By Steven Voser


Natte wiet is verschrikkelijk. Er zijn weinig dingen zo frustrerend als een mooie joint draaien, aansteken en merken dat hij niet goed brandt, omdat de cannabis nog te vochtig is. Vaak is dit het gevolg van niet goed gedroogde en gecurede wiet, maar het kan ook komen door te vochtige bewaaromstandigheden, als je per ongeluk water hebt gemorst of door andere problemen, zoals regen.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over natte wiet: van hoe je het herkent tot welke problemen het roken ervan geeft, en hoe je je voorraad goed laat drogen en curen, zodat je nooit meer natte cannabis krijgt!

Natte vs. gecurede wiet: zo weet je het verschil

Om te voorkomen dat je kleffe joints draait, laten we je eerst zien hoe je natte wiet herkent. De makkelijkste manier om dit te doen, is door je zintuigen te gebruiken (bijvoorbeeld je handen, ogen en neus).

 • Raak het aan

Goed gedroogde en gecurede wiet voelt droog, maar plakkerig aan. Zit er nog een kleine stengel aan de toppen? Probeer die dan te buigen en kijk of hij breekt (een duidelijk teken van goed gedroogde wiet). Als je een top voorzichtig tussen je vingers samendrukt, moet hij knisperen en verbrijzelen wanneer de suikerblaadjes en kelken onder druk uit elkaar vallen. Natte wiet voelt vochtig aan en drukt in elkaar wanneer je het tussen je vingers plet.

Natte vs. gecurede wiet: zo weet je het verschil
 • Aroma

Door te ruiken aan je wiet kun je ook bepalen of het goed gedroogd en gecured is. Goed uitgeharde cannabis heeft een sterk aroma, terwijl natte marihuana veel meer grassig ruikt vanwege het chlorofyl en overtollige vocht. Wiet die echt bedorven en beschimmeld is, kan de geur van ammoniak hebben en ruikt in het algemeen onaangenaam.

Natte vs. gecurede wiet: zo weet je het verschil
 • Vermaal het

Een andere makkelijke manier om natte wiet te herkennen, is door het te knippen of vermalen. In tegenstelling tot droge cannabis, die makkelijk verbrokkelt in een grinder of als je het fijnknipt, blijft natte marihuana aan elkaar plakken wanneer je het probeert te vermalen.

Natte vs. gecurede wiet: zo weet je het verschil
 • Rook het

De ultieme manier om te bepalen of je wiet al dan niet goed gedroogd is, is door het te roken. Vanwege het hoge vochtgehalte in het plantaardig materiaal brandt natte cannabis niet gelijkmatig en soms helemaal niet. Als je het aangestoken krijgt, merk je ook snel dat het slecht smaakt, alsof je vochtige sla rookt!

Natte vs. gecurede wiet: zo weet je het verschil

Is het gevaarlijk om natte wiet te roken?

Een van de grootste zorgen bij het roken van natte wiet is dat het schimmelsporen kan bevatten. Naast dat het smerig smaakt, kan het inhaleren van dergelijke sporen diverse onaangename klachten veroorzaken, waaronder hoesten, misselijkheid en overgeven.

Als je gezond bent en geen aanleg hebt voor longaandoeningen of hart- en vaatziekten, ondervind je waarschijnlijk geen ernstige gezondheidsproblemen wanneer je per ongeluk eens beschimmelde wiet rookt.

Maar bij sommige mensen veroorzaakt het inhaleren van schimmelsporen van slecht gedroogde/gecurede wiet een allergische reactie die door hoesten, piepen, verstopping, sinuspijn en ontsteking van de longen of andere delen van de luchtwegen gekenmerkt wordt.

Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of ernstigere gezondheidsproblemen, kan schimmel inhaleren nog slechter uitpakken. Schimmels als Aspergillus, Mucor en Cryptococcus kunnen in dat geval ernstige ontstekingen in de longen, luchtwegen en het zenuwstelsel veroorzaken. Deze schimmels zijn allemaal aangetroffen[1] op wiet uit legale dispensaria in Amerika.

Heb je onlangs wiet gerookt en ben je bezorgd over je gezondheid? Neem dan onmiddellijk contact met je huisarts op. De informatie hier is louter informatief bedoeld en moet niet als medisch advies worden opgevat.

 • Verliest natte wiet sterkte?

Als je per ongeluk water over je wiet knoeit, tast dit dan de sterkte of smaak ervan aan? Aangezien cannabinoïden en terpenen niet wateroplosbaar zijn, zal je cannabis gelukkig geen kracht verliezen als het per ongeluk nat wordt. Maar als je wiet nat wordt en je het niet goed droogt, kan het wel een broedplaats voor schimmels worden, waardoor het, zoals we al zeiden, niet meer te roken is.

Dingen om te voorkomen bij het drogen van natte wiet

Eigenlijk de enige manier om wiet te drogen zonder de kwaliteit in gevaar te brengen, is door geduld te hebben. Als de toppen vers geoogst zijn, moet je ze eerst ophangen in een koele, droge en donkere ruimte voordat je ze een aantal weken in luchtdichte weckpotten laat curen. Helaas is er geen snellere manier om een verfijnd eindproduct te krijgen. Het kost nu eenmaal tijd en vereist specifieke omstandigheden.

Wanneer je wiet blootstelt aan warmte, licht of lucht (of dat nu afkomstig is van wind, een briesje of krachtige ventilator) om het droogproces te versnellen, worden de terpenen en cannabinoïden alleen maar afgebroken, waardoor het eindresultaat minder aangenaam is om te roken. Het opwarmen van cannabis in de oven of magnetron gaat dan ook ten koste van de smaak en sterkte. Maar we komen later toch nog terug op deze methodes, want in zware tijden zijn soms drastische maatregelen nodig...

Heb je bijvoorbeeld water over je wiet geknoeid of het per ongeluk nat laten worden door regen, een hoge luchtvochtigheid, enzovoort? Probeer dan eerst een veiligere oplossing om je voorraad weer op het ideale niveau van droogheid te krijgen.

Veilige manieren om wiet te drogen

Probeer een van de volgende manieren om je wiet in enkele uren te drogen. Hoewel deze technieken geen onmiddellijke oplossing bieden, blijven de sterkte en smaak hiermee wel het best behouden.

 • Wiet in rijst drogen

Een efficiënte methode om natte wiet te drogen, is in rijst, op dezelfde manier als een telefoon of laptop die nat is geworden. Rijst is geweldig in het opnemen van vocht en kan je cannabis in enkele uren drogen.

 1. Wikkel je wiet in een stukje keukenpapier en leg het in een bakje.
 2. Bedek de ingepakte wiet met rijst.
 3. Wacht ten minste vier uur of, beter nog, laat het een nacht staan.
Veilige manieren om wiet te drogen
 • Wiet in een kartonnen doos drogen

Karton kan ook vocht uit natte wiet onttrekken en het droogproces versnellen.

 1. Stop je wiet in een kleine kartonnen doos.
 2. Doe de doos dicht en wacht ongeveer acht uur.
Veilige manieren om wiet te drogen
 • Wiet drogen in keukenrol of een bruine papieren zak

Net als karton en rijst is een stuk keukenrol of een papieren zak ook effectief in het absorberen van vocht. Als je keukenrol gebruikt:

 1. Wikkel je wiet in meerdere lagen keukenrol.
 2. Leg de wiet vervolgens in een schaal of ander bakje en bewaar het 4–8 uur op een koele, droge en donkere plaats.

Als je een papieren zak gebruikt:

 1. Plaats de natte wiet in een papieren zak.
 2. Sluit de zak lichtjes af en laat hem 4–8 uur op een koele, droge en donkere plaats liggen.
Veilige manieren om wiet te drogen
 • Natte wiet met vochtregelaars drogen

Een andere manier om wiet snel te drogen, is door het in een weckpot met een vochtregelaar te stoppen. Deze pakjes zijn ontworpen om het vochtgehalte in een pot te reguleren en kunnen te natte cannabis zo optimaal droog krijgen. Houd er rekening mee dat deze techniek alleen werkt als de wiet al gedroogd en gecured is.

Veilige manieren om wiet te drogen

Enkele niet zo geweldige manieren om natte wiet snel te drogen

Wil je je wiet nog sneller drogen? Hieronder vind je een aantal manieren voor in wanhopige tijden, als je gewoon niet kunt wachten. Wees je er bewust van dat je je wiet hierbij blootstelt aan warmte, lucht en licht en dat dit de kwaliteit aantast.

 • Wiet in een oven of magnetron drogen

Een oven of magnetron gebruiken om je wiet te drogen, is verre van ideaal, maar kan je wel in nood helpen als je bijvoorbeeld tijdens een sessie met je vrienden water over je wiet hebt gemorst.

Voor de beste resultaten raden we je aan om je oven voor te verwarmen op 120°C. Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en verspreid de gemalen wiet gelijkmatig over de plaat en bak het tot het gaat geuren en droog aanvoelt. Controleer elke tien minuten om te voorkomen dat de cannabis verbrandt. Gebruik ook geen hogere temperatuur dan 120°C (houd je zenuwen onder controle) en roer af en toe door.

Heb je geen oven? Dan kun je ook proberen om natte wiet in een magnetron te drogen. Kies indien mogelijk een lage vermogensstand op het apparaat. Plaats vervolgens je wiet in een magnetronbakje bekleed met bakpapier. Verwarm je cannabis 20–60 seconden (afhankelijk van het vermogen). Controleer het daarbij regelmatig en roer af en toe door om het zo gelijkmatig mogelijk te drogen.

 • Wiet met een föhn drogen

Om je wiet met een föhn te drogen, moet je hem op een lage stand zetten en er de complete toppen mee drogen (dus ze niet eerst vermalen!) vanaf ongeveer 15–20cm afstand. Draai je wiettoppen regelmatig om ze zo gelijk mogelijk te drogen.

Extra tips om je wiet goed te drogen en curen

Nadat je je wiet hebt geoogst, moeten de toppen droog genoeg zijn voordat je ze in weckpotten stopt. Wanneer je natte cannabis in een afgesloten pot doet zonder vochtregelaars, creëer je een broedplaats voor schimmels en bacteriën, waardoor je marihuana kan gaan rotten.

Er geldt geen vaste periode voor het drogen van wiet. Dit hangt namelijk onder meer af van de temperatuur in je droogruimte, het formaat, gewicht en de compactheid van de toppen en de droogapparatuur die je gebruikt. Maar de meeste kwekers drogen hun wiet ongeveer twee weken voordat ze het in luchtdichte glazen weckpotten stoppen.

Zodra de wiet eenmaal in de potten zit, moet je deze op een koele, droge en donkere plaats bewaren. Warmte en direct zonlicht kunnen de fragiele terpenen en cannabinoïden namelijk afbreken en zo de sterkte, het aroma en de smaak aantasten. Tijdens de eerste 2–4 weken van het curen, is het belangrijk om je potten regelmatig te 'luchten' (er verse lucht in laten). Voor de beste resultaten kun je je wiet daarna nog twee of meer weken uitharden.

Onthoud: droge wiet is goede wiet

Zoals we al zeiden aan het begin van dit artikel, is natte wiet vreselijk. Niet alleen omdat je het niet goed kunt roken en het verschrikkelijk smaakt, maar ook omdat het je aan ernstige gezondheidsrisico's kan blootstellen. Denk je dat je wiet nog nat is? Laat het dan wat langer drogen of curen of gebruik de tips uit dit artikel.

External Resources:
 1. A microbiome assessment of medical marijuana https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.