By Steven Voser

Mazar (of Mazar I Sharif) is vernoemd naar de op drie na grootste stad van Afghanistan, en is echt een legendarische indica. De wietsoort is een combinatie van Afghaanse landrasgenen en Skunk #1 en werd in de jaren 80 in Amsterdam gecreëerd. Het is een zeer sterke plant die toppen met diep ontspannende, bijna narcotische effecten produceert. Hieronder ontdek je alles over deze geliefde indica hybride, zoals haar geschiedenis, effecten, smaken en aroma's.


De geschiedenis van de Mazar I Sharif-soort

Mazar I Sharif is een directe afstammeling van een Afghaans landras. Deze soorten worden in de cannabisgemeenschap vaak eenvoudigweg 'Afghan' of 'Afghani' genoemd. Hoewel wiet in verschillende Aziatische landen groeit, staat Afghaanse wiet bij veel kwekers en gebruikers hoog in het vaandel. Dit heeft alles te maken met de unieke aroma's, smaken en kweekeigenschappen ervan.

Afghaanse landrassen staan bekend om hun aardse aroma's met opvallende vleugjes wierook en dennen. Daarnaast hebben ze vaak subtiele citrusaroma's. Oftewel, een aroma dat lijkt op dat van ouderwetse hasj. Afghaanse soorten zijn echte indica's en hebben zich aangepast aan het plaatselijke klimaat van Afghanistan, waar ze vooral in bergachtige streken voorkomen. Ze hebben dan ook vaak een compacte structuur, korte bloeitijd en kleine, dichte toppen.

Dankzij de zijderoute en Hippie Trail vond Afghaanse wiet haar weg naar de rest van de wereld. Smokkelaars en reizigers die schatten of souvenirs uit het Oosten meenamen, brachten ook deze beroemde wiet mee. Vervolgens begonnen kwekers en breeders in Westerse 'wietbroeinesten' als Nederland en Californië met deze nieuwe strains te experimenteren. Ergens in de jaren 80 kruiste een kweker Afghaanse wiet met Skunk #1 (een Californische soort die speciaal werd gekweekt voor binnenkweek), en Mazar was geboren!

Dankzij haar gedurfde aroma en sterke fysieke effect werd Mazar meteen een hit. En enkele decennia later is Mazar I Sharif nog steeds een gewilde indica die populair is onder zowel recreatieve als therapeutische gebruikers.

Mazar Cannabis Strain
Mazar Cannabis Strain

De effecten van Mazar

Mazar I Sharif combineert de ontspannende, maar gebalanceerde effecten van een indicalandras met de intense sterkte van Skunk. Hoewel veel zadenbanken hun eigen Mazar in het assortiment hebben, hebben de meeste een relatief hoog THC percentage van tussen de 13 en 20%. Na slechts een paar hijsjes voel je al diepe fysieke ontspanning door je lichaam gaan.

Ga je nog een stapje verder, dan kan Mazar je zelfs in een diepe roes brengen. Van de bank afkomen kan dan problematisch worden.

De munchies en slaperigheid zijn ook veelvoorkomende effecten, evenals een introspectieve head high. Dit alles geldt ook voor ervaren wietgebruikers.

Gezien het vermogen om een sterk ontspannend gevoel op te wekken, is Mazar I Sharif populair onder zowel recreatieve als holistische wietgebruikers.

Mazar Cannabis Strain Effects
Mazar Cannabis Strain Effects

Wat zijn de geuren en smaken van Mazar?

Mazar staat bekend om haar gedurfde aroma dat wat van oude tabak en kruiden wegheeft. Tel daar wat vleugjes hout en wierook, verse dennen en salie bij op, en het is duidelijk dat deze soort vele subtiele laagjes heeft. De smaak van Mazar is vergelijkbaar. Veel gebruikers vinden deze enigszins lijken op die van een sigaar, hetzij iets kruidiger.

Hoewel zadenbanken verschillende Mazar I Sharif-soorten aanbieden, bevatten ze meestal de volgende terpenen:

  • Linalool: heeft een sterke bloemachtige smaak die lijkt op lavendel.
  • Caryofylleen: heeft die iconische pittige kick van zwarte peper.
  • Myrceen: draagt bij aan het kruidenaroma van Mazar en de lichamelijk ontspannende effecten.
Mazar Cannabis Strain Taste
Mazar Cannabis Strain Taste

Kweekproblemen — is Mazar gemakkelijk te kweken?

Het is onmogelijk om concrete conclusies te trekken over Mazar en haar kweekeigenschappen, omdat elke versie weer andere planten kan voortbrengen. Ondanks dat is Mazar I Sharif over het algemeen vrij eenvoudig te kweken.

Dankzij haar indicagenen is Mazar over het algemeen veerkrachtig en kan ze koude en lastige kweekomstandigheden prima aan. Het wordt vaak een compacte plant die je lekker klein kunt houden. Dit maakt haar ideaal voor tenten en kamers. Buiten kunnen Mazar-planten echter enorme hoogten bereiken, vooral als je ze in de grond of grote potten kweekt. Vanwege haar dicht bij elkaar geplaatste knopen kan Mazar daarbij erg bossig worden. Ze zal dan ook baat hebben bij regelmatig snoeien en/of ontbladeren. Zo zorg je ervoor dat er voldoende licht door het dichte bladerdak kan dringen.

Houd ook rekening met vocht, want net als andere indica's kun je Mazar beter niet in zeer vochtige omstandigheden kweken. Haar compacte toppen houden gemakkelijk vocht vast, wat al snel tot toprot kan leiden.

Afstammelingen — maak kennis met de RQS strains die aan Mazar I Sharif gerelateerd zijn

Bij Royal Queen Seeds hebben we momenteel geen eigen versie van Mazar in het assortiment. Maar wees gerust, we hebben wel de volgende verwanten van deze iconische soort op voorraad!

  • Royal Skywalker: Royal Skywalker is een directe afstammeling van Mazar en Blueberry. Deze 60% indica-dominante hybride biedt gedurfde bessen- en citrusaroma's en maar liefst 25% THC. Haar effecten zijn daarmee supersterk en zorgen voor fysieke ontspanning, vergelijkbaar met het effect van Mazar. De kers op de taart is een uniek opbeurend, dromerig en euforisch gevoel.

Royal Skywalker
23_genetic background_1 Blueberry x Mazar
33_Yield indoors_1 550 - 600 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 130 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 25%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 60%
34_yield outdoor_1 500 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Royal Skywalker

  • Skunk XL: Skunk XL is onze unieke versie van Skunk #1. Deze soort is speciaal gekweekt om extra grote oogsten te produceren. Ze kan tot wel 650g/m² opleveren en wordt daarbij tussen de 100 en 150cm hoog. De plant is daarmee een geweldige toevoeging aan elke tuin, zeker als je wilt experimenteren met een échte voorouder van Mazar I Sharif!

Skunk XL
23_genetic background_1 Skunk 1 x Afghan
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 17%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 625-675 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Skunk XL

Mazar I Sharif: FAQ

Vraag: Wat zijn de voorouders van Mazar I Sharif?
Antwoord: De voorouders van Mazar I Sharif zijn een Afghaans landras en Skunk #1.
Vraag: Is Mazar een sativa?
Antwoord: Nee, Mazar is een indica-dominante wietsoort.
Vraag: Hoe groot wordt Mazar?
Antwoord: Mazar-planten blijven over het algemeen mooi compact, mits je ze binnen kweekt. Buiten is het een ander verhaal; hier kunnen ze wel 4 meter hoog worden!
Vraag: Hoeveel levert Mazar op?
Antwoord: De oogsten van Mazar I Sharif kunnen variëren, afhankelijk van de kweekmethode. De invloed van Skunk geeft Mazar echter een hoog opbrengstpotentieel.
Vraag: Is Mazar een landrassoort?
Antwoord: Nee, Mazar is een hybride wietsoort die in de jaren 80 door kwekers in Nederland is ontwikkeld. Ze is echter wel een afstammeling van een Afghaans landras.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.