By Miguel Ordoñez


In het streven naar het verkrijgen van de best mogelijke toppen, hebben kwekers diverse strategieën ontwikkeld om hun teelt te optimaliseren. Een van deze strategieën is het kweken en verzorgen van cannabis-bonsais.

Cannabis-bonsais zijn, net zoals doorsnee bonsaibomen, miniatuurplanten die nooit groter worden dan een aantal centimeter. Deze planten voorzien kwekers van een effectieve bron voor stekken. Daarbij vereisen ze niet veel ruimte of hulpmiddelen. Het beste van alles is dat ze vrij eenvoudig te onderhouden zijn.

WAT IS EEN BONSAIBOOM?

Een bonsaiboom is in feite een miniatuurboom. De term bonsai verwijst echter niet naar een specifieke soort boom. Het is eerder een kweektechniek die men gebruikt om bomen klein te houden. Het doel van een bonsaiboom kweken, is het ontwikkelen van een gezonde, volwassen, authentieke plant, die slechts een fractie van haar natuurlijke formaat bereikt.

Het proces van bonsaibomen kweken komt oorspronkelijk uit China en Japan en is al duizenden jaren oud. Vertaald uit het Japans betekent het woord bonsai zoveel als “boom in pot”. Het kweken van bomen in potten beperkt hun mogelijkheid om voedingsstoffen op te nemen en een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen. En dit resulteert in een miniatuurformaat.

Bonsai Cannabis

CANNABIS-BONSAIS

De belangrijkste reden waarom mensen cannabis-bonsais kweken, betreft het nemen van stekken. Omdat ze als moederplant klein blijven, nemen de bonsais minder ruimte in dan volgroeide moederplanten.

Wanneer je weinig planten en een beperkte ruimte hebt, helpen bonsaibomen enorm om ruimte te besparen. Het nut van deze planten is echter vooral duidelijk bij grootschaligere cannabisteelt. Daar kunnen meerdere bonsai-moederplanten een enorme variatie aan genetica voor de gehele tuin leveren. Het creëren en behouden van kleine moederplanten voor stekken is een geweldige manier om diversiteit aan te brengen in je cannabistuin, zonder van zaden afhankelijk te zijn.

HOE KWEEK JE EEN CANNABIS-BONSAI?

Om een cannabis-bonsai-boom te planten en kweken, moet je verschillende stappen volgen.

STAP ÉÉN: PREPAREER DE POT

Allereerst moet je een pot voorbereiden voor de plant. Aangezien je een bonsai wilt kweken, kies je eentje met een klein formaat. Om training te kunnen toepassen, maken sommige kwekers gaten aan de rand van de pot voor touw of binddraad. Zorg wel dat de gaatjes groot genoeg zijn voor de draad die je wilt gebruiken. Doe je dat niet, dan wacht je een nare verrassing zodra het tijd is om te trainen.

STAP TWEE: PLANT JE STEK

De tweede stap is het plaatsen van de moederplant in de pot. Bij het kiezen van een stek om als moederplant te gebruiken, is het belangrijk een gezond en robuust exemplaar te kiezen. Je kunt meerdere keren per jaar stekken van de plant nemen. Daarom is het belangrijk dat de moeder van deze klonen in staat is om hoogwaardige toppen aan te maken.

Als de moederplant in de pot staat, dien je een houten stok te plaatsen om de hoofdsteel van de plant te sturen. Je kunt deze stok gebruiken om de steel van je bonsai te positioneren zoals je wenst. Daarbij is het wel van belang dat je wortelschade voorkomt. Steek de stok voorzichtig in de aarde naast de steel, zodat je de wortels zo min mogelijk beschadigt. Daarna kun je een touwtje of binddraad gebruiken om de stengel aan de stok en door de eerder geboorde gaatjes te binden.

Bonsai

STAP DRIE: TIJD OM TE TRAINEN

De derde stap is het trainen van de takken van je cannabis-bonsai. Je kunt dit op vergelijkbare wijze doen als bij de steel. Wil je meer horizontale takken, zet ze dan steviger vast. Heb je liever dat ze verticaal groeien, zorg dan dat ze wat losser vastzitten. Laat wat ruimte over bij het vastbinden, zodat de takken kunnen groeien zonder dat ze klem komen te zitten.

STAP VIER: SNOEIEN

Nu is het tijd om de takken te snoeien. Naarmate de plant groeit, dien je deze bij te werken. Zo blijft het klassieke gestalte en formaat van de bonsai behouden. Ook zorgt dit voor luchtstroom naar de hoofdsteel van de plant. Het is belangrijk dat je alleen uitlopers snoeit. Het verwijderen van hoofdtakken kan namelijk de gezondheid en groei van de plant ernstig schaden.

Hoelang je bonsai-moederplantjes kunt houden, is iets waarover de meningen uiteenlopen. Aangezien je cannabis-bonsais voor onbepaalde tijd in de vegetatieve fase houdt, kunnen ze in feite zo lang meegaan als ze leven. Veel kwekers hebben echter gemerkt dat pure indica’s sneller achteruitgaan in kwaliteit en pure sativa’s langer meegaan. Over het algemeen dien je indica’s elke 3-4 jaar te vervangen, hybrides elke 4-5 jaar en sativa’s elke 5-6 jaar. Deze tijdskaders zijn echter verre van zeker. Daarbij zijn ze afhankelijk van de soort, plus hoe goed de plant verzorgd wordt.

Timeline

WELKE SOORTEN ZIJN HET BESTE VOOR CANNABIS-BONSAIS?

Elke soort verschilt qua genetica. Daarom zijn bepaalde cultivars geschikter om te kweken tot cannabis-bonsais dan andere. Hier zijn enkele soorten die, dankzij hun kleine formaat, volgens ons ideale kandidaten zijn voor het telen van cannabis-bonsais.

CRITICAL KUSH

Critical Kush is een indica-dominante hybride, die kort en struikvormig groeit dankzij de 80:20 indica/sativa-verhouding. Deze soort is door het hoge THC-gehalte en de rustgevende, verdovende eigenschappen bovendien een uitstekende bron voor indica-stekjes.

Critical Kush

Critical Kush
23_genetic background_1 Critical x OG Kush
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 20
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 80%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 100 - 140 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Critical Kush

WHITE WIDOW

White Widow is een Nederlandse klassieker, die is uitgegroeid tot een van de meest legendarische soorten ter wereld. Deze evenwichtige hybride levert een krachtige mix van sativa- en indica-effecten. Daarbij bevat ze torenhoge THC-gehaltes van meer dan 20%. Overweeg je om een indica-sativa als cannabis-bonsai te kweken? Het kan niet misgaan met White Widow.

White Widow

White Widow
23_genetic background_1 White Widow S1
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 190 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Krachtig, Stoned

Koop White Widow

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.