Inbegrepen GRATIS producten
Nieuw wietbeleid van de NBA — mogen spelers wiet roken?
In april 2023 kwam de NBA met een voorlopige arbeidsovereenkomst die, naast andere voorwaarden, belooft een einde te maken aan het testen op wiet en het verbod hierop in de komende jaren. Is dit het einde van het verbod op cannabis in de NBA? Lees verder om erachter te komen.
De Amerikaanse National Basketball Association (NBA) heeft een voorlopige arbeidsovereenkomst gesloten met haar spelers, waarin staat dat er niet langer op cannabis getest wordt en dat het niet langer verboden wordt.
Inhoud:
Het nieuws over de overeenkomst kwam naar buiten na onderhandelingen voor het seizoen 2023-2024 tussen de league en de National Basketball Players Association op 1 april. Hoewel de overeenkomst nog moet worden goedgekeurd door beide partijen, belooft het cannabis te schrappen uit het testprogramma van de league, mogelijk t/m 2030.
Dit is niet de eerste keer dat de NBA een toegeeflijke benadering ten opzichte van cannabis toont. In 2020 werd het testen op wiet al geschrapt voor de Disney Bubble-wedstrijden, om prioriteit te geven aan het testen op prestatiebevorderende middelen en risicovolle drugs, zoals cocaïne en methamfetamine, en tegelijkertijd het risico op COVID-19 onder spelers te minimaliseren. Deze maatregel werd later uitgebreid naar het seizoen 2021. De overeenkomst die dit jaar is gesloten, markeert echter de eerste langetermijnaanpak van de league ten opzichte van haar standpunt over wiet.
NBA-spelers en cannabis — als twee handen op één buik
Met de beslissing om te stoppen met het testen op en verbieden van cannabis sluit de NBA zich aan bij andere Noord-Amerikaanse sportcompetities met een wietvriendelijker beleid, zoals de National Hockey League (NHL) (waar cannabisgebruik niet wordt bestraft), Major League Baseball (MLB) (waar wiet in 2019 van de lijst van verboden middelen werd gehaald) en de Ultimate Fighting Championship (UFC) (waar spelers sinds 2021 niet meer worden gestraft voor cannabisgebruik). Voor veel NBA-spelers betekent dit een enorme opluchting.
"85% van de spelers in de [NBA] rookt", zegt[1] voormalig Power Forward van de New York Knicks Al Harrington in een interview met GQ. Harrington, en andere NBA-spelers, zoals Allen Iverson (die zijn eigen THC-rijke wietsoort heeft ontwikkeld), maakt duidelijk dat cannabis een centraal onderdeel is van het leven van veel NBA-atleten."
J.R. Smith sprak ook in het openbaar over hoe hij en andere NBA-spelers wiet gebruikten om tijdens de Disney Bubble van 2020 te functioneren. "We waren veel aan het blowen. Dat was de enige manier waarop je echt kon functioneren", vertelde[2] Smith aan Stephen Jackson en Matt Barnes in de All the Smoke-podcast. Bovendien prees Jackson zijn Golden State Warriors-coach Don Nelson omdat hij "cool" was met spelers die wiet gebruikten.
"Ik en Baron [Davis] kwamen schreeuwend de kleedkamer uit, blij met onze laatste testresultaten, en zeiden dat we de rest van het seizoen konden roken, en Don Nelson kwam meteen naar ons toe en gaf ons een high five, zo van , "Ja, nu kunnen we blowen!"", vertelde[3] Jackson aan Michael Rapaport in de I Am Rapaport-podcast.
Waarom wiet?
De afgelopen jaren hebben drastische veranderingen plaatsgevonden in de manier waarop mensen over wiet denken[4]. Dit heeft de weg geëffend voor atleten, waaronder NBA-spelers, om zich uit te spreken over de redenen om cannabis te gebruiken. En een van die redenen is stressmanagement.
In het interview met GQ prees Harrington wiet vanwege de potentie ervan om atleten te helpen omgaan met spanning: "Het is een veilige en alternatieve manier om met shit om te gaan".
"Ja, we zijn supermannen. We verdienen veel geld. Maar we hebben ook veel stress en shit op ons bord. Constant. Dus wat is onze zonde? Wat kunnen we gebruiken om ermee om te gaan? Wat hebben we tot onze beschikking? Wiet is beschikbaar voor recreatief gebruik, of gedecriminaliseerd, in achttien NBA-markten. Ik betaal belasting in deze staat, ik speel basketbal in deze staat en je probeert mij te vertellen dat ik niet naar het dispensarium kan gaan? Dat slaat nergens op".
Naast toegeven dat hij high was in My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman, sprak[5] Kevin Durant over het potentieel van wiet om professionele atleten te helpen met spanning om te gaan. "In mijn geval zorgt het ervoor dat de afleidingen uit [mijn] brein verdwijnen, het kalmeert. Het is als een glas wijn", aldus Durant.
Daarnaast kan wiet NBA-spelers mogelijk ook helpen om met fysieke pijn om te gaan. Het spelen van 82 wedstrijden gedurende 6 maanden per jaar (en meer als een team de finales haalt) eist nogal zijn tol op lichamelijk gebied. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de strikte trainingen die NBA-spelers moeten volgen, of over het contact tijdens wedstrijden. De spelers zijn dan ook, net als andere atleten die hun lichaam tot het uiterste pushen, welbekend met blessures - waarvan de meestvoorkomende[6] de gewrichten, pezen, spieren en botten in het onderlichaam, met name de knie, enkel en voet, betreffen.
Eugene Monroe, voormalig Offensive Tackle van de Baltimore Ravens en een van de bekendste gezichten in de Noord-Amerikaanse sportwereld, spreekt zich ook openlijk uit over het potentieel van cannabis. Na zeven jaar American Football te hebben gespeeld, leeft Monroe met pijn, door knieblessures en hersenletsel. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen cannabisbedrijven en vertelt hij over de gevaren van opioïdengebruik onder professionele atleten, en waarom cannabis een natuurlijk en veilig alternatief voor gevaarlijke, verslavende voorgeschreven medicijnen kan zijn.
Legalisatie verspreidt zich snel
Naast de NBA en National Football League (NFL) zweren ook talloze atleten van de UFC bij het gebruik van wiet, namelijk voor herstel na trainingen. En buiten de professionele sportwereld groeit tevens het gebruik van cannabis exponentieel, evenals de legalisatie ervan. Waar Californië in 1996 het voortouw nam met de goedkeuring van Proposition 215 (wat het gebruik van therapeutische wiet legaliseerde), hebben inmiddels 21 staten cannabis in een bepaalde mate gelegaliseerd (of wetgeving aangenomen die belooft dat dit in de toekomst zal gebeuren), evenals Guam, de Noordelijke Marianen, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Washington D.C.
En de legalisatiebeweging lijkt geen tekenen van vertraging te vertonen. Onderzoek van het Pew Research Center[7] uit 2022 toont aan dat 90% van de Amerikaanse burgers voorstander is van legalisatie van therapeutische of recreatieve cannabis. Ondertussen lijken wetswijzigingen in Minnesota[8], Ohio, Oklahoma en Pennsylvania dichterbij dan ooit tevoren. En naarmate wiet steeds meer geaccepteerd wordt in de VS en andere delen van de wereld, rijst de vraag: zal dit er ook toe leiden dat meer sportcompetities hun beleid gaan herzien? Hoewel we geen glazen bol hebben, lijkt het er sterk op dat cannabis steeds toegankelijker wordt, zelfs voor professionele atleten in de schijnwerpers.
External Resources:
- Allen Iverson’s Sky-High Life | GQ https://www.gq.com
- https://www.mediaite.com/sports/j-r-smith-reveals-the-nba-bubble-reeked-of-marijuana-we-was-blowing-it-down-in-there/
- Ex-NBA player Stephen Jackson says he sometimes smoked marijuana before games https://www.espn.com
- Marijuana Statistics in the US: Cannabis Use & Abuse (2023 Data Update) - CFAH https://cfah.org
- My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman | Kevin Durant Talks Weed - YouTube https://www.youtube.com
- Epidemiology and injury trends in the National Basketball Association: Pre- and per-COVID-19 (2017–2021) | PLOS ONE https://journals.plos.org
- Overwhelming support for legal recreational or medical marijuana in U.S. | Pew Research Center https://www.pewresearch.org
- https://mjbizdaily.com/4-states-have-a-good-shot-at-legalizing-recreational-marijuana-in-2023/
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.