By Miguel Ordoñez


We hebben al een lange weg afgelegd wat betreft de legalisatie en acceptatie van wiet. Wat ooit werd geclassificeerd als een gevaarlijke drug, wordt nu in veel landen gewoon geaccepteerd voor therapeutisch en/of recreatief gebruik.

Parallel aan deze legalisatie groeit de populariteit van craft cannabis. In een notendop zijn dit producten die het resultaat zijn van het werk en de innovatie van de beste kwekers, veredelaars en retailers van tegenwoordig.

Veel kwekers van nu houden niet langer vast aan de traditionele methoden die door eerdere generaties telers werden gebruikt. Ze hebben deze praktijken namelijk geperfectioneerd en komen met hun eigen soorten, inclusief verbeterde eigenschappen en meer focus op kwaliteit.

Behoor jij ook tot het groeiende aantal wereldwijde wietliefhebbers, dan spreekt het concept craft cannabis je wellicht ook aan. Hieronder gaan we dieper op deze hype in. We bespreken zelfs een aantal tips waarmee je zelf een kweker van craft cannabis kunt worden!

Craft Cannabis: Wat Je Moet Weten

Maar wat is craft cannabis nou eigenlijk? Zoals hierboven aangestipt, is craft cannabis het resultaat van toewijding en omvat het talloze op elkaar afgestemde processen, van zaadje tot oogst en daarna.

Ten eerste is het kweken van craft cannabis vaak kleinschalig. Net als craft bier, of welk ander ambachtelijk product dan ook, wordt de productie klein gehouden, met de nadruk op kwaliteit, in plaats van kwantiteit. Bovendien wordt bij ambachtelijke methoden gestreefd naar beperking van de milieuschade, naar duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke en biologische werkwijzen.

Veel kwekers van craft cannabis beginnen met zaden, waarmee ze moderne topsoorten kunnen veredelen die al de goede (en niet de slechte) eigenschappen van de oudersoorten bezitten. Het uithardingsproces verloopt net zo perfectionistisch. Dit vereist namelijk een langzamer en gelijkmatiger droogproces om de kracht van de wiet te kunnen versterken – vergelijkbaar met het rijpen van whisky in eikenhouten vaten.

Hoewel we het in dit artikel voornamelijk gaan hebben over cannabistoppen, is het concept van craft cannabis veel meer dan dat. Zo behelst het ook concentraten, edibles, en allerlei andere soorten rookbare en consumeerbare cannabisproducten. En waarom ook niet? De productie van extracten en edibles kan net zo goed van een 'ambachtelijke' benadering profiteren.

Craft Cannabis: Wat Je Moet Weten
  • Een Korte Geschiedenis van Craft Cannabis

Craft cannabis is voor de meesten misschien een relatief nieuw concept, maar eigenlijk is het een eeuwenoude techniek die al generaties lang gebruikt wordt. Hoewel het voortkomt uit meerdere invloeden, is craft cannabis te herleiden naar de Valenciaanse stad Guadalest in Spanje.

Vroeger gebruikten boerenfamilies hier milieuvriendelijke methoden om hun planten te laten groeien. Zo werd ongediertebestrijding met lieveheersbeestjes gedaan, in plaats van met pesticiden. En het water dat werd gebruikt om de grond te verrijken, kwam van nabijgelegen watervallen.

Voor hun druppelirrigatiesystemen gebruikten deze boeren gerecyclede flessen. En als bescherming tegen wilde dieren of indringers omringden ze hun planten op ingenieuze wijze met belletjes aan een touwtje. Wanneer een indringer probeerde iets te stelen, ging zo een 'alarm' af.

Gerelateerd Artikel

De geschiedenis van wiet

Dergelijke methoden waren een soort geheime kennis die van generatie op generatie werd doorgegeven. Maar na verloop van tijd oversteeg deze kennis het stadje Guadalest en vond het haar weg naar andere bergachtige streken, zoals Castell de Castells.

Uiteindelijk leerde een groep Karpatische hippies die naar het Iberisch schiereiland emigreerden deze methoden kennen en pasten ze deze op hun eigen kweekprocessen toe.

Maar het waren de kwekers uit Guadalest die een upgrade voor de al populaire soort Critical bedachten. Aangenomen wordt dat deze kwekers het beste fenotype wisten te produceren, en zo werd een van de eerste 'ambachtelijke' cannabisvarianten geboren.

Tegenwoordig is de nalatenschap van craft cannabis misschien wel het duidelijkst in Californië te zien. Jazeker, Californische craft cannabis wordt gezien als een van de beste, omdat kwekers daar de ruimte en middelen hebben om er legaal, onder bepaalde voorwaarden, wiet van topkwaliteit te kweken.

Een Korte Geschiedenis van Craft Cannabis

Wat Zijn de Voor- en Nadelen van Craft Cannabis?

De op het eerste gezicht verfijnde en ingewikkelde processen bij het kweken van ambachtelijke wiet, hebben ook hun nadelen. Maar voordat we die gaan bespreken, zetten we de voordelen even op een rijtje.

Voordelen van Craft Cannabis

Kwaliteitscontrole
De meeste kwekers van craft cannabis runnen kleine bedrijfjes, waardoor ze meer overzicht hebben wat betreft de productie en kwaliteitscontroles. Ze kunnen zo de grootst mogelijke consistentie waarborgen om een product van topkwaliteit te garanderen.
Behoud van trichomen
Een kleinere kweek betekent ook dat kwekers van craft cannabis de toppen met de hand knippen. Hierdoor kunnen ze de trichomen - de harsrijke 'haren' op de wiettoppen die vol zitten met terpenen en cannabinoïden - beter behouden.
Duurzamere technieken
Kwekers van craft cannabis hebben geen grote hoeveelheden water en elektriciteit nodig om succesvol te zijn. Dit maakt hun methoden een stuk duurzamer en milieuvriendelijker.
Ondersteuning van kleine bedrijven
Wie wil er nu geen geld weghalen bij de rijken en het in de zakken van kleinere bedrijfjes stoppen?

Nadelen van Craft Cannabis

Gecompliceerdere/dure processen
Het vinden van de beste soort om te kweken, is al een enorme uitdaging op zich. Daardoor is het tijdrovend (en duur) om producten te ontwikkelen.
Hogere prijs
Vanwege de ingewikkelde processen die ermee gepaard gaan, is craft cannabis van nature duurder. Dat maakt het voor veel consumenten minder betaalbaar, vooral voor degenen die niet veel willen uitgeven aan wiet.
Gebrek aan regelgeving
Aangezien craft cannabis nog moet worden gereguleerd, runnen veel kwekers guerrilla-achtige plantages. Het resultaat is dat telers miljoenen moeten betalen om überhaupt op de markt te komen.

Craft versus Commerciële Wiet

In tegenstelling tot commerciële cannabisbedrijven, die zich voornamelijk richten op het THC-gehalte, proberen producenten van craft cannabis het aroma, de smaak (terpenen) en de cannabinoïden-niveaus van hun product te optimaliseren.

Bovendien zijn veel producenten van craft cannabis erop gericht 100% biologisch te zijn en willen ze de impact op het milieu beperken. Er zijn maar weinig commerciële bedrijven die dat kunnen zeggen.

In plaats daarvan hebben commerciële bedrijven de neiging in te boeten op kwaliteit voor winstdoeleinden. Dat wil niet zeggen dat alle commercieel geproduceerde wiet per se slecht is, maar komt kwalitatief vaak niet in de buurt van craft cannabis.

Hoe Word Je een Kweker van Craft Cannabis?

Om een topteler van craft cannabis te worden, heb je veel kennis van veredelen en cultiveren nodig. Dit is wat reguliere kwekers onderscheidt van de meesters - en hoe uiteindelijk legendarische soorten ontstaan.

Lijkt het je wat om zelf kweker van craft cannabis te worden? Bereid je dan voor op heel wat werk. Of je nu de sprong wilt wagen of niet, hieronder lees je wat je nodig hebt om craft cannabis te kweken.

Genetisch Behoud

Het vinden van de perfecte genetica speelt een grote rol bij het kweken van craft cannabis. Onderdeel hiervan is het uitkiezen van de beste eigenschappen van de ene soort, en deze combineren met die van een andere soort.

Je moet dus weten hoe je de genetica van bepaalde soorten kunt behouden. Hier volgen enkele technieken om dat te doen.

  • Stekken

Soms komen de beste planten alleen in kloonvorm voor. Als kweker is het dan ook verstandig om genen te behouden middels stekken.

In een notendop is stekken het afsnijden van een deel van een plant, waarna je dit stekje wortels laat ontwikkelen. Meestal betreft dit het klonen van vegeterende moederplanten of jonge vegetatieve planten.

Voor aspirant kwekers en veredelaars van craft cannabis is het heel handig om te weten hoe je moet stekken, hoe je er beter in wordt, en hoe je het uiteindelijk in je voordeel kunt laten werken.

  • Selfing

Veel planten hebben het vermogen om zichzelf te bevruchten - cannabis ook. Dit proces staat bekend als 'selfing', en wordt door veel thuisveredelaars gehanteerd.

Door selfing kan een vrouwelijke cannabiskloon zelf zaden produceren. Maar voordat het zover is, moet de kweker zelfbestuiving aanmoedigen. Dit kan bijvoorbeeld door stress toe te brengen. Dit veroorzaakt hermafroditisme, wat ervoor zorgt dat planten zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken krijgen, en zichzelf gaan bestuiven.

Genetisch Behoud

Kleinschalige Breeding

Bij het kweken van craft cannabis gaat het uiteindelijk om kleinschalige kweek. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan.

  • Veredelen uit Dezelfde Batch

Het kweken van soorten uit dezelfde batch (reguliere) zaden is een eeuwenoude traditionele methode. Het wordt meestal buitenshuis gedaan, maar werkt ook prima binnen. Voordat je begint, is het wel verstandig om eerst wat te oefenen met het verzamelen van stuifmeel en het creëren van zaden.

  • Polyhybriden Veredelen

Als je twee hybride soorten kruist, krijg je een polyhybride. Dit is een efficiënte en effectieve methode om de beste en meest unieke eigenschappen van verschillende strains te combineren. Polyhybride soorten maken kost wel veel tijd en energie. Zorg er daarbij voor dat je alles netjes bijhoudt om te voorkomen dat je in de war raakt.

  • Terugkruisen

Nieuwe cannabis strains creëren bestaat uit het kruisen van twee ouders met bepaalde eigenschappen, wat in een nieuwe generatie resulteert. Terugkruisen behelst het kruisen van een soort van deze nieuwe generatie met een van de oudersoorten. Eigenlijk een soort inteelt dus. Terugkruisen versterkt de aanwezigheid van bepaalde genen van de ouder bij het nageslacht.

Voor kwekers van craft cannabis is dit dé manier om de ultieme soort te creëren.

Kennis over Reguliere Wietzaden

Kennis van reguliere zaden is ook cruciaal, want dit zijn de soorten waarmee je later levensvatbare klonen kunt maken. Reguliere wietzaden hebben een kans van 50% om uit te groeien tot een mannelijke of een vrouwelijke plant.

Waar de meeste kwekers de voorkeur geven aan gefeminiseerde zaden, hebben reguliere zaadjes sterkere en veerkrachtigere genen om mee te veredelen. Je kunt hier dus volop stekken van nemen en mee klonen.

Kennis over Reguliere Wietzaden

Zal Craft Cannabis Net Zo Populair Als Craft Bier Worden?

Craft bier werd steeds populairder vanwege de vraag naar unieke, lokaal geproduceerde producten die als 'hoogwaardiger' werden beschouwd. Ondanks de hogere prijs waren consumenten meer dan bereid hiervoor wat extra’s uit te geven.

Veel wietliefhebbers delen hetzelfde enthousiasme voor alles wat met wiet te maken heeft en het stempel 'ambachtelijk' draagt. De markt voor craft cannabis blijft maar groeien, ongeacht het prijskaartje.

Natuurlijk zijn er nog wel veel hindernissen qua regelgeving. Maar uiteindelijk is de revolutie van craft cannabis slechts een kwestie van tijd.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.