By Steven Voser

STONED NIET STONED

Na een recente heftige sessie met een vriend. Met dank aan een eersteklas paarse indica vol met hars. Er rezen enkele vragen. Dat doen vragen nu eenmaal.

Tune in, turn on, drop out, echoot het door de decennia van de stoners in de jaren '70. Maar hoe turned on en tuned in waren ze eigenlijk? Hoe stoned waren de hippies van de jaren zestig en zeventig nou eigenlijk? En hoe purple was Jimi's Purple Haze?

Monsters van historische resten uit die tijd hebben aangetoond dat het 57-67% minder krachtig was dan tegenwoordig, dat blijkt uit tests die uitgevoerd werden door de NCNPR (Natural Centre for Natural Projects Research) aan de Universiteit van Mississippi. In dit geval werd de potentie gemeten aan de hand van de hoeveelheid aanwezige psychoactieve substanties.

Vijf procent THC kan niet op tegen de gemiddelde hedendaagse wiet, waar achttien procent THC heel gewoon is. Of dit goed of slecht is valt nog te bezien, terwijl het psycho-sociale experiment zich ontvouwd.

HISTORISCH

Zaadloze cannabis toppen, en cannabis zaden werden gevonden op de gemummificeerde menselijke resten van de meeste landen op de wereld. Soms waren de overblijfselen al duizenden jaren oud.

De mens heeft al een lange relatie met de cannabis plant. Cannabis kwekers van onze tijd hebben de folkloristische kennis herontdekt, cannabis kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Medicijn, plezier, godsdienstrituelen, en nijverheid.

Ten tijde van verboden werd cannabis doorgaans geïmporteerd door westerse landen. Gewoonlijk als samengeperste blokken van slordig afgestroopte planten, of in de vorm van hasj. De enige zaadloze wiet was vaak de onvruchtbare vrouwelijke plant. Mannetjes werden niet verwijderd, en er werd veel eerder geoogst in vergelijking met tegenwoordig.

In Amerika werd voornamelijk import uit Colombia en Mexico gebruikt. Terwijl er naar Australië sativa's uit Indonesië en Thailand werden gesmokkeld. In Groot-Brittanië en Europa werd veel hasj, voornamelijk uit Marokko, geïmporteerd.

Deze cannabis is niet te vergelijken met de zaadloze, goed gerijpte wiet, waar tegenwoordig vraag naar is.

STERKTE EN VERKRIJGBAARHEID

Wat werkelijk veranderde is de verkrijgbaarheid van goede cannabis. Om enig inzicht te verkrijgen waarom cannabis tegenwoordig sterker is moet je op een paar zaken letten.

Als je de hedendaagse moderne kennis van cannabis teelt zou toepassen in de jaren zestig, zou men hele goede kwaliteit cannabis kunnen kweken uit de gesmokkelde cannabis zaden uit Colombia.

Neville's Haze is slechts één stap verwijderd van de verbetering van de soort, en kwam voor aan het eind van de jaren zeventig. Skunk en Haze bestaan al sinds halverwege de jaren tachtig. Tot op heden zijn deze variëteiten de basis voor het kweken de cannabis van tegenwoordig.

Binnen kweken onder hoge ontladings-lampen heeft zich verder verspreid sinds de mid-jaren tachtig. Denk maar eens aan Jorge Cervantes rond '86, of de schandelijke cultuur in Amsterdam.

Über-wiet heeft altijd al bestaan, maar alleen als exclusief product. Nooit op zo'n grote schaal om aan de wereldbehoefte te voldoen. Zaadloze cannabis was een geheim, en werd binnen de familie gehouden. Stomme inhalige gringo's kregen troep die buiten werd gekweekt.

Zo aan het begin van de jaren negentig had het publiek een ontwikkeld smaakpalet gekregen en er was vraag naar sinsemillia van hoge kwaliteit. Langzamerhand verbeterde de hele wereld de kweekcompetitie.

Er was geen speciale doorbraak. Er gebeurde verschillende dingen tegelijk tijdens de decennia van de vraag naar biologische producten. De fijnproevers van tegenwoordig kunnen nu genieten van de beste cannabis die er ooit is geweest.

Wat is er in de laatste vijftig jaar veranderd?

DE SNELLE OPKOMST VAN HET BINNEN KWEKEN

In het midden van de jaren tachtig was er een snelle ontwikkeling omdat toen de illegale hydrocultuur populair werd.

Vanaf het einde van de jaren tachtig werd het doe-het-zelf binnen kweken van cannabis een fenomeen dat wereldwijd plaats vond. De kweekruimtes, voor binnenkweek werden betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar.

Met het binnen kweken onder speciale lampen kon men de details alle aandacht geven.

Sinsemillia planten konden, ongestoord door de grillen van de natuur, en tot in de details gecontroleerd, alle aspecten van het rijpen van cannabis die in het westen onbekend waren, onthullen.

Toen deze herontdekte traditionele kennis toegepast werd op het buiten kweken, werden er weken toegevoegd aan de bloeitijd. Nog nooit werd er zoveel hars geproduceerd.

INFORMATIE KENNIS TECHNOLOGIE

De enorme groei van het internet, met name sinds 2000, heeft een nog nooit vertoonde explosie voor het delen van kennis veroorzaakt. Volledig ontwikkelde instructievideo's, van vooraanstaande ervaren kwekers zijn met één klik te vinden. Zaad van hoge kwaliteit, geavanceerde kweekinstrumenten en high tech voedingsstoffen zijn gewoon per post te bestellen.

Landen die het ouderwetse juk van verbieden hebben afgeworpen, maken de weg vrij voor cannabis landbouw. Opvallende cannabis kwekerijen voorzien de cannabis plant van professionele omstandigheden, waarbij de plant volledig tot zijn recht komt wat betreft de groei en heilzame hars productie.

De hoogste kwaliteit wiet wordt kan zowel binnen als buiten, door iedereen geproduceerd worden.

INFORMATIE KENNIS TECHNOLOGIE

SNELLERE KWEEK EN COMPLEXITEIT

Binnenshuis kunnen er jaarlijks vier of vijf groeiseizoenen gerealisserd worden. Kwekers kunnen daarvoor gebruik maken van ingewikkelde kweekprogramma's. Bijvoorbeeld het verkorten van de tijd die het kost om een nieuwe cannabis variëteit te stabiliseren. Wat buiten vijf jaar zou duren, kan binnen in een jaar worden bereikt.

Het is niet te veel gezegd om te beweren dat de soorten waar we tegenwoordig van genieten, pas over veertig jaar verkrijgbaar zouden zijn als we alleen de keus hadden om buiten te kweken.

ENTHOUSIASTE STRAIN ZOEKTOCHT

Waar cannabis is, bestaan er variëteiten. Moedige cannabis kwekers zijn altijd op zoek naar de mooiste, lekkerst ruikende en best groeiende plaatselijke wiet. Deze worden vervolgens vermeerderd, en gekweekt met de modernste technieken. Uiteindelijk worden ze als nieuwe soorten aan het publiek gepresenteerd.

RIJPHEID

De definitie van acceptabel gerijpte cannabis toppen is aanzienlijk veranderd omdat ontwikkelde consumenten een betere kwaliteit wiet begonnen te eisen. Het lang bestaande wereldje van hobby-kwekers voldeed maar al te graag aan de vraag.

De dagen van kilo-blokken van superdroge buiten gekweekte dope van onbestemde afkomst, gesmokkeld vanuit Mexico in de dubbele bodem van een bestelbusje, zijn wis een waarachtig voorbij.

In de wereld van vandaag bestaat er een ratjetoe van recreatieve, en farmaceutisch toepasbare cannabis soorten, en cannabis extracten.

Één ding is zeker, het zinnetje "te veel zaadjes en steeltjes" hoor je sinds 1995 nooit meer van betrokken cannabis gebruikers.

 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.