By Adam Parsons

DE ISOLATIE VAN TERPENEN

Cannabis staat voornamelijk bekend om de effecten van haar cannabinoïden. Tot dusver weten we dat er ruim 100 cannabinoïden zijn en veel daarvan hebben nuttige toepassingen voor de mens. Cannabis bevat echter ook een indrukwekkende hoeveelheid terpenen, variërend per soort. Deze verbindingen worden geproduceerd door dezelfde harsklieren (trichomen) die THC en CBD produceren. Terpenen hebben eveneens nuttige effecten op mensen. Op zichzelf, maar ook als modificatoren van cannabinoïden.

Cannabis bevat zo'n enorme diversiteit aan terpenen dat ze gemakkelijk een primaire bron kan zijn van deze interessante verbindingen. Momenteel maakt wiet een renaissance mee. Nu de legalisatie wereldwijd op gang komt, wordt de isolatie van terpenen absoluut een onderdeel van de toepassingsmogelijkheden van cannabis.

WAT ZIJN TERPENEN?

Terpenen zijn vluchtige verbindingen die planten en dieren voorzien van aroma's en smaken. Als iets een geur of smaak heeft, komt dit door terpenen. Ze geven bloemen en vruchten hun zoete geuren, ze geven jou je lichaamsgeur en de cannabisplant haar zeer gevarieerde parfum. Elke wietplant heeft haar eigen geur. Dit komt door de verschillende combinaties van terpenen in elke soort. Sour Diesel ruikt zuur vanwege terpenen en de Cheese soort is kaasachtig, ook dankzij terpenen.

terpenen En Cannabis

OLD-SCHOOL TERPENEN ISOLATIE

De isolatie van terpenen is niets nieuws. Parfumeurs maken er zelfs al eeuwenlang gebruik van. Voor de uitvinding van moderne extractietechnieken, zoals CO₂ of vacuümisolatie, deden parfumeurs bijvoorbeeld lavendelknoppen of rozenblaadjes op lagen dierlijk vet, dat werd geperst tussen glasplaten. De bloemblaadjes gaven zo het merendeel van hun terpenen af aan het dierlijke vet. Vervolgens werd het plantenmateriaal verwijderd en een nieuwe laag aangebracht, tot het vet verzadigd was met terpenen. De geconcentreerde substantie werd uiteindelijk opgelost in alcohol en verwerkt tot parfum.

Terpenen zijn ook bekend onder de meer algemene naam essentiële olie. Heb je ooit eucalyptusolie in heet water opgelost om een verstopte neus te behandelen? Of heb je tea tree olie gebruikt om een wond of insectenbeet te ontsmetten? Dan heb ook jij al eens genoten van de heilzame effecten van terpenen.

CANNABIS, TERPENEN ISOLATIE EN DE TOEKOMST

Tegenwoordig is de isolatie van terpenen complexe wetenschap. Diverse zuivere, oplosmiddelvrije extractiemethoden zijn inmiddels ontwikkeld om terpenen uit cannabis te distilleren. Deze technieken zijn onderdeel van het extractieproces voor concentraten. Bij het maken van extracten worden ze vaak ontdaan van hun aroma's. Het isoleren van terpenen maakt daarbij aangepaste smaakprofielen mogelijk van concentraten en edibles. Dit betekent dat je kunt genieten van de aroma's en smaken van je favoriete soort.

Ook de therapeutische waarde van extracten kan worden versterkt door terpenen. Limoneen werkt bijvoorbeeld goed tegen angst, terwijl humuleen nuttig is voor het maag-darmkanaal. De terpenen uit cannabis gaan dan ook een veelbelovende toekomst tegemoet. En dat geldt niet alleen voor de cannabis industrie. Zo kun je ook denken aan de voedingsmiddelenindustrie in de vorm van natuurlijke aromatisering en conservering, de parfum- en persoonlijke verzorgingsindustrie en diverse andere industrieën.

Cannabis staat bekend om haar recreatieve high en therapeutische toepassingen bij verschillende aandoeningen. Naarmate we de effecten van terpenen beter begrijpen, is het echter ook waarschijnlijk dat wiet een eindeloze bron van terpenen wordt voor verschillende industrieën.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.