By Marguerite Arnold

Synthetische cannabis is ook wel bekend als "Spice" of "K2". Hoewel veel mensen lijken te geloven dat deze drugs "veilig" zijn, is niets minder waar.

Spice en soortgelijke "synthetische cannabinoïden" zijn chemische verbindingen die zichzelf verbinden aan cannabinoïde receptoren. De overeenkomsten eindigen echter daar. Ze werken verschillend en zijn sterker dan zowel natuurlijke cannabis als gereguleerde, medicinale cannabis isolaten.

Dit is de reden waarom deze chemisch gebrouwen "cannabinoïden" extreem gevaarlijk zijn.

Synthetische cannabis nee gereguleerd gevaarlijk

WAT IS SYNTHETISCHE CANNABIS?

Synthetische cannabis is een illegale club- en straatdrug. Het is nog nooit ergens goedgekeurd door enige regelgevende instantie.

Gereguleerde, synthetische cannabinoïden medicijnen zijn bijvoorbeeld Marinol, Cesamet of Nabilone. In deze medicijnen worden chemische verbindingen gebruikt die dezelfde klus klaren als THC. Om die reden zijn ze allemaal goedgekeurd door regelgevende instanties.

Spice daarentegen, is heel anders. De chemische stoffen in Spice werken als cannabinoïden en verbinden zich aan de cannabinoïde receptoren in de hersenen. Ze doen echter niet hetzelfde als natuurlijk voorkomende cannabinoïden.

En daar schuilt het gevaar.

Synthetische cannabinoïden werken eigenlijk "beter" op de cannabinoïde receptoren dan het echte spul. In dit opzicht zou je ze kunnen zien als chemische cannabinoïden op steroïden. Ze stimuleren teveel.

En dit is ook exact de reden waarom de drug zulke giftige effecten kan opwekken.

HOE WORDT SYNTHETISCHE CANNABIS GEMAAKT?

Het korte antwoord? In een lab. Met chemicaliën. Meer is het niet.

Het lange antwoord is iets gecompliceerder. Synthetische cannabinoïden zijn inmiddels uitgegroeid tot commercieel product. Ze worden in bulkhoeveelheden illegaal naar westerse landen verscheept vanuit diverse delen van de wereld, waaronder China. Spice kan echter in elk lab worden gemaakt door een chemicus die weet hoe het moet. Fabrikanten gebruiken vervolgens aceton of oplosmiddelen om deze chemische verbindingen te verplaatsen naar plant-achtig materiaal. Het is een soort omgekeerd extractie proces.

Dit doorweekte plant-achtige materiaal wordt vervolgens verpakt en verkocht als rookbaar product.

WAT IS DE DREIGING?

Consumenten worden blootgesteld aan een aantal aanzienlijke en hardnekkige gevaren.

Allereerst kunnen deze chemische brouwsels op zichzelf al dodelijk zijn. Elk van de in dit proces gebruikte chemicaliën kunnen na inname giftig blijken. Of besmet. Of allebei. Er kan ook een hoop misgaan bij het mixen. Hieronder vallen ook de daadwerkelijke chemische brouwsels van synthetische cannabinoïden zelf. Bij de overdracht naar het plantenmateriaal kan er ook van alles fout gaan bij het mengen of het absorberen.

Deze drugs leveren megadoses aan nietsvermoedende gebruikers. Daarnaast kan de megadosis zelf ook synthetische cannabinoïden bevatten die in elke hoeveelheid te gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie.

Dit kan weer leiden tot een extreme cannabinoïde vergiftiging. De symptomen zijn onder meer misselijkheid, black-outs, hartproblemen en zelfs psychoses. Onder de gezondheidsgevaren voor de lange termijn valt ook nierfalen[1]. In andere woorden: K2 is in verband gebracht met uitsluitend gevaarlijke bijwerkingen. Er zijn veel verslagen van sterfgevallen die zijn veroorzaakt door de consumptie van Spice en K2.

Kan het nog erger? Deze trend, die aan het begin van deze eeuw begon op te vallen, blijft zich maar doorzetten. Wereldwijd.

SPICE IS EIGENLIJK EEN UIT DE HAND GELOPEN OVERHEIDSEXPERIMENT

Dit klinkt paranoïde of samenzweerderig, maar er zit absoluut een kern van waarheid in.

Spice was in feite een door de overheid gesponsord cannabinoïde stimulatie experiment, waar men in de jaren '80 mee begonnen is. In 1993 werd het iets gecompliceerder. John Huffman, een overheids- en academisch onderzoeker bij Clemson University, publiceerde de formule voor een verbinding die hij JWH-018 noemde. Het was een van de vele, chemische recepten die hij perfectioneerde in een boek met de titel "The Cannabinoid Receptors."

Huffmann hield zich bezig met legitiem onderzoek. Blijkbaar was het niet de bedoeling dat zijn brouwsels daadwerkelijk werden gemaakt. Ongeacht deze ultieme motivatie, creëerde hij zonder het te weten een soort "meesterwerk." Zijn "kookboek" bevat niet alleen recepten voor zulke verbindingen, maar het versimpelde ook het proces voor het maken van zeer krachtige drugs die zich richten op de cannabinoïde receptoren.

Maak plaats, Breaking Bad.

Het verhaal van Spice zou dan ook zomaar afkomstig kunnen zijn uit het plot van deze populaire TV-serie. In het echte leven was de vrouw van Huffman ook ziek toen het kookboek werd geschreven. Haar aandoening wordt tegenwoordig vaak behandeld met medicinale cannabinoïden.

In dit geval kan K2 echter niet in de schoenen worden geschoven van een malafide scheikundeleraar. Tenminste niet direct. De Spice epidemie lijkt echter wel gebaseerd te zijn op illegale toepassingen van Huffmans werk.

Waarom? Bij de processen van Huffman kon de productie worden verkort naar enkele weken. Hiermee is dus het perfecte recept ontstaan voor illegale chemische koks die een enorme winst kunnen opstrijken. Een dus gingen ze in de illegale labs aan de slag. Blijkbaar op de hele wereld.

Aan het einde van 2008 werd JWH-018 voor het eerst geïdentificeerd door een forensisch lab in Duitsland. De fabrikant had deze synthetische cannabinoïde op plantenbladeren gespoten. Dit product werd vervolgens verkocht als "Spice".

Het werd de eerste cannabinoïde vervalsing in Duitsland.

We spoelen vooruit naar het heden. Spice heeft nu voor een epidemie gezorgd in meer dan slechts een enkel land, misschien wel meerdere continenten. In het Verenigd Koninkrijk wordt het de drug verweten dat het een "verwoestende impact" heeft op de gevangenispopulaties.

De impact van Spice is op meerdere manieren ironisch. Dit begint al bij de oorsprong. En niet te vergeten de timing van de "populariteit".

In 2010, slechts een aantal jaren voor het opengooien van de recreatieve markten in de staten Colorado en Washington, begonnen de eerste, incidentele verhalen binnen te komen over het gebruik van Spice evenals het aantal sterfgevallen. In 2011 werd er maar liefst 6549 keer met het informatiecentrum voor vergiftigingen gebeld over deze stoffen. In 2009 werd er slechts 112 keer gebeld. De DEA heeft datzelfde jaar nog een hele lijst met synthetische cannabinoïden verboden. Drie van de vijf door de DEA verboden stoffen werden gecreëerd door dezelfde onderzoekswetenschapper, John Huffman. JWH-018, JWH-073 en JWH-200 werden allemaal door dezelfde hand gemaakt. De professor van Clemson University.

WAAROM GEBRUIKEN MENSEN SPICE?

De eerste reden waarom mensen Spice gebruiken, lijkt het gebrek aan toegang tot cannabis of het gebrek aan degelijke informatie. Veel mensen gebruiken deze brouwsels omdat ze denken dat ze ermee door drugstests kunnen komen of dat Spice "veiliger" is dan de daadwerkelijke cannabisplant.

Daarnaast wordt het publiek nauwelijks beschermd tegen deze epidemie. Dit geldt vooral in de VS waar cannabis pas de laatste 4 jaar beperkt legaal is. Er is nog steeds geen overzicht van de federale overheid. De stereotiepen over de drug hebben ook deels schuld. Evenals onwetendheid over wat cannabinoïden doen en hoe ze werken binnen de hersenen en het lichaam.

Uiteindelijk is de echte reden voor het gebruik van K2 het feit dat mensen ofwel wanhopig zijn ofwel de gevolgen voor de gezondheid niet begrijpen. En beide redenen stammen direct af van een wereld waar het beeld van de cannabinoïden zelf nog steeds wordt bijgesteld.

BLIJF DUS NATUURLIJK

Het lijkt erop dat Spice een blijvende kater is van een drugsoorlog die nog niet voorbij is. De populariteit begon te stijgen op een moment waarop de cannabis legalisatie onvermijdelijk werd. Het lijkt ook zwaar gepromoot te zijn als "cannabis vervanger". En het is inmiddels dus illegaal.

Laat je niet verleiden om deze drug te gebruiken. Het kan extreem gevaarlijk zijn. Als je een krachtige high zoekt, zijn er veel krachtige cannabisplanten die dezelfde euforie kunnen garanderen, zonder de dodelijke bijwerkingen.

Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.