By RQS Editorial Team

De cannabis cultuur verspreid zich. Het is niet meer te stoppen. Het verbod op, en de propaganda rond cannabis gedurende de afgelopen eeuw, heeft een groot effect gehad op de houding van mensen, tegenover wat eens als een onschuldige plant werd beschouwd. naar mate deze eeuw vordert, verdwijnen veel van de oude stigma's die met cannabis in verband worden gebracht. De moderne wetenschap en nieuw medisch onderzoek, hebben aangetoond dat cannabis een van de meest veelzijdige planten op deze planeet is. In de praktijk zijn de toepassingen eindeloos, bijvoorbeeld de gezondheid en textiele stoffen. Bij recreatief gebruik is het een veilige en leuke ervaring die nog dagelijks aan populariteit toeneemt.

Niet alle landen zullen, zoals Portugal, moedig genoeg zijn om de drug te decriminaliseren. Terwijl velen toegeven dat het verbod meer kwaad dan goed heeft gedaan. Er volgt een kettingreactie zodra cannabis legalisering, en decriminalisering zijn uitgevoerd. Misdaadcijfers zullen dalen, de economie krijgt een impuls en gebruikers zijn niet meer afhankelijk van de zwarte markt. In gebieden die de commerciële verkoop van cannabis hebben toegestaan zorgt de instroom van geld voor het financieren van textbooks voor kinderen en voedsel voor daklozen. Cannabis wordt al door een groot deel van de bevolking geaccepteerd. Door heel Europa realiseren overheden zich nu dat cannabis mogelijkheden biedt om grootschalige positieve veranderingen in de gemeenschap te bewerkstelligen.

CANNABIS SOCIAL CLUBS

Een van de laatste trends in de cannabis cultuur is de opkomst van besloten social clubs. Besloten cannabis clubs bestaan al enige tijd, maar ze winnen aan populariteit. Het lidmaatschap van cannabis clubs is een zaak van mond tot mond reclame. Er zijn bepalingen die vereisen dat je ingezetene bent, en en je moet minstens 18 jaar oud zijn. Besloten clubs worden voornamelijk beschouwd als een vriendengroep, die in samenwerkingsverband cannabis kweekt en onderling verdeelt. Het zijn geen winkels, maar ze voorzien in een veilige en gezellige plek waar je met vrienden iets kunt bemachtigen en roken. Terwijl de Amsterdamse coffeeshops meer worden beschouwd als detailhandel, zijn cannabis social clubs beter te vergelijken met een huiskamer. De grootte en vorm kunnen verschillen, maar zijn in essentie altijd hetzelfde. Mensen die elkaar ontmoeten om in vriendschappelijke kring van goede cannabis te genieten.

DE CANNABIS BEWEGING IN SPANJE

Spanje bevindt zich in de frontlinie van de cannabis wetgeving in de EU. Het is niet toegestaan in openbare ruimtes te roken, en als je wordt aangehouden riskeer je een flinke boete, maar het is wel toegestaan in huiselijke kring en in het groeiende aantal social clubs door het hele land. Barcelona heeft al een flinke reputatie verworven. In de stad en haar wijde omgeving zijn inmiddels 300 clubs te vinden. Sommige clubs opereren in de luwte om niet op te vallen, terwijl anderen zo dapper zijn en zich in toeristische gebieden vestigen. Terwijl ze technisch gezien niet bestemd zijn voor drugtoerisme, worden toeristen ondanks het verbod toch hartelijk ontvangen. De wetten waaronder de cannabis clubs kunnen opereren zijn beslist niet nieuw. Ze kunnen worden beschouwd als mazen in de wet, die al tientallen jaren bestonden. Het is wettelijk niet toegestaan om winst te maken en ze mogen alleen leden toelaten. Maar wie zegt dat je niet voor één dag lid kunt worden?

Het club model, dat inmiddels onderdeel van de cannabis scene in Barcelona is geworden, vindt door het hele land navolging. De stad Bilbao maakt ook rasse schreden in de cannabis cultuur. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in het hechter maken van het ontstaan van cannabis clubs door heel Spanje. De Kalamudia Cannabis Social Club heeft een belangrijk proces gewonnen met betrekking tot de social clubs. Voordat ze in de wijken van Barcelona opdoken kwamen ze eind vorige eeuw hevig onder vuur te liggen. De Kalmundia CSC werd beschuldigd van de handel in cannabis, maar kon aantonen dat de hoeveelheden die gekweekt werden ongeveer drie cannabis planten per persoon bedroeg, en daarmee de wet niet overtreden werd. Dankzij het hooggerechtshof en de Kalamundia CSC is het recht om cannabis te kweken, en te verdelen onder leden van de social clubs,
nu stevig ingeburgerd.

DE CANNABIS BEWEGING IN SPANJE

REGELS EN CANNABIS SOCIAL CLUBS

Terwijl het meer dan vijftien jaar geleden is dat de social clubs voor de rechtbank verschenen, stelt de gemeenteraad nu dat officiële reglementering van de cannabis clubs een grote stap voorwaarts zijn voor het bestaansrecht van de Spaanse cannabis beweging, en verder.
Tenslotte richt de City Counsel zich op het beschermen van de rechten van de buren van de social clubs, alsmede het recht om samen te komen en gezamenlijk cannabis te kweken.Aldus gereguleerd beschermd men het recht om cannabis te kweken en is het een duidelijke boodschap voor de landelijke politiek, de cannabis clubs zijn niet meer weg te denken.

CANNABIS IN EUROPA

Cannabis krijgt langzaam maar zeker meer steun in heel Europa. Ondanks dat ze nauwkeurig op het naleven van de wet worden gecontroleerd zijn er in België al enkele cannabis clubs geopend. De wetgeving is er afgezwakt en staat het persoonlijk cannabis gebruik nu toe, terwijl de regering onderzoek gaat doen naar medicinaal gebruik. Ondertussen worden er in Praag, terwijl het nog illegaal is, steeds meer kleine cannabis social clubs gevestigd. Praag is een ander goed voorbeeld van een stad wiens beleid niet door politiek achterhaald wordt. Je kunt er, terwijl het toch illegaal is, gewoon naar een van de cannabis vriendelijke gelegenheden gaan om ter plekke iets te verkrijgen en de toppen te testen, daar heeft niemand een probleem mee.

De golf van cannabis acceptatie die zich over heel Europa, maar ook wereldwijd verspreid, is het gevolg van jarenlange frustratie over het verbod ervan. Terwijl de houding waarmee er naar cannabis gekeken wordt veranderd, zal ook de toekomstige wetgeving veranderen. Met de nieuwe wetgeving komt legalisatie. Het decriminaliseren van cannabis heeft bewezen dat het geen ramp is, en de maatschappij niet ineenstort. Bloeiende cannabis clubs tonen aan dat mensen gezellig bijeen kunnen komen en op een verantwoorde manier cannabis roken. Met het succes van social clubs, zoals die in Barcelona, kunnen we verwachten dat andere Europese steden deze groeiende cannabis cultuur zullen verwelkomen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.