By Max Sargent


In 2023 stelden Israëlische wetenschappers vast[1] dat Cannabis sativa onder gecontroleerde omstandigheden geïnfecteerd kan worden met het cucurbit chlorotic yellows virus (CCYV). Met witte vlieg als vector was het virus in staat cannabisplanten te besmetten, waarna deze de bekende chlorotische verkleuring en andere typische tekenen vertoonden die ook bij geïnfecteerde komkommerachtigen optreden. Dit betrof natuurlijk een onderzoek en geen daadwerkelijke uitbraak in de industrie. Het bewijst echter wel dat wiet kwetsbaar is voor CCYV. Er is dan ook veel ongerustheid onder kwekers, met name op plaatsen waar de plaagdruk van witte vlieg hoog is.

Onder wiettelers is CCYV geen bekende naam; tijd om daar verandering in te brengen. Want waar het virus in eerste instantie een gevaar is voor soorten uit de komkommerfamilie, heeft het zich inmiddels uitgebreid tot nieuwe gastheersoorten. Daarmee vormt het een reëel risico voor de commerciële wietteelt, want een kleine uitbraak kan enorme economische schade opleveren. Als je echter weet hoe CCYV planten infecteert, de symptomen ervan kent en proactieve strategieën toepast, kun je veel leed voorkomen.

Wat is het cucurbit chlorotic yellows virus (CCYV)?

Cannabisplant met reageerbuis en vraagteken op groene achtergrond, onderzoek naar CCYV-virus.

Het cucurbit chlorotic yellows virus (CCYV) behoort tot het geslacht van crinivirussen uit de familie van Closteroviridae. Crinivirussen zijn positief enkelstrengs RNA-virussen die erom bekendstaan verwelkingsziektes te veroorzaken in gastheerplanten.

CCYV werd begin jaren 2000 voor het eerst beschreven in Japan na een uitbraak in de meloenteelt. Sindsdien is de virusinfectie aangetroffen in meer landen in Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Amerika. Waar het eerst beperkt bleef tot komkommerachtigen, blijkt uit recent onderzoek dat CCYV onder de juiste omstandigheden meer plantensoorten kan infecteren. Bij wiet is CCYV geen wijdverbreid probleem, maar dit kan zomaar veranderen.

Het verraderlijke van CCYV is dat je een infectie vaak niet op tijd kunt herkennen. Geïnfecteerde planten kunnen nog een aantal dagen tot weken gezond lijken, voordat de eerste tekenen zichtbaar worden. In die periode kan het virus zich echter wel verspreiden via de belangrijkste overdrager: de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci).

Extra problematisch aan CCYV is dat het zich aanpast aan het ecosysteem van kassen, waar ongedierte het hele jaar actief kan blijven. Het virus wordt niet mechanisch overgedragen, maar is afhankelijk van witte vlieg voor verspreiding. Zodra de witte vlieg het virus heeft opgenomen, blijft het aanwezig in de voordarm van het insect. Wanneer het zich vervolgens aan andere planten voedt, wordt het virus overgedragen. Het kan niet circuleren en repliceren in de witte vlieg, maar blijft lang genoeg in het insect aanwezig om moeiteloos een hele teelt om zeep te helpen.

In tegenstelling tot via de lucht overdraagbare ziekteverwekkers kan CCYV zich niet zelf van plant tot plant verspreiden; het heeft dus een drager nodig. En dat is precies waar je als kweker het verschil kunt maken. Hoe? Met de juiste bestrijding van witte vlieg.

Hoe tast CCYV hennep- en wietplanten aan?

Cannabis is gelukkig geen traditionele gastheer voor CCYV. Toch bevestigen experimentele infectiestudies dat de plant er onder bepaalde omstandigheden wel vatbaar voor is. Deze omstandigheden hangen samen met genetische factoren, plantenstress en blootstelling aan vectoren. Omdat de wietteelt intensieve methoden gebruikt, zoals stekken en monocultuur, zijn de omstandigheden vaak ideaal voor de verspreiding van het virus.

Bij wietplanten kan CCYV de vitaliteit op meerdere manieren verlagen[2]. Ten eerste verstoort het de productie en distributie van chlorofyl, wat het vermogen tot fotosynthese beperkt. Dit resulteert in een tragere groei, slechte opname van voedingsstoffen en verhoogde vatbaarheid voor andere opportunistische pathogenen. Bij bloeiende planten kan CCYV mogelijk ook de productie van trichomen verminderen. Dit heeft weer een impact op zowel de sterkte als het uiterlijk van de wiet.

Tekenen van het cucurbit chlorotic yellows virus

De grote uitdaging met CCYV is dat de symptomen ervan lijken op andere veelvoorkomende problemen bij cannabis. Denk aan een stikstoftekort, te veel water en hittestress. Als gevolg hiervan blijft de virusinfectie vaak onopgemerkt totdat er een link wordt gelegd met een plaag van witte vlieg of bepaalde systemische patronen.

Dit zijn bij wietplanten de belangrijkste symptomen van een infectie met CCYV:

  • Vergeling tussen de bladnerven (chlorose): dit is het bekendste kenmerk van een infectie met CCYV. Het begint meestal in de oudere bladeren, maar kan zich snel door het bladerdak verspreiden.
  • Bladeren krullen en worden broos: de kans bestaat dat bladeren omhoog of omlaag krullen en op den duur kwetsbaarder worden.
  • Zwakkere stelen: CCYV kan de ontwikkeling van celwanden belemmeren, resulterend in zwakke stelen die sneller buigen of breken.
  • Misvormde toppen: aangetaste wietplanten produceren vaak misvormde, te kleine of slecht ontwikkelde toppen met maar weinig hars.
  • Necrotische vlekken op de bladeren: in latere stadia van de infectie kunnen er op oudere bladeren necrotische vlekken ontstaan.
  • Een algehele vermindering van groeikracht: de groei vertraagt, de plant maakt minder takken aan en de algehele ontwikkeling vertraagt.

Het kan even duren voordat de tekenen van CCYV zichtbaar zijn, vooral in koele omstandigheden of een omgeving met weinig licht. Maar zodra het virus voet aan de grond krijgt, is er niets meer dat je kunt doen om het tegen te gaan.

Drie cannabisplanten in pot met CCYV-symptomen, gele en gekrulde bladeren op groene achtergrond.

Hoe verspreidt CCYV zich onder wietplanten?

De verspreiding van CCYV hangt direct samen met het gedrag van de witte vlieg. Dit is een veelvoorkomende plaag bij cannabis die talloze gevaren met zich meebrengt, waaronder:

  • De opname en overdracht van virussen: witte vlieg hoeft zich maar 30-60 minuten met een geïnfecteerde plant te voeden om besmet te raken met CCYV. Zodra het insect het virus in zijn lichaam heeft, blijft het tot wel 48 uur aanwezig in de voordarm. In die tijd kan het meerdere planten infecteren.
  • Snelle vermenigvuldiging: onder optimale omstandigheden (25–30 °C met een gemiddelde luchtvochtigheid) kan de populatie witte vliegen zich elke 5 tot 7 dagen verdubbelen.
  • Beperkte natuurlijke bestrijding binnen: omdat het binnen ontbreekt aan natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen, kan de teeltomgeving al snel een broedplaats voor witte vlieg worden.
  • Hoge mobiliteit: de witte vlieg kan meerdere meters per dag afleggen, vooral bij verstoring. Zo kan de plaag zich snel door je kweekruimte verspreiden en meerdere planten besmetten.

Het is belangrijk om op te merken dat CCYV niet zaadoverdraagbaar is. Het kan zich ook niet via stuifmeel of contact met de bladeren verspreiden. Toch kan menselijk ingrijpen indirect bijdragen aan de verspreiding. Zo kunnen verontreinigde handschoenen of gereedschappen die in contact zijn gekomen met het sap van een geïnfecteerde plant het virus ook overdragen.

Ook geïnfecteerde stekken kunnen het virus overbrengen en dat is vooral een risico als ze in of tussen teeltfaciliteiten worden verplaatst. Daarnaast kan contact met geïnfecteerde komkommerachtigen in de omgeving ook het risico op een besmetting van je wietkweek verhogen.

Nogmaals, omgevingsomstandigheden zijn van grote invloed op de spreiding van CCYV. Een hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie zijn niet alleen gunstig voor de voortplanting van de witte vlieg, maar ook voor de stabiliteit van het virus. Een aantal witte vliegen in de kweekruimte is al genoeg om razendsnel alle planten met CCYV te besmetten.

De economische en agrarische impact voor wietkwekers

Cannabis-kweker met reageerbuis, munten en dalend rood grafiek op groene achtergrond, tonen economische impact.

Voor commerciële cannabisproducenten kan CCYV uitgroeien tot een groot probleem. Ze hebben tenslotte te maken met krappe marges en strenge regels. Een virusuitbraak kan de kwaliteit van het product verlagen, de oogsttijd vertragen en zelfs een complete oogst vernietigen.

Dit zijn de belangrijkste economische gevolgen van CCYV voor wiet:

  • Opbrengstverlies: onderzoeken tonen aan dat CCYV bij aangetaste komkommerachtigen de totale biomassa van planten tot wel 50% kan verminderen. Er zijn inmiddels aanwijzingen dat dit bij wietplanten vergelijkbaar is. Dit geldt zeker voor grootschalige teeltoperaties, waar het moeilijk is virussen en ongedierte op tijd onder controle te krijgen.
  • Minder THC en terpenen: bloeiende wietplanten die met CCYV geïnfecteerd zijn, produceren mogelijk minder hars. Hierdoor bevat het eindproduct ook minder cannabinoïden en terpenen. Dit heeft natuurlijk ook een negatief effect op de marktwaarde.
  • Kosten van diagnose en bestrijding: om een infectie met CCYV vast te stellen, ben je afhankelijk van laboratoriumtests. Dit kan behoorlijk prijzig zijn, zeker bij het analyseren van meerdere planten.
  • De kosten van pesticiden en biologische bestrijdingsmiddelen: het regelmatig bespuiten van planten of introduceren van nuttige roofinsecten in de kweekruimte kan aardig in de papieren lopen. En het brengt niet alleen de winst in gevaar, maar ook het milieu.
  • Reputatieschade: wanneer klanten toppen van slechte kwaliteit in handen krijgen, tast dat het aanzien van de producent aan. Een verlies aan vertrouwen kan resulteren in een dalende verkoop.

Hoe kun je CCYV bij wietplanten voorkomen en onder controle houden?

Cannabisplant met beschermend schild en reageerbuizen op groene achtergrond, illustreert CCYV-preventie in wietgewassen.

Voor CCYV bestaat er geen remedie, dus voorkomen is het beste wat je als wietkweker kunt doen. Verder is het belangrijk dat je met geïnfecteerde planten de juiste aanpak volgt om verdere verspreiding van het virus te verhinderen.

Bij het beheersen van CCYV in cannabis is het belangrijk dat je aangetast plantenmateriaal direct verwijdert. Daarnaast moet je de vectoren bestrijden en inzetten op een betere preventie. Met dat laatste bedoelen we een veelzijdige benadering die mechanische, chemische en biologische methoden combineert.

Preventieve strategieën voor CCYV

Effectieve preventie van CCYV begint al voordat je gaat planten en strekt zich uit over de hele teeltcyclus.

  • Begin met zuiver kweekmateriaal: haal je stekken of zaden altijd bij betrouwbare, erkende leveranciers. Koop geen planten bij telers die zowel wiet als groente verbouwen, tenzij er strikt gescheiden wordt gewerkt.
  • Isoleer en observeer nieuwe planten: zet net binnengekomen planten eerst 10-14 dagen in quarantaine in een afzonderlijke ruimte. Wees alert op witte vliegen en vreemde bladverkleuringen.
  • Desinfecteer alle gereedschappen en oppervlakken: gebruik bleek of waterstofperoxide om snoeischaren en irrigatiemateriaal schoon te maken na gebruik. Vergeet ook niet om regelmatig je wegwerphandschoenen te vervangen.
  • Creëer een gesloten omgeving: dek ventilatieopeningen af met gaas van 150 micron of nog fijner. Gebruik positieve luchtdruk om te voorkomen dat insecten in je kweekruimte komen.
  • Installeer luchtsluizen en vangplaten: door tussen verschillende ruimtes voorkamers of luchtsluizen te gebruiken, kun je de verspreiding van ongedierte sterk terugdringen. Lokvallen en vangplaten zijn een goede manier om witte vliegen te vangen, voordat ze je planten bereiken.
  • Houd wietplanten uit de buurt van komkommerachtigen: kweek je buiten of in een polycultuur? Zet je wiet dan niet in de directe omgeving van pompoen-, komkommer- of meloenplanten. Naast dat ze besmet kunnen zijn met CCYV, trekken ze ook witte vlieg aan.
  • Introduceer natuurlijke vijanden: gebruik nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes om de witte vlieg in een vroeg stadium onder controle te houden. Deze roofinsecten verlagen de noodzaak voor chemische middelen. Daarmee passen ze binnen een duurzame, biologische methode van gewasbescherming.

Om de kans op witte vlieg in je wietkweek te minimaliseren, helpt het ook veel als je een goede hygiëne volgt. Let op het volgende:

  • Gebruik afzonderlijke kleding voor elke teeltruimte of desinfecteer goed voordat je een nieuwe ruimte binnengaat.
  • Houd een logboek voor ongediertebestrijding bij en voer regelmatige bladinspecties uit.
  • Controleer wekelijks op de aanwezigheid van witte vlieg in de kweekruimte.
  • Wissel biologische bestrijdingsmiddelen (roofinsecten, parasitoïden) af om resistentie te voorkomen.

Behandelopties voor met CCYV geïnfecteerde wietplanten

Heb je eenmaal vastgesteld dat er sprake is van een infectie met CCYV, dan moet je snel actie ondernemen. De aanpak begint met het verwijderen van geïnfecteerd materiaal en het veilig en snel bestrijden van vectorpopulaties.

  • Verwijder symptomatische planten: planten die tekenen van CCYV vertonen, moet je zo snel mogelijk verwijderen en afvoeren in stevige zakken. Als de lokale wetgeving het toestaat, raden we aan de geïnfecteerde planten te verbranden. Is dat niet mogelijk, dan gooi je ze in een afgesloten afvalbak. Je kunt besmette planten ook naar een aparte, geïsoleerde kweekruimte verplaatsen en laten afbloeien. Op deze manier kun je tenminste nog iets oogsten. Maar gooi planten waarvan je denkt dat ze met CCYV of een ander pathogeen geïnfecteerd zijn nooit op de compost.
  • Specifieke insecticiden: insectengroeiregulatoren (IGR's) en tuinbouwoliën kunnen effectief witte vlieg bestrijden.
  • Biologische bestrijdingsmiddelen: sluipwespen, zoals Encarsia formosa en Eretmocerus eremicus, zijn ongelooflijk effectief om witte vlieg tegen te gaan.
  • Reflecterende mulch: zilverkleurige of UV-reflecterende mulch kan witte vliegen afschrikken in je tuin(kas).
  • UV-werende folie: het afdekken van een tuinkas met UV-absorberend plastic werkt bij witte vlieg verstorend op het oriëntatievermogen en vermindert daarmee de virusoverdracht.

Is de kweekruimte zwaar geïnfecteerd? Dan is het aan te raden om de boel stil te leggen en een grondige schoonmaak te houden:

  • Verwijder al het plantaardig materiaal en organisch afval.
  • Vernevel insectendodende middelen in de geïnfecteerde ruimte.
  • Maak alle oppervlakken, kanalen en gereedschappen goed schoon.
  • Wacht een tijd voordat je je volgende kweek opstart, zodat een eventueel nog aanwezige vectorpopulatie geen kans heeft om te overleven.

De rol van witte vlieg in de overdracht van CCYV

Cannabisplanten met reageerbuis en witte vliegen op groene achtergrond, tonen CCYV-overdrachtproces.

Witte vliegen zijn essentieel voor de overdracht van CCYV. De biologie van de witte vlieg maakt het insect bijzonder effectief in de verspreiding van het virus. Dat heeft alles te maken met:

  • Voedingsgedrag: witte vliegen penetreren het plantweefsel om het sap uit de bladeren te zuigen. Daarbij kunnen ze CCYV overdragen vanuit hun voordarm naar het floëem van de plant.
  • Hoge voortplantingssnelheid en snelle groei: een vrouwelijke witte vlieg kan in haar leven meer dan 300 eitjes leggen, meestal aan de onderkant van de bladeren. De eitjes van witte vlieg kunnen zich in slechts 18 dagen ontwikkelen tot volwassen vliegen.
  • Gastheerbereik: witte vliegen eten honderden plantensoorten, waaronder veel onkruid. Dat maakt de bestrijding ervan enorm lastig, vooral als je buiten kweekt.

Om de overdracht van CCYV effectief te verstoren, is een langetermijnaanpak nodig en moet je proactief te werk gaan. Het volgende is daarbij belangrijk:

  • Kijk goed naar eitjes en nimfen, dus niet alleen volwassen vliegjes.
  • Gebruik entomopathogene schimmels zoals Isaria fumosorosea en Beauveria bassiana om de ontwikkeling van larven te voorkomen.
  • Vermijd niet-specifieke insecticiden die ook nuttige insecten doden.
  • Gebruik gele vangplaten om de populatie te monitoren, maar niet als enige vorm van bestrijding.
  • Maak in kassen gebruik van gaas en, indien mogelijk, sluizen.

Hoe eerder je witte vlieg identificeert en onder controle hebt, hoe minder kans dat CCYV voet aan de grond krijgt in je wietkweek.

Toekomstperspectief: kan CCYV een blijvend probleem worden voor de wietteelt?

CCYV lijkt zich wereldwijd te verspreiden en wiet wordt in steeds meer landen gelegaliseerd. Daarmee bestaat er een reële kans dat het virus een toenemende dreiging voor cannabisteelt wordt. Klimatologische ontwikkelingen maken de omstandigheden op veel plaatsen gunstig voor witte vlieg, vooral in gematigde klimaatregio's. En door een toename in gesloten teeltsystemen zijn er steeds meer omgevingen die het hele jaar door vatbaar zijn voor een hoge plaagdruk.

Gelukkig verschijnen er ook meer nieuwe oplossingen die veelbelovend lijken in de strijd tegen de verspreiding van CCYV in de cannabisindustrie. In de eerste plaats blijven cannabisbreeders constant werken aan de ontwikkeling van soorten met een hogere weerstand tegen virale infecties. Bovendien maken AI en automatisering nieuwe vormen van ongediertebestrijding en gewasbescherming mogelijk. En naarmate wiet wereldwijd meer en meer geaccepteerd wordt, komt er strikter toezicht op het transport van planten en teeltpraktijken. Hierdoor blijft het gevaar van infecties met CCYV mogelijk binnen de perken. Tot slot zullen geavanceerde agrarische analyses bijdragen aan snellere detectie van viraal RNA in (wiet)planten.

Momenteel blijft CCYV een bekend probleem, waar geen wondermiddel voor bestaat. Maar hoewel is aangetoond dat het virus ook cannabis kan infecteren, is dit nog niet op een natuurlijke manier voorgekomen. Het is dus nog geen acute bedreiging voor de wietteelt. Toch kan dit in de toekomst veranderen. Daarom is het belangrijk dat je alert blijft en over de juiste kennis beschikt om je planten veilig en gezond te houden.

Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: