By Steven Voser

AK-47 is een ware klassieker in de Nederlandse coffeeshop. De strain kwam in 1992 op de markt en draait dus al even mee. Ze is ontstaan uit een combinatie van Aziatische en Amerikaanse landrassenen werd al snel een hit vanwege haar fantastische aroma's en sterke effecten. Door de jaren heen hebben talloze zadenbanken geprobeerd om deze iconische klassieker te kopiëren. In dit artikel richten we ons vizier op AK-47, dus lees snel verder om meer te weten te komen over haar oorsprong, groei, aroma en nog veel meer.


De geschiedenis van de strain AK-47

Voor de moderne stoner staat de naam AK-47 gelijk aan prijswinnende wiet. Sterker nog, AK-47 is waarschijnlijk de meest bekroonde strain op de markt. Ze heeft maar liefst 27 onderscheidingen en prijzen van cannabiscompetities op haar naam staan, waaronder de Barcelona High Life Cup, de High Times Cannabis Cup, de Toronto Treat Yourself EXPO, de Great Canadian Canna Cup en de Argentijnse Copa Cata Zona Norte.

Veel zadenbanken bieden inmiddels hun eigen versie van de strain aan, maar de originele AK-47 werd gewoon hier op Nederlandse bodem ontwikkeld. Ze is namelijk de trotse creatie van Simon Smit, een voormalig biologieleraar met een grote liefde voor wiet. Hij ontdekte zijn passie in 1986, toen hij naar Afrika reisde en voor het eerst pure wiet rookte. Zoals je vast wel weet, bevatten de meeste joints in Nederland en de rest van Europa, vaak ook tabak. Simon rookte nooit tabak, maar was diep onder de indruk van de aroma's, smaken en effecten van de plant in haar puurste vorm. Tijdens zijn reis begon hij met het verzamelen van wietzaadjes om thuis te kweken en veredelen.

AK-47 Cannabis Strain
AK-47 Cannabis Strain

Aan het eind van de jaren 1980/begin van de jaren 1990 kreeg Simon een baan aangeboden bij een reeds bekende zadenbank. Hij accepteerde deze functie, maar besloot kort daarna zijn eigen zadenbedrijf te beginnen. In 1992 prijkte AK-47 in zijn catalogus, waarna de strain al snel de harten van kwekers en rokers veroverde.

Dankzij het geweldige effect, het heerlijke aroma en de fantastische smaak verdiende AK-47 in rap tempo een plek op de menukaarten van coffeeshops in heel Amsterdam, naast diverse andere soorten wiet.

Coffeeshops als De Dampkring en Green House wonnen in 1995 en 1996 cannabis cups met de strains van Simon, waaronder Kali Mist en White Russian.

Simon creëerde AK-47 uit een combinatie van de wietzaadjes die hij op zijn reizen had verzameld. Hoewel hij de exacte genetische oorsprong van AK-47 nooit heeft verklapt, is wel bekend dat ze een nakomeling is van Colombiaanse, Mexicaanse, Thaise en Afghaanse landrassen. Daarmee is AK-47 ongeveer 65% sativa dominant, wat duidelijk naar voren komt in het uiterlijk en effect van deze wiet.

Het effect van AK-47

AK-47 is een strain met een enorme sterkte. Sterker nog, de naam AK-47 verwijst naar haar intense effect. "De naam heeft niets te maken met geweld, maar houdt verband met het 'one-hit-wonder' effect", schrijft Simon op zijn website. Zelfs ervaren blowers zullen na één hijs de impact al voelen. Na het opsteken van een joint, trakteert de wiet op een euforische, cerebrale high die veel rokers beschrijven als opwekkend, sociaal en de creativiteit prikkelend. Tegelijkertijd wekt AK-47 ook een sterke, onderliggende, fysieke stone op.

Veel recreatieve gebruikers roken AK-47 terwijl ze naar muziek luisteren of lekker buiten bezig zijn. Afhankelijk van je tolerantie is het ook een geschikte strain voor overdag, want haar euforische, cerebrale effect verbetert mogelijk je stemming en focus. Maar natuurlijk zijn er ook stoners die liever thuis op de bank hangen en van AK-47 genieten. Deze wiet wekt namelijk een heerlijke, comfortabele buzz op die erg prettig is als je een film kijkt en daarna heerlijk wilt slapen. Zorg hoe dan ook dat je wat snacks bij de hand hebt, want het is bekend dat AK-47 de munchies opwekt.

Houd er ook rekening mee dat AK-47 een couch lock kan veroorzaken. Dit kan vooral optreden als je een grote hoeveelheid wiet gebruikt of een lage tolerantie hebt. Het is ook mogelijk dat je last krijgt van droge ogen of een droge mond. Bij sommige mensen kan het hoge THC percentage (20%) tot paranoïde gevoelens leiden.

Dankzij de rustgevende, fysieke stone, is AK-47 bijzonder populair onder holistische wietgebruikers.

AK-47 Cannabis Strain Effects
AK-47 Cannabis Strain Effects

Smaak en aroma van AK-47

AK-47 wiet produceert veel kleverige hars. Daarmee zien de toppen er ijzig uit en geven ze een verrukkelijk aroma af. Simon waarschuwt ook dat de wietplanten tijdens hun groei sterk ruiken, wat voor sommige kwekers problematisch is.

Zelf beschrijft Simon het aroma van deze strain als 'zoet en fruitig', maar gebruikers herkennen ook zure en aardse ondertonen, vleugjes Skunk en subtiele, bloemige noten. De smaak van AK-47 is mild, zoet en bloemig, met accenten van sandelhout en wierook.

Helaas heeft Simon geen testresultaten van het terpenen profiel van de plant gepubliceerd, maar volgens gebruikers is de wiet rijk aan:

  • Myrceen: staat bekend om een muskusachtig aroma en rustgevende kwaliteiten.
  • Pineen: heeft een frisse dennengeur en kan naar verluidt spanning verlichten.
  • Caryofylleen: zorgt voor een peperachtige smaak en is onderzocht vanwege de mogelijk ontstekingsremmende werking.
AK-47 Cannabis Strain Taste
AK-47 Cannabis Strain Taste

Is AK-47 makkelijk te kweken?

Naast de hierboven genoemde kwaliteiten, is AK-47 ook nog eens makkelijk te kweken. Net als veel andere strains van Simon, is AK-47 speciaal ontwikkeld voor het gematigde Nederlandse klimaat met wisselvallige zomers. Dit betekent dat ze een sterke vegetatieve groei heeft en al snel een compacte structuur met sterke zijtakken en brede, donkergroene bladeren ontwikkelt. Door Simons harde werk op het gebied van breeding, staat de originele AK-47 strain erom bekend zeer uniforme planten te produceren, wat niet de norm is in de wereld van cannabisgenetica.

Zodra de bloei aanbreekt, ontwikkelt AK-47 lange toppen met clusters van vette bloemkelken en een dikke, witte laag trichomen. Om het Nederlandse seizoen aan te kunnen, bloeit deze wietplant erg snel. Bovendien heeft ze een hoge weerstand tegen schimmel en meeldauw.

Weet wel dat AK-47 behoorlijk aromatisch is. Als je buiten kweekt, is het daarom verstandig deze strain niet te dicht op de tuin van je buren te plaatsen. Binnen kun je een koolstoffilter gebruiken om de sterke geur uit je tent, kweekruimte of kast te verwijderen.

Royal AK — een echte nakomeling van AK-47

Kun je de originele AK-47 niet in handen krijgen of wil je eens een variatie op deze klassieker proberen? Onze Royal AK is ontwikkeld uit een unieke combi van landrassen uit Colombia, Mexico, Thailand en Afghanistan. Dit heeft geleid tot een 60% indica dominante hybride die je in verschillende setups gemakkelijk kunt kweken. Net als de originele AK-47 is Royal AK een compacte strain die in razend tempo verbluffende oogsten levert. Deze wiet steelt de show met een fruitig aroma en een evenwichtig effect, waarin mentale helderheid en euforie hand in hand gaan met een fysieke stone.

Royal AK
23_genetic background_1 Columbian, Mexican, Thai & Afghan
33_Yield indoors_1 525 - 575 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 60% Indica 40%
34_yield outdoor_1 600-650 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 170 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Royal AK

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.