By Luke Sumpter

Creativiteit is een typisch menselijke eigenschap. Onze hersenen stellen ons in staat gedachten en ideeën tot uiting te brengen in tastbare zaken. Volgens de piramide van Maslow (Maslow's hierarchy of needs) bevindt onze creativiteitszin zich bovenaan "de piramide" en geeft dit betekenis aan ons leven.

Veel kunstenaars, kunstschilders en dichters worden geboren met een groot voorstellingsvermogen en een creativiteitszin waar ze hun hele leven uit kunnen putten. Anderen halen creativiteit uit unieke ervaringen en middelen die hun manier van denken veranderen.

Mensen wakkeren hun creativiteit op verschillende manieren aan. Voor sommigen is een stevige wandeling voldoende, terwijl anderen liever een joint opsteken. Maar maakt wiet je daadwerkelijk creatiever? Wetenschappers zijn nog verdeeld over dit onderwerp. De helft van de studies geeft aan dat wiet creativiteit bevordert, terwijl de andere helft geen relatie kan vaststellen. Het meten van de creativiteit is een lastige taak voor onderzoekers; creativiteit is tenslotte meer een proces dan een op zichzelf staande gebeurtenis. De definitie van creativiteit is het bedenken van originele ideeën en nieuwe oplossingen. Het is afhankelijk van talloze variabelen en je unieke persoonlijkheidstype is er een van.

banner-creativity-phone

WIET EN CREATIVITEIT: EEN DUURZAME RELATIE

Nu wil het toeval dat Moeder Natuur ons een handje kan helpen bij dit proces. Creativiteit kan namelijk geprikkeld worden met behulp van paddo's en planten. Een van die planten, cannabis, dient al duizenden jaren als een botanische bron voor menselijke creativiteit. Chinese dokters schreven het 2700 jaar voor onze jaartelling al voor om concentratiestoornissen te "genezen". Tegenwoordig beweren visionaire kunstenaars dat ze het - zo ongeveer - voor hetzelfde doel gebruiken.

DIVERGEREND VERSUS CONVERGEREND DENKEN

Denken en gedachten - dat is toch eigenlijk maar raar? De geluiden, beelden en ideeën die ons bewustzijn in- en uitvliegen zijn moeilijk te duiden. Of ze nu het resultaat zijn van afgevuurde neuronen of een metafysisch product, ze zijn uiteindelijk wat ons tot mens maakt.

Je denkt er misschien niet vaak over na, maar niet al het denken vindt op dezelfde manier plaats. Wetenschappers hebben dan ook twee primaire patronen geïdentificeerd voor gedachtestromen: convergerend en divergerend denken.

Convergerend denken refereert aan een lineair gedachtepatroon, gebaseerd op logica. Dit soort denken wordt ingezet als je feiten, getallen en heldere info moet verwerken. We zijn vooral afhankelijk van dit denken voor het oplossen van logische problemen, rekenen en andere activiteiten die één juist antwoord of resultaat vereisen.

Convergent Denken

Divergerend denken draait echter om onze verbeeldingskracht. Creativiteit, inspiratie, nieuwe ideeën en brainstormen: het vindt allemaal plaats in dit mentale domein. Convergerend denken bestaat uit kritische en wat we "verticale" gedachten noemen, terwijl divergerend denken gebruikmaakt van "horizontale" gedachten.

Cannabis zou ons kunnen helpen om over te schakelen van logisch, verticaal denken naar meer open, horizontaal en abstract denken. Deze omschakeling kan bij velen leiden tot nieuwe ideeën en artistieke doorbraken.

Divergent Denken

ONDERSTEUNING VAN DE WETENSCHAP

Dit is echter niet alleen op verhalen gebaseerd, ook de wetenschap staat erachter!

Een in 2011 gepubliceerd onderzoek in Consciousness and Cognition[1], richtte zich op het directe effect van wiet op onze creativiteit. Het onderzoeksteam werd geïnspireerd door het feit dat cannabis psychomimetische effecten lijkt te hebben. Deze effecten, bediscussieerden ze, leiden tot een verhoogd vermogen om je met niet-verwante concepten te verbinden - een kenmerk van divergerend denken.

De onderzoekers deelden de deelnemers van het onderzoek in twee groepen in: hoog-creatieven en laag-creatieven. Beide groepen ondergingen tests terwijl ze nuchter waren en moesten die vervolgens onder invloed van cannabis herhalen. De onderzoekers maten de score van creativiteit met tests voor verbale vloeiendheid, categorische vloeiendheid en woordassociatie.

De onderzoekers ontdekten dat laag-creatieven hetzelfde niveau van verbale vloeiendheid bereikten als nuchtere hoog-creatieven toen ze een high ervoeren. Na het analyseren van de resultaten concludeerden ze dat acuut cannabisgebruik de potentie heeft om divergerend denken te bevorderen.

DE LINK MET DOPAMINE

Wiet schijnt creativiteit te bevorderen door letterlijk onze manier van denken te veranderen. Met name THC verandert ons gedachteproces op chemisch niveau middels verandering van de dopaminespiegel.

Je hebt vast weleens van dopamine gehoord. Dit stofje staat bekend als het "vrolijke hormoon" en is de neurotransmitter die helpt bij het reguleren van mentale en emotionele reacties, alsmede motorische reacties. Als de dopaminespiegel daalt, kunnen zowel onze gemoedstoestand als creativiteit een grote dreun krijgen.

Het mag geen verrassing heten dat het dopaminergisch systeem een invloedrijke rol speelt bij creativiteit[2]. Zoals je misschien wel weet, veroorzaakt opname van THC een plotselinge toename van dopamine in de hersenen. Deze neurochemische verschuiving verbetert onze stemming, wat verklaart waarom we ons van wiet zo goed voelen!

THC passeert na het binnendringen van de bloedbaan via de longen of ons spijsverteringskanaal de bloed-hersenbarrière. Nadat het toestemming heeft om binnen te komen, begint het zich vast te klampen aan de vele CB1-receptoren in de hersenen. Dat leidt tot een verhoogde concentratie dopamine[3], een verbeterde neuronale activiteit en sensaties van euforie.

In wetenschappelijk opzicht is het echter niet duidelijk of deze dopamineverhogende werking een daadwerkelijk effect heeft op het creatieve proces. In talloze onderzoeken heeft men expliciet geconcludeerd dat de door cannabisgebruik veroorzaakte stijging in dopamine het laterale denken stimuleert - denkprocessen die we met creativiteit associëren. Maar er zijn net zoveel onderzoeken die het tegenovergestelde laten zien. Deze tegenstrijdige bevindingen suggereren dat wiet de gebruiker beter in staat stelt om meerdere ideeën te overwegen, mogelijk door de aanpassing van het dopamineniveau. Deze ideeën voldoen echter niet per se aan de criteria van echt creatieve en innovatieve ideeën.

Het dopamineniveau hangt dus samen met creativiteit. Daarbij komt nog dat verbindingen in wiet in staat zijn de niveaus van deze belangrijke neurotransmitter te verhogen. Maar de wetenschap is verdeeld over de vraag of dit mechanisme echt creatieve gedachten stimuleert, of slechts tijdelijk de capaciteit van de hersenen vergroot om te brainstormen en ideeën te overwegen die niet aan de definitie van nieuwe en creatieve gedachten voldoen. Hiertegenover staan echter ook andere bevindingen. Intrigerende publicaties, die we hieronder bespreken, bieden namelijk een nieuw inzicht in dit debat.

De Link Met Dopamine

TEVEEL VAN HET GOEDE?

Acuut cannabisgebruik stuurt golven van dopamine door de hersenen. Sommige mensen roken dan ook een joint voor ze van start gaan met een project, om innovatief te worden.

Te vaak en te lang gebruik van wiet kan echter ook een aanslag zijn op het dopaminergisch systeem. Excessieve en langdurige concentraties THC in de hersenen vragen vaak te veel van dopaminergische neuronen, waardoor het systeem afstompt.

Cannabis en creativiteit gaan wel hand in hand wanneer musici, kunstenaars en schrijvers het kruid met mate gebruiken. Een balans van inspirerende en verheffende highs en periodes van helderhoofdige onthouding zorgt voor de beste resultaten.

WANNEER MOET JE WIET GEBRUIKEN OM CREATIEVER TE WORDEN?

Het is misschien wel het effectiefst om je favoriete soort te bewaren voor de momenten waarop je diep in creatief werk duikt. Timothy Leary, beroemd psycholoog en voorvechter van psychedelica, adviseert een optimale set en setting voor het gebruik van drugs. Hoewel wiet niet geestverruimend is, zou een deugdelijke setting je wel kunnen helpen concentreren en het meeste uit je high en creatieve sessie te halen.

Andere creatievelingen vinden echter dat high zijn terwijl ze schrijven of componeren niet echt helpt. Deze mensen beweren dat het nuttiger is de twee ervaringen te scheiden. High zijn dient daarbij als een manier om nieuwe ideeën te vergaren en inspiratie op te doen, wat later tot uiting komt met een niet bedwelmde en heldere geest.

Verschillende creatieve projecten vereisen diverse benaderingen, dus of je nu wel of niet wilt roken tijdens of voordat je iets creëert, mag je zelf beslissen. De eindconclusie? Doe gewoon wat goed voelt.

WIET VOOR CREATIVITEIT: HET BELANG VAN DE DOSIS

Voordat je je halve voorraadpot oprookt en naar je kleurpotloden grijpt, zou je moeten overwegen de dosis een beetje te matigen. Luister echter niet naar ons; lees in plaats daarvan wat Psychopharmacology[4] te melden heeft.

Na het testen van lage (5,5mg) en hoge (22mg) doses THC op een groep proefpersonen ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers met een hogere dosis vaak veel slechter presteerden bij divergerende denktaken. De auteurs merkten tevens op dat minder sterke wiet geen veranderingen teweegbracht in het geobserveerde divergerend denken. In plaats daarvan bleken lage doseringen hoogwaardige cannabis de manier te zijn.

VERSCHILLEN TUSSEN GEBRUIKERS

Als hoogst subjectieve ervaring, beïnvloedt het roken van wiet mensen op verschillende manieren. Ervaren gebruikers hebben doorgaans een hoge tolerantiedrempel en kunnen urenlang een bong of jointjes roken. Beginnende rokers kunnen echter al snel overweldigd raken na één trek van kwalitatief goede wiet. Maar ook voor ervaren gebruikers kunnen hoge doses cannabis schadelijk zijn voor de creativiteit, met name vergeleken met kleinere, gecontroleerde hoeveelheden.

Wiet en creativiteit: nader onderzoek

Een studie[5] uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Consciousness and Cognition, volgde een iets andere aanpak om de relatie tussen wiet en creativiteit te begrijpen. Interessant is dat hierbij geen wiet werd toegediend om de impact ervan op creatief denken te meten. In plaats daarvan werd gekeken naar de persoonlijkheidskenmerken in nuchtere toestand van mensen die wiet gebruikten en mensen die dit niet deden.

Voor dit onderzoek verzamelden wetenschappers in totaal 979 studenten. Van deze groep had 72,5% nog nooit wiet gebruikt. De rest had minder dan 10 keer in hun leven wiet gebruikt. De onderzoekers gebruikten vervolgens specifieke psychologische instrumenten om verschillende persoonlijkheidskenmerken te meten. Hieronder vielen neuroticisme, extraversie, openheid voor ervaringen, meegaandheid en opmerkzaamheid. Na deze metingen verzamelde het onderzoeksteam gegevens over objectieve creativiteit, divergent denken en convergent denken.

Aan de hand van zelfrapportage bleek dat nuchtere wietgebruikers creatiever waren dan niet-gebruikers. Daarnaast scoorden ze ook hoger op creatieve en artistieke testen. De resultaten toonden ook aan dat wietgebruikers aanzienlijk hoger scoorden op extraversie en openheid voor ervaringen. In eerdere onderzoeken is een verband aangetoond tussen het gebruik van cannabis en een tijdelijke toename in divergent denken. In deze studie concluderen de onderzoekers echter dat het de toename in creativiteit bij het gebruik van wiet meer te maken heeft met het persoonlijkheidstype van mensen die het middel graag gebruiken.

banner-1-mirage-phone

Ontketen je creativiteit met Tropical Mirage

Rook je graag een joint voordat je creatief aan de slag gaat? Dan ben je met Tropical Mirage in goed gezelschap. Deze strain is namelijk speciaal ontworpen om je creatieve processen te versterken.

Om deze ongelooflijke wiet te ontwikkelen, bundelden we onze krachten met de DJ, muzikant en producent Henry Saiz. Henry maakt niet alleen trippy elektronische muziek, maar staat ook bekend als een voorstander van het gebruik van wiet als creatief hulpmiddel. Sterker nog, hij vindt dat wiet en de productie van muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hij gelooft dat muziek niet alleen beter klinkt als je stoned bent, maar dat THC kan helpen om onbenutte creativiteit aan te boren bij het maken van muziek.

Het was dus niet meer dan logisch om met Henry samen te werken om Tropical Mirage te creëren. Dankzij zijn kijk op het creatieve proces en de vakbekwaamheid van onze breeders is een werkelijk unieke strain ontstaan. Tropical Mirage is een indica dominante hybride en de nakomeling van Forbidden Skittles en Melonade. Deze ouders zijn verantwoordelijk voor het enorme THC-gehalte van 25% en het complexe terpenen profiel met de smaken van citrus, diesel, bosbes en kruiden.

Zo'n stoot THC en de talloze terpenen wekken natuurlijk een stimulerende en inspirerende high op. Binnen enkele minuten voel je het verlangen om een potlood, gitaar, verfkwast of iets anders te pakken om je creatieve geest de vrije loop te laten. Maar wees wel een beetje voorzichtig bij het roken van deze wiet, want je wilt niet zo stoned worden dat je niet meer kunt functioneren. Om die 'sweet spot' te bereiken, kun je het beste regelmatig kleine trekken nemen terwijl je aan het werk gaat. Je zult merken dat je dan in een weergaloze flow belandt.

Naast dat waanzinnige effect is het ook goed om te weten dat Tropical Mirage zowel in de tuin als kweekruimte goed presteert. Binnen bereikt deze discrete plant een hoogte van 60–90cm, terwijl ze wel 500g/m² kan produceren. Buiten kan de plant een hoogte van 150cm bereiken. Halverwege oktober kun je maar liefst 650–750g/plant oogsten.

Kun je wel een creatieve boost gebruiken? Dan moet je snel handelen! Het aantal wietzaadjes van Tropical Mirage is beperkt en alleen beschikbaar zolang de voorraad strekt!

Tropical Mirage limited edition
23_genetic background_1 Forbidden Zkittlez x Melonade
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 90 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 24 %
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 60%
34_yield outdoor_1 650-750 gr/plant
32_plant height outdoors_1 120 - 150 cm
27_harvest period_1 Half Oktober
22_Effect_1 Creatief, Euforisch, Rustgevend, Stimulerend

Koop Tropical Mirage limited edition

TOP 5 WIETSOORTEN VOOR HET OPWEKKEN VAN CREATIVITEIT

Bepaalde soorten staan erom bekend dat ze de creativiteit verbeteren. Met andere woorden: ze zijn geschikt om divergerend denken te induceren. Je weet echter inmiddels dat het effect van wiet nogal kan verschillen. Toch bestaat er een algemeen geaccepteerde consensus over de meest "creatieve" strains, die we met trots aan je voorstellen.

ROYAL JACK AUTOMATIC

Het voornaamste effect van Royal Jack Automatic is een verheffende en creatieve high. Als deze begint in te treden, voel je je vrij en onbevreesd voor buitensporige ideeën. Hoewel dit een sativa-kruising is, zijn de indica-ouderplanten van Royal Jack verantwoordelijk voor het ontspannende gevoel waarvan ze je voorziet, samen met de focus die daarop volgt.

Royal Jack Auto

Royal Jack Auto
23_genetic background_1 Jack Herer x Ruderalis
33_Yield indoors_1 350 - 400 gr/m2
31_plant height outdoor_1 40 - 80 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 16%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 30% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 70 - 120 gr/plant
32_plant height outdoors_1 60 - 80 cm
27_harvest period_1 11 - 12 weeks after sprouting
22_Effect_1 Creatief, Motiverend

Koop Royal Jack Auto

ROYAL AK

Royal AK kreeg haar naam vanwege de sterke dreun die ze uitdeelt. Veel mensen noemen haar daarom een "one-hit wonder". Zelfs ervaren stoners zullen een dutje willen doen na slechts enkele trekken van deze soort. Als je echter weerstand biedt aan de drang om je op te krullen en in slaap te vallen, volgt er een ongelooflijk relaxte high. Je kalme geest kan in die staat unieke ideeën voortbrengen.

Royal AK

Royal AK
23_genetic background_1 Columbian, Mexican, Thai & Afghan
33_Yield indoors_1 525 - 575 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 60% Indica 40%
34_yield outdoor_1 600-650 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 170 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Royal AK

SOUR DIESEL

Sour Diesel, vaak verkort tot Sour D, is een sativa-dominante kruising die is vernoemd naar haar scherpe dieselachtige aroma. Door deze geur, in combinatie met de unieke high die ze opwekt, is deze soort zeer geliefd. Over het algemeen maken gebruikers er melding van dat ze overspoeld worden door energieke, vrolijke en opbeurende sensaties.

Sour Diesel

Sour Diesel
23_genetic background_1 Original Diesel x (Northern light x Shiva x Hawaiian)
33_Yield indoors_1 475 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 10 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 70% Indica 30%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Sour Diesel

LEMON SHINING SILVER HAZE

Lemon Shining Silver Haze is een hoogwaardige sativa en gezegend met een geur en een smaak die doet denken aan vers gesneden citroen. Combineer dat krachtgevende aroma met 20% THC en je hebt het recept voor een krachtige en creatieve high. Misschien dat je wat worstelt met je focus, maar je zult verbaasd zijn over de tsunami van ideeën, ongeacht waarop je je richt.

Lemon Shining Silver Haze

Lemon Shining Silver Haze
23_genetic background_1 Lemon Skunk x Shining Silver Haze
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 21%
28_Type Blend_1 Sativa 75% Indica 25%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 170 cm
27_harvest period_1 Half Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Lemon Shining Silver Haze

ROYAL COOKIES

Royal Cookies, ook een sativa-dominante kruising, is met 23% de THC-rijkste soort op onze lijst. Daarom is het verstandig haar met mate te consumeren. De high is overwegend spiritueel en de inspirerende, vrolijke buzz dijt waarschijnlijk uit tot pure euforie. Je raakt opgewonden van je eigen ideeën en bent onbevreesd om de inhoud van je hersenpan te ontdekken.

Royal Cookies

Royal Cookies
23_genetic background_1 Forum Cookies S1
33_Yield indoors_1 450 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 110 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 23%
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 80%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 140-180 cm
27_harvest period_1 Half Oktober
22_Effect_1 Euforisch, Fysiek Ontspannend

Koop Royal Cookies

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

External Resources:
  1. Investigating the interaction between schizotypy, divergent thinking and cannabis use - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
  2. Dopamine and the Creative Mind: Individual Differences in Creativity Are Predicted by Interactions between Dopamine Genes DAT and COMT https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. The effects of Δ9-tetrahydrocannabinol on the dopamine system https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Cannabis and creativity: highly potent cannabis impairs divergent thinking in regular cannabis users | SpringerLink https://link.springer.com
  5. Mechanisms underlying enhanced creativity in cannabis users https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.