Allereerst verbrandt deze olie bij een lagere temperatuur dan andere bakolie. Dit betekent dat je het niet kunt gebruiken voor iets wat op hoog vuur wordt bereid, zoals biefstuk of een roerbak. Ten tweede is de sterke smaak niet altijd goed te combineren, bijvoorbeeld in het geval van snoepjes of desserts.

• Laag rookpunt
• Niet ideaal voor zoetigheden
• "Betere" olijfolie is prijzig

Voordelen van wiet-geïnfuseerde olijfolie

WELKE ANDERE OLIE KUN JE GEBRUIKEN OM EDIBLES TE MAKEN?

Kokosolie, olijfolie en boter zijn niet de enige opties als het gaat om het maken van edibles. Beschik je over genoeg tijd, geld en wiet? Overweeg dan de volgende oliën te gebruiken voor wat variatie in de keuken.

AVOCADO-OLIE

• Bijna 70% van avocado-olie bestaat uit oliezuur, een super gezond omega 9-vetzuur.
• Men heeft aangetoond dat avocado-olie effectief HDL ("goede cholesterol")[1] bij dieren verhoogt.
• Avocado-olie is rijk aan antioxidanten.
• Avocado-olie helpt het lichaam mogelijk voedingsstoffen[2], zoals carotenoïden, beter uit voedsel op te nemen.

WALNOOTOLIE

• Walnootolie heeft een heerlijke rijke en nootachtige smaak die goed bij salades, pesto en dips past.
• Walnootolie bevat veel antioxidanten.
• Het gebruik van walnootolie in plaats van andere bak- en braadolie kan helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte.
• Walnootolie is goed voor het haar en de huid.

KOOLZAADOLIE

• Koolzaadolie is rijk aan antioxidanten en vitamine E.
• Dankzij het hoge rookpunt is koolzaadolie erg geschikt voor het bereiden van gerechten op hoog vuur.
• Koolzaadolie bevat weinig verzadigde vetten en geen transvetten.
• In tegenstelling tot sommige andere bak- en braadvetten is de meeste koolzaadolie niet genetisch gemodificeerd.

WELKE ANDERE OLIE KUN JE GEBRUIKEN OM EDIBLES TE MAKEN?

WAT IS KRACHTIGER: CANNABOTER OF CANNABIS-OLIE?

Een belangrijk punt van aandacht bij het kiezen van een lipide olie voor het koken met wiet is hoe goed deze de THC en andere cannabinoïden uit je wiet kan opnemen. Ter verheldering hiervan, heeft High Times-auteur Elise McDonough verschillende cannabisinfusies gemaakt en laten testen om te achterhalen welke de meeste THC opleveren.

Op basis van tests door SC Labs en C4 Laboratories leverden geklaarde boter, kokosolie en olijfolie de beste resultaten op. Toch stelt McDonough dat er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te verklaren en bevestigen.

HOE JE HET JUISTE VET VOOR EDIBLES KIEST

Sta je op het punt te gaan koken en weet je niet welke olie je voor het infuseren moet gebruiken? Hier zijn drie dingen om rekening mee te houden bij het maken van de juiste keuze.

KRACHT

Heb je interesse in het maken van zeer krachtige edibles? Dan kun je het beste kookvet kiezen met een hoge absorptiegraad van THC en andere cannabinoïden. Volg in dit geval de bovengenoemde bevindingen van McDonough op en ga voor geklaarde boter.

SMAAK

Naast high worden wil je ook dat je edibles goed smaken. Houd hier dus tevens rekening mee bij het kiezen van een olie om te infuseren. Overweeg daarbij om twee of drie verschillende oliën te gebruiken voor wat variatie. Als je bijvoorbeeld besluit een meergangen diner te organiseren voor vrienden, gebruik dan bepaalde olie voor hartige gerechten en boter voor de desserts (en een veganistische optie met kokosolie).

TEXTUUR

Net als de smaak, bepaalt de textuur voor een groot deel de manier waarop we ons eten ervaren. Welk gerecht je ook maakt, denk na over hoe de olie de textuur en het "mondgevoel" beïnvloedt. De meeste oliën hebben een vergelijkbare textuur. Boter en ghee hebben echter zeer unieke texturen. Deze soorten vet passen goed in bepaalde gerechten, terwijl ze andere een volledig nieuwe draai geven.

External Resources:
  1. Cholesterol Vehicle in Experimental Atherosclerosis 24: Avocado Oil - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Carotenoid Absorption From Salad and Salsa by Humans Is Enhanced by the Addition of Avocado or Avocado Oil - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.