Inbegrepen GRATIS producten
Hoe herken je vervuilde en bespoten wiet?
Hoewel niet alle vervuilde wiet even gevaarlijk is, kun je het maar beter vermijden. Sommige dealers bespuiten hun wiet met additieven om het aantrekkelijker te laten lijken en er meer geld aan te verdienen. Een enkeling verontreinigt de toppen van wiet zelfs met andere drugs om de sterkte ervan te verhogen. Lees verder om meer te ontdekken.
In elke industrie zoekt men naar manieren om producten beter te laten lijken, de kosten te drukken en winsten te verhogen. En wanneer een branche illegaal is of in een grijs gebied zit, betekent het gebrek aan regulering en toezicht dat iedereen met een artikel kan doen wat hij wil, zonder echte aansprakelijkheid of serieuze consequenties.
Helaas geldt dit ook voor de cannabisindustrie. Sommige telers en dealers bespuiten of vermengen hun wiet zodat het sterker, aantrekkelijker of compacter oogt. Vaak is dit niets meer dan een esthetische ingreep die onschadelijk is. Toch kan vervuilde wiet in sommige gevallen een aanzienlijk gezondheidsrisico opleveren voor degene die het gebruikt.
Lees hier alles wat je moet weten over bespoten en vervuilde wiet. Ook ontdek je of er enkele manieren zijn om het te detecteren.
Inhoud:
Hoe gangbaar is vervuilde wiet?
Wiet die op de een of andere manier vervuild is, komt helaas tamelijk vaak voor. Als je je wiet op straat koopt, is de kans op vervuiling relatief groot. Pesticiden of schimmelsporen zijn de minst gevaarlijke stoffen, net als vuil en stof. Toch kunnen deze 'milde' verontreinigingen ook ernstige risico's voor de gezondheid opleveren. Dit geldt vooral voor mensen die al gezondheidsproblemen hebben, zoals allergische astma.
Soms kun je ook wiet tegenkomen die vermengd of bespoten is. Dit betekent dat de wiet ook andere drugs of giftige stoffen bevat om het gewicht te verzwaren of het uiterlijk en de geur aantrekkelijker te maken. Wiet die op zo'n manier is behandeld, kan extreem gevaarlijk zijn. De effecten zijn vaak onvoorspelbaar en soms zelfs fataal.
Wat is vermengde wiet?
Wiet die vermengd is, bevat andere psychoactieve stoffen. Vaak doen wietkwekers en dealers dit om hun product veel sterker te laten lijken dan het daadwerkelijk is. In de VS is er een sprake van een zeer verontrustende ontwikkeling, waarbij wiet steeds vaker fentanyl bevat. Zelfs de kleinste hoeveelheden fentanyl kunnen een overweldigend effect hebben, waardoor de wiet ongelooflijk sterk lijkt. Fentanyl is echter extreem gevaarlijk en overdoses komen vaak voor. Er kleven dus reële risico's aan met fentanyl vervuilde wiet.
In andere gevallen lengen dealers wiet aan met synthetische cannabinoïden, die bekend zijn van drugs als K2 en Spice. Er bestaan talloze synthetische cannabinoïden en hun juridische status is vaak onduidelijk, afhankelijk van waar je woont. Een eigenschap van synthetische cannabinoïden is dat ze vaak veel sterker zijn dan natuurlijke THC. Dit leidt al snel tot problemen als verslaving en psychoses.
Dat gezegd hebbende, is dergelijke verontreinigde wiet gelukkig relatief zeldzaam. Wiet die hardere drugs bevat, zoals fentanyl, is schaars. De meeste dealers weten namelijk wel wat de risico's zijn. Ze willen hun klanten niet omleggen en ook geen potentiële juridische consequenties tegemoetzien. Als je buiten de VS woont, is de kans al helemaal klein dat je dit soort vervuiling aantreft.
We kunnen niet zeggen hoe groot de kans is dat je wiet in handen krijgt die vermengd is met synthetische cannabinoïden. Toch vermoeden we dat dit steeds vaker zal gebeuren. Het is voor dealers tenslotte een relatief veilige en goedkope manier om wiet sterker te laten lijken. Omdat de wetgeving rond synthetische stoffen voortdurend verandert, is het voor louche dealers makkelijk om de randen van de wet op te zoeken.
Wat is bespoten wiet?
Bespoten wiet is cannabis waar een extra additief op gespoten is. Meestal worden additieven op wiet gespoten om het gewicht te verhogen, kunstmatige terpenen toe te voegen en de geur of het uiterlijk van wiet te veranderen. De intentie is hier niet om de effecten aan te passen of de gebruiker te schaden. Het doel is namelijk om het product winstgevender te maken en van hogere kwaliteit te laten lijken.
Toch kunnen sommige gebruikte stoffen schadelijk zijn. De mensen die dit doen, weten vaak weinig van kunstmatige terpenen die een impact op de luchtwegen kunnen hebben. Aan roken op zich kleven tenslotte al de nodige gezondheidsrisico's, zelfs zonder toevoeging van onbekende, kunstmatige stoffen.
En om het nog erger te maken, gebruiken sommige dealers bijna alles wat ze maar kunnen vinden om hun wiet te verzwaren. Als je pech hebt, kan je wiet verontreinigingen zoals lijm en glas bevatten. Uiteraard zijn dit soort toevoegingen erg schadelijk; probeer ze te allen tijde te voorkomen.
Is vermengde wiet hetzelfde als bespoten wiet?
Bespoten wiet is niet precies hetzelfde als vermengde wiet, maar de termen worden vaak op één hoop gegooid. In het algemeen verwijst 'vermengde' wiet naar toppen waar andere drugs aan zijn toegevoegd om het effect te veranderen. 'Bespoten' wiet verwijst echter naar toppen waar additieven op zijn gespoten om het gewicht, de geur of het uiterlijk ervan te wijzigen.
In het algemeen is vermengde wiet gevaarlijker voor je gezondheid. Dit komt omdat de aanvullende stoffen met opzet zijn toegevoegd om het effect te veranderen. De stoffen in bespoten wiet horen daarentegen geen impact hebben op het effect. Toch komt dit wel voor, waarbij de effecten variëren van mild en nauwelijks waarneembaar tot ernstig (denk aan een allergische reactie).
Hoe weet je of wiet vervuild is?
Het kan moeilijk zijn om te achterhalen of je wiet bespoten of anderszins vervuild is. Het valt vaak ook niet helemaal met zekerheid te zeggen, tenzij je natuurlijk toegang tot een laboratorium hebt. Toch zijn er enkele duidelijke tekenen waarop je kunt letten. Ze vertellen je misschien niet precies wat er mis is met je wiet, maar zijn wel goede aanwijzingen dat je wiet niet helemaal zuiver is.
Let op: Zelfs als je niets merkwaardigs ziet of ruikt, kan je wiet wel degelijk vervuild of bespoten zijn. Wees altijd voorzichtig met wiet als je de bron niet kent.
Hoe herken je vermengde wiet?
Is je wiet ongebruikelijk sterk of ervaar je onverwachte effecten? Dan kan het mogelijk andere stoffen bevatten. Tekenen van vermengde wiet zijn:
- kleine pupillen (opiaten)
- vertraagde hartslag (opiaten)
- vertraagde ademhaling (opiaten)
- verminderd reactievermogen (opiaten)
- versnelde hartslag (synthetische cannabinoïden)
- malende gedachten en angst (synthetische cannabinoïden)
- verwarrende gedachten (synthetische cannabinoïden)
- intense effecten die binnen een half uur uitgewerkt zijn (synthetische cannabinoïden)
- zeer extreme effecten na enkele trekken, soms al na één hijs (synthetische cannabinoïden)
Zoals je misschien al is opgevallen, kun je al deze effecten ook van zuivere wiet ervaren. Dus voordat je de conclusie trekt dat je wiet is aangelengd, raden we je aan om eens diep adem te halen en jezelf af te vragen of je niet gewoon overreageert.
In het beste geval rook je geen vermengde wiet en zul je deze nadelige effecten ook nooit ervaren. Helaas is het met je ogen of neus moeilijk in te schatten of je wiet vermengd is. Het is daarom goed om te weten dat synthetische cannabinoïden bij verbranding een typische, plastic-achtige geur afgeven? Ruik je een aroma van plastic na het opsteken van je joint? Dan kun je hem het beste uitmaken en weggooien.
Hoe herken je bespoten wiet?
Bespoten wiet kan net zo moeilijk te herkennen zijn met je neus of ogen. Toch kun je het vaak wel gemakkelijker identificeren dan vermengde wiet. Bespoten wiet kan van alles bevatten, dus let op de volgende kenmerken:
- een abnormaal harsrijk uiterlijk
- een chemische geur
- een kunstmatige en scherpe smaak
- een vreemd uiterlijk of aroma
- keiharde, compacte en glinsterende toppen (kunnen wijzen op haarlak)
Tips om vervuilde wiet te vermijden
Verontreinigde of bespoten wiet kun je maar beter vermijden. Maar afhankelijk van waar je woont en wie je kent, is dat niet altijd haalbaar. Als je je wiet op straat moet kopen, zijn je opties beperkt. Vermoed je echter dat je wiet vervuild of aangelengd is? Dan is het tijd om een andere leverancier te zoeken of te stoppen met blowen totdat je wat zuivere wiet hebt gevonden.
Het is echt de moeite waard om op zoek te gaan naar een betrouwbare bron. Dit geeft je niet alleen gemoedsrust over eventuele verontreinigingen, maar je weet ook precies wat je gebruikt.
Ga je eigen wiet telen
Als je de mogelijkheid hebt, moet je je wiet kopen bij een vertrouwde teler, coffeeshop of club. Natuurlijk kun je het ook gewoon zelf telen. Het lijdt geen twijfel dat je eigen planten telen de beste manier is om een zuiver eindproduct te verzekeren. Je hebt het proces van je thuiskweek tenslotte van begin tot eind zelf in handen. Bovendien is het ook nog eens hartstikke leuk!
Bespoten en vermengde wiet: vermijd het!
Helaas komt het steeds vaker voor dat wiet andere drugs of additieven bevat om er meer geld aan te kunnen verdienen. Gelukkig treffen de meeste wietgebruikers maar zelden wiet aan die met drugs verontreinigd is. Dit is ook iets wat alleen de meest roekeloze en onbetrouwbare dealers doen, want het biedt weinig voordelen en is zeer riskant.
De kans is veel groter dat wiet met iets bespoten is zodat het aantrekkelijker lijkt, beter ruikt of zwaarder weegt. Voor dit type verontreiniging kan elke schakel in de keten verantwoordelijk zijn; van de teler tot de uiteindelijke verkoper. Dat iemand betrouwbaar overkomt, betekent nog niet dat zijn wiet zuiver is.
Wees dus alert op allerlei soorten verontreinigingen. Als je vermoedt dat er met je wiet geknoeid is, kun je het maar beter in de afvalbak gooien. Het doet misschien even pijn om op het oog prachtige wiet weg te gooien, maar als je dat niet doet, kunnen de consequenties veel ernstiger zijn.