Inbegrepen GRATIS producten
Georgië Heeft De Consumptie Van Cannabis Gelegaliseerd
Georgië is een land aan de Zwarte Zee met een unieke geschiedenis. Het heeft dit jaar de internationale krantenkoppen gehaald vanwege de legalisering van cannabisconsumptie. Hoewel het niet om volledige legalisatie gaat, is het een belangrijke stap voorwaarts richting het beëindigen van de War on Drugs.
Georgië is een land dat niet genoeg in de schijnwerpers staat en kent een oude Europese geschiedenis. Dat is interessant, omdat het ten oosten van Turkije ligt en dus als deel van Azië beschouwd wordt. De taal is een van de weinige in Europa met een eigen alfabet. In de bergachtige landschappen vind je bovendien vele grotten, forten en beeldhouwwerken. Het doet je bijna denken aan iets uit de fantasie van John Ronald Reuel Tolkien. Toch haalt dit prachtige land zelden het westerse nieuws. Tenminste, buiten de conflicten met afvallige regionen en de noordelijke buurman Rusland om. Nu verdient Georgië het om in de spotlights te staan als land waar wietconsumptie gelegaliseerd wordt.
Het constitutioneel hof van het land heeft de Georgische wetten inzake cannabis onder de loep genomen. Daar is uitgekomen dat wiet gedecriminaliseerd zou moeten worden. Dat heeft de weg vrijgemaakt voor de legalisering die momenteel bij het parlement ligt waarmee het bezit van alle drugs legaal wordt. Dit heeft de hele internationale gemeenschap verrast. Het constitutioneel hof is nu zelfs nog verder gegaan en heeft cannabisgebruik gelegaliseerd. Alle strafvervolging voor persoonlijk gebruik van cannabis is tenietgedaan. Dit betekent echter niet dat het verhandelen en kweken helemaal gelegaliseerd is. Nog niet. Laten we eens kijken hoe dit besluit tot stand is gekomen.
ACTIEVOEREN IN GEORGIË
De afgelopen jaren staan voor een toenemende vraag naar de hervorming van drugswetten. Er is veel actie gevoerd door groeperingen, zoals de White Noise Movement. Daarbij zijn er regelmatig betogingen geweest voor de legalisering van cannabis. Het is fascinerend te zien dat een voormalig Sovjetland zich profileert als jeugdige cultuur. Deze roep om cannabis hervormingen heeft geleid tot een nieuwe bondgenoot. Een bondgenoot in de vorm van een kleine politieke partij. De partij is niet vertegenwoordigd in het huidige parlement. Toch haalt ze wel het internationale nieuws.
Deze partij heet Girchi, of "New Political Center", en neigt naar libertarisme. De activisten zijn met de staat Georgië een juridische strijd aangegaan. Niet specifiek om cannabis te steunen, maar de persoonlijke vrijheid. Partijleider Zurab Japaridze, pro Europa en voorstander van de vrije markt, spande met Vakhtang Megrelishvili een rechtszaak aan. Japaridze verklaarde: "Dit was geen strijd voor cannabis. Dit was een strijd voor vrijheid".
GERECHTELIJK BEVEL
De rechtszaak werd historisch omdat het constitutioneel hof hen gelijk gaf. Na het bestuderen van de grondwet van Georgië kwamen de rechters tot de conclusie dat het technisch toegestaan is cannabis te gebruiken zonder tussenkomst van de wet. Het hof heeft de uitspraak op 30 juli 2018 verkondigd. Volgens het besluit kan cannabis "alleen de gezondheid van de gebruiker aantasten. En daarmee is hijzelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Dergelijke acties hebben geen schadelijke consequenties voor de samenleving". Een individu neemt dus de persoonlijke beslissing om cannabis te gebruiken. Daarmee wordt niemand anders schade berokkend. En daarom wordt het beschouwd als iets wat wettelijk niet strafbaar is.
De uitspraak is ook in internationale context interessant. Het is namelijk een teken van verschuivende standpunten inzake cannabisgebruik. De benadering van Georgië staat in contrast met Duitsland. Daar wordt cannabisgebruik beschouwd als een vorm van zelfbeschadiging. En daarom wordt hier het verbod gehandhaafd. De doorbraak in Georgië valt meer te vergelijken met Zuid-Afrika. Daar heeft het hof in 2017 verklaard dat het constitutionele recht op privacy de kweek en consumptie van cannabis voor persoonlijk gebruik beschermt. Die uitspraak ligt momenteel echter bij het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof. Het huidige verbod is dus nog steeds van kracht. Mocht het hooggerechtshof de uitspraak handhaven, dan wordt in Zuid-Afrika misschien wel alle wetgeving inzake cannabis herzien. Vooral gezien de kans die het land heeft om een van de grootste cannabisproducenten ter wereld te worden.
In Georgië zou het landschap ook geschikt zijn voor het cultiveren van hoogwaardige cannabis. Jammer genoeg behelst de uitspraak van het constitutionele hof dat de kweek en verkoop nog overtredingen zijn. Je wordt alleen niet gearresteerd als je cannabis consumeert. Maar zelfs daar kleeft een voorbehoud aan. En dat komt door de interpretatie van de publieke veiligheid door het constitutionele hof. De uitspraak impliceert dat je voor cannabisconsumptie vervolgd kunt worden als het voor derden een bedreiging vormt. Het hof eist bijvoorbeeld ingrijpen als er cannabis gebruikt wordt in scholen, openbare ruimtes, zoals in het openbaar vervoer, en in het bijzijn van kinderen. Openbaar gebruik en kinderen voorzien van wiet blijft dus strafbaar.
DE POTENTIE VAN EEN GEORGISCHE CANNABISINDUSTRIE
Dus hoewel Georgië geschikt is voor cannabiskweek en het gebruik van cannabis er nu legaal is, is het nog steeds niet legaal om het te kopen, verkopen of kweken. Het is dan ook te simplistisch geredeneerd dat het land wiet volledig gelegaliseerd heeft. Als hun houding echter verschuift, zouden ze een van de eerste landen kunnen worden die cannabis legaliseren. Uruguay is de eerste geweest met een members only cannabissysteem. Canada legaliseert vanaf eind 2018 de kweek en verkoop van cannabis. Er wordt al gespeculeerd over wat er zou kunnen gebeuren als Georgië ook tot volledige legalisering overgaat.
Tata Lobzhanidze van The Financial schrijft: "Indien het parlement van Georgië besluit dat de consumptie, distributie en kweek van marihuana gelegaliseerd wordt, wordt de omvang van de lokale markt in 2018 met meer dan GEL 1,3 miljard vermeerderd". Lobzhanidze beschrijft verder hoe belangrijk dit is in Georgische context: "Gezien het feit dat de begrotingsinkomsten van Georgië GEL 8,6 miljard bedragen, is een extra inkomen van GEL 1,3 miljard zeker de moeite waard de ongefundeerde overtuigingen over de bedreiging van marihuanagebruik te revalueren".
Het zou niet alleen een niche industrie zijn voor het land om op in te springen. Ook zou het een significante toeristenstroom kunnen trekken, met name vanuit de naastgelegen landen, die geen van alle legale recreatieve cannabis kennen. Het is zelfs zo dat in geen van de top tien landen van waaruit toeristen naar Georgië gaan wiet legaal is. Dus het zou best zo kunnen zijn dat, wanneer het land deze kans aangrijpt, we nog veel van Georgië horen. Misschien gaan we er zelfs ook wel heen op vakantie, vooral als je weet dat 1 GEL ongeveer 0,35 EUR is.