Inbegrepen GRATIS producten
RQS Interviews: Andrew DeAngelo, een pionier in de wietindustrie
Hi! Mijn naam is Andrew DeAngelo, ik ben consultant in de cannabisindustrie en strategisch adviseur, mede-oprichter van Harborside en het Last Prisoner Project en oprichter van Andrew DeAngelo Consulting. Ik ben een visionaire leider met een bewezen staat van dienst in het bewerkstelligen van systemische sociale veranderingen en het ontwikkelen van best practices omtrent wiet.
Je gaat luisteren naar een vooraanstaande activist en zakenman op het gebied van wiet: Andrew DeAngelo. Andrew is een ware pionier in de wietindustrie en medeoprichter van Harborside. Dit is een van de grootste en oudste cannabis retailers op de markt, die bekendstaat om zijn uitstekende, prijswinnende wiet en vooraanstaande consultancy. Daarnaast heeft Andrew zijn eigen adviesbureau gestart. Forbes heeft hem zelfs opgenomen in de lijst van 'Top 5 Cannabis Industry Consultants You Need to Know'. Naast zijn zakelijke activiteiten heeft Andrew zijn visionaire leiderschap aangewend om met zijn Last Prisoner Project sociale veranderingen te bewerkstelligen.
1. Hoe ben je met de cannabisindustrie in aanraking gekomen? Welk potentieel zag je erin? (01:28)
Ik ben als handelaar in wiet begonnen. Wat echt interessant was, was dat mensen erg blij waren om het te kunnen kopen. Het was in die tijd erg moeilijk om eraan te komen en we hadden een heel goed product. Maar we verkochten het niet graag illegaal. Dat was heel moeilijk en de mogelijke gevolgen waren afschuwelijk. Dus richtten we actiegroepen op met het geld dat we verdienden om de wetgeving te veranderen. We boden onder andere financiële steun aan om dit te bereiken. Door onze inspanningen werd therapeutische wiet in Californië in 1996 gelegaliseerd, nadat ons dat in 1992 in San Francisco ook was gelukt.
Op de middelbare school schreef je een paper waarin je voor de legalisering van wiet pleitte. Weet je nog welke argumenten je hierin hebt opgenomen? (09:02)
Het argument was persoonlijke vrijheid. Iedereen mag tenslotte zelf weten wat hij in zijn eigen lichaam wil stoppen. Daarnaast waren alcohol en tabak ook legaal, en duidelijk schadelijker dan wiet. Als ik dat artikel vandaag opnieuw zou schrijven, zou ik ook het argument gebruiken dat het heilzaam is en dat iedereen een endocannabinoïdesysteem heeft. We hebben daarbij het recht om onszelf te genezen. Dat is het meest fundamentele grondrecht op aarde. Wanneer je ziek bent, heb je het recht om jezelf te genezen, op de manier die je zelf wilt.
3. Therapeutische wiet is in veel werelddelen de eerste stap naar legalisatie geweest. Zou je ook de legalisering van recreatieve cannabis steunen? Om welke redenen? (16:58)
Ik geloof dat elk gebruik van wiet therapeutisch is. Ook als je van plan bent om 'high te worden'. Je hebt een endocannabinoïdesysteem, dus de cannabinoïden zullen die receptoren beïnvloeden, het systeem wordt geactiveerd en er gebeuren goede dingen. Daarom geloof ik dat al het gebruik van wiet therapeutisch is. Daar is nogal veel discussie over. Het is belangrijk op te merken dat in onze maatschappij veel mensen door stress overlijden en dat dit allerlei problemen veroorzaakt.
4. Wat is jouw standpunt over de opbouw van een legale cannabismarkt op basis van kapitalisme? (22:45)
Wat ik voor ogen heb, is een ecosysteem. Kapitalisme op zijn best is bewust, en geeft een stem aan gemeenschappen. In het VK en in andere landen zouden ze serieus moeten nadenken over hoe non-profit modellen vanaf het begin kunnen worden geïntegreerd. Want alleen daarmee kan dat grote kapitalisme, die wereldwijde dominantie, buiten de deur worden gehouden. Ze zijn echter niet van plan iets te overwegen wat 'non-profit' wordt genoemd.
5. Grote bedrijven verdienen veel geld, maar het activisme dat de legalisatie katalyseerde, leidde ook tot een heel andere markt. Namelijk die van kleinschalige, lokale en ambachtelijke bedrijven. Wat kun je ons over duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid op dit gebied vertellen? (28:00)
Je moet het in het belang van de openbare orde doen, anders zullen het kapitalisme en de marktkrachten die kleine spelers gewoon wegvagen. Dus je moet in het beleid opnemen dat die mensen een lagere toetredingsdrempel krijgen dan alle anderen. Omdat juist zij meer worstelen dan grote bedrijven. Het zou dus makkelijk moeten zijn om toe te treden, en er zouden steunmechanismen voor die ondernemers moeten zijn. Dat is hoe je gerechtigheid echt herstelt.
6. Welke lessen zou een leraar kunnen gebruiken om informatie over wiet in het onderwijs te integreren? (33:23)
Ik denk dat je het bij kinderen moet omschrijven als een plantmedicijn. Het is ook belangrijk om kinderen en tieners te laten weten dat het bedoeld is voor volwassenen, net als alcohol. Er zijn gewoon dingen die alleen volwassenen mogen doen, zo is het nu eenmaal.
Vertel ze de waarheid, vertel ze over de wetenschap, en informeer ze ook over de werking van alcohol en andere bedwelmende middelen.
7. Hoe kunnen we het stereotype van de luie stoner doorbreken? (36:23)
De beste manier om een complexer beeld van de stoner te creëren, is door succes. Succes is de beste vorm van wraak. Iedereen zou succes moeten bereiken. Ook als je een stoner bent (en het kan me niet schelen wie je bent), moet je proberen om je potentieel te benutten.
Het zal misschien een generatie of twee duren voordat dat allemaal gebeurt. Maar dit is een goede plant, geen slechte. Zo simpel is het. We moeten dit alleen nog overbrengen op het hart en de geest van onszelf en onze kinderen.
"Een fout die ik veel zie, is dat merken zich op dezelfde manier proberen te uiten als gebruikelijke alcoholmerken, tabaksmerken, of zelfs parfummerken."
8. Welke voorbeelden van 'frisse en positieve representaties van wiet' zouden volgens jou in de samenleving moeten worden geïntroduceerd? (41:31)
Als we verhalen over wiet vertellen, hebben we onze hoofdrolspelers nodig: senioren, mensen met een handicap, personen die te maken hebben met levensbedreigende ziekten - iedereen die met behulp van wiet iets heeft overwonnen. Dat zijn de nieuwe gezichten van cannabis die ik zie. In Amerika beginnen we het al echt een nieuwe naam te geven, en hebben we veel vooruitgang geboekt, weg van de luie stoner die op de bank zit. Mensen zien dat er ook hardwerkende, succesvolle mensen zijn die wiet roken, zoals Elon Musk met Joe Rogan in zijn podcast. Die jongens verdienen waarschijnlijk meer dan iedereen die naar deze show luistert!
9. Welk advies zou je andere CEO's of oprichters geven die hun eigen unieke cannabismerk willen opzetten? (46:16)
Een fout die ik veel zie, is dat merken zich op dezelfde manier proberen te uiten als gebruikelijke alcoholmerken, tabaksmerken, of zelfs parfummerken. Ze proberen iets na te bootsen dat trending is in marketing of op een ander gebied van de mainstream cultuur.
Ik vind dat aapjesgedrag niet zo interessant. Wat ik mensen adviseer te doen als ik met hen overleg, is om iets authentieks te creëren dat van die persoon of van zijn of haar gemeenschap afkomstig is.
10. Wat is je favoriete soort op dit moment? (52:54)
Ik ben op dit moment erg gezegend, want een van mijn klanten heeft soorten verzameld uit de jaren 70 en 80. Hij en ik werken nu samen om zijn strains op de markt te brengen. En hij heeft me een paar landrassen gegeven. Eentje uit Jamaica, een pure Jamaicaanse landrassoort, en een andere die wordt gebruikt om een Afghaanse hybride te maken. Ik heb die soorten gerookt en ze zijn nergens anders en voor niemand anders ter wereld verkrijgbaar.