Aambeien, ook wel spleen genoemd, is een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten aan de binnenkant van de anus opzwellen en gaan uitstulpen. Ze komen vaak voor en veel mensen schamen zich ervoor. Maar liefst 75% van de volwassenen heeft er van tijd tot tijd last van. Het goede nieuws is dat aambeien relatief makkelijk te behandelen zijn en doorgaans geen complicaties veroorzaken. Het is vaak al voldoende als je wat gezonder gaat leven en gebruikmaakt van huis-tuin-en-keuken middeltjes om er vanaf te komen. Er is echter ook een andere manier om ze te bestrijden. Je kunt je heil zoeken in cannabis. Dat werkt immers ontstekingsremmend.

AAMBEIEN: DE SYMPTOMEN

Aambeien zitten niet altijd in de weg en veel mensen hebben ze zonder dat ze het zelf weten. Er zijn echter ook gevallen waarin ze problemen gaan veroorzaken, zoals jeuk en pijn rond de anus. Het kan bovendien gebeuren dat je wat bloed op het toiletpapier of in de pot ziet nadat je een grote boodschap hebt gedaan. Dat kan erop wijzen dat er aambeien in het spel zijn. De symptomen kunnen zich ook manifesteren als zwellingen rond de anus, maar eveneens als gevoelige uitwendige aambeien.

Inwendige

SOORTEN AAMBEIEN

Aambeien kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, met steeds iets andere symptomen. Inwendige aambeien ontstaan in de anus zelf en die kun je dus niet zien of voelen. Ze veroorzaken zelden klachten en daarom worden ze vaak niet ontdekt. Als je te hard perst bij het poepen, kunnen inwendige aambeien gaan bloeden. En als je nog harder perst, komen ze uit het poepgat zelf, wat resulteert in een uitpuiling of een verzakking.

Uitwendige aambeien bevinden zich onder de huid rond de anus en verschijnen als uitstulpingen die je echt kunt voelen. Ze veroorzaken vaak jeuk en bloedingen.

Er kunnen ook verstoppingen ontstaan in uitwendige aambeien die een trombose in de aambei veroorzaken. Dat kan tot hevige pijn, zwellingen en ontstekingen leiden. De bloedklontjes die de trombose veroorzaken, kunnen vanzelf oplossen, maar kunnen veel jeuk gebieden op de huid achterlaten.

OORZAKEN VAN AAMBEIEN

Aambeien kunnen verschillende oorzaken hebben. Mensen hebben er vaker last van als andere familieleden er ook mee te maken hebben gehad. Een oorzaak van aambeien is een drukverhoging binnen het laatste deel van de endeldarm die de bloedstroom beïnvloedt. Dat kan veroorzaakt worden door overgewicht of zwangerschap.

Overbelasting van de darmbeweging, zware lichamelijke inspanning en gewichtheffen kunnen ook de oorzaak van aambeien zijn. Regelmatig en langdurig zitten kan eveneens de kans erop vergroten. Andere oorzaken zijn onder meer chronische diarree, constipatie en een vezelarm dieet.

Cannabis Cream For Haemorrhoids

PREVENTIEMAATREGELEN

Aambeien kunnen voorkomen worden door je aan een bepaald leefpatroon te houden. Het risico kan verminderd worden door bijvoorbeeld niet te lang te zitten. Als je een bureaubaan hebt, loop dan af en toe even. Je zou ook een bureau kunnen overwegen waar je staande aan werkt. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, zorgt bovendien voor gewichtsafname, wat misschien wel de oorzaak van de aandoening is.

Vezelrijk voedsel eten vermindert de belasting tijdens het toiletbezoek. Voedingsmiddelen als fruit, groente en volkoren producten verminderen daarbij de pijn. Overdag voldoende vocht tot je nemen, wordt ook aangeraden.

HOE KAN CANNABIS HELPEN BIJ AAMBEIEN?

Op plaatsen waar medicinale cannabis legaal is, wordt het voor verschillende gezondheidsproblemen voorgeschreven. Bijvoorbeeld voor klachten die zich kenmerken door pijn en ontstekingen. Cannabis heeft op dit terrein verzachtende eigenschappen. Het kruid is geen wondermiddel tegen aambeien, maar toch kunnen cannabinoïden mogelijk helpen tegen ontstekingen en bij het verlichten van pijn. De plant kan een effectief onderdeel vormen van een bredere aanpak om symptomen van aambeien te behandelen.

Een paper uit 2015, gepubliceerd in het blad _Bioorganic and Medicinal Chemistry_, behandelt de potentiële ontstekingsremmende aard van CBD. Hierbij is aangetoond dat de cannabinoïde indirecte invloed heeft op het endocannabinoïdesysteem. Dit systeem omvat een reeks receptoren die in talloze verschillende celtypen in het lichaam zitten. De ontstekingsremmende werking van de cannabinoïde is onderzocht bij aandoeningen als inflammatoire darmziekten en blijkt een potentieel positieve impact te hebben.

Daarnaast is cannabis mogelijk effectief in het verlichten van de pijn geassocieerd met aambeien. Mensen gebruiken het kruid daarbij al duizenden jaren in het geval van pijnklachten. Een paper uit 2007 in het vakblad _Chemistry and Biodiversity_ toont bijvoorbeeld verbeteringen in de slaap aan van patiënten met slapeloosheid door pijn, afkomstig van aandoeningen als perifere neuropathische pijn en reumatoïde artritis.

Cannabinoïden kun je rechtstreeks op of vlakbij externe aambeien aanbrengen met een topische crème. Ook kun je zetpillen gebruiken voor toediening in de anus.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.