By Max Sargent

Dol op wiet én op wijn? Zin om de twee te combineren voor een echt verwenavondje? Weet dan dat er veel geweldige combinaties mogelijk zijn!

Hieronder gaan we hier dieper op in. Maar eerst onderzoeken we de stofjes die in beide zitten en wat belangrijk is om rekening mee te houden als je de twee combineert.


Trichomes

Terpenen en andere stoffen in wiet en wijn

Als het gaat om het aroma en de smaak van zowel wiet als wijn, spelen de chemische stoffen 'terpenen' een belangrijke rol. Daarnaast bevatten de middelen talloze andere aromatische verbindingen, waaronder vluchtige zwavelverbindingen en esters.

Terpenen komen in veel planten (en zelfs dieren) voor. Ze verspreiden verschillende geuren, van zoet en bloemrijk tot kruidig, en geven middelen als wiet, bier en wijn een bepaald karakter. Denk maar aan de bloemrijke vleugjes van een goede moscato of de frisse citrussmaken van Sauvignon Blanc. In de natuur dienen terpenen echter ook andere doelen, van het afweren van roofdieren tot het beïnvloeden van neerslag.

In wiet zijn terpenen waarschijnlijk de invloedrijkste stoffen als het gaat om het aroma en de smaak. Voor wietgebruikers zijn terpenen op twee manieren interessant:

  • Ze bieden een bijna oneindige variatie aan smaken.
  • Ze beïnvloeden de effecten van cannabinoïden.

In wietplanten zijn meer dan honderd verschillende terpenen aangetroffen. Deze creëren smaken die van zoet tot hartig variëren. Per strain kun je dan ook weer een andere smaak verwachten, variërend van citrus tot kaas, snoep en zelfs brandstof. Hierbij moeten we echter opmerken dat de kaasachtige, skunky en uienachtige smaken van sommige strains te danken zijn aan de aanwezigheid van vluchtige zwavelverbindingen, die in combinatie met terpenen en esters voor een complexe smaaksensatie zorgen.

Terpenen hebben ook veel impact op de smaak en het aroma van wijn. Ze werken daarbij samen met andere moleculen, zoals suikers, gisten, esters, pyrazine, thiolen en lactonen, om een afgerond smaakprofiel te creëren.

In wijn leveren esterverbindingen de bouwstenen voor fruitige smaken, terwijl pyrazine kruidige geuren overbrengt. Thiolen bieden daarentegen een bitterzoete smaak met vleugjes bessen, terwijl zwavelverbindingen een wijn als Chablis een verfijnde, minerale smaak geven.

Waarom zou je wijn met wiet combineren?

Het combineren van wiet en wijn kan een plezierige ervaring opleveren. Je kunt tenslotte de effecten en smaken van beide ervaren. Er bestaan combinaties perfect voor overdag, die stimuleren en verfrissen, maar ook combi's die juist in de avond heerlijk zijn en je laten ontspannen.

Wiet en wijn kunnen samen een verrassend breed spectrum aan smaken en effecten bieden, en een echte traktatie zijn. Zowel voor je smaakpapillen, hersenen als lichaam!

De kunst van het combineren van wijn met eten of wiet

Het vinden van een passende wijn bij eten of wiet, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als het goed smaakt en goed voelt, dan heb je een passende combinatie gevonden. Laat je dus niet ontmoedigen door andermans ideeën over hoe het moet. Het is nergens voor nodig om je plezier te laten verpesten door 'hoe het hoort'. Het draait tenslotte om genieten.

Maar dat gezegd hebbende, is het zeker zo dat bepaalde wijnen, dankzij hun smaak en bepaalde verbindingen, beter bij specifieke strains passen dan andere. Laten we dit eens verder onderzoeken.

Verbindingen, smaken en aroma's combineren

Zoals vermeld, bevatten zowel wijn als wiet terpenen en andere chemicaliën die aan de smaak en het aroma bijdragen. Als je een fles wijn koopt, vind je op het label vaak informatie over de smaak. Dit geeft aan wat je kunt verwachten. Soms staat er ook op bij wat voor eten de wijn past. Dit deel is makkelijk.

Het is bij wiet echter niet altijd duidelijk welke terpenen het bevat. Maar gelukkig is dit geen ramp; je hebt tenslotte een neus! Ruik dus eens goed aan je wiet. Je kunt misschien niet de exacte terpenen achterhalen, maar je kunt vaak wel bepalen welke algemene geuren het heeft. Is het fris en citroenachtig? Dan past de wiet waarschijnlijk goed bij een witte of zoete wijn. Misschien wel een wijntje met bubbels. Ruikt de wiet daarentegen duister en vurig, en heeft het kruidige ondertonen? Dan past het waarschijnlijk beter bij een rode of dessertwijn.

Op dezelfde manier is een prikkelende strain met de geur van diesel of lijm wellicht iets te veel van het goede in combinatie met zure, witte wijn. Probeer een dergelijk sterk aroma eens met een milde tegenhanger te compenseren.

We kunnen oneindig doorgaan met deze lijst. Waar het om draait, is dat je complementaire combinaties moet zien te vinden. Zo zorg je ervoor dat je wiet en wijn elkaar mooi aanvullen.

Trichomes

Gebruiksmethode

Je moet daarnaast bedenken hoe je je wiet wilt gebruiken. Dit heeft namelijk ook impact op de smaakbeleving.

Het roken van een joint past bijvoorbeeld goed bij een volle rode wijn. De niet zo lekkere, teerachtige smaak van verbrande wiet en tabak valt daarentegen meer op in combinatie met een luchtige, geurige, witte wijn. Een vaporizer behoudt de lekkere smaken op een veel effectievere manier en is dan ook geschikter als je een lichter wijntje drinkt.

Daarnaast weet je vast wel hoe een bong ruikt; dit past niet goed bij wijn. Als je je opmaakt voor een avondje goede wijnen proeven, vermijd dan bongs, behalve misschien als je een brandschone hebt.

Gebruik met mate

Als je wijn met eten combineert, hoef je niet echt na te denken over de effecten ervan, afgezien van de vraag hoe vol en moe je zult zijn. Maar als je het met wiet gebruikt, weet dan dat het beide psychoactieve stoffen zijn, die elkaar positief en negatief kunnen beïnvloeden.

Het belangrijkste is misschien niet zozeer de combinatie, maar dat je met mate gebruikt. Begin met slechts enkele slokjes en een paar trekken. Dat gezegd hebbende, kun je wel proberen de twee tegelijkertijd of kort na elkaar te gebruiken, zodat je de smaken en effecten van beide op hetzelfde moment kunt ervaren. Het ergste wat je kunt doen, is eerst veel wijn drinken om vervolgens te blowen. Sterker nog, het is beter om meteen al wat wiet te roken, want dit helpt het verlangen naar alcohol in toom te houden.

Indica strains, sativa's of kruisingen met wijn combineren

Probeer ook te bepalen welke effecten je zoekt. Wil je ontspannen? Dan is een volle, rode wijn in combinatie met een indica perfect. Wil je liever sociaal blijven? Denk dan eens aan een witte wijn en een energieke sativa. Bepaalde combinaties kunnen je in twee richtingen tegelijk sturen, wat ongemakkelijk kan zijn.

Goed om te weten: 'indica', 'sativa' en 'hybride' zijn veelgebruikte termen in de wereld van de wiet. Uiteindelijk verwijzen ze meer naar de kweekeigenschappen en genen van een plant dan naar de effecten ervan. Sativa-soorten zijn over het algemeen energieker, en indica's rustgevender, maar dat gaat niet altijd op. Je zult elke soort dan ook op haar eigen, unieke kenmerken moeten beoordelen.

Trichomes

5 populaire combinaties van wiet en wijn

Je hebt inmiddels vrij veel kennis opgedaan en daarmee is het hoog tijd voor wat inspiratie. Hier zijn vijf populaire combinaties van wiet en wijn!

1.Mousserende wijn en Haze

De smaak van mousserende wijn (prosecco, champagne, cava, etc.) kan van zoet tot zuur variëren. Toch zijn deze wijnen altijd licht, stimulerend en bloemrijk. Ga dus op zoek naar een strain met soortgelijke eigenschappen.

Vooral Haze soorten (bijvoorbeeld Lemon Haze) passen goed bij mousserende wijnen. Deze soorten wiet zijn namelijk stimulerend en hun citrusachtige smaak past goed bij de lichte smaak van de wijn. Bovendien is het een geweldige combi voor sociale gelegenheden en feestjes. Zolang je niet te veel neemt, blijf je scherp en spraakzaam!

2.Droge, witte wijn en Lemon Kush

Een droge, witte wijn met Lemon Kush combineren, kan wonderen doen. Dergelijke wijnsoorten zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende situaties, van sociale bijeenkomsten tot een ontspannen avondje thuis. Voor Lemon Kush geldt hetzelfde.

Qua smaak zijn ze allebei licht en fris. Lemon Kush biedt echter ook wat diepere elementen die de smaakervaring mooi afronden. Lemon Kush zal je daarnaast niet vloeren; de wiet is over het algemeen vrij ontspannend. Kortom, een goede aanvulling op de lichtheid van droge, witte wijn!

3.Rosé en Jack Herer

Rosé is bij uitstek geschikt voor feestjes en Jack Herer is een motiverende en stimulerende hybride die daar goed bij past. Qua smaak contrasteren ze wat, maar de sensatie die hieruit voortvloeit, is desondanks erg prettig.

Over het algemeen heeft rosé een zoetere smaak, al zijn er ook droge varianten verkrijgbaar. Wel is deze wijn bijna altijd licht en bloemrijk. Jack Herer biedt dennenachtige en kruidige smaken, al proef je ook vleugjes Haze. Dit past goed bij rosé, omdat het de ervaring dieper maakt en de lichtere, luchtigere smaken verrijkt. Wat effecten betreft, mag je van beide meer energie en vrolijkmakende sensaties verwachten. Als je dus een ontspannen avondje op de bank wilt, kun je beter een andere combi proberen.

Royal Jack Auto
23_genetic background_1 Jack Herer x Ruderalis
33_Yield indoors_1 350 - 400 gr/m2
31_plant height outdoor_1 40 - 80 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 16%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 30% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 70 - 120 gr/plant
32_plant height outdoors_1 60 - 80 cm
27_harvest period_1 11 - 12 weeks after sprouting
22_Effect_1 Creatief, Motiverend

Koop Royal Jack Auto

4.Medium body rode wijn en OG Kush

Rode wijn met een medium body is vrij intens, bloemachtig en kruidig. Deze wijnen zijn over het algemeen verwarmend en ideaal voor ontspanning. De smaak van OG Kush is ook intens en kruidig, met daarbij vleugjes brandstof en skunk. De effecten zijn sterk en gebalanceerd, al hellen ze iets meer over naar de ontspannende kant.

De twee zijn een goede combinatie als het om smaak en effect gaat. Over het algemeen is de combi erg geschikt voor rustige activiteiten of een avondje op de bank, hoewel je er op sociaal gebied ook mee uit de voeten kunt.

OG Kush
23_genetic background_1 Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
33_Yield indoors_1 425 - 475 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 7 - 9 Weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 25% Indica 75%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Rustgevend, Stimulerend

Koop OG Kush

5.Dessertwijn en Cheese

Is er een betere combinatie dan wijn en kaas? Als je ook graag zoet met hartig combineert, overweeg dan eens een dessertwijn met een eersteklas Cheese strain te combineren.

Het grootste gevaar is dat deze combi zo lekker is dat je jezelf niet in kunt houden! Wil je chillen met je vrienden na een heerlijk etentje, of gezellig op de bank ploffen met je geliefde? Beter dan dit wordt het niet!

Royal Cheese (Fast Flowering)
23_genetic background_1 Old School Skunk x Afghani
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 17%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 60%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 200 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Royal Cheese (Fast Flowering)

Wiet en wijn, da's (bijna) altijd fijn!

Cannabis en alcohol kunnen heel goed samengaan als je met mate gebruikt. Wees echter wel voorzichtig, want de combinatie kan er ook voor zorgen dat je je minder geremd en niet lekker gaat voelen. Als je nog geen ervaring hebt met het gecombineerd gebruik van beide, doe het dan rustig aan.

Maar zodra je goed weet wat de impact is, kun je een geweldige tijd beleven. Wat een genot voor je zintuigen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.