By Marguerite Arnold

NORML, de National Organization for the Reform of Marijuana Laws, is de oudste, non-profit belangenorganisatie die zich richt op de legalisatie van cannabis. De stichting werd in 1970 opgericht in de VS. Sindsdien is de organisatie een kritische tegenstander van het verbod. Dit wordt duidelijk in hun onvermoeibare gevecht om verbodswetten te stoppen met behulp van ontelbare, creatieve methoden.

Het is ook zichtbaar in de verdediging van personen die worden vervolgd door deze achterhaalde wetgeving. Dit heeft geresulteerd in de steun van NORML bij rechtszaken.

Tegenwoordig vervult NORML meerdere rollen. De organisatie pleit voor en lobbyt bij staats- en federale wetgevers. NORML fungeert ook als een informele, maar goed onderbouwde bron van informatie. De organisatie host forums en organiseert conferenties. Ook steunt NORML een groot internationaal netwerk met activisten. Daarnaast speelt ze een enorme rol bij het beïnvloeden van grote wetshervormingen in de rechtbanken. Tot slot neemt de organisatie ook het voortouw als het gaat om relevant en doelgericht onderzoek.

Het hoofdkantoor van NORML is gevestigd in Washington DC. Maar er is een groot netwerk met lokale vestigingen in de VS, waarvan er veel zich bevinden op campussen van universiteiten. Buitenlandse vestigingen zijn ook opgericht in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië.

DE OPRICHTING

NORML werd opgericht tijdens de late jaren '60 en vroege jaren '70, temidden van het studentenactivisme. Oprichter Keith Stroup haalde in feite zijn inspiratie uit de beroemde consumentencampagnes van Ralph Nader. NORML werd opgericht als legitieme stem voor en over cannabisgebruikers.

Wil je nog meer fundamentele verschillen? NORML behandelt cannabisgebruikers net als elke andere consumentengroep.

Het idee was toentertijd ongebruikelijk. Zelfs in de jaren '60 was het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis een misdaad in elke Amerikaanse staat. Een eerste veroordeling voor een kleine overtreding kon leiden tot een gevangenisstraf van een jaar.

PLAYBOY

Stroup ontving een bijdrage van de Playboy Foundation om de non-profit te financieren. Dankzij de steun van Hugh Heffner kreeg de organisatie in feite de financiële middelen om zich tijdens de jaren '70 op te werken als belangrijkste cannabis lobbyorganisatie van het land.

De schenking droeg ook bij aan het voortbestaan van de organisatie.

De onmiddellijke aanleiding voor de oprichting van de groep was de doorvoering van de Controlled Substances Act. Onder de CSA werd cannabis als Schedule I drug geclassificeerd. In 1972 werd echter een presidentiële commissie aangesteld om te onderzoeken of cannabis kon worden gedecriminaliseerd.

DE IMPACT VAN NORML

Een van de eerste, aanzienlijke acties van NORML was het publiceren van de resultaten van hun bevindingen. Deze resultaten waren de volgende acht jaar van het grootste belang bij het creëren van staatswetten voor decriminalisering. Tijdens de late jaren '80 en vroege jaren '90 was NORML ook een van de meest invloedrijke stemmen achter de Californische staatsstemming om het medicinaal gebruik in 1996 te legaliseren. Sindsdien duiken ze op in elke staatsstrijd om hervormingen.

De groep is ook verantwoordelijk voor de eerste rechtszaak tegen de overheid, waarin gestreden werd om cannabis opnieuw te classificeren voor medisch gebruik. De patiënt, Robert Randall, een inwoner van Washington DC, leed aan glaucoom. Dankzij de rechtszaak werd hij de eerste medicinaal cannabis patiënt in de VS. Dit was in 1976.

Sindsdien staat de organisatie vooraan bij legalisatie vraagstukken in de rechtbank.

En ondanks de vele andere groepen die inmiddels aan deze strijd meedoen, vindt NORML nog altijd manieren om relevant te blijven.

WAT ZIJN DE DOELEN VAN NORML?

NORML promoot "verantwoordelijk cannabisgebruik." Dit wordt door de groep gedefinieerd als:

Uitsluitend voor volwassen: Cannabis moet worden gereserveerd voor volwassenen en moet niet aan kinderen worden gegeven.

Niet deelnemen aan het verkeer: Cannabisgebruikers moeten niet deelnemen aan het verkeer of zware machines besturen onder de invloed van cannabis.

Set en Setting: NORML gelooft dat verantwoordelijke cannabisgebruikers speciale aandacht besteden aan de tijd, de plaats en de stemming waaronder ze cannabis gebruiken.

Geen misbruik: Verantwoordelijke gebruikers moeten cannabis niet misbruiken. Misbruik betekent schade en elke vorm van cannabisgebruik die een negatieve invloed heeft op de gezondheid of persoonlijke ontwikkeling/prestaties, is niet verantwoordelijk.

Respecteer de rechten van anderen: Verantwoordelijke cannabisgebruikers respecteren de rechten van anderen door hetzelfde protocol aan te houden als van toepassing is op het roken van tabak.

Lobbyisten, die als studenten bij de organisatie begonnen, nemen ook nu nog het voortouw als het gaat om aanzienlijke staats- en federale initiatieven. Hoewel er tegenwoordig ook andere nationale groepen te vinden zijn in de Verenigde Staten, met een soortgelijke erkenning, heeft er niet een hetzelfde track record als NORML.

ACTIVISME EN CAMPAGNES

Een groot deel van NORML's meest duurzame werk is afkomstig van het slimme gebruik van politiek, het regelgevende proces en de media. Dit proces is verandert continu, omdat ook de legalisatie nog steeds evolueert.

In 2009 startte de groep een petitie voor de inkomende President Barack Obama. Ze stelde de vraag of cannabisgebruik kon worden behandeld als gezondheidsprobleem en niet als crimineel probleem. Ook steunde ze in 2009 een campagne om Olympisch zwemmer Michael Phelps te verdedigen. De organisatie was ook de eerste om op nationale televisie een boodschap uit te zenden om de legalisatie te stimuleren.

NORML voerde ook actie om de stof te kunnen adverteren. In 2010 werd een flash animatie van 15 seconden geweerd op de reclameborden van Times Square. De resulterende controverse op diverse blogs leidde tot een publiek debat die nog niet over is.

CANNABISGEBRUIKERS ZIJN OOK CONSUMENTEN

NORML heeft, naast de specifieke campagnes en de strijd om regelgeving, nog veel meer gedaan. Trouw blijvend aan hun missie, heeft NORML geholpen bij het herformuleren van een belangrijk debat. Dit begint met een basisconcept: Cannabisgebruikers zijn ook consumenten. Ze zouden het recht moeten hebben op een legale, veilige voorraad cannabis voor verantwoordelijk gebruik. Hieronder valt zowel medicinale als recreatieve consumptie.

Vandaag de dag heeft dat idee natuurlijk veel meer vorm gekregen, niet alleen voor diehard activisten, maar voor iedereen. En hoewel er veel plaatsen zijn waar cannabis nog steeds niet legaal is, staat het in ieder geval wel wereldwijd op de agenda van hervormingen. Deze hervormingen zijn natuurlijk niet het werk van een enkel individu en zelfs niet van een groep.

Hoe dan ook verdient NORML alle eer voor het identificeren van een belangrijk probleem en hun inspanningen om veranderingen door te voeren voor consumenten. Er is simpelweg geen enkele organisatie die zo heeft gestreden voor cannabis als NORML!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.