By Luke Sumpter

Nog nooit was het gebruik van cannabis zo populair. Maar onlangs is bekend geworden dat de hoeveelheid verontreinigde wiet toeneemt - en dat willen gebruikers en verantwoorde kwekers niet.

Gelukkig ben je op dit artikel gestuit waarin we je alles vertellen wat je moet weten over verontreinigde wiet. Je leest hoe cannabis verontreinigd raakt, maar we geven je ook tips over hoe je het herkent en voorkomt.

IETS MEER OVER VERONTREINIGDE CANNABIS

Overal ter wereld wordt het gebruik van cannabis populairder. In een aantal landen vinden momenteel hervormingen voor legaal, recreatief en medicinaal cannabisgebruik plaats. Dit zorgt voor veel veranderingen, waarbij er steeds meer verontreinigde wiet in omloop komt.

Je zou zeggen dat er door de toenemende legalisering minder verontreiniging zou zijn vanwege de regulering en testonderzoeken. Voor thuiskwekers zijn er echter geen tests; zij moeten het hebben van kennis en ervaring.

Cannabis raakt vaak verontreinigd tijdens het kweken, oogsten en extraheren. Ook opslagruimten kunnen wiet verontreinigen, vooral als het voor langere tijd wordt opgeslagen. Met een geoefend oog kun je meeldauw of schimmel wel herkennen, maar er zijn andere verontreinigingen die alleen met een chemische analyse vastgesteld kunnen worden.

Schimmel In Een Cannabis Bud

VEROORZAKERS VAN VERONTREINIGINGEN

Schimmels

Schimmels zijn een van de belangrijkste veroorzakers van verontreiniging, met name meeldauw en grauwe schimmel. Zie je onnatuurlijk wit poeder of verdachte pluisjes, dan zou dat een aanwijzing kunnen zijn dat je cannabis een schimmelinfectie heeft.

Hang altijd een thermometer en hygrometer in je kweekruimte zodat je de temperatuur en vochtigheid op peil kunt houden. Natuurlijk controleer je daarbij de planten geregeld en als je signalen ziet die duiden op schimmel, verwijder je de plant direct.

Bacteriën

Cannabis raakt ook vaak verontreinigd door bacteriën omdat die zich snel kunnen aanpassen. Volgens een onderzoek, gepubliceerd in Clinical Microbiology and Infection, zijn er in verscheidene Californische dispensaria gram-negatieve bacteriën aangetroffen. Tot overmaat van ramp verontreinigen deze medicinale cannabis. Helaas is de enige manier om te garanderen dat je wiet geen bacteriën bevat een bacterietest.

Residuele Oplosmiddelen In Een Cannabisextractie

Oplosmiddelresten

Van cannabis kun je ook extracten maken. Veel mensen hebben baat bij dergelijke medicinale producten. Als deze slordig geproduceerd worden, kunnen er resten van oplosmiddelen achterblijven. Werk je met dergelijke middelen als je extracties maakt, wees dan zorgvuldig.

Pesticiden

Ook al zijn ze klein, insecten veroorzaken de grootste problemen voor kwekers. Jammer genoeg zien telers zich gedwongen om pesticiden te gebruiken. Dat houdt dan misschien wel de lastpakken weg van hun kostbare planten; het is niet erg goed voor de eindgebruiker.

Sommige bestrijdingsmiddelen zijn zelfs na de oogst en het curen nog in de toppen terug te vinden. Het inhaleren van deeltjes pesticiden, denk aan imidacloprid, spiromesifen en etoxazool, is niet erg gezond voor je.

Pot Met Cannabis Om Het Op Te Slaan

Andere Verontreinigingen

Verontreiniging van cannabis kan gebeuren tijdens het kweken, oogsten, extraheren en het uiteindelijke verpakken van de producten. Momenteel zijn er wat dit betreft geen verplichte tests voor wiet, zelfs niet in landen waar het legaal is.

Je kunt daarom beter je wiet kopen bij een vertrouwd adres. Kijk of deze plek voldoet aan de veiligheidsmaatregelen. Als je je eigen wiet kweekt, ga dan schoon en hygiënisch te werk.

TEKENEN VAN MOGELIJKE VERONTREINIGINGEN

Sponzige Wiet

In wiet moet je altijd even knijpen voordat je het rookt. Als het droog aanvoelt, zit er waarschijnlijk geen schimmel in. Voelt het echter sponzig en vochtig aan, dan zou dat wel het geval kunnen zijn. Ook zijn er dealers die fijngestampte pillen over hun toppen strooien voor de esthetiek - dat zijn dus geen trichomen!

Cannabis Verkleuring

Verkleuring

Een wit gestippelde verkleuring of een donzig groen/grijze kleur op je wiet moet ook de alarmbellen doen rinkelen. Meeldauw en schimmelverontreiniging dus.

Geur

Cannabis heb je in geuren en kleuren. Toch ruiken de soorten allemaal een beetje naar zoete muskus. Ruikt het heel erg zoet of helemaal niet meer, dan is het waarschijnlijk verontreinigd. En als cannabis naar vers gemaaid gras ruikt, is het niet goed gedroogd en uitgehard. Bovendien gaat het schimmelen in je bewaarpot.

Rokende Beschimmelde Cannabis

Pijn op de borst

Van wiet behoor je geen pijn op de borst te krijgen. Heb je er toch last van na een rooksessie, dan kun je er zeker van zijn dat je verontreinigde cannabis geïnhaleerd hebt. Het probleem kan ook ernstiger zijn, dus neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Allergieën

Je rookt al langer cannabis en hebt nog nooit een allergische reactie gehad. Als het je ineens toch overkomt, heb je waarschijnlijk beschimmelde wiet gerookt. Vandaar je allergische reactie.

HOE HERKEN JE VERONTREINIGDE WIET?

Wiet roken zorgt voor een hoop plezier in je leven. Toch moet je er een beetje verantwoordelijk mee omgaan. Omdat steeds meer mensen het gebruiken, moet er ook sneller meer cannabis geproduceerd worden. Dat kan echter leiden tot verontreinigingen.

Maak er een gewoonte van je wiet eerst te checken voordat je het gebruikt. Kijk hoe het eruitziet en controleer op verdachte kristallen of vreemd uitziende steeltjes.

Je kunt een steeltje of topje ook even tussen je vingers rollen. Is het droog, kalkachtig of voel je andere abnormaliteiten, begin er dan niet aan. Het kan vol verontreinigingen zitten. Je moet niet je gezondheid op het spel zetten.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.