By Max Sargent


Niets is zo frustrerend als na maanden wiet kweken te ontdekken dat je toppen in de laatste fases van de groei zijn gaan rotten of schimmelen. Het is nog erger als je dat niet op tijd ontdekt, en je zulke wiet gaat roken; dat kan namelijk heel schadelijk voor je gezondheid zijn. Daarom is het voor elke kweker en roker belangrijk om te leren hoe je schimmel voorkomt en herkent. Wees zuinig op je planten en op je longen

Alarm: schimmeltoppen

We willen niet hysterisch overkomen, maar volgens ons is beschimmelde wiet vijand #1. Van alle pesten, plagen, botte pech en teisteringen van Moeder Natuur die een marihuanatuin kunnen verwoesten, is cannabis schimmel de meest hartverscheurende en giftigste bedreiging voor de hedendaagse ambitieuze stoner.

Beschimmelde wiet is niet alleen vreselijk voor een stash, maar ook giftig afval en zo moet je het ook behandelen.

Als je de pech hebt beschimmelde wiet binnen te krijgen, ongeacht of je de wiet eet, rookt, of vapet, consumeer je duizenden, mogelijk tienduizenden nare microbiële sporen.

Het beste scenario is dat de onprettige smaak je weerhoudt van te veel inname en dat je de rest van de besmette wiet stash snel weggooit, zonder nadelige gevolgen.

Het slechtste scenario is dat je in het ziekenhuis belandt met een serieuze longontsteking en dat de enige bezoeker een gemene anti-marihuana lobbyist is die de eerste rechten wil krijgen van het verhaal van de eerste cannabisdode in de geschiedenis.

 • Onderzoek naar het gevaar van beschimmelde wiet roken

Het zijn er niet veel, maar er zijn wel aanwijzingen dat het schadelijk is voor je gezondheid als je beschimmelde wiet rookt. Zo onderzochten Gargani et al. in 2011[1] twee gevallen waarbij iemand aan een longinfectie was overleden. In beide gevallen ontdekte men dat de schimmel Aspergillus fumigatus zich had verschanst in holtes in het longweefsel en uiteindelijk aan het overlijden had bijgedragen. Het is daarbij onduidelijk of deze schimmel tegen verbranding kan, dus de infectie kan ook het gevolg zijn geweest van alleen blootstelling aan beschimmelde wiet.

Maar om je gerust te stellen, het ging hierbij om kettingrokers (tot wel twintig joints per dag) die tientallen jaren hadden gerookt. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat je van één beschimmelde joint doodgaat. Toch geeft dit onderzoek wel aan dat beschimmelde wiet echt gevaarlijk kan zijn.

Hoe ontdek je beschimmelde wiet bij aankoop

Als je stash koopt van een gerenommeerde cannabisclub, coffeeshop of marihuana-apotheek, hoef je je echt geen zorgen te maken over beschimmelde wiet. Maar helaas doe je dat wel, omdat schimmel geen onderscheid maakt tussen amateurs en professionals, alles wat schimmel nodig heeft, zijn optimale omstandigheden, zelfs na de oogst.

Een mislukt uithardingsproces of verkeerde opslag door de cannabis retailer kan een Kilner pot vol met wiet veranderen in een harige schimmelhoop.

Natte wiet is een broedplaats voor fungus en een uitnodiging voor schimmel.

Zelfs na het langzaam en zorgvuldig drogen, idealiter in eenvoudige bruine papieren zakken, is uitharden de laatste stap en juist daar gaat het vaak helemaal mis.

Een andere onprettige eigenschap van beschimmelde wiet is de meeldauw-achtige geur. Soms kan de beschimmelde wiet ruiken als hooi, maar er is altijd sprake van een penetrante geur. Het is net zo nuttig om aan je potentiële stash te ruiken als de wiet grondig te bekijken.

De meeste toonaangevende cannabishandelaren zijn er niet zo blij mee dat klanten het wietmenu nauwkeurig controleren.

Alleen, en dan ook echt alleen als het is overeengekomen met de budtender, is het verstandig om als proef een trek van een spliff of een pijp te nemen, waardoor je zeker weet of de wiet de test doorstaat. Als de budtender je groen licht geeft, ga er dan altijd voor, de beste hijsen zijn gratis hijsen.

How To Detect A Moldy Weed When You’re Buying
 • Hoe herken je beschimmelde wiet?

Om erachter te komen of je wiet beschimmeld is, moet je op een paar dingen letten. De ene schimmel valt meer op dan de andere, waarbij het er soms uitziet alsof de top gewoon gezond is.

Let daarom op de volgende tekenen:

 • Grijswit laagje: subtiel 'stoflaagje', anders dan de glanzende, harsrijke laag trichomen
 • Onder een blacklight (uv) hebben de sporen een groene tint
 • Geur van kattenurine
 • Zwarte of donkergroene vlekjes
 • Witte, grijze, gele of bruine pluis
 • Witte, grijze of zwarte webvormige substantie
 • Web van spintmijt of meeldauw (het ziet er hetzelfde uit en is allebei niet goed)
 • Poederige meeldauw: lijkt soms op stoffige kief, maar ziet er droger en stoffiger uit
 • Slijm

Maar er zijn ook tekenen die wijzen op gezonde toppen die je gerust kunt roken:

 • Levendige kleuren (bij normaal licht)
 • Sterke wietgeur — niet vies
 • Plakkerig, maar zonder vreemde substanties
 • Geen vlekken
How To Detect A Moldy Weed When You’re Buying

Lees ook onze handleiding voor het proeven van wiet en het herkennen van goede en slechte cannabis, om te leren hoe je verrotte toppen snel en makkelijk herkent!

Maar kun je schimmels ook van je toppen verwijderen? Helaas niet; als je planten eenmaal beschimmeld zijn, gaat dat niet meer weg. Gelukkig herkent je lichaam schimmels vaak vrij snel door hoe het eruitziet en ruikt. Dus als je ogen of neus je vertellen dat iets niet goed meer is, volg dan je instinct.

Hoe beschimmelde wiet te ontdekken bij het kweken

Om je planten te behouden, is het heel belangrijk dat je schimmels in een vroege fase van de kweek ontdekt. Het slechte nieuws is dat een geïnfecteerde plant geruimd moet worden. Het goede nieuws echter dat als je er snel bij bent, de andere planten het gewoon kunnen overleven.

Een zakmicroscoop komt hierbij goed van pas: hiermee kun je schimmelinfecties al in een vroeg stadium ontdekken. Als je wacht tot je toppen eronder zitten, is de kans groot dat de sporen al zijn vrijgekomen en al je planten zijn geïnfecteerd. Door je wiet regelmatig met een zakmicroscoop te controleren, kun je de eerste infectie al in een vroeg stadium ontdekken, zodat je op tijd de geïnfecteerde plant(en) kunt verwijderen.

Het leren herkennen van schimmelsoorten is hierbij essentieel. De meest voorkomende schimmels zijn:

Botrytis (toprot) Meeldauw
Zwarte schimmel Fusarium
Bodemschimmels

Het gezegde is bekend, maar het is goed om dit af en toe te herhalen: voorkomen is beter dan genezen! Basiskennis van de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en de beste omstandigheden tijdens de verschillende fasen van de levenscyclus van wiet is een van de beste manieren om schimmels te vermijden.

How To Detect Moldy Weed When You’re Growing

Hoe voorkom en herken je beschimmelde wiet bij het drogen, curen en bewaren?

De strijd tegen schimmels is niet gestreden als je je toppen eenmaal hebt geoogst. Ze zijn nog steeds vatbaar voor schimmel tijdens het knippen, drogen, curen (uitharden) en bewaren. In feite weet je pas na het roken zeker dat je wiet niet meer gaat schimmelen.

Gelukkig kun je met regelmatige controle je toppen goed tegen de verschrikkelijke tentakels van schimmels beschermen.

De fase na de oogst maakt niet uit, je moet altijd op dezelfde signalen letten. Hoe voelt de wiet bijvoorbeeld aan? Zit er iets vreemds op, zoals witte, pluizige vlekjes? Ruikt de wiet vreemd?

Door af en toe deze vragen te beantwoorden, kun je bepalen of je toppen nog gezond zijn en voorkomen dat er schimmels op gaan groeien. Dit zijn de fases bij uitstek om je toppen te controleren; je moet ze immers toch verwerken. Benut deze kans dus!

Hieronder geven we wat tips om schimmels in elke fase te voorkomen.

 • Knippen

Je kunt je planten op twee manieren knippen. Kwekers die bang zijn voor schimmels, knippen vaak direct na de oogst. Deze methode heet 'nat knippen' en hiermee kun je schimmels effectiever bestrijden dan met 'droog knippen', wat je doet nadat de toppen gedurende een langere periode zijn gedroogd.

 • Verwijder zoveel mogelijk overtollige bladeren, zonder dat je in de toppen zelf knipt. Knip ze dus bij.
 • Dat is niet alleen goed voor hoe de plant er uiteindelijk uit zal zien, maar zo kun je ook voorkomen dat er schimmel ontstaat. De bladeren/stengels bevatten veel water en vertragen het proces van drogen/uitharden, waardoor schimmels meer kans hebben.
 • Nat knippen is niet alleen handig om schimmel te voorkomen, maar hiermee beperk je ook het aantal trichomen dat door aanraking verloren gaat. Droog knippen gaat in dat opzicht gepaard met meer risico's, omdat de trichomen dan brozer zijn.
Stoner alert: beschimmelde cannabisa
 • Drogen

Goed drogen is ontzettend belangrijk. Als je het namelijk goed doet, beperk je de kans op schimmels enorm.

 • Droog je toppen 7–12 dagen (of langer als ze erg compact zijn).
 • Doe dit in een donkere kamer met goede luchtcirculatie en zorg voor een relatieve luchtvochtigheid van 45–55%.
 • Als de kleine stengels van een top onder druk knakken (dus niet alleen buigen), is het tijd voor het uitharden.
Stoner alert: beschimmelde cannabis
 • Curen

Als het vocht eenmaal grotendeels uit de toppen is verdampt, en ze ongeveer 10–15% minder wegen, is het tijd voor het uitharden.

 • Bewaar je wiet in luchtdichte potten in een donkere, droge ruimte.
 • Let in deze fase goed op kleine, witte vlekjes. Het valt niet altijd meteen op, maar dit kan op de vorming van schimmels wijzen.
 • Controleer je potten ongeveer eenmaal per dag, open ze en laat je toppen een paar minuten 'ademen'. Dit proces noemen we ook wel 'burpen' en helpt bij het circuleren van de lucht en voorkomen van schimmels.
 • Doe dit minstens 2–8 weken.
 • Langer uitharden zorgt ervoor dat de terpenen beter tot hun recht komen en de toppen beter smaken!
Stoner alert: beschimmelde cannabis

 • Bewaren

Tot slot betekent goed bewaren dat je toppen schimmelvrij blijven, totdat de tijd aanbreekt dat je ze wilt roken.

 • Bewaar je toppen in luchtdichte bakjes of voorraadpotten.
 • Zorg voor een donkere, droge en koele ruimte — net onder de 25°C is perfect.
 • Met een relatieve luchtvochtigheid van 58–62% voorkom je schimmel en droogt de wiet niet teveel uit.
 • Gebruik geen koelkast of vriezer!
 • Gebruik ontvochtigers als Moisture Fighters om het ideale vochtgehalte te controleren en te behouden.
 • Zolang de toppen goed worden gedroogd, uitgehard en bewaard, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken.

Maar hoe goed je de toppen ook bewaart, cannabinoïden breken na verloop van tijd wel af. En hoewel wiet lang meegaat, kun je het niet oneindig bewaren!

Stoner alert: beschimmelde cannabis

De gevolgen van beschimmelde wiet voor ganjapreneurs, kwekers, & stoners

Slechts één beschimmelde plant kan je hele kweek besmetten. Absoluut alles, van de rest van je planten tot het groeimedium en bakken. Als je binnen kweekt, heeft de kweekruimte of kweektent een grondige schoonmaak nodig om ervoor te zorgen dat er geen sporen overleven die het volgende gewas kunnen aantasten.

Het is een nachtmerriescenario, je kunt bestrijding proberen met verschillende antischimmelmiddelen, maar het slachtofferrisico onder de planten zal in ieder geval hoog zijn.

Beschimmelde wiet is een bedreiging waar iedere ambitieuze cannabiskweker in iedere fase voor moet uitkijken, van zaadje tot spliff.

Beschimmelde wiet is uitschot en geen enkele stoner zou deze wiet zomaar in welke vorm dan ook moeten consumeren. Ook zou geen enkele kwekers of ganjapreneur willens en wetens moeten handelen in beschimmelde wiet. Dat is een 100% gegarandeerde verwoesting van je reputatie.

Stoners moeten besmette stash hoe dan ook vermijden en door een paar routine inspecties van je wiet uit te voeren, weet je in ieder geval of de cannabis schoon is of niet voordat je er geld aan besteedt.

Natuurlijk adviseren we je om je eigen fraaie organische kruiden te kweken, waarbij je wat vloeibare silica toevoegt om je planten sterker te maken en altijd zorgt voor cellenbeton, een geschikt en goed doorlatend substraat.

External Resources:
 1. Too Many Mouldy Joints – Marijuana and Chronic Pulmonary Aspergillosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.