By Luke Sumpter

Komboecha is een drankje dat verkregen wordt door het fermenteren van gezoete thee. 2000 jaar geleden vond het in het Verre Oosten zijn oorsprong. Het brouwsel bevat grote hoeveelheden nuttige bacteriën (probiotica), maar ook vitamine B en enzymen. Dit gezondheidselixer kan gemaakt worden met diverse nuttige kruiden. Het is dus helemaal geen slecht idee om daar een van de sterkste kruiden die we kennen aan toe te voegen. Cannabis dus.

Cannabis staat bekend om haar vele gezondheidsbevorderende verbindingen. Dat zijn onder meer honderden cannabinoïden en terpenen die bekend staan om hun therapeutische toepassingen bij ontstekingen, pijn en diverse lichamelijke processen, in samenwerking met het endocannabinoïdesysteem.

Laten we eens kijken wat komboecha zo gezond maakt en waarom het de moeite waard is een voorraadje ervan te maken. Ook bespreken we hoe je het verrijkt met cannabis.

WAT IS KOMBOECHA?

Komboecha wordt voornamelijk gemaakt van zwarte thee en een zoetstof, zoals rietsuiker of honing. De suiker en de thee vormen een voedingsbron voor probiotische bacteriën. Deze worden aan de thee toegevoegd als een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten.

Tijdens het fermentatieproces begint de komboecha alle goede elementen te produceren waar het voor gemaakt is. Denk aan probiotica en vitamine B. Tijdens dit proces ontwikkelen zich ook azijn- en zuurverbindingen, minieme hoeveelheden alcohol en gassen die het koolzuurhoudend maken.

Scoby Symbiotische Kolonie Bacteriën En Gist

BEVAT VOORDELIGE BACTERIËN

Komboecha maakt de hype die het veroorzaakt heeft helemaal waar. Dat is gedeeltelijk toe te schrijven aan de vele probiotische bacteriën die het bevat. Die bestaan onder meer uit acetobacter, gluconacetobacter, lactobacillus en zygosaccharomyces.

Deze nuttige bacteriën bevorderen een gezond darmstelsel. Dit is een algemene gezondheidsfactor waarvan onlangs is ontdekt dat het een grote impact op het lichaam heeft. Probiotica bekleden het menselijk spijsverteringsstelsel en helpen met de opname van voedingsstoffen. Ook bieden ze hulp aan het immuunsysteem in de strijd tegen infecties.

EEN BRON VAN ANTIOXIDANTEN

Komboecha is een goede bron van antioxidanten. Dit zijn substanties die DNA schade voorkomen die veroorzaakt wordt door vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen worden geproduceerd als bijproduct van het cellulaire proces van het omzetten van energie. Ze komen vrij in het lichaam, waarbij ze oxidatieve stress kunnen veroorzaken.

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en maken ze onschadelijk. Dit is een zeer nuttig proces. Zo wordt aangenomen dat de schade die vrije radicalen veroorzaken uiteindelijk kan leiden tot ziektes. Denk aan atheromatose en kanker. Met name komboecha op basis van groene thee zit barstensvol antioxidanten. Proefdieronderzoek heeft ook laten zien dat antioxidanten effectief zijn bij het verminderen van toxiciteit in de lever, veroorzaakt door giftige chemicaliën.

ANTIBACTERIËLE EIGENSCHAPPEN

Diverse verbindingen in het brouwsel kunnen effectief zijn bij het beschermen van het lichaam tegen bepaalde schadelijke bacteriën. Zo is azijnzuur dat gevormd wordt tijdens het fermentatieproces in staat deze gevaarlijke indringers te doden.

Kombucha En Cannabis

KAN MOGELIJK HET RISICO OP HARTZIEKTEN VERKLEINEN

Dit is misschien wel het meest indrukwekkende aspect van komboecha. Vooral als we kijken naar het grote percentage hartziekten; wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Komboecha is in staat de LDL en HDL cholesterolniveaus te verbeteren. Daarbij kan groene thee de oxidatie van LDL cholesterol voorkomen. En zo kan het bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid.

KANKERWERENDE EIGENSCHAPPEN

Komboecha heeft daarnaast kankerwerende eigenschappen laten zien. Daarmee is het een goede bondgenoot van cannabis, die ook positieve effecten heeft aangetoond in de strijd tegen de gevreesde ziekte. Uit in vitro onderzoek blijkt dat komboecha de vermeerdering van kankercellen kan verminderen. Dit is te danken aan de krachtige hoeveelheid antioxidanten en polyfenolen.

WAAROM IS CANNABIS DE PERFECTE TOEVOEGING?

Komboecha kan bereid worden met een eindeloze hoeveelheid krachtige kruiden, paddenstoelen en planten. Nu we dat weten, zou cannabis wel eens de ultieme toevoeging aan het brouwsel kunnen zijn. Wiet bevat cannabinoïden die op een zeer specifieke manier middels het endocannabinoïdesysteem inwerken op het lichaam.

De cannabisplant bevat ook veel terpenen, antioxidanten en mineralen die stuk voor stuk unieke en krachtige gezondheidsvoordelen hebben.

CANNABIS KOMBOECHA BEREIDEN

Nu we op de hoogte zijn van de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van zowel cannabis als komboecha is het tijd om aan de slag te gaan. Het combineren van die twee draagt ongetwijfeld bij aan een algehele gezondheid en mogelijke preventie van ziekten.

WAT HEB JE NODIG?

Voordat je aan het brouwsel kunt beginnen, moet je alle benodigdheden en apparatuur verzamelen. Het volgende recept is goed voor ongeveer 10 porties.

INGREDIËNTEN
  • 10 cannabis-infused theezakjes of gedroogde blaadjes en toppen
  • Symbiont
  • 1 kopje biologische rietsuiker
  • 4,5l gedestilleerd water of bronwater
  • 1 kopje gebruiksklare komboecha (uit de winkel als het niet anders kan)
  • Kruiden die je er zelf graag aan wilt toevoegen
  • Een paar grote, steriele glazen potten met deksel

Kombucha En Cannabis Thee

INSTRUCTIES

STAP 1

We beginnen het proces met het zetten van thee. Breng het gedestilleerde water of bronwater aan de kook. Vervolgens voeg je de rietsuiker aan het brouwsel toe. Roer net zo lang tot de suiker helemaal is opgelost. Vervolgens voeg je de cannabis en andere thee- of kruidensoorten toe.

STAP 2

Laat het brouwsel tot kamertemperatuur afkoelen zodat er een goed milieu ontstaat voor de symbiose. Giet het brouwsel in de glazen potten tot 5cm onder de rand.

STAP 3

Giet in elke pot een gelijke hoeveelheid van de gebruiksklare komboecha. Vervolgens doe je in elke pot evenredige porties symbiont.

STAP 4

Doe de deksels op de potten en sluit ze goed af zodat er geen besmettingen van buitenaf in kunnen komen. Bewaar de potten op een relatief warme plek in je huis, bij voorkeur bij een temperatuur van 25°C.

STAP 5

Het fermentatieproces duurt ongeveer 10 dagen. Je moet dus wat geduld hebben. Al dat wachten wordt echter makkelijker door je te realiseren wat het eindresultaat is. De smaak van de komboecha kan gecontroleerd worden met een pipet. Deze moet lichtelijk zoet, maar ook bitter zijn. Als je dat proeft, is je brouwsel klaar! Inschenken maar!

External Resources:
  1. Hypoglycemic and Antilipidemic Properties of Kombucha Tea in Alloxan-Induced Diabetic Rats - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Antiproliferative and Antimicrobial Activity of Traditional Kombucha and Satureja Montana L. Kombucha - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.