Cannabis wordt al lange tijd geassocieerd met misvattingen en mythes. Het is dan ook geen verrassing dat aan het meeroken van wiet gevaarlijke consequenties worden verbonden. Vandaag bekijken we of je high kunt worden van zogenaamde tweedehands cannabisrook. Ook bespreken we of het de uitslag van een drugstest kan beïnvloeden.

DE EFFECTEN VAN PASSIEF ROKEN

Of je je nu in een hotbox begeeft, een binnensessie houdt of in een coffeeshop bent, er zijn vaak mensen aanwezig die niet roken. Ze zijn er vanwege hun vrienden en niet om een paar hijsjes te nemen. Dit zijn ook de mensen waar onderzoekers en overheidsinstellingen zich zorgen over maken. Ondervinden ze schade door het meeroken?

Groep Jonge Mensen Verzameld Roken Wiet

Het inhaleren van rook is altijd schadelijk. Maar maak je geen zorgen als je zo nu en dan bij een rooksessie van je vrienden aanwezig bent. Vooral als het cannabisrook in plaats van tabaksrook is. Het inademen hiervan leidt niet tot vroegtijdig overlijden en veroorzaakt ook geen gezondheidsproblemen. Zorg er echter voor dat kinderen er niet aan blootgesteld worden. Hoewel het gepaard gaat met bepaalde gezondheidszorgen, kun je niet echt high worden in een hotbox wanneer je zelf niet rookt.

Je scoort na een hotbox-sessie pas positief op een THC-test als je urenlang omringd bent geweest door rook. Bovendien zijn deze highs meestal intenser vanwege de overvloed aan CO₂ en een licht gebrek aan zuurstof. Als je eerder hebt gerookt of een tolerantie onderbreking hebt genomen, kan het ook zijn dat je hersenen je voor de gek houden. Je brein linkt de geur van wiet aan een vertrouwd gevoel.

ZORGT MEEROKEN ERVOOR DAT IK MIJN DRUGSTEST NIET HAAL?

Stel, je was op een feestje en had een goed gesprek met een coole stoner. Je hebt flink wat van zijn rook ingeademd en was vergeten dat je over een paar dagen een drugstest moet ondergaan. Je wilt uiteraard niet je baan verliezen. Maar voordat je aan een waanzinnige detox begint om van de THC af te komen, hebben we goed nieuws voor je. Een paper uit 2004 concludeerde dat “[...] het risico op een positieve speekseltest als gevolg van passieve inhalatie van cannabisrook beperkt is tot zo'n dertig minuten na de blootstelling”. Daar kunnen we wel mee leven. Zorg er dus gewoon voor dat je dertig minuten voor je drugstest uit de buurt van joints blijft. 

Een onderzoek uit 2010 bestudeerde ook de cannabinoïdeconcentraties in het bloed en de urine van mensen die drie uur in een Amsterdamse coffeeshop hadden doorgebracht. Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen inderdaad THC hadden opgenomen, maar slechts minuscule hoeveelheden. In ieder geval niet genoeg om high van te worden. THC was minder dan zes uur detecteerbaar in het bloed. En dit onderzoek is waarschijnlijk zo realistisch als maar mogelijk is.

Dit zou je gerust moeten stellen. Maar zoek de grens ook niet op. Het is nog steeds niet slim om de dagen of weken voorafgaand aan een drugstest je in de buurt van marihuanarook te begeven. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en we hebben nog veel over cannabis te leren. Het hangt altijd af van het THC-gehalte van de wiet die je vrienden roken, de hoeveelheid vrienden, de duur en locatie. Wat we willen zeggen: je hoeft je niet veel zorgen te maken, maar blijf wel logisch nadenken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.