By Max Sargent

Black Friday staat weer voor de deur! Het lijkt nog niet eens zo heel lang geleden dat het Black Friday was en voor sommigen is het een van de leukste feestdagen, misschien nog wel leuker dan kerst ! Sterker nog, de twee zijn nauw met elkaar verbonden.

In dit artikel gaan we dieper in op Black Friday en hoe Royal Queen Seeds deze speciale feestdag benadert.


Wat is Black Friday eigenlijk?

Elk jaar is het weer een bekend gezicht. Als de dagen korter worden, word je blootgesteld aan een constant spervuur aan reclames en speciale aanbiedingen. Maar wat zit er eigenlijk achter deze gekke, chaotische tijd van het jaar?

In de huidige retailwereld is Black Friday een (steeds langer wordende) periode van kortingen en aanbiedingen. Vroeger betrof dit vooral dure producten in bepaalde shops, maar inmiddels is Black Friday in praktisch iedere winkel niet meer weg te denken. De laatste jaren is dit fenomeen vooral in het online winkelen uitgegroeid tot een echte traditie.

Black Friday Shopping Before Christmas

De geschiedenis van Black Friday

Oorspronkelijk was Black Friday gewoon één enkele kortingsdag op 25 november. Dit is de dag na Thanksgiving, de bekende Amerikaanse feestdag.

25 november 1952 was de eerste dag met kortingen die bekend kwam te staan als Black Friday. Dit werd destijds beschouwd als de start van de periode waarin mensen hun kerstcadeaus gingen kopen. Toch werd de dag pas op 29 november 1979 in de New York Times voor het eerst aangeduid als Black Friday.

Deze periode werd zo belangrijk in de Verenigde Staten, dat president Roosevelt opdracht gaf om Thanksgiving van de ‘laatste donderdag’ in november naar de ‘vierde donderdag’ te verplaatsen, wat betekent dat in sommige jaren de winkelperiode verlengd wordt.

Waarom heet het Black Friday?

Maar waar komt de naam Black Friday vandaan?

Er gaan verschillende theorieën rond over de oorsprong van Black Friday, maar de eerste aanwijzingen stammen uit 1951. Het woord werd in sommige fabrieken gebruikt voor de dag na Thanksgiving, waarop grote aantallen werknemers zich naar verluidt ziek meldden om drie dagen weekend te hebben.

In de jaren zestig gebruikte de politie in Rochdale en Philadelphia de term Black Friday om de verkeersopstoppingen tijdens de kerstgekte te beschrijven. Het lijkt erop dat het woord zich hierna begon te verspreiden, waarbij het steeds vaker in verband werd gebracht met winkelen en langzaam een positievere betekenis kreeg. In de jaren tachtig verspreidde de benaming zich over de VS en groeide het langzaam uit tot een soort kapitalistische nationale feestdag.

Een andere theorie suggereert dat, vanwege het extra werk dat de politie op deze datum moest verrichten, het winkelend publiek de kans greep om winkels te plunderen. Dit verklaart mogelijk waarom de dag zo met kortingen geassocieerd wordt.

Het is echter waarschijnlijker dat winkels zich ervan bewust werden dat velen op deze datum gingen winkelen en daarop hun prijzen verlaagden om klanten te lokken. En naarmate steeds meer winkels dit deden, groeide het uit tot de jaarlijkse traditie zoals we die nu kennen.

Black Friday Sales

De evolutie van Black Friday

Vroeger betekende Black Friday dat je buiten urenlang voor een winkel in de rij stond totdat deze openging. Wellicht ken je de filmpjes waarin je een naar binnen stormende meute om een beperkte voorraad producten ziet vechten. 24 uur later was deze koopgekte afgelopen en iedereen teruggekeerd naar hun normale leven.

Gelukkig zijn die tijden voorbij!

Zoals je zeker weet, wordt Black Friday over een steeds langere periode uitgesmeerd. Tot voor kort duurde het ongeveer een week extra, vóór of direct na Black Friday zelf. Dankzij online winkelketens vindt Black Friday de afgelopen jaren echter steeds eerder in het jaar plaats, soms zelf al in de vroege herfst.

De evolutie van Black Friday bij Royal Queen Seeds

Hier bij RQS zijn we dol op Black Friday! Voor ons is het een van de leukste tijden van het jaar. Daarom streven we ernaar om gedenkwaardige momenten te creëren waarbij we jou op grappige en creatieve manieren betrekken.

Bekijk hieronder de bijzondere Black Friday acties van de afgelopen vijf jaar, waarbij we alles uit de kast hebben gehaald.

Doe mee aan het Weedstock Festival

In 2018 brachten we onder de noemer 'Weedstock' een volwaardig, psychedelisch eerbetoon aan het legendarische Woodstock Festival. Onze hele site was bont gekleurd, met elementen van de beroemde 'Yellow Submarine' van The Beatles, en ademde de sfeer van een heerlijk relaxed zomerfestival.

Terwijl we vochten tegen de duisternis van de herfst, injecteerden we een flinke dosis zomerse kleuren terug in ieders leven. Wietzaden gedijen immers goed onder de zomerzon, dus we vonden het wel gepast om nog wat langer in zomerse sferen te blijven hangen.

Royal Queen Seeds Black Friday 2018

Glitchy en futuristisch: duik in The Matrix

In 2019 ging de wereld snel over op het digitale tijdperk. Geïnspireerd door 'The Matrix' toverden we Black Friday om tot een digitale ervaring. Door middel van tekst en beeldmateriaal baseerden we ons concept op een 'glitch' in The Matrix. Heel even kon iedereen er een glimp van opvangen. Was het echt, of was het een simulatie?

Royal Queen Seeds Black Friday 2019

En 2020 is aangebroken

2020 was het jaar waarin COVID-19 zijn opwachting maakte (en het is een jaar dat we allemaal willen vergeten). Het was een tijd voor eenvoud. miOns doel tijdens deze uitdagende periode was het verbeteren van de stemng. Om die reden gebruikten we vrolijke kleuren. Ook wisten we dat niemand zat te wachten op nietszeggende slogans op sociale media en kozen voor een duidelijke en directe boodschap, zonder het mooier te maken dan het was.

We kozen voor 'Black Friday Black Friday Black Friday'. Dat kan toch niet simpeler? We begrepen dat mensen het dat jaar moeilijk zouden hebben, dus lieten we het kabaal en de fratsen achterwege. In plaats daarvan probeerden we onze klanten simpelweg te geven wat ze nodig hadden.

Royal Queen Seeds Black Friday 2020

De geschiedenis herschrijven in 2021

Wat als enkele van de meest imposante historische momenten zich hadden voorgedaan in een door wiet geïnspireerde context? De maanlanding? Het zinken van de Titanic?

In 2021, toen de wereld nog steeds volop met COVID-19 worstelde en er nauwelijks licht aan het einde van de tunnel was, gaven we een dystopische draai aan de geschiedenis.

In 'Liberty Leading the People', het beroemde schilderij van Eugène Delacroix ter herdenking van de Franse Revolutie, werd Liberty afgebeeld met een gigantische joint in zijn hand, waarmee de echte revolutie werd uitgebeeld.

Dan de maanlanding! Onze astronauten zetten voet op het maanoppervlak om vervolgens op een enorm veld met wietplanten te stuiten. En in onze versie van de Titanic ramde het schip een kolossale 'wietberg', de overblijfselen van een enorme wiettop die van een gigantisch wietgebied in het noorden was losgebroken.

Royal Queen Seeds Black Friday 2021

Heb jij in 2022 je uitnodiging ontvangen?

Voor 2022 gingen we voor exclusieve vibes. Ben jij een James Bond-achtig type? Of ben je wellicht op weg naar een exclusieve club, achterin de limousine met Rihanna en Justin Timberlake?

Voel je je aangesproken? Dan was het seizoen van 2022 echt iets voor jou. We wilden graag dat onze promocampagne zou aanvoelen als een persoonlijke uitnodiging voor een privéfeestje, waarna je met zakken vol wietzaden van topkwaliteit terug naar huis kon gaan.

Royal Queen Seeds Black Friday 2022

Tijd is relatief in 2023

Wellicht ben je bekend met het idee van tijdsrelativiteit. Als je dingen doet die je leuk vindt, lijkt de tijd voorbij te vliegen. Tegelijkertijd lijkt er aan saaie en verveelde momenten geen einde te komen.

De tijd vliegt ook voorbij wanneer je wiet teelt. Tijdens het kiemen van je zaden, het verzorgen van je planten en het uiteindelijke oogsten, lijken dagen slechts uren te duren! Maar tijdens het proces van curen kunnen weken wel maanden lijken!

Deze Black Friday verleggen we de grenzen van de tijd. Dompel jezelf simpelweg onder in de ervaring en visualiseer de toekomstige jij, terwijl je je wietplanten teelt en verzorgt.

Royal Queen Seeds Black Friday 2023

Doe je Black Friday aankopen bij Royal Queen Seeds

Een goede tip: als je deze Black Friday wietzaadjes bij ons koopt, kan het heel goed zijn dat je ze pas in de lente van volgend jaar ziet kiemen. Wees gerust! Het is belangrijk dat je je wietzaadjes op de juiste manier bewaart, zodat je de gewenste resultaten krijgt tegen de tijd dat je ze gaat planten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.