By Luke Sumpter

Cannabis en wijn zijn beide bekend om hun rijke diversiteit aan smaken en aroma's, en de (meestal) aangename en gewenste wijzen waarop ze de geest beïnvloeden. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn als je de twee combineert in één drankje. Zolang je er met mate van geniet, kan canna-wijn een verrijkende ervaring bieden. Hieronder ontdek je meer over deze combinatie en hoe je het zelf thuis kunt bereiden.


Waarom zou je met wiet verrijkte wijn maken?

Connaisseurs bestaan er in tal van interessegebieden, van sigaren en koffie tot gastronomie en auto's. Zowel wiet als wijn worden gewaardeerd, kritisch bekeken, en gecombineerd op basis van hun unieke eigenschappen en de diversiteit binnen hun categorieën. Elk flesje wijn en elke cannabissoort biedt een unieke ervaring, vooral qua smaak en geur.

Hoewel de combinatie van wiet en wijn misschien vreemd lijkt, kan dit duo een wereld van complementaire combinaties en diverse ervaringen openen. Hieronder bekijken we de belangrijkste redenen om met wiet geïnfuseerde wijn te gebruiken en wat je van de ervaring kunt verwachten.

Cannabis infused wine

Wiet en wijn: het recept voor een unieke buzz

Als je wel eens een joint hebt gerookt terwijl je rustig van een glas wijn genoot, heb je al een idee wat wiet en wijn samen kunnen bieden. Afzonderlijk kunnen beide je geest opbeuren, je lichaam helpen ontspannen en boeiende gesprekken op gang brengen tijdens sociale gelegenheden. Samen worden de effecten van beide versterkt; de zachte, verwarmende eigenschappen van wijn en de bedwelmende, maar stimulerende effecten van wiet vullen elkaar perfect aan. Maar zoals bij veel dingen kan te veel het tegenovergestelde effect hebben. Wie wiet en wijn samen wil gebruiken, moet dat met de grootste zorg doen om van een plezierige ervaring verzekerd te zijn.

Experimenteer met verschillende combinaties

De gecombineerde psychoactieve effecten van wijn en wiet zijn niet de enige voordelen van deze combinatie; het levert ook een smaakervaring op zoals geen ander.

In de wereld van de wijnbouw en wijnproeverijen speelt 'terroir' een belangrijke rol. Dit Franse begrip omvat alle milieufactoren die bijdragen aan de uiteindelijke smaak, het karakter en de totale 'beleving' van de wijn. Dit gaat over het zonlicht, klimaat, de minerale en microbiële samenstelling van de bodem en de rijpingssnelheid van de druiven. Het type druiven heeft ook een grote invloed op het karakter van een wijn, samen met de processen na de oogst zoals fermentatie, de soorten gist en rijping in eiken vaten. Al deze variabelen beïnvloeden de concentraties van aromatische en smaakstoffen in een wijnfles, zoals tannines, esters, terpenen, aldehyden en ketonen.

Op dezelfde manier speelt terroir een cruciale rol in het uiteindelijke resultaat van een cannabissoort. Factoren zoals de voedingsstoffen in de bodem, toegang tot zonlicht, en de oogst- en verwerkingstechnieken kunnen drastisch de productie en concentratie van secundaire metabolieten zoals terpenen, esters, vluchtige zwavelverbindingen en cannabinoïden beïnvloeden. Deze bepalen de smaak, het aroma en de intensiteit van de cannabiservaring. Net zoals de smaak en het aroma van een bepaalde druivensoort kan variëren afhankelijk van de terroir en verwerkingstechnieken, geldt dat ook voor wietplanten.

Dus, waarom zou je deze factoren overwegen bij het maken van cannabiswijn? Nou, om dezelfde reden waarom je zorgvuldig kiest welke strains je kweekt of welke fles wijn je van het rek haalt. Er zijn letterlijk eindeloze mogelijkheden als het gaat om het mixen en matchen van cannabis en wijn. We hebben het over veel meer dan simpelweg een indica-dominante hybride koppelen aan een pinot noir. Door dieper in te gaan op de terroir en verwerking van bepaalde knoppen en wijnen, kun je je ervaring tot in de kleinste details verfijnen.

Wat kun je verwachten van met wiet verrijkte wijn?

Voordat we ingaan op een paar recepten voor cannabiswijn, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten wanneer je deze smaakvolle drank nuttigt. Als je het verstandig en met mate consumeert, zal cannabiswijn een aangename cerebrale buzz teweegbrengen samen met lichamelijke ontspanning. Je zou je creatiever, socialer en bedachtzamer kunnen voelen. De rijke melange van terpenen en andere smakelijke moleculen prikkelt je smaakpapillen met ongelooflijk rijke en complexe smaken. Maar wees heel voorzichtig dat je je niet laat meeslepen.

Het gebruik van cannabiswijn laat weinig ruimte voor fouten; je kunt er altijd beter te weinig van drinken dan te veel. Ten eerste produceert oraal toegediende cannabis een veel krachtiger effect dan geïnhaleerde wiet. Bij het roken komen THC en andere stoffen onmiddellijk in de bloedbaan via de longblaasjes, waar ze snel naar de hersenen worden gevoerd en de cannabis high triggeren. Door het snelle begin en de relatief kortstondige aard van de effecten hebben gebruikers daarbij een grotere mate van controle over de cannabiservaring, met een lager risico op greening out.

Daarentegen duurt het bij cannabisproducten die je eet of drinkt veel langer voordat het effect optreedt. In plaats van direct in de bloedbaan via de longen te komen, passeert oraal geconsumeerde THC eerst de maag en vervolgens de lever. De lever zet THC om in een metaboliet genaamd 11-hydroxy-THC, een krachtige molecuul die een intensere en langdurigere ervaring produceert. Daarbij hebben edibles een beruchte status gekregen omdat ze vaak nieuwe gebruikers in een geestestoestand storten waar ze niet op voorbereid zijn. En het toevoegen van alcohol versterkt dit alleen maar.

Het mengen van alcohol met cannabis, ook wel bekend als crossfading, versterkt de effecten van laatstgenoemde. Onderzoek toont aan dat het consumeren van cannabis tijdens het drinken de aanwezigheid van THC en 11-hydroxy-THC in de bloedbaan aanzienlijk verhoogt. Daarom moeten gebruikers uiterst voorzichtig zijn bij het drinken van cannabiswijn. Begin langzaam met een klein beetje; neem slechts een paar slokjes en wacht minstens 30 minuten voordat je meer drinkt. Uiteindelijk zul je je sweet spot vinden en uitvogelen hoeveel je kunt drinken om een wenselijk effect te ervaren zonder over de rand te gaan.

Hoe maak je met wiet verrijkte wijn?

Nu je weet waarom wiet en wijn goed samen gaan en hoe je het verantwoordelijk kunt consumeren, is het tijd om je eigen voorraad te maken. Ontdek hieronder twee eenvoudige methoden om canna-wijn te maken.

Methode 1: wijn infuseren met een wiet theezakje

Deze methode om alcoholische wietwijn te maken is super eenvoudig. Verzamel de ingrediënten en apparatuur die hieronder zijn opgesomd voordat je de eenvoudige instructies volgt.

Ingrediënten

 • 1 fles (750ml) droge rode of witte wijn (sauvignon blanc, pinot grigio, pinot noir, etc.)
 • 20–25g cannabis plantmateriaal (toppen of knipafval)

Materiaal

 • bakplaat
 • bakpapier
 • kaasdoek en touw
 • 1l weckpot

Werkwijze

 1. Verwarm je oven voor op 110°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal je cannabis grof en verspreid het gelijkmatig over het bakpapier. Decarboxyleer je plantmateriaal gedurende 30 minuten om de THC te activeren.
 2. Haal je wiet uit de oven en laat het afkoelen. Schenk je wijn in de weckpot.
 3. Plaats je wiet op een stuk kaasdoek. Wikkel het in en gebruik een stuk touw om het vast te maken.
 4. Dompel je wiet theezakje onder in de weckpot en bevestig de deksel.
 5. Bewaar de pot minstens 24 uur in de koelkast voordat je van de wijn gaat genieten. Gedurende deze tijd zal de alcohol in de wijn de THC uit je plantmateriaal extraheren. Zodra je klaar bent om een slokje te nemen, kun je het theezakje verwijderen.
 6. Bewaar rode cannabiswijn op een koele, donkere plaats, en witte cannabiswijn in de koelkast.
 7. Schenk een glas in, doe rustig aan en geniet ervan!
How to make cannabis wine

Methode 2: cannabis glühwein

Als je iets zoekt dat rijk en verwarmend is, bekijk dan dit eenvoudige recept voor cannabis glühwein.

Ingrediënten

 • 1 fles rode wijn
 • 28g gedecarboxyleerd gemalen knipafval
 • 4 kruidnagels
 • 1 sinaasappel (in plakjes)
 • ¼ tl kardemom
 • ¼ tl nootmuskaat
 • ½ tl gemalen kaneel

Materiaal

 • grote pan
 • kaasdoek

Werkwijze

 1. Zet je pan op het fornuis en schenk er je wijn in.
 2. Voeg je wiet, kruiden en gesneden sinaasappel toe aan de pan.
 3. Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 uur sudderen met gesloten deksel.
 4. Check het mengsel regelmatig en voeg meer wijn toe als het vloeistofniveau te laag wordt.
 5. Zeef het mengsel door het kaasdoek.
 6. Serveer warm en geniet ervan!
Cannabis hot wine

Hoe verrijk je wijn met CBD?

Als je liever THC vermijdt en geniet van de effecten van CBD-wijn, vervang dan gewoon het THC-rijke plantmateriaal door materiaal met veel CBD. Gezien de populariteit en beschikbaarheid van CBD-olie, kun je zelfs gewoon een paar druppels toevoegen aan een glas of fles en drinken maar! Houd er wel rekening mee dat het gelijktijdig gebruik van CBD en alcohol de effecten van alcohol kan versterken en slaperigheid kan veroorzaken. Doe het rustig aan, net zoals je zou doen met THC-rijke wietwijn.

Wietwijn: een voortreffelijke keuze voor een verfijnde high

Canna-wijn biedt een geheel nieuwe wereld van smaken, met nieuwe effecten om te evenaren. De effecten kunnen echter al snel overweldigend worden als je er te veel van drinkt. Behandel deze melange van terpenen, esters, cannabinoïden en flavonoïden dus met respect en je zult een memorabele en unieke ervaring hebben.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.