By Luke Sumpter

Maak kennis met Stardawg. Nee, dit is niet weer de zoveelste zoete en fruitige soort, maar een sativa-dominante hybride die teruggrijpt op de wiet van enkele decennia geleden. Zet jezelf schrap voor een opwekkende ervaring met een vleugje intense skunk. Je bent bij dezen gewaarschuwd!


De geschiedenis van Stardawg

Stardawg, ook wel bekend als 'Star Dog', heeft om allerlei redenen een indrukwekkende reputatie. Alleen al de plaats van herkomst is voor veel kwekers een reden om deze soort eens te proberen. De plant is namelijk veredeld in de Bay Area en daarmee een van de vele klassiekers uit Californië, het paradijs voor cannabis breeders. De makers wilden een unieke soort met een stimulerend effect en een scherp, skunky en chemisch aroma ontwikkelen. En we kunnen wel zeggen dat ze daarin geslaagd zijn!

Om het project goed te beginnen, kozen ze als eerste ouder Chemdawg #4. Deze krachtige hybride heeft een grote schare fans vergaard vanwege haar gigantische THC-gehalte en citrusachtige smaak.

Voor de tweede ouder viel hun oog op Tres Dawg, een strain met Afghaanse genen die bekendstaat om haar hongeropwekkende, bedwelmende effecten. De nakomeling Stardawg dankt haar intense skunky aroma en geweldige productiviteit aan deze ouder.

Door deze soorten te kruisen en te stabiliseren tot een betrouwbaar fenotype, creëerden de breeders een evenwichtige hybride met 60% sativa- en 40% indicagenen.

Stardawg Cannabis Strain
Stardawg Cannabis Strain

Hoe is Stardawg zo populair geworden?

Met name de bekende strains waar Stardawg van afstamt hebben haar zo beroemd gemaakt. Zo heeft Chemdawg een enorme impact op de wereldwijde wietindustrie gehad. High Times noemde het ooit zelfs de sterkste strain ter wereld. En natuurlijk heeft deze wiet ook de nodige prijzen in de wacht gesleept.

Zoals we al vertelden, stamt Stardawg af van Chemdawg #4, een specifiek fenotype van deze sterke klassieker. Het spreekt voor zich dat veel blowers en kwekers geïnteresseerd zijn in de nakomelingen van Chemdawg en de verschillende fenotypen ervan.

Niet lang na haar verschijning kreeg Stardawg een ware sterrenstatus. Vooral Britse wietgebruikers hebben een zwak voor deze wiet. Inmiddels is de strain er zelfs bijna net zo populair als nationale klassiekers, zoals Cheese!

Hoe is Stardawg om te kweken?

Met een mix van sativa- en indicagenen groeit Stardawg uit tot een gemiddelde hoogte van 120cm. Dit maakt het een geschikte soort voor zowel binnen, buiten als in een tuinkas. Als je niet veel ruimte hebt, kun je de plant met verschillende trainingstechnieken op ongeveer 80cm houden. Combineer bijvoorbeeld LST met mainlinen om laterale groei en een open, gelijkmatig bladerdak te bevorderen.

Deze hongerige fotoperiode soort heeft de gehele kweek behoorlijk wat voeding nodig. Verrijk je potgrond daarom met hoogwaardige compost en voeg wormenmest of bokashi toe voor extra stikstof en nuttige microben. Gebruik tijdens de bloei voeding met meer fosfor, bijvoorbeeld de formules van ons Bio Bloeiboosterpakket.

Binnen met de juiste kweeklampen kun je een gemiddelde opbrengst verwachten; buiten moet je rekening houden met oogsten van 200g/plant.

Stardawg: knelpunten bij het kweken

Stardawg heeft dus veel voeding nodig, met uitzondering van de laatste 2–3 weken waarin je de plant spoelt. Tijdens de groei, wanneer de voedingsbehoeften het hoogst zijn, raden we aan om regelmatig een stikstofrijke vloeibare formule toe te dienen. Als je niet consequent voeding geeft, zullen er tekenen van een tekort optreden, zoals vergeelde bladeren.

Verder ontbreekt het Stardawg aan de weerstand tegen ongedierte van nieuwe soorten, zoals F1-hybrides. Pas daarom verschillende vormen van ongediertebestrijding toe om het risico op plagen te beperken. Overweeg bijvoorbeeld combinatieteelt en zet waar nodig roofinsecten in.

Smaak en aroma van Stardawg

Stardawg heeft echt iets unieks te bieden wat smaak en geur betreft. In tegenstelling tot de meeste moderne wietsoorten, smaakt deze wiet niet overweldigend zoet. Sterker nog, deze strain biedt compleet het tegenovergestelde. Dankzij grote hoeveelheden vluchtige zwavelverbindingen verspreidt de soort een geur van skunk en petroleum. Ben je fan van old school aroma's? Dan is Stardawg een uitstekende bron van nostalgie!

Stardawg Cannabis Strain
Stardawg Cannabis Strain

Stardawg: een blik op haar terpenen

Als je een fanatieke kweker of stoner bent, ben je inmiddels wel bekend met terpenen. Naast andere chemische stoffen zijn deze moleculen verantwoordelijk voor de unieke geur en smaak van een strain. In het geval van Stardawg spelen terpenen echter een wat minder prominente rol, want haar aroma wordt gedomineerd door zwavelverbindingen. Toch dragen terpenen wel degelijk wat bij. Bijvoorbeeld als we naar het effect van deze wiet kijken. De belangrijkste terpenen in Stardawg zijn:

  • Bèta-caryofylleen: deze intrigerende molecule wordt als terpeen en tegelijk als cannabinoïde geclassificeerd. Het heeft een rustgevend effect dat een mooi contrast vormt met het stimulerende karakter van de high die Stardawg opwekt.
  • Limoneen: zoals de naam al prijsgeeft, wordt deze terpeen ook aangetroffen in citrusvruchten, zoals limoen. Het zorgt voor een heldermakend, cerebraal effect en draagt samen met THC bij aan de algehele effecten van Stardawg.
  • Myrceen: deze stof is in grote hoeveelheden aanwezig in bijvoorbeeld hop, mango en citroengras. Het zorgt voor een fysiek effect waardoor alle spanning uit je lijf verdwijnt.

Effecten van Stardawg

Al met al biedt Stardawg een stimulerende, cerebrale stone. Rook deze wiet dan ook gerust wanneer je een oppepper nodig hebt. De combi van THC en terpenen kan je focus en motivatie bevorderen, waarbij je creatieve vuur aangewakkerd wordt. Met een THC-gehalte van 22% krijg je genoeg waar voor je geld, want na één trek van een bong of joint ervaar je de effecten al!

Stardawg Cannabis Strain
Stardawg Cannabis Strain

Met Stardawg verwante strains van Royal Queen Seeds

Waarschijnlijk krijg je nu al een beetje zin om Stardawg zelf te kweken en roken. En dat is niet zo gek, want ze heeft alles in zich om een grote favoriet te worden van blowers die van skunky smaken en cerebrale effecten houden. Heb je deze strain al eens geprobeerd of kun je moeilijk aan de zaden komen, dan hebben we hieronder een verwante soort voor je:

Kali Dog, een nakomeling van Chemdawg en Sour Diesel, heeft zeer vergelijkbare kenmerken. Deze soort zag ook het levenslicht in de VS en wekt een stimulerende en heldermakende high op. Neem een hijs en je smaakpapillen worden getrakteerd op een rijke smaak van diesel, skunk en citrus. Maak je borst maar nat voor een ongelooflijke opbrengst van 500g/m² binnen en 500–550g/plant buiten!

Kali Dog
23_genetic background_1 Chemdog x Sour Diesel
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 55% Indica 45%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 175 - 210 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Helder, Stimulerend

Koop Kali Dog

Stardawg: old school smaak en stimulerende stone

Stardawg is niet de typische moderne strain, ook al heeft ze een hoog THC-gehalte. Haar smaak doet namelijk meer aan die van klassieke soorten denken. Ervaar bij elke trek ongebruikelijke, maar aangename smaken van skunk en diesel. Daarbij helpt haar high om je een duwtje in de rug te geven, ideaal als je taken gedaan wilt krijgen of naar de sportschool gaat. Tijdens het kweken moet je haar goed in de gaten houden, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de wiet die ze oplevert!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.