By Steven Voser


Cryptocurrency heeft de manier waarop we met geld omgaan voorgoed veranderd. Bij Royal Queen Seedszijn we ook groot fan van crypto. Daarom dragen we graag ons steentje bij om cryptocurrencies, zoals Bitcoin, een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode te laten worden.

Hieronder leggen we uit waarom we fan zijn van cryptocurrencies, en waarom ze voor de cannabiswereld relevant zijn. Ook kijken we naar de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, en beschrijven we de twee cryptomunten die wij momenteel accepteren (Bitcoin en BitCanna).

Wat zijn cryptovaluta?

De begrippen 'cryptocurrency', 'blockchain' en 'Bitcoin' worden vaak door elkaar gebruikt, maar het is heel belangrijk om de onderlinge verschillen te begrijpen. Zonder al te veel in detail te treden, onderscheiden deze termen zich als volgt:

  • Blockchain is een gedecentraliseerde, versleutelde technologie die het bestaan van cryptocurrencies en tokens mogelijk maakt. Ontwikkelingen in blockchaintechnologie laten echter zien dat het gebruik ervan veel verder kan gaan dan alleen het verwerken van geldtransacties.
  • Cryptocurrency is een handelsmedium (vergelijkbaar met de Amerikaanse dollar of euro) dat blockchaintechnologie gebruikt om geldeenheden vast te stellen en transacties te verifiëren.
  • Als eerste cryptomunt ooit, is Bitcoin het bekendste voorbeeld van een cryptocurrency.
Wat zijn cryptovaluta?

Wij bieden ook cryptocurrencies als betalingsopties aan. Maar om je te helpen deze valuta te begrijpen, hoe ze werken en waarom ze zo relevant zijn, hieronder wat meer informatie.

Blockchain is de fundamentele technologie waarop cryptocurrencies als Bitcoin bestaan. Om niet duizelig te worden van alle technische details, helpt het om de blockchain te zien als een grootboek (een zogeheten 'ledger') dat transacties op een systeem van computers registreert. Deze ledger is daarbij open access. Dit betekent dat het op elke computer (of node) kan worden uitgevoerd en voortdurend wordt bijgewerkt en geverifieerd door het netwerk van computers waarop het wordt uitgevoerd.

Ook is het 'append-only', wat betekent dat geen van de computers met een blockchain-ledger de informatie die het bevat, kan bewerken. Ze kunnen alleen nieuwe transacties toevoegen. Om de gegevens op de ledger te beveiligen, maakt blockchain-technologie gebruik van cryptografie, waarmee alle geregistreerde transacties worden beschermd. Wat overblijft, is één groot, versleuteld, openbaar, peer-to-peer boekhoudsysteem dat niet het eigendom van één entiteit is.

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn in feite monetaire systemen die blockchain-technologie gebruiken om munten met een geldwaarde vast te stellen en transacties met die munten vast te leggen.

  • Voordelen van cryptovaluta

De waarde van cryptomunten als Bitcoin komt voort uit het aantal mensen dat ze gebruikt en de unieke voordelen die ze hebben ten opzichte van traditionele waarde-objecten, zoals goud, olie of fiat-valuta. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

✔️ Cryptocurrency is gedecentraliseerd, wat betekent dat de waarde of het gebruik niet door één entiteit wordt bepaald.

✔️ Cryptocurrencies zijn beperkt, wat betekent (althans in theorie) dat ze een uitstekende afdekking tegen inflatie bieden.

✔️ Cryptocurrencytransacties worden peer-to-peer gemaakt. Dit betekent dat ze niet onderworpen zijn aan financiële tussenpersonen, zoals banken of creditcardmaatschappijen. Zodoende zijn er geen kosten aan crypto-transacties verbonden die deze tussenpersonen wel in rekening zouden brengen.

✔️ Crypto-transacties zijn vertrouwelijk. Wanneer je een aankoop doet met een creditcard, krijgt een handelaar toegang tot je volledige kredietlimiet. De overheid of andere derde partijen kunnen de aankoop die je hebt gedaan daarbij volgen. Omdat crypto-transacties worden vastgelegd in een versleutelde, append-only ledger, zijn de transacties die je met crypto doet voor niemand anders zichtbaar dan voor de persoon met wie je zakendoet.

✔️ Cryptocurrency is toegankelijk. Iedereen met internettoegang kan een crypto wallet aanmaken, cryptomunten kopen en ermee handelen.

✔️ Cryptocurrencies zijn niet onderworpen aan goedkeuring van derden. Dit betekent dat transacties veel sneller verlopen dan traditionele transactiemethoden, zoals bankoverschrijvingen.

Voordelen van cryptovaluta

Waarom is cryptocurrency zo belangrijk voor de cannabiswereld?

Naast alle bovengenoemde voordelen, kan crypto cannabisbedrijven zoals de onze helpen de vele uitdagingen te overwinnen waarmee we in het huidige financiële systeem worden geconfronteerd. Cannabisbedrijven hebben nog altijd te maken met vooroordelen van banken, creditcardmaatschappijen en andere financiële dienstverleners die er daardoor voor kiezen ons niet te bedienen, ondanks de exponentiële groei en waarde van onze industrie.

Zelfs in Amerika, de thuisbasis van een legale cannabisindustrie ter waarde van miljarden dollars, worden bedrijven die volledig legaal werken in bepaalde staten nog steeds gedwongen om met 'alleen contant[1]' te werken. Amerikaanse banken, die onderworpen zijn aan de federale wetgeving (die wiet nog steeds als een gereguleerde stof beschouwt), weigeren geld van legale cannabisbedrijven te verwerken. Dit uit angst om voor het witwassen van geld vervolgd te worden.

Deze miljardenindustrie heeft dan ook met veel beveiligingsproblemen te maken. Zo zijn al veel dispensaria en andere legale cannabisbedrijven het slachtoffer geworden van golven van gewelddadige en goed georganiseerde overvallen.

Ook in Europa strijden legitieme cannabisbedrijven, zoals Royal Queen Seeds, nog altijd tegen de vooroordelen van betalingsproviders die weigeren de legitimiteit van onze industrie te erkennen. Creditcardmaatschappijen weigeren bijvoorbeeld vaak betalingen aan bedrijven die volledig legaal in de cannabiswereld opereren. Veel zadenbanken kunnen ook geen betalingen van digitale platforms als PayPal of Payoneer verwerken, die een soortgelijk beleid met betrekking tot wiet hebben.

Voor bedrijven die met deze beperkingen te maken hebben, heeft crypto duidelijk veel potentieel. Het stelt cannabisbedrijven namelijk in staat om niet-contante betalingen veilig te beheren, en er is ook geen sprake van bank- of servicekosten. Bovendien worden ze hierbij niet door regelgevende derden gecontroleerd. Het belangrijkste is misschien wel dat cryptocurrencies cannabisbedrijven als RQS in staat stellen om van dezelfde vrijheden te profiteren als elk ander legitiem, legaal bedrijf.

Door het gebruik van cryptocurrencies zou de cannabiswereld een goed voorbeeld kunnen worden van een legitieme industrie die buiten het traditionele financiële systeem opereert. Daarnaast zouden we profiteren van minder vooroordelen, lagere kosten en hogere transactiesnelheden, en dat allemaal zonder aan veiligheid of vertrouwen in te boeten.

Met welke uitdagingen heeft cryptocurrency nog altijd te maken?

Hoewel cryptocurrencies veelbelovend zijn, moeten we ook realistisch zijn en erkennen dat ze nog enkele beperkingen hebben.

Een van de grootste uitdagingen waarmee cryptocurrencies worden geconfronteerd, is hun instabiliteit. Cryptocurrency wint alleen aan waarde wanneer meer mensen het gaan gebruiken. En tot op de dag van vandaag heeft slechts een handvol munten een stabiel gebruikersbestand kunnen aantrekken en behouden. Zelfs Bitcoin, de waardevolste cryptovaluta op de markt, heeft enorme waardeschommelingen meegemaakt. En zonder een betrouwbaar gebruikersbestand om de waarde te verhogen en te behouden, biedt cryptocurrency geen haalbare oplossing voor het bankprobleem van de cannabisindustrie.

Cannabis-specifieke cryptocurrencies worstelen hier nog meer mee. Hun focus op één industrie beperkt de acceptatie ervan en marktkapitalisatie alleen maar. Om te zorgen dat bepaalde munten worden geaccepteerd door beursgenoteerde bedrijven, moeten ze op grote schaal worden gebruikt. En dat is niet de realiteit voor veel cannabis-specifieke coins.

In feite geven maar weinig 'altcoins' bedrijven een goede reden om deze coins te gebruiken, in tegenstelling tot meer gevestigde cryptocurrencies, zoals Bitcoin of ETH. Laatstgenoemden hebben al een sterke gebruikersbasis en enige waarde. Door het gebruik van een altcoin kunnen bedrijven blootgesteld worden aan enorme waardeschommelingen die hun winstgevendheid in gevaar zouden kunnen brengen.

Vanwege deze beperkingen bieden maar weinig cannabis-specifieke crypto's een praktische oplossing voor de huidige problemen in de industrie. Maar dat betekent niet dat blockchain en wiet niet samengaan. Zoals je hieronder zult zien, kan blockchain-technologie de vooruitgang in de cannabisindustrie zeker bevorderen, namelijk op manieren die niet zozeer met bankieren of het beheren van betalingen te maken hebben.

Met welke uitdagingen heeft cryptocurrency nog altijd te maken?

Andere toepassingen van blockchain-technologie in de cannabisindustrie

Hoewel cryptocurrency waarschijnlijk het bekendste gebruik van blockchain is, reikt het potentieel van de technologie veel verder dan het vereenvoudigen en decentraliseren van betalingen. De digitale, versleutelde en gedeelde grootboeken die blockchains creëren, kunnen worden gebruikt om allerlei soorten gegevens veilig op te slaan, niet alleen transacties met crypto-tokens. En veel mogelijke toepassingen van blockchain zouden een enorme impact op de cannabisindustrie kunnen hebben.

  • Klinische data opslaan en beveiligen

Een gebied dat bijvoorbeeld relevant is voor wiet en waar blockchain veel potentieel laat zien, is de opslag van gevoelige gegevens met betrekking tot klinische proeven. Medisch onderzoek is afhankelijk van het bijhouden van een goede administratie. Om de meest objectieve resultaten te krijgen, moeten medische onderzoeken de patiëntgegevens, de medicijnen of procedures die worden getest en het hele onderzoeksproces van begin tot eind nauwkeurig volgen.

Om objectieve klinische resultaten te verkrijgen, moeten wetenschappers zelfs de kleinste wijzigingen of complicaties die tijdens een proef worden waargenomen, kunnen volgen en traceren. Alleen zo krijgen ze een goed beeld van de hele proef en beperkingen. Blockchains stellen wetenschappers in staat om al deze relevante gegevens veilig op te slaan. Alle data zijn daarbij beschermd met het hoogste niveau van cryptografische beveiliging om de foutmarge te verkleinen.

Er zijn al enkele voorbeelden van het gebruik van blockchain om de overdracht van medische gegevens te beveiligen. BurstIQ[2] bijvoorbeeld, een project uit Colorado dat van 'slimme contracten' gebruikmaakt. Dit zijn digitale contracten waarvan de regels in realtime op een blockchain worden gehandhaafd. Zo kan gevoelige medische informatie veilig tussen artsen en patiënten overgedragen worden. Deze technologie zou gemakkelijk kunnen worden aangepast om bijvoorbeeld consulten tussen artsen en patiënten over op wiet gebaseerde therapieën te vereenvoudigen.

Een ander soortgelijk geval is Patientory. Dit is een blockchain-oplossing die is ontworpen om het probleem van gefragmenteerde medische informatie die over meerdere providers/klinieken is verspreid, aan te pakken. Het platform, ontwikkeld in Georgia, helpt om alle medische dossiers van een patiënt te verenigen in één beveiligde ledger, wat indien nodig door kan worden gegeven aan relevante entiteiten, zoals zorgverleners of clinici. Soortgelijke platforms zouden kunnen worden ontwikkeld om het stroomlijnen van gegevens in de medische cannabiswereld te verbeteren.

  • Verbeteringen in de toeleveringsketen

Blockchain kan ook een revolutie in de toeleveringsketens van de cannabisindustrie teweegbrengen. Een van de grootste zorgen voor consumenten die bijvoorbeeld toppen of concentraten kopen, is of ze de kwaliteit van de producten wel kunnen vertrouwen.

Net zoals de manier waarop het transacties of medische gegevens veilig opslaat, kan blockchain ook worden gebruikt om het hele productieproces van een partij toppen of concentraat van zaadje tot oogst vast te leggen. Consumenten of bedrijven zouden deze data vervolgens kunnen gebruiken om precies te weten te komen uit welke zaden bepaalde wiet komt, waar en hoe deze is gekweekt, welke meststoffen/insecticiden wanneer en in welke concentraties zijn gebruikt, noem maar op.

Het eindresultaat zou een veilige, transparante database zijn over de leveringsketen van wiet, wat zou helpen de industrie verder te legitimeren en de kwaliteit van producten te waarborgen.

Welke cryptovaluta accepteert Royal Queen Seeds?

Vanwege onze toewijding aan de cannabiswereld en ons vertrouwen in blockchaintechnologie, accepteren we momenteel betalingen met:

Bitcoin
Bitcoin is, zoals we eerder al zeiden, de bekendste cryptocurrency ter wereld. Bitcoin werkt op een eigen gecodeerde blockchain die door vele duizenden nodes wordt beveiligd. Het biedt daarmee veilige betalingen, zonder de transactietijden en controle die met creditcardmaatschappijen of bankoverschrijvingen gepaard gaan.
BitCanna[3]
BitCanna is een cannabis-specifieke crypto die is ontworpen om de problemen rondom de wetgeving aan te pakken waarmee cannabisbedrijven over de hele wereld worden geconfronteerd. Naast tokens biedt BitCanna bedrijven en consumenten ook een veilig, allesomvattend betalingsplatform: BitCanna Pay. Verder biedt BitCanna tevens andere oplossingen voor de cannabisindustrie, vooral met betrekking tot supply chains. Zo is BitCanna Trail ontworpen om de oorsprong, distributeurs en het productieproces van cannabisproducten te volgen. Dit biedt gemoedsrust aan iedereen die recreatieve of therapeutische wiet wil kopen of verkopen.
  • Hoe zit het met andere cryptocurrencies?

We werken er hard aan om in de toekomst ook betalingen van andere munten en tokens te kunnen accepteren. We zijn goed op de hoogte van alternatieven voor Bitcoin en BitCanna die specifieke crypto- en blockchain-oplossingen voor de cannabisindustrie bieden. We streven er daarbij naar deze op termijn ook in onze lijst van beschikbare betalingsopties op te nemen.

De toekomst van wiet

Bij Royal Queen Seeds gaat het om meer dan alleen het produceren van geweldige strains. We zijn echt toegewijd aan onze branche. Daarom zijn we ook altijd op zoek naar manieren om niet alleen onze interne processen en diensten te verbeteren, maar tevens om een positieve impact te hebben op de branche waar we zo van houden. Het accepteren en promoten van cryptocurrencies en blockchain-technologie is slechts een van de manieren waarop we streven naar een zo hoogwaardig mogelijke cannabisindustrie.

External Resources:
  1. Survey of Marijuana Law in the United States: Issues with the Banking Industry https://libguides.law.uga.edu
  2. BurstIQ https://www.burstiq.com
  3. BitCanna https://www.bitcanna.io
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.