By Luke Sumpter

Voor veel mensen met het rustelozebenensyndroom (RBS) zijn de vervelende gevoelens in de benen vaak niet het ergste bij deze ziekte. Zo heeft RBS vaak ernstige gevolgen voor iemands levenskwaliteit. Onderzoek suggereert momenteel dat cannabis verlichting biedt bij de klachten.

WAT IS HET RUSTELOZEBENENSYNDROOM?

Het rustelozebenensyndroom, ook wel de ziekte van Willis-Ekbom, is een aandoening waarbij mensen vervelende gevoelens ervaren in hun benen, zoals getintel en gekriebel. Dit leidt tot de onweerstaanbare aandrang ze te bewegen. Het syndroom is in 1943 gedetailleerd omschreven door de Zweedse neuroloog Karl-Axel Ekbom.

De symptomen komen voor bij mensen van alle leeftijden, op verscheidene manieren. Het lijkt er echter op dat de klachten vaak verergeren bij het ouder worden. De symptomen zijn doorgaans het ergst als mensen zitten of liggen; beweging zorgt voor enige verlichting. Maar RBS treft niet iedereen op dezelfde manier. Er zijn ook klachten die niet verminderen door beweging, zoals een combinatie van:

  • Onaangename gevoelens, zoals getintel en gekriebel, en het gevoel alsof er "mieren ronddrentelen" op de benen.
  • Rusteloosheid, woelen en draaien in bed, gepaard gaande met slaapissues.
  • Ongecontroleerde beenbewegingen overdag of tijdens de slaap.
  • Aanhoudende drang om de benen te bewegen, zodat het onaangename gevoel weggaat.
  • Afmatting en slapeloosheid.

De precieze oorzaak van RBS is niet bekend. De veronderstelling is echter dat de kans op rusteloze benen verhoogt door bepaalde farmaceutische middelen. Omdat het onduidelijk is wat het rustelozebenensyndroom veroorzaakt, zijn er momenteel geen effectieve manieren om het te voorkomen. Maar er zijn wel methoden die voor klachtenverlichting zorgen.

WAT IS HET RUSTELOZEBENENSYNDROOM?

HOE RBS JE WELZIJN BEÏNVLOEDT

Een van de meest frustrerende aspecten bij deze ziekte is dat de klachten 's avonds lijken te verergeren. Dat heeft tot gevolg dat getroffenen vaak maar moeilijk de slaap vatten en/of gedurende de nacht geregeld wakker worden. RBS heeft soms dan ook een enorme impact op iemands welzijn.

Maar slaaptekort is niet de enige manier waarop RBS het dagelijks leven van mensen aantast. De onaangename gevoelens maken dat patiënten situaties waarbij ze lang moeten staan of zitten soms gaan vermijden. En wanneer mensen zich terugtrekken uit hun sociale leven, leidt dit mogelijk tot isolement, angstproblematiek en depressie.

Ongeveer 6% van de volwassenen lijdt aan het rustelozebenensyndroom. Hoewel er voor de ziekte geen behandeling bestaat, lijkt het er nu op dat cannabis mogelijk voor klachtenvermindering zorgt.

HOE CANNABIS MOGELIJK VERLICHTING BIEDT BIJ DE KLACHTEN VAN RBS

Hoewel het rustelozebenensyndroom al langer bekend is, behandelen we het pas sinds kort met alternatieve methoden, waaronder met cannabis. De klachten van RBS waren voorheen uitsluitend tegen te gaan met farmaceutische middelen, massages, warme baden, warme en koude kompressen, voetbandages en speciale oefeningen. Recent onderzoek suggereert dat ook cannabis helpt.

Onderzoek[1] aan het Clinical Neurosciences Center van het universitair ziekenhuis in Bordeaux stelde vast dat medicinale cannabis, bij een kleine onderzoeksgroep, de klachten van RBS verminderde. Zes RBS-patiënten kregen medicinale wiet met CBD. Vijf van hen beweerden dat de klachten na het gebruik als sneeuw voor de zon verdwenen. Alle deelnemers stelden dat ze beter sliepen na voltooiing van de behandeling met cannabis.

HOE CANNABIS MOGELIJK VERLICHTING BIEDT BIJ DE KLACHTEN VAN RBS

In 2015 is in het Journal of Sleep Disorders and Therapy een onderzoek[2] genaamd "Slaap, Pijn en Cannabis" gepubliceerd. Hierin stellen onderzoekers dat cannabis in staat is pijn te stillen en de nachtrust te bevorderen. Ze suggereren in het rapport dat de plant eventueel helpt bij aandoeningen als slaapapneu of RBS. Beide ziekten gaan gepaard met slaapproblemen en/of pijn. De onderzoekers concluderen echter dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is.

Geneeskundig onderzoek naar het behandelen van RBS met cannabis is op dit moment zeldzaam. Wel is er veel anekdotisch bewijs waaruit blijkt dat de ziekte er dragelijker mee wordt. Men weet nog niet of cannabis de onderliggende oorzaken van RBS aanpakt, maar de ontspannende, pijnstillende en verzachtende effecten zorgen er in ieder geval voor dat patiënten beter slapen. En mogelijk vermindert het ook angsten en depressieklachten.

WELKE CANNABISVARIËTEITEN ZIJN HET BEST OM RBS TE BEHANDELEN?

Als je verlichting voor RBS zoekt, zijn cannabisvariëteiten die sedatieve en/of pijnstillende effecten genereren het best. Kies THC-rijke strains (voor soezerigheid) en/of CBD-rijke soorten (om angst te verminderen). Dergelijke planten bezorgen je namelijk een gezonde nachtrust.

Het is mogelijk dit soort strains te roken of vapen. Dit biedt snelle verlichting, waarbij je kalmerende en pijnstillende effecten ervaart. Het is ook mogelijk ze te verwerken in edibles, olie en smeermiddeltjes. Op die manier heb je een aantal remedies achter de hand. Noteer de effecten ervan en ontdek welke methode bij je aanslaat!

De volgende strains zijn goed te gebruiken om de klachten van RBS te tackelen:

PURPLE QUEEN 

Purple Queen is een wonderschone indica-dominante Kush-variëteit. Ze staat garant voor een waanzinnig ontspannende fysieke stone. Na een paar hijsjes val je als een blok in slaap.

Purple Queen

SPECIAL KUSH  #1

Ook Special Kush is een geschenk uit de hemel als je de klachten van RBS wilt verlichten. Deze hedendaagse versie van een traditionele Kush is zwaar indica-dominant (80%) en heeft een hasjachtige smaak. Reken op een stevige fysieke stone die je ledematen ontspant en je rustig naar droomland brengt.

Special Kush

Special Kush 1
23_genetic background_1 Afghan x Kush
33_Yield indoors_1 425 - 475 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 17%
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 80%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 200 - 270 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Stoned, Zwaar

Koop Special Kush 1

RBS BEHANDELEN MET CANNABIS - RESUMÉ

Nog lang niet alle aspecten van het behandelen van het rustelozebenensyndroom met cannabis zijn grondig onderzocht. Toch zijn veel patiënten van mening dat het loont om met de plant te experimenteren en aldus verlichting te vinden. Verhalen van mensen laten zich moeilijk controleren, maar er duiken wel steeds meer succesverhalen op. We kijken gespannen uit naar toekomstig onderzoek inzake het behandelen van RBS met cannabis.

External Resources:
  1. Cannabis for restless legs syndrome: a report of six patients - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
  2. Review Article: Sleep, Pain and Cannabis | Semantic Scholar https://pdfs.semanticscholar.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.