Trustpilot

Er is veel lol te beleven aan het kweken van je eigen cannabisplanten. Het verzorgen van planten vereist weliswaar de nodige zorg en geduld, maar kan ook snel uitmonden in een grote passie. Als je voor het  eerst overweegt om planten te gaan kweken zet je de eerste stap op een pad wat een echte cannabiskenner van je kan maken.

Als je begint moet je gelijk al een belangrijke beslissing nemen; wil je planten kweken vanuit zaden of ga je klonen gebruiken? Misschien wist je niet eens dat je deze twee manieren had om cannabisplanten te telen. Elke van deze methoden heeft zijn voor- en nadelen, en het kiezen van de juiste optie kan het verschil maken tussen succes en falen. De onderstaande informatie kan je helpen bij het maken van een juiste keuze.

Kweken vanuit klonen
Een kloon is een afgesneden stam van een volwassen cannabisplant die opnieuw kan worden gepland. Het lijkt simpel om een plant te kweken vanuit een kloon, maar het kan zelfs lastiger zijn dan het op laten groeien van een zaadje. Planten zijn zeer gevoelig voor ziektes en insectenplagen. Aangezien een kloon een exacte genetische kopie is van de moederplant heeft die dus ook dezelfde gezondheidsproblemen. Als beginner heb je misschien niet de ervaring of kennis om deze op te lossen waardoor de plant kan sterven.

Cannabis zaden


De staat van de kloon kan ook andere problemen met zich meebrengen. Een net afgesneden kloon is zeer gevoelig en heeft veel zorg nodig. Ze verkeren zogezegd in een soort transplantatie-shock. Om dat goed op te vangen heeft de kloon specifieke hoeveelheden licht en voedingsstoffen nodig. Transplantaties falen vaak en het kan een beginner veel moeite kosten om een kloon gezond te houden.

Een ander probleem is dat klonen lastig te vinden zijn. Je hebt een volwassen plant en toestemming nodig. En hoe kun je er zeker van zijn dat je de juiste stam krijgt? Is hij wel goed? Het blijft een mysterie totdat je het kunt uittesten. Sommige klonen zijn online te koop, maar dit is zeer risicovol. Het versturen van klonen kan slecht voor ze zijn, en bovendien bestaat er een grote kans dan je een zieke kloon ontvangt. Commercieel verkochte planten zijn soms behandeld met bestrijdingsmiddelen, en een kloon van deze plant draagt deze sporen ook.

Het enige voordeel is dat een kloon al verder ontwikkeld is dan een zaadje en er dus eerder geoogst kan worden. De groeicyclus is op deze manier meestal een maand korter. Sommige mensen genieten er daarentegen juist van om een plant vanaf zaadje te zien groeien. Ze zijn er trots op alle stadia mee te maken, van het ontspruiten tot volle wasdom.

Zaden kiezen
Starten met zaadjes is het gemakkelijkst voor beginnende kwekers. Als het telen van een plant vanuit een klein zaadje intimiderend lijkt, wees dan gerust; het is eenvoudiger dan starten met klonen.

Er zijn zaadbanken zoals die van Royal Queen Seeds waar betrouwbare producten te koop zijn. Omdat je zo de controle hebt over de varianten hebt weet je precies wat voor stam je krijgt. Dit betekent dat je geen tijd verspilt met planten van lage kwaliteiten. Royal Queen Seeds levert ook vrouwelijke cannabis-zaden. Vrouwelijke zaden leveren alleen vrouwelijke planten op, en aangezien het de vrouwelijke planten zijn die knopjes geven, weet je zeker dat je je geld niet verspilt aan onbruikbare planten.

Een andere reden om met zaadjes te beginnen is omdat dit natuurlijker is voor de planten. Marihuana is eenjarige plant. Marihuana-planten zijn niet genetisch gemanipuleerd om actief te blijven bloemen over langere periodes. Een kloon van een volwassen plant kan al ouder zijn en dus minder knopjes opleveren.

Als je denkt dat klonen eerder knopjes opleveren dan zaadjes, bedenk dan dat Royal Queen Seeds ook zelf-ontbloemende zaden levert. Zelf-ontbloemende zaden zijn zorgvuldig gekruist in langer daglicht. Dit betekent dat deze zaden meer licht hebben gehad en dus sneller ontbloemen.

 

Cannabis Zaailingen groeien binnen een kweekruimte

Een plant die ontstaat uit een zaadje heeft ook een stevigere wortelstructuur. Voor het geval je weinig van tuinieren weet; een centrale wortel is het centrale deel van het wortelsysteem van de plant die diep de grond ingaat en veel voedingsstoffen opneemt. Een kloon heeft geen centrale wortel en zal nooit zo gezond worden als een plant uit een zaadje die zijn eigen centrale wortel heeft ontwikkeld.

Het kweken van klonen was vroeger populair, maar kwekers keren steeds meer terug naar zaadjes. Een blik op het uitgebreide online assortiment premium zaden zal je overtuigen dat beginnen met zaden de beste keuze is.