By Max Sargent

Hoe weet je of de toppen van wiet rijp zijn? Bestaat er zoiets als overrijpe toppen? En hoe zit het met onderrijp? Hier ontdek je alles wat je moet weten over het rijpen van wiettoppen, zodat je altijd op het optimale moment kunt oogsten.

Laten we eerst wat achtergrondinformatie bespreken. De toppen van wietplanten zijn onder verschillende namen bekend, zoals toppen, bloeitrossen en bloemkelken. In feite zijn dit allemaal verschillende delen van wat in de volksmond een 'wiettop' wordt genoemd, waarbij de stampers de daadwerkelijke bloem opmaken. Toppen ontwikkelen zich op verschillende plekken op wietplanten. De grootste, ook bekend als cola, groeit bovenin de plant (in het geval van ongetrainde wietplanten).

Maar voor de doeleinden van dit artikel houden we het wat eenvoudiger. De hele bloem wordt de top genoemd en we gaan ook dieper in op stampers en trichomen.


De toppen van wietplanten 101: stampers en trichomen

Stampers zijn kleine haarachtige structuren. Ze verschijnen aan het begin van de bloei op de knopen van de plant (waar de takken de hoofdstengel ontmoeten). In een later stadium bedekken ze de volledige top. Je hebt ze vast wel eens gezien: prachtig mooie, oranjerode haartjes die je wiet versieren. In anatomisch opzicht zijn stampers het deel van een vrouwelijke cannabisplant dat stuifmeel opvangt dat door de lucht zweeft. Je kunt naar de stampers kijken om te bepalen of je toppen rijp zijn (hoewel deze methode niet 100% betrouwbaar is).

Je kunt beter naar de trichomen kijken om te beoordelen of je toppen klaar zijn voor de oogst. Deze harsachtige klieren groeien rijkelijk op de buitenkant van de toppen en de zogeheten 'suikerblaadjes'. In deze klieren worden terpenen en cannabinoïden geproduceerd, waaronder THC, CBD, CBN, THCA.

Naarmate trichomen rijpen, veranderen ze van kleur. Houd deze transitie goed in de gaten. Zo kun je goed inschatten wat het ideale moment is om je wietplant te oogsten. We gaan hier later gedetailleerder op in.

Trichomes and pistils

Wanneer stoppen toppen met groeien?

Dat is een goede vraag. Het simpele antwoord is dat ze niet langer in omvang toenemen als 75% van de bloei voorbij is.

Desondanks blijven toppen veranderen. Zelfs na de oogst kunnen ze aanzienlijke moleculaire veranderingen ondergaan, zeker als je ze blootstelt aan hitte en licht. Ook als je de toppen aan de plant laat hangen, blijven ze veranderen tot en voorbij het punt dat ze als 'rijp' worden beschouwd. Met 'rijp' bedoelen we het moment waarop het THC-gehalte het hoogst is.

Als je wiet kweekt, bereiken de toppen hun maximale formaat rond week 6 van de bloei. Dit is een ruwe schatting voor een plant met een bloeifase van 8 weken. De resterende dagen worden besteed aan het ontwikkelen van cannabinoïden, terpenen en andere fytochemicaliën in cannabis. Daarom blijven de stampers en trichomen zich nog wel ontwikkelen, maar de grootte en vorm van de toppen zal niet veel meer veranderen.

Hoe weet je wanneer toppen niet meer groeien?

Maar hoe weet je eigenlijk zeker wanneer je toppen stoppen met groeien?

Doe je huiswerk. Bestudeer de kenmerken van de door jou gekweekte strain. Als je dit weet, kun je achterhalen hoelang de bloei gemiddeld duurt. Op basis daarvan kun je inschatten wanneer de toppen waarschijnlijk zullen stoppen met groeien. Voor sommige soorten kun je soms online betrouwbare en gedetailleerde kweekverslagen vinden, maar deze zijn lang niet voor alle soorten beschikbaar.

Daarnaast kun je tekenen van de toppen zelf herkennen. Als ze levendig groen zijn, met witte stampers en heldere, onderontwikkelde trichomen, dan is je plant nog niet oogstrijp.

Wanneer de stampers oranjerood en de trichomen melkwit verkleuren (waarbij een minderheid een amber tint krijgt), zijn ze bijna volgroeid. Op dit punt neemt het formaat van de toppen waarschijnlijk ook niet meer toe.

Wat als toppen stampers blijven ontwikkelen?

Stampers kunnen de rijpheid van de toppen aangeven, maar het is niet de meest betrouwbare methode om de algehele rijpheid van de plant te bepalen.

Soms rijpen toppen op dezelfde plant op een andere snelheid. Veel kwekers oogsten vaak eerst de bovenste toppen en pas later de onderste toppen. Blootstelling aan licht speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van toppen. De toppen die meer licht vangen, zullen dus eerder rijp zijn. Maar uiteindelijk moet er niet al te veel verschil zijn tussen de bovenste en onderste toppen.

Je hebt een groter probleem als volwassen toppen nieuwe stampers, of volledig nieuwe groei, blijven ontwikkelen. Meestal is dit een teken van licht- of hittestress. Waarschijnlijk is de lichtintensiteit te sterk. Dit kun je herkennen wanneer de aangetaste toppen zich het dichtst bij de lampen bevinden. In dit geval zien de desbetreffende toppen er 'gebleekt' uit met ongebruikelijke, witte tinten.

In dit soort gevallen kun je op basis van de groei van toppen en stampers onmogelijk een goede schatting maken. Je moet echt naar de trichomen kijken om te bepalen wanneer je plant klaar is voor de oogst. Als je dit probleem herkent, hang je lampen dat wat hoger!

Overrijpe toppen: visuele tekenen

Op het juiste moment oogsten, is essentieel om de hoeveelheid THC in je toppen te maximaliseren. Als je te laat oogst, begint de THC af te breken tot CBN. Men denkt dat CBN meer slaperige effecten heeft in vergelijking met THC. Dit leidt tot een high die 'zwaarder' en minder energiek voelt.

Als dit effect aantrekkelijk klinkt, kun je je toppen iets langer laten rijpen. Maar hoe dan ook is het noodzakelijk dat je weet op welk moment de toppen geen THC meer produceren.

Hoe zien stampers op overrijpe toppen eruit?

Op een rijpe top heeft ongeveer 90% van de stampers een roodoranje kleur.

Wanneer alle stampers deze kleur hebben, dan weet je dat je toppen waarschijnlijk overrijp zijn. Op dit punt kun je van de stampers niet veel informatie aflezen. Zodra 100% roodoranje is gekleurd, is het onmogelijk te beoordelen of ze slechts een beetje overrijp, of al weken over hun hoogtepunt heen zijn. Controleer dus regelmatig hun voortgang, zodat je het ideale moment voor de oogst niet mist.

Maar maak je geen zorgen: deze verandering gebeurt niet van de ene op andere dag.

Over-ripe pistils

Hoe zien trichomen op overrijpe toppen eruit?

Zoals vermeld, kun je beter naar de trichomen kijken om te bepalen of je toppen rijp zijn.

Wil je de THC maximaliseren? Dan wil je de volgende verhouding op je planten terugzien:

 • 70% melkwitte trichomen
 • 15% heldere trichomen
 • 15% amberkleurige trichomen

Heldere trichomen duiden op onderontwikkelde toppen. Amberkleurige trichomen duiden op over-ontwikkelde toppen die rijk zijn aan CBN. Melkwitte trichomen zijn de gulden middenweg; deze zitten boordevol THC. Dus als meer dan 15% van de trichomen amberkleurig is, dan worden je toppen overrijp.

Over-ripe Trichomes

Kun je overrijpe toppen roken?

Overrijpe toppen kun je meestal prima roken. Zeker als je van het effect van CBN houdt, zijn overrijpe toppen ideaal.

Onthoud wel dat overrijpe toppen een grotere kans hebben op toprot. Als dit gebeurt, wil je ze echt niet roken! Je kunt dit makkelijk checken door ze open te breken en de binnenkant te bekijken. Als ze vies ruiken, nat lijken of er zwart/bruin uitzien, dan zijn ze waarschijnlijk rot. Gooi ze in dat geval weg. Als ze er gezond uitzien, dan kun je ze zonder problemen roken.

Onrijpe toppen: visuele tekenen

Het is ook belangrijk om niet te vroeg te oogsten. Hiermee kun je kostbare cannabinoïden verliezen.

Hoe weet je dat je toppen nog niet rijp zijn? Lees snel verder.

Hoe zien stampers op onrijpe toppen eruit?

Als de toppen van je wietplant nog niet rijp zijn, zie je voornamelijk witte, onrijpe stampers. Dit kan variëren van ongeveer 11% tot 100%. Onthoud dat ongeveer 90% van de stampers op perfect rijpe toppen een roodoranje kleur heeft.

Het is helaas onmogelijk om alleen op basis van stampers in te schatten hoe rijp je toppen zijn. Als de meeste nog wit zijn en je zeker weet dat het niet met warmte- of lichtstress te maken heeft, zijn je toppen waarschijnlijk nog niet volgroeid. Heb dus nog even geduld!

Pistils on under-ripe buds

Hoe zien trichomen op onrijpe toppen eruit?

Zoals vermeld, zien onderontwikkelde trichomen er helder uit. Wanneer meer dan 15% van de trichomen op je toppen doorzichtig zijn, zijn ze nog niet rijp. Wacht nog even met oogsten.

Under-ripe trichomes

Kun je onrijpe toppen roken?

Dit kan prima. Afhankelijk van hoe rijp ze zijn, kun je nog steeds interessante effecten ervaren. Toch zijn deze toppen niet zo sterk of smakelijk als ze kunnen zijn.

Hoe minder rijp een top is, hoe zwakker het effect en hoe minder indrukwekkend de smaak. Geduld is dus ook hier een schone zaak.

Waarom worden mijn toppen niet dik?

Het kan gebeuren dat je na de aangegeven bloei ontdekt dat je toppen niet dik worden. Wanhopig vraag je je af: "Waarom zijn mijn toppen nog steeds zo klein?"

Er zijn verschillende redenen waarom toppen klein blijven, of als zogenaamde 'popcorn' toppen tevoorschijn komen. Wanneer toppen zich niet goed ontwikkelen, is er vrijwel zeker iets mis met hun omgeving of genen. Hieronder schetsen we wat die problemen zouden kunnen zijn.

🗓️ Te vroeg

Wellicht verwacht je te snel te veel. De toppen verschijnen aan het begin van de bloei, maar ze blijven tot week 4 vrij klein. Bij sommige soorten kan dit zelfs nog langer doen. Dus als het vrij jonge toppen zijn, geef ze dan wat extra tijd om zich te ontwikkelen voordat je je zorgen maakt over een uiteindelijk tegenvallende oogst.

💡 Te weinig licht

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende reden voor kleine toppen. Om monsterlijk grote toppen te krijgen, hebben wietplanten veel licht nodig.

Met zwakke of slecht geplaatste lampen is je lichtintensiteit te laag. Hierdoor ontwikkelen de planten zich niet optimaal. In veel gevallen heeft dit te maken met het gebruik van lampen van lage kwaliteit. Dit komt bijvoorbeeld voor bij goedkope LED 'kweeklampen'.

Hoewel LED lampen ideaal zijn voor het kweken van wiet, valt of staat je succes met de kwaliteit ervan. Er zijn veel lampen die als kweeklampen worden geclassificeerd, maar eigenlijk niet goed genoeg zijn voor een wietkweek.

Onvoldoende licht kan ook resulteren in te kleine toppen. Bloeiende fotoperiodieke planten hebben 12 uur licht per dag nodig. Voor autoflowering planten kan dit tussen de 18 en 24 uur per dag zijn.

🌿 Een tweede vegetatieve fase

Als je tijdens de bloei de lichtcyclus verstoort, zullen planten veel stress ervaren. In het ergste geval gaan ze terug de vegetatieve fase in. In dit geval stopt de ontwikkeling van toppen en komen er nieuwe bladeren tevoorschijn.

Dit fenomeen is vreemd, maar ook behoorlijk intrigerend. Toch is het niet goed als je vette toppen wilt kweken!

Als je plant terug de vegetatieve fase in gaat, kan dit verschillende oorzaken hebben. Tenzij je een kloon kweekt, aan monsters cropping doet, of je lichtinstellingen hebt veranderd, is de meest waarschijnlijke verklaring dat er tijdens de donkere cyclus licht naar binnen glipt. Zelfs omgevingslicht van straatlantaarns, telefoons of iPads kan problemen veroorzaken.

🧬 Slechte genen

Soms is een plant gedoemd om matig te produceren. Zelfs de beste breeders produceren af en toe blindgangers, maar de kans op falen is groter als je van onbetrouwbare breeders koopt.

Als de rest er goed uitziet, maar je toppen nog steeds niet groeien, kan het zijn dat het wietzaadje van slechte kwaliteit is.

⚠️ Stress

Stress kan de ontwikkeling van wiettoppen aanzienlijk beïnvloeden. Dit geldt zeker wanneer de stress hevig is, of zich voordoet op een belangrijk moment in de ontwikkeling van de plant.

Als een fotoperiodieke plant gestrest raakt in de vegetatieve fase, overweeg dan om haar een week of twee de tijd te geven om te herstellen, voordat je de bloei opwekt. Bij autoflowering wietplanten is het beter om stress zoveel mogelijk te beperken.

Bronnen van stress zijn onder andere:

  • High stress trainingstechnieken
  • Te weinig water
  • Te veel water
  • Te weinig voeding
  • Teveel voeding
  • Plagen en ziektes

Al deze stressfactoren betekenen dat de plant veel energie moet besteden aan herstel. Deze energie wordt dan niet in de ontwikkeling van toppen gestoken.

Kun je toppen sneller laten rijpen?

Buds Mature Faster

In principe wel, maar meestal is het niet echt de moeite waard. De technieken waarmee je toppen sneller kunt laten rijpen, zullen tegelijkertijd de opbrengst aanzienlijk verminderen.

Ten eerste kun je de dagelijkse lichturen verminderen, om de plant te laten denken dat het winter wordt. Je plant zal sneller rijpen, maar heeft ook minder energie beschikbaar om vette toppen te vormen. Dus tenzij je enorme haast hebt, is deze optie waarschijnlijk niet rendabel.

Een andere optie is het bestuiven van je vrouwelijke planten, waardoor ze ook sneller volwassen worden. Als ze echter bestoven zijn, zullen ze hun energie niet langer richten op de groei van de toppen. Ook bij deze optie krijg je dus kleinere toppen.

Als je echt wilt dat je toppen snel rijpen, kun je het beste een soort kiezen met een korte bloeitijd. Kies bijvoorbeeld voor een indica autoflower, in plaats van een fotoperiodieke sativa strain.

Timing is alles

Na maandenlang liefdevol kweken, is het belangrijk in die laatste fase niets te overhaasten. Zodra je toppen bijna rijp zijn, moet je ze dagelijks goed in de gaten houden. Op deze manier kun je op het ideale moment oogsten.

Probeer verschillende technieken om ongelooflijk vette toppen te kweken en maximaliseer je oogst! 

Het kweken van wiet draait om geduld en aandacht, beide sowieso goede vaardigheden in het leven. Met bovenstaande informatie bij de hand is het veel gemakkelijker om grote, gezonde, perfect rijpe toppen te kweken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.