By RQS Editorial Team

Cannabis en wijn delen een wereld aan smaken. De complexiteit van de geuren en smaken en de grote variëteit en diversiteit van beiden zijn uniek in de natuur. Het proberen samen te brengen van de twee grootste smaken van cannabis en wijn tot een nieuwe smaaksensatie groeit nu wellicht uit van iemands hobby naar een wereldwijde industrie.

In het oude Europa was het ervaren gebruikers niet vreemd om wijn en bier samen met een joint te nemen. In de Verenigde Staten wordt marihuana zelfs meer getolereerd dan alcohol, zowel in het dagelijks leven als volgens de wet. Zo kun je maar beter niet gepakt wordt met een biertje in de hand op straat of met een opengemaakte fles in de auto als je geen strafblad wilt krijgen. Het maakt niet eens uit of je daadwerkelijk dronken bent; je mag simpelweg niet in het park gaan zitten met een goed boek en een flesje bier. Echter, het combineren van wiet met wijn (binnenshuis) wordt mogelijk een nieuwe trend die opkomt nu dat cannabis gelegaliseerd is in de Verenigde Staten.

Het nippen van een frisse witte wijn gedurende een cannabisrooksessie is zowel voor de tong als voor de ziel een plezier. Toch is het combineren van wijn met een joint, alsof het voedsel zou zijn, een beetje pretentieus. Zich zeer bewust van de voor- en nadelen, is de verantwoorde opbloeiende Amerikaanse cannabisindustrie begonnen met het gezamenlijk fermenteren van druiven en knoppen. Hierdoor ontstaan nieuwe drankjes, gespecialiseerde clubs, professionals en allianties. Laten we eens terug naar het lab gaan.

DE CHEMIE TUSSEN ONS

Wijnsmaken ontstaan uit een haast magische combinatie van suikers, gisten, esters, terpenen, pyrazinen, thiolen, lactonen en vele andere substanties met rare namen, inclusief Botrytis cinerea. Heb je ooit van deze schimmel gehoord? Misschien wil je het niet op je planten zien, maar je zult de honingachtige, fruitige smaak die het aan Sauternes of Tokajidruiven geeft waarderen.

In wijn zijn de esters de fundering voor de fruitige smaken, waardoor bijvoorbeeld die typische appelgeur van Chardonnay ontstaat. Pyrazinen brengen hun kruidachtige geuren over op de Sauvignon Blanc. Thilen geven een bitterzoete, fruitige smaak aan de bessen van de Bordeaux, Cabernet en Merlot. Een jonge rode wijn kan metaalachtig smaken bevatten, terwijl sulfaatcomponenten een lekkere minerale smaak aan je Chablis geven. De juiste hoeveelheid bacteriën tijdens het fermentatieproces en gedurende de rijping geven waarde aan de zeer exclusieve wijnen, zoals Amarone. Dit omdat zij op haast mysterieuze wijze een prachtige balsamische complexiteit aan de smaak en geur toevoegen.

Wanneer je naar de smaak kijkt, delen cannabis en wijn met name de chemische klasse van substanties genaamd ´terpenen´. Terpenen geven een variëteit aan zoete, bloemige, harsachtige en kruidachtige geuren aan bier en wijn. De bloemige vleug van een goede Moscato of Champagne, in Sauvignon Blanc of Gewurztraminer, en vele andere subtiele geuren, zoals sinaasappel, citroen en rozen, komen van terpenen. Verschillende terpenen kunnen onze zintuigen doen prikkelen met intense geuren, zoals dennenappel, noten, kaas of brandstof. Terpenen zijn in zeer kleine concentraties in botanisch ruw materiaal aanwezig. Toch spelen ze een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de eigenschappen van wijn, cannabis en groenten in het algemeen. Er zijn meer dan 50 terpenen in wijn gevonden. In cannabis zijn er meer dan 100 gevonden.

DE SMAKEN OVERLAPPEN

De geur en de smaak draaien niet alleen om terpenen. De grotere moleculaire complexiteit van natuurlijke wijncomponenten, in vergelijking met cannabisbloemen, is de chemische reden voor het groot aantal waargenomen aroma´s in wijn. Onze tong kan wijn bovendien zeer goed waarnemen, terwijl rook met name ´geproefd´ wordt door ons gehemelte en ons ademhalingsstelsel. Ten slotte lossen vele terpenen op tijdens het vaporisatieproces, nog voordat ze onze receptoren bereiken. Echter, de aard van cannabis, samen met de kwekers´vermogen om de strains consistent te verbeteren, en dan ook nog eens de oneindig vele combinaties van genetische samenstellingen en omgevingen, kunnen knoppen ons een heerlijke sensatie aan interessante complexe smaken geven, net zoals dat met wijn het geval is.

Zowel wijnsmaken als cannabissmaken kunnen grofweg verdeeld worden in de categorieën: ´fruitige´, ´bloemige´, ´kruidige´, ´pittige´ en ´aardse´ aroma´s. Deze primaire groepen kunnen verder onderverdeeld worden naar de wens van de sommelier. De uiteindelijke individuele waarneming hangt van te veel factoren af, zoals de persoonlijke herinneringen en het soort geuren waar naar gezocht moet worden tijdens het roken, ruiken of proeven. Waar het om draait, is dat we een heleboel goede wijnsmaken het best waarnemen wanneer we deze combineren met de meest optimale etenswaren, namelijk diegenen die goed met de wijn samengaan. Andersom wordt het eten ook lekkerder als het met een juiste wijn gedronken wordt.

COMBINEREN OF CONTRASTEREN?

In de Verenigde Staten, en waarschijnlijk elders ook, proberen sommeliers en knoppenkenners de smaken van verschillende cannabissoorten en goede wijnen samen te brengen of te contrasteren. We kunnen het van ze aannemen wanneer ze voorstellen om een van de beste sprankelende wijnen, zoals Champagne of Prosecco, te drinken om zo onze droge mond en keel na het roken te smeren met gecarboniseerde bubbels. Het verfrissen van de mond speelt duidelijk een grote rol in het cannabis-wijnspel. Het enige gevaar schuilt hem in het stoppen van het spoelen na het nemen van een paar sipjes, om zo het effect tussen THC en alcohol te vermijden.

Om diezelfde reden geven (cannabis)rokers de voorkeur aan lichte rode wijnen, zoals Pinot noir, Merlot en Cabernet, omdat deze wijnen ronder en vol van smaak zijn en weinig looistoffen bevatten. Zo wordt een gevoel van een droge mond vermeden. Misschien is dat zo, maar zou er een wietgebruiker zijn die een looistofgestructureerde Barolo, Bordeaux of Rioja weigert tijdens het roken, alleen omdat deze kostbare wijnen zijn mond een beetje zouden kunnen uitdrogen?

Maar er is nog meer: volgens sommeliers zou een citrussmaak, zoals de Lemonvarianten aan cannabisstrains, gecombineerd kunnen worden met een droge witte wijn, zoals de Sauvignon, Pinot of Chardonnay. Toch ziet het ernaar uit dat jonge Amerikaanse wietgebruikers meer geven om zoete smaken als Riesling, Gewurtztraminer en Moscato, raar toch?

Als het klopt dat cannabisstrains met zure en fruitige geuren goed samengaan met sprankelende wijnen, zoals Champagne of Prosecco, is het dan ook zo dat iedere roker van goedkope tabak erbij zweert dat zijn shit goed samengaat met koele, sprankelende wijnen, vooral op een warme zonnige dag in het park (indien dit zou zijn toegestaan)? Serieus, de knapperigheid, levendigheid en zuurheid van deze prachtige wijnen maken het roken erg verfrissend.

Andere soorten passen natuurlijk wellicht beter bij minerale en droge wijnen. Het is aan de ervaren lezer om aan te geven of een NYC Diesel goed samengaat met een mineraalachtige Chablis of dat deze eerder tegenover een fruitige Riesling gezet moet worden. Over terpenen gesproken, wat dacht je van een joint na een Espresso? De synergie tussen terpenen smaakt ook hier perfect. Bepaal zelf maar of je je hierna opgefokt of relaxed voelt!

Ga je een keer naar Denver of Los Angeles, biedt je gastheer dan geen droge witte wijn aan bij het roken van een Cheese! Hij zal zich daardoor wellicht beledigd voelen, waardoor hij medelijden met je krijgt. Combineer droge wijnen alleen met citrusachtige strains en vermijd een Cheese. Als alternatief kun je ook alleen een jonge, rode zuurachtige wijn serveren. Dit zal de smaak neutraliseren bij het roken van een Cheese of juist doen opwekken bij het roken van een Lemon Shining Silver Haze. Dat lost gelukkig dan ook ieder combinatieprobleem op.

Samengetrokken Tannine uit gestructureerde rode wijnen zou verzacht moeten worden met een Cheese strain, of juist opgewekt moeten worden met de zoetheid van een Skunk. Zoete wijnen gaan goed samen met zowel hartige, dennenachtige strains als citrusachtige strains. Zoals je nu wellicht wel kunt raden gaan volle wijnen samen met volle strains, bijvoorbeeld een sterke houtachtige en fruitige Indica. Proost!

KOFFIE WEED CANNABIS Royal Queen Seeds

ORIGINELE CALIFORNISCHE MET CANNABIS VERRIJKTE WIJN

Een aantal producenten in Californië voegen al sinds jaar en dag cannabisinfusies toe aan het fermentatieproces van hun druiven. Wat ooit begon met privégebruik of het delen met vrienden gaat nu viraal. Toch is het legaliseren van cannabiswijn niet zo vanzelfsprekend, zelfs niet in de Verenigde Staten. Dit product is vandaag de dag namelijk alleen verkrijgbaar in Californie. In andere staten waar marihuana volledig gelegaliseerd is, zoals in Colorado, Washington en Oregon, is met cannabis verrijkte alcoholische drank nog niet toegestaan.

Volgens het Californische recept draait het maken van wietwijn om het toevoegen van gedroogde knoppen aan het fermentatieproces. Zo fermenteren wijn en cannabis samen, waarna ze een aantal maanden rijpen. Deze wijn heet, je raadt het al, Canna Vine. Een halve fles heb je voor de ongelooflijke prijs van 120 tot 400 euro. Sommigen zeggen dat het onvermijdelijk is dat bepaalde strains of cannabismerken net zo populair zullen worden als het geval is met druiven en wijnmakers over de jaren heen. Maar het kopen van een fles Cannawijn voor 400 euro en deze na een paar jaar rijping doorverkopen voor 1000 euro? Dat is niet erg waarschijnlijk.

De ongelooflijke variëteit aan cannabisstrains met honderden nieuwe kruisingen opent een nieuwe smaakcultuur met professionele cannabiskenners en een opbloeiende industrie vergelijkbaar met die in de wijn- en dranksector. Een groot deel van de wereld van entertainment draait om wijn en eten en nu voegt iemand die op de 4e plaatst op de wereldranglijst staat een nieuwe speler aan het spel toe.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.